آسیبشناسی اخلاق اجتماعی همگام با شکلگیری جامعه اسلامی در آیینه سور مدنی
به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا، بتول ملاشفیعی دانشجوی رشته علوم قرآن و حدیث دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان از رساله خود با عنوان «آسیبشناسی اخلاق اجتماعی همگام با شکلگیری جامعه اسلامی در آیینه سور مدنی» با موفقیت دفاع کرد.
حجتالاسلام عبدالکریم بهجتپور استاد راهنما و محمد ناصحی بهعنوان استاد مشاور در جلسه دفاع این رساله حضور داشتند.
ملاشفیعی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا به تشریح چکیده پایاننامه دکتری خود با عنوان «آسیبشناسی اخلاق اجتماعی همگام با شکلگیری جامعه اسلامی در آیینه سور مدنی» پرداخت.
نحوه شکلگیری نظام سیاسی در اسلام
وی اظهار کرد: رسول اکرم صلیالله و علیه و آله و سلم ناظر به آیات قرآن کریم، نقش راهبری جامعه اسلامی را در مدینه به سوی روابط اخلاقی مدیریت کرده است.
دانشآموخته دکتری تخصصی رشته علوم قرآن و حدیث اضافه کرد: اجتماع مسلمانان در مکه، اقلیت و فاقد استقلال سیاسی و اجتماعی بود که مرحله جوانهزنی و به شکل نهال درآمدن است؛ همزمان با ورود اسلام به مدینه و هجرت پیامبر اکرم صلیالله و علیه و آله و سلم و مؤمنان نظام سیاسی شکل گرفت.
ملاشفیعی عنوان کرد: این نظام سیاسی به رشد و پویایی رسید و جامعه نبوی مرحله استغلاظ، استحکام و سپس دوره استقلال و استواری را از سر گذراند و با آسیبهایی نیز در عرصه اخلاقی مواجه شد. پرسش اصلی این پژوهش آن است که آسیبهای اخلاق اجتماعی همگام با شکلگیری جامعه اسلامی در آیینه سور مدنی چیست و چه راهکارهایی برای برونرفت از آنها ارائه میدهد.؟
وی یادآور شد: در فرضیه بر این امر تأکید شده که با رجوع به آیات قرآن کریم در سورههای مدنی، درمییابیم که جامعه اسلامی در فرآیند شکلگیری از حیث اخلاق اجتماعی دارای آسیبهای اخلاقی متفاوتی مانند پیمانشکنی، نفاق، حیلهگری، دروغگویی، التزام نداشتن به ارزشهای اخلاقی و فسادورزی بوده است.
دانشآموخته دکتری تخصصی رشته علوم قرآن و حدیث متذکر شد: خداوند متعال در روند نزول آیات، گام به گام و بهتدریج در پی شناسایی آن آسیبها برآمده و راهکارهایی مانند وفای به عهد، ایمان، یکدلی، گسترش تقوا و همدلی در جامعه اسلامی برای برونرفت از آنها را بیان کرده و به این طریق، گامهای آغازین برای شکلگیری جامعه مطلوب اسلامی و حرکت به سوی عدالت و سعادت فراهم شده است.
ملاشفیعی تبیین کرد: این رساله براساس روش تفسیر تنزیلی سامان گرفته و نوآوری آن را میتوان در مواردی مانند شناخت، فهم و بررسی آسیبهای اخلاق اجتماعی در جامعه اسلامی، همگام با ترتیب نزول سورههای مدنی برای نخستینبار تلاش برای ارائه دیدگاهی جدید نسبت به کیفیت جامعهسازی قرآنی و مهندسی اجتماعی جامعه اسلامی بر پایه سور مدنی و شناسایی قرآنبنیان، راهکارهای خروج جامعه اسلامی از آسیبهای اخلاق اجتماعی دانست.
وی ادامه داد: این تحقیق در پی بررسی، آسیبهای اخلاق اجتماعی ناظر به سور مدنی و راهکارهای برونرفت از آسیبها، همگام با شکلگیری جامعه اسلامی مدینه بود، اینکه در روند شکلگیری چه آسیبها و راهکارهایی از آیات مدنی قرآن کریم، قابل رصد و پیگیری است.
بررسی آسیبهای اخلاق اجتماعی از نگاه قرآن
دانشآموخته دکتری تخصصی رشته علوم قرآن و حدیث تشریح کرد: برای دستیابی به پاسخی منسجم و روشمند تلاش کردیم تا پاسخهای مستند را ناظر به سؤالات فرعی دریابیم؛ بنابراین سه سؤال فرعی طراحی شد که یکی از آنها به زمینهها و بسترهای آسیبها و رذایل اخلاق اجتماعی میپرداخت.
ملاشفیعی توضیح داد: از سوی دیگر به این موضوع توجه داشتیم که براساس ترتیب نزول سور مدنی، مهمترین آسیبهای اخلاق اجتماعی کدام است و در سؤال بعد که ناظر به فصل چهارم بود، بحث از راهکارهایی برای برونرفت از آسیبهای اخلاق اجتماعی جامعه اسلامی بود.
دانشآموخته دکتری تخصصی رشته علوم قرآن و حدیث گفت: به این طریق، گامهای آغازین برای شکلگیری جامعه مطلوب اسلامی و حرکت به سوی عدالت و سعادت فراهم شده است. امری که با بررسی سورههای 28گانه مدنی میتوان به صدق و مفاد آن پایبند بود.
ملاشفیعی خاطرنشان کرد: در گام بعد برای فهم بهتر تلاش شد آسیبهای اخلاقی جامعه اسلامی همراه با جستجوی سورههای مدینه باشد، آسیبهای اخلاقی که خود را در جامعه نشان میدهد و در گام بعد، راهحلهایی که در آن سورهها ارائه شده است با روش تفسیر تنزیلی بررسی شد.
انتهای پیام/4078/4062/
انتهای پیام/