دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 دی 1399 - 10:30
دفتر وکالت/26

نگاه علم حقوق به تمکین زن از شوهر

یکی از آثار حقوقی که بعد از جاری شدن خطبه برعهده زن و مرد قرار می‌گیرد مسئله تمکین است که دفتر وکالت آنا در این شماره به این مقوله و معنای آن به صورت عام و خاص پرداخته است.
کد خبر : 551395
تمکین.jpg

امیرحسین صفدری در گفتگو با خبرنگار حوزه قضائی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا در رابطه با مقوله تمکین از منظر علم حقوق گفت: یکی از مسائل مهم که بعد از جاری شدن خطبه عقد مطرح می‌شود بحث تمکین زن از شوهر است. تمکین در لغت به معنی فرمان بردن است اما در علم حقوق از دو منظر خاص و عام تفسیر و تبیین می‌شود.


وی در توضیح معنی خاص تمکین افزود:  تمکین در معنی خاص به معنای انجام رابطه جنسی بین زن و شوهر به صورت متعارف است که هر دو نفر باید این مسئله را بپذیرند، البته این نکته مهم این است که در مواردی مانند دوران عادات ماهانه زن، احرام، روزه واجب و ابتلا به بیماری مقاربتی که انجام رابطه جنسی بیماری زوجه را تشدید کند، مواردی که زن از لحاظ روحی و روانی شرایط مناسبی برای انجام رابطه جنسی نداشته باشد و غیره خوداری زن از انجام رابطه جنسی عدم تمکین یا نشوز زن محسوب نمی‌شود.


این پژوهشگر علم حقوق با اشاره به معنای تمکین از منظر عام تصریح کرد: تمکین در معنای عام در قالب  وظایف و تکالیف زن نسبت به شوهر معنا پیدا می‌کند. در حقیقت مواردی نظیر پخت غذا، اخذ اجازه از همسر برای رفت‌وآمد، مشورت کردن با مرد در امور مربوط به خانواده، حسن معاشرت با مرد، تعهد به همسر و غیره در دایره شمول تمکین عام قرار می‌گیرد.


صفدری با اشاره به ضمانت اجرای عدم تمکین زن و مرد اظهار کرد:  عدم تمکین از لحاظ حقوقی و قانونی ضمانت اجرا دارد و زنی که از شوهرش تمکین نمی‌کند، در علم حقوق زن ناشزه خوانده می‌شود. البته نافرمانی مرد و عدم ایفای وظایف زناشویی از جانب او هم در فقه اسلامی نشوز نامیده می‌شود و این مسئله کاملا دوطرفه است.


وی در ادامه خاطرنشان کرد: هرگاه زن از مرد تمکین نکند مرد می‌تواند به دادگاه مراجعه کرده و الزام زن را به تمکین از لحاظ قانونی بخواهد. نشوز شوهر و عدم ایفا وظایف زناشویی از جانب مرد هم دارای ضمانت اجرای حقوقی است و زن می‌تواند به دادگاه مراجعه کند و الزام شوهر را درخواست کند. نشوز شوهر از مصادیق بارز عسر و هرج است که براساس آن زن می تواند تقاضای طلاق کند.


این کارشناس مسائل حقوقی در رابطه با حق حبس  یادآور شد: در قانون برای زوجه باکره حقی تحت عنوان حق حبس در نظر گرفته شده است.حق حبس  به زبان ساده یعنی  دختره باکره پس از عقد نکاح می‌تواند به همسرش بگوید تا زمانی که تمام مهریه‌ام  پرداخت نشود، تمکین نمی‌کنم. لازم به ذکر است مسئله حق حبس زمانی مطرح می‌شود که زن و مرد بعد از عقد رابطه جنسی بر قرار نکرده‌اند اما به محض اینکه زن و مرد پس از عقد رابطه جنسی برقرار کنند و یا زن تمکین عام کرده باشد دیگر نمی‌تواند از حق حبس خود در این خصوص استفاده کند.


انتهای پیام/4076/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب