دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 اسفند 1399 - 12:00
تبدیل فناوری به ثروت/2 کُرد در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا:

4 تیم فناور در سرای نوآوری مبل و منبت مستقر می‌شوند/ راه‌اندازی هنرستان صنایع چوب و مدرسه عالی مهارتی

رئیس سرای نوآوری مبل و منبت دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر با بیان اینکه راه‌اندازی هنرستان صنایع چوب در سما از برنامه‌های این دانشگاه است، گفت: یک شرکت دانش‌بنیان و 4 تیم فناور آماده استقرار در سرای نوآوری مبل و منبت هستند.
کد خبر : 558629
photo_2021-02-06_14-52-06.jpg

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ اردیبهشت ۹۸ از طرف معاونت تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی دستورالعمل راه‌اندازی سراهای نوآوری این دانشگاه به‌منظور ابلاغ به واحدهای دانشگاهی اعلام نهایی شد. سراهای نوآوری‌ای که شامل زیرساخت‌های فناوری و نوآوری، پارک‌های علم و فناوری، مراکز رشد، مراکز TTO، مراکز شتاب‌دهی، مراکز کسب و کار، مراکز ثبت اختراع و مراکز خدمات فناوری هستند و به‌صورت متمرکز ایجاد می‌شوند.


هفته دوم شهریور (۱۲ شهریور ۹۸) و بعد از ابلاغ دستورالعمل راه‌اندازی سراهای نوآوری، این اعلام و وعده محقق شد، وعده‌ای که چهار ماه بیشتر طول نکشید و نشان داد دانشگاه آزاد اسلامی در عرصه علم و فناوری و حرکت به سمت دانشگاه‌‌های کارآفرین و نسل چهارمی جدی است. در این راستا چهار سرا در نقاط مختلف کشور کلید خورد و ابتدا دو سرای نوآوری در دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان با محور «صنایع فلزی و ماشین‌سازی» و «کشاورزی» با رویکردی ملی کار خود را آغاز کرد.


حالا و بعد از حدود 2 سال که از ابلاغ دستورالعمل راه‌اندازی سراهای نوآوری می‌گذرد و تعداد این سراها در واحدهای دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی در سراسر کشور به عدد 30 نزدیک شده است، خبرگزاری آنا در سلسله گفتگوها و گزارش‌هایی با عنوان «تبدیل فناوری به ثروت» مجموعه مأموریت‌ها، فعالیت‌ها و دستاوردهای این سراها را پیگیری و منتشر می‌کند.




بیشتر بخوانید:


13 دستاورد سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی




با توجه به اینکه شهرستان ملایر به‌عنوان پایتخت ملی مبل و منبت ایران مطرح است، سال گذشته سرای نوآوری مبل و منبت در دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر راه‌اندازی شد. ایجاد رشته، جذب دانشجو و مباحث پژوهشی مرتبط با صنعت مبل و منبت از اهداف ایجاد این سرای نوآوری است.


خبرنگار آنا به همین منظور با بهروز کُرد، رئیس سرای نوآوری مبل و منبت دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر درباره دلایل انتخاب این واحد دانشگاهی برای ایجاد سرای نوآوری، فعالیت‌ها، اهداف و مأموریت‌ها و دستاوردهای این مرکز گفت‌وگو کرده است که مشروح آن را می‌خوانید.


آنا: دلایل انتخاب واحد دانشگاهی ملایر برای ایجاد سرای نوآوری مبل و منبت چه بود و فعالیت‌ها از چه زمانی آغاز شد؟


کُرد: شهرستان ملایر با وسعتی معادل 3 هزار و 210 کیلومترمربع در جنوب شرقی استان همدان قرار دارد. این شهرستان به‌واسطه دستان هنرمند و خلاقیت مردمانش در منبت‌کاری و تولید مبل منبت از جایگاه خاصی در کشور برخوردار است به‌نحوی که بیش از 62 درصد از مبلمان منبتی ایران در این شهر تولید شده و بیش از 90 درصد از مبلمان منبتی تولیدی این شهرستان در خارج از استان همدان به فروش می‌رسد.


اکنون بیش از 20 هزار نفر منبت‌کار در 4 هزار و 500 واحد و کارگاه تولیدی مشغول به فعالیت هستند و محصولات خود را علاوه‌بر شهرهای مختلف ایران به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس، عراق، گرجستان و ارمنستان صادر می‌کنند. گردش مالی این صنعت در سال 1396 بیش از 600 میلیارد تومان بوده، علاوه‌ بر اینکه صادرات محصولات مبل منبت ملایر به خارج از کشور در سال 1397 حدود 33 میلیون دلار برآورد شد.


سال 1396 سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، شهرستان ملایر را به‌عنوان پایتخت مبل و منبت کشور و سال 1398 نیز شورای جهانی صنایع دستی (WCC) ملایر را به‌عنوان شهر جهانی مبل و منبت انتخاب کرد.


در این راستا دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر با دارا بودن رشته صنایع چوب و کاغذ و بهره‌مندی از اعضای هیئت علمی متخصص و مجرب در زمینه صنایع چوب و سایر رشته‌های مرتبط و امکانات سخت‌افزاری مناسب مانند کارگاه پیشرفته چوب و با توجه به دستورالعمل اجرایی نظام پایش آزاد (پژوهش اثرگذار یکپارچه شبکه‌ای دانشگاه آزاد اسلامی) و مجوز شورای عالی پژوهش تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی به‌عنوان مجری برنامه علمی مبل و منبت در کشور انتخاب شد.


شناسایی سه چالش اصلی مرتبط با مبل و منبت و تعریف بیش از 450 موضوع و زمینه پژوهشی


واحد دانشگاهی ملایر تاکنون سه چالش اصلی مرتبط با این هنر صنعتی را شناسایی و بیش از 450 موضوع و زمینه پژوهشی را تعریف کرده است.


با توجه به نیاز صنعت مبل و منبت به پشتوانه انگیزشی، علمی و دانشگاهی در راستای شناسایی مسائل و مشکلات موجود و تلاش در راستای حل آنها و بهبود وضعیت تولید و فروش و به‌ویژه صادرات و با توجه به وجود ظرفیت و امکانات نرم‌افزاری و سخت‌افزاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر و با استناد به مجوز سرپرست اداره کل اقتصاد دانش‌بنیان و توسعه سرمایه‌گذاری دانش‌بنیان دانشگاه آزاد اسلامی، مسئولیت راه‌اندازی سرای نوآوری مبل و منبت به این دانشگاه واگذار شد.


بر این اساس دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر به‌عنوان دانشگاه نسل سوم (کارآفرین) قصد دارد در سرای نوآوری مبل و منبت با حضور مستمر اعضای هیئت علمی فناور و نیز فعالان عرصه مبل و منبت، هیئت مدیره بازار بزرگ مبل، اتحادیه و انجمن‌های مختلف در زمینه این هنر صنعت و نیز شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت‌آپ‌ها، مسائل و مشکلات مختلف این صنعت را شناسایی و به رفع آنها اقدام کند.


آنا: از ابتدای آغاز کار سرای نوآوری مبل و منبت در واحد ملایر چه فعالیت‌هایی صورت گرفته است؟


کُرد: برگزاری جلسات متعدد با فعالان صنعت مبل و منبت از اردیبهشت 1398 تاکنون، انتخاب دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر از سوی فرمانداری ویژه شهرستان به‌عنوان مسئول کمیته علمی صنعت مبل و منبت در راستای ثبت جهانی آن در خرداد 1398 و بازدید مداوم مسئولان و معاونان دانشگاه آزاد اسلامی و مسئولان استانی از سرای نوآوری مبل و منبت در سال 1398 به ویژه بازدید بازرسان شورای جهانی صنایع دستی (WCC) از سرا ازجمله فعالیت‌های صورت‌گرفته است.


سرای نوآوری مبل و منبت دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر با تمرکز بر قابلیت منحصربه‌فرد منبت‌کاری در شهرستان ملایر، می‌تواند به‌عنوان یک مرجع در هدایت تولید مبلمان استیل نقش قابل توجهی در حضور این صنعت در بازارهای داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی داشته باشد.


تشریح اهداف سرای نوآوری مبل و منبت


ازجمله اهداف سرای نوآوری مبل و منبت واحد ملایر می‌توان فروش محصول با برند مشترک، تلاش به‌منظور صادرات 30 درصد از حجم محصول تولیدشده، تکمیل زنجیره ارزش مبلمان استیل با تمرکز بر حلقه طراحی، رنگ‌کاری و رویه‌کوبی، توسعه شبکه فروش، ایجاد نظام مالکیت معنوی در بخش طراحی، اعتمادسازی بین ذی‌نفعان صنعت در شهرستان ملایر، فعال‌کردن تشکل‌های صنفی در زمینه صنعت مبل و منبت ملایر، توسعه شبکه‌های همکاری در میان ذی‌نفعان صنعت، حساس‌سازی اعضا به ارتقای کیفیت تولیدات و حساس‌سازی اعضا به تولید کالای با ارزش افزوده بیشتر را نام کرد.


بهبود کیفیت فرآیند تولید، ارتقای سطح تکنولوژی، تدوین استاندارد ساخت مبلمان استیل و استانداردسازی محصولات، ارزیابی و درجه‌بندی آنها، بسترسازی به‌منظور شکل‌دهی نام تجاری مشترک و برندسازی برای حضور اصولی در بازارهای منطقه از دیگر اهداف مورد انتظار سرای نوآوری مبل و منبت در زمینه بهبود کیفیت مبلمان استیل است.


در راستای اجرای برنامه‌های عملیاتی توسعه صنعت مبل و منبت ملایر نیز سرای نوآوری مبل و منبت دانشگاه آزاد اسلامی می‌تواند در برگزاری سمینارهای مختلف با محور معرفی این صنعت و پروژه‌های توسعه‌ای آن برای ذی‌نفعان و واحدهای صنعتی و مسئولان منطقه‌ای و برگزاری دوره‌های آموزش تخصصی در زمینه طراحی، رنگ‌کاری، رویه‌کوبی، استفاده از نرم‌افزارها و تکنولوژی مدرن در زمینه طراحی، کنترل کیفیت و تدوین استانداردهای لازم در صنعت مبلمان استیل، بازاریابی و مدیریت صنعتی و تلاش در راستای تشکیل اتحادیه و انجمن‌های مختلف در این صنعت نقش بسزایی ایفا کند.


این مرکز علمی، آموزشی و تحقیقاتی می‌تواند به‌عنوان یک مؤسسه آموزشی و پژوهشی در توسعه رشته‌های تخصصی مرتبط با صنایع چوب، مبلمان و دکوراسیون و ارتقای توانمندی‌های نیروی انسانی نیز نقش مهمی را ایفا کرده و منبع قابل اتکایی برای آزمون‌های کیفیت چوب و تدوین استانداردهای لازم در زمینه تولید مبلمان استیل باشد.


آنا: نحوه تعامل و همکاری نهادها و سازمان‌های مربوط با سرای نوآوری شما به چه صورت بوده و آیا تفاهم‌نامه و یا قراردادی در زمان فعالیت سرا تبادل شده است؟


کُرد: دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر با توجه به وجود ظرفیت و امکانات نرم‌افزاری و سخت‌افزاری در زمینه صنعت مبل و منبت از سوی فرمانداری ویژه شهرستان به‌عنوان مسئول کمیته علمی صنعت مبل و منبت در راستای ثبت جهانی آن انتخاب و سرای نوآوری مبل و منبت دانشگاه آزاد اسلامی به‌عنوان یکی از مراکز مهم مورد بازدید بازرسان شورای جهانی صنایع دستی در نظر گرفته شد.


واحد دانشگاهی ملایر در راستای شناسایی و حل مسائل و مشکلات صنعت مبل و منبت به انعقاد تفاهم‌نامه‌های مشترک علمی، آموزشی و پژوهشی شامل تفاهم‌نامه مشترک علمی، آموزشی و پژوهشی با هیئت مدیره بازار مبل ملایر، تفاهم‌نامه مشترک علمی، آموزشی و پژوهشی با مرکز آموزش فنی و حرفه‌ای شهرستان ملایر، تفاهم‌نامه مشترک علمی، آموزشی و پژوهشی با اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان ملایر، تفاهم‌نامه مشترک علمی، آموزشی و پژوهشی با اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان ملایر و قرارداد مشارکت در سرمایه‌گذاری با فعالان صنعت مبل و منبت اقدام کرده است که امیدواریم بتوانیم در حل مشکلات این هنر و صنعت مؤثر عمل کنیم.


آنا: با توجه به فعالیت متمرکز سرا در زمینه زیرساخت‌های فناوری و نوآوری، پارک‌های علم و فناوری، مراکز رشد، مراکز TTO، مراکز شتاب‌دهی، مراکز کسب و کار، مراکز ثبت اختراع و مراکز خدمات فناوری، چه فعالیتی در سرای متبوع شما صورت گرفته است؟



کُرد: براساس همکاری‌های فی‌مابین دانشگاه آزاد اسلامی و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری درباره تخصیص بودجه به سراهای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی، شرکت پیمانکار پروژه بهسازی و نوسازی سرای نوآوری مبل و منبت به این معاونت معرفی شد.


سپس طرح توجیهی درخواست تخصیص اعتبار سرای نوآوری مبل و منبت به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارائه و با تصویب اعتبار 10 میلیاردی به‌منظور بهسازی و نوسازی آن، همزمان با پنجم آذر سالروز راه‌اندازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر، عملیات بهسازی و نوسازی ساختمان سرای نوآوری مبل و منبت واحد ملایر در دو طبقه به مساحت هزار و 300 مترمربع آغاز شد و امیدواریم با بهره‌برداری از آن در آینده نزدیک شاهد چشم‌انداز روشنی در کارآفرینی و رشد اقتصادی شهرستان و منطقه باشیم.


یک شرکت دانش‌بنیان و چهار تیم فناور آماده استقرار در سرای نوآوری مبل و منبت هستند


طرح توجیهی راه‌اندازی شتاب‌دهنده تخصصی مبل و منبت به اداره کل ایجاد و توسعه آموزش‌های فناوری و خلاقیت دانشگاه آزاد اسلامی ارائه و با تصویب آن مقرر شد که شتاب‌دهنده تخصصی واحد ملایر با موضوع صنعت مبل و منبت به‌صورت مشترک با شتاب‌دهنده «شمسا» (نخستین شتاب‌دهنده‌ای که در کشور بر روی شتاب‌دهی و شکل‌گیری شتاب‌دهنده‌های دیگر تمرکز دارد) راه‌اندازی شود.


اکنون نیز یک شرکت دانش‌بنیان و چهار تیم فناور آماده استقرار در سرای نوآوری مبل و منبت دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر هستند.


آنا: لطفاً برنامه‌های پیش روی سرای نوآوری مبل و منبت را تشریح کنید.


کُرد: بهسازی و نوسازی ساختمان سرای نوآوری مبل و منبت با استفاده از اعتبارات معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، راه‌اندازی شتاب‌دهنده تخصصی صنعت مبل و منبت، استقرار واحدهای فناور در سرای نوآوری مبل و منبت، طراحی وب‌سایت فروش محصولات مبل و منبت با نظارت و استاندارد سرای نوآوری مبل و منبت، راه‌اندازی استودیوی ضبط برنامه‌های تلویزیونی و رسانه‌ای صنعت مبل و منبت و اجرای برنامه‌های آموزش فناوری و مدرسه کسب و کار مانند راه‌اندازی مدرسه عالی مهارت مبل و منبت، راه‌اندازی هنرستان صنایع چوب سما و برگزاری دوره‌های آموزشی مدرسه خلاقیت و شتاب‌دهی از مهم‌ترین برنامه‌های پیش روی این سراست.



آنا: تأثیرگذاری سرای نوآوری متبوع شما در دانشگاه (درآمد غیرشهریه‌ای و ...)، شرکت‌های دانش‌بنیان، کارآفرینی، رونق تولید و ... چگونه بوده است؟


کُرد: امروزه انجام تحقیقات هدفمند و مبتنی‌ بر نیاز جامعه امری لازم و ضروری است که بدون آن هیچ کشوری نمی‌تواند بر توانمندی‌های خود افزوده و در رقابت از سایر کشورها پیشی گیرد. یکی از مهم‌ترین شاخص‌های پیشرفت هر کشور، انجام تحقیقات نوآورانه مبتنی‌ بر نیاز آن کشور است.


بدیهی است که این تحقیقات منجر به تولید محصول شده و طی آن افراد بسیاری برای توسعه و تولید تجاری در کنار هم قرار گرفته و شرکت‌هایی از درون آنها متولد می‌شوند که توانایی رقابت با بسیاری از صنایع سنتی را دارا هستند.


پژوهشکده‌ها و سراهای نوآوری در نقش واسط بین دولت، صنعت و دانشگاه


برای نیل به این مطلوب لازم است که رابطه مناسبی بین اجزای اصلی نوآوری یعنی دولت، صنعت و دانشگاه وجود داشته باشد که در این بین پژوهشکده‌ها و سراهای نوآوری نقش واسط بین دولت، صنعت و دانشگاه را برعهده دارند.


با توجه به نیاز صنعت مبل و منبت به پشتوانه انگیزشی، علمی و دانشگاهی در راستای شناسایی مسائل و مشکلات موجود و تلاش در راستای حل آنها و بهبود وضعیت تولید و فروش و به‌ویژه صادرات و با توجه به وجود ظرفیت و امکانات نرم‌افزاری و سخت‌افزاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر و با استناد به مجوز معاون تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی، مسئولیت راه‌اندازی سرای نوآوری مبل و منبت به این دانشگاه واگذار شد.


بر این اساس، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر به‌عنوان دانشگاه نسل سوم (کارآفرین) قصد دارد در سرای نوآوری مبل و منبت با حضور مستمر اعضای هیئت علمی فناور و فعالان عرصه مبل و منبت، هیئت مدیره بازار بزرگ مبل، اتحادیه و انجمن‌های مختلف، شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت‌آپ‌ها، مسائل و مشکلات مختلف این هنر و صنعت را شناسایی و به رفع آنها اقدام کند.


انجام 13 طرح برون‌ و درون‌دانشگاهی و ارائه بیش از 50 مقاله


آنا: استقبال دانشجویان، اعضای هیئت علمی و دانشگاهیان از ایجاد سرای نوآوری مبل و منبت چگونه بوده است؟


کُرد: دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر با دارابودن رشته صنایع چوب و کاغذ و بهره‌مندی از اعضای هیئت علمی متخصص و مجرب در زمینه صنایع چوب و سایر رشته‌های مرتبط و امکانات سخت‌افزاری مناسب مانند کارگاه پیشرفته چوب در حوزه فعالیت‌های پژوهشی مرتبط با این هنر صنعت از سال 1384 تاکنون به انجام سه طرح برون‌دانشگاهی با سازمان‌های مختلف و 10 طرح درون‌دانشگاهی و ارائه بیش از 50 مقاله در مجلات و همایش‌های معتبر علمی اقدام کرده است.


جذب دانشجو در رشته صنایع چوب


واحد دانشگاهی ملایر از سال 1396 به جذب دانشجو در رشته صنایع چوب اقدام کرده و با استقبال بسیار خوبی از سوی فعالان عرصه مبل و منبت مواجه شد. در زمینه برگزاری کارگاه‌ها و دوره‌های آموزشی و پژوهشی لازم است به این نکته اشاره کنیم که برگزاری کارگاه تخصصی طراحی مبلمان (از ایده تا اجرا)، صبحانه فناوری با موضوع مبل و منبت و دوره آموزش و اجرای رزین اپوکسی از فعالیت‌های دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر در چند ماه گذشته بوده است.


خوشبختانه با وجود امکانات و ظرفیت‌ها و انجام فعالیت‌های مؤثر آموزشی و پژوهشی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر، اعضای هیئت علمی و تیم‌های دانشجویی از گروه‌های مختلف علمی مشتاقانه آماده حضور فعال در سرای نوآوری مبل و منبت هستند.


انتهای پیام/4103/4062/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب