دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
01 دی 1399 - 10:30
دفتر وکالت آنا/23

حقوق مستأجر در برابر صاحبخانه چیست؟

همگام با رشد روزافزون شهرنشینی روند اجاره‌نشینی نیز رو به افزایش است. با توجه به اینکه موجر و مستأجر دو طرف قرارداد اجاره‌نامه محسوب می‌شوند این پرسش مطرح می‌شود که حقوق مستأجر در این قرارداد چیست و صاحبخانه چه در برابر مستأجر چه تکالیفی را برعهده دارد؟
کد خبر : 550112
64433.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه قضائی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، اجاره واژه رایج و پرکاربردی است که اکثر افراد کم و بیش با آن سروکار دارند و با معنی و مفهوم آن آشنا هستند. موضوع اجاره معمولا درباره زمین و ساختمان و گاهی خودرو یا ماشین آلات صنعتی به کار برده می شود.


با توجه به تنوع سبک زندگی شهروندان و نیاز آنها به خانه یا محل سکونت و اقامت به عنوان نیاز اساسی و همچنین استفاده از ساختمان‌های با کاربری‌های گوناگون از جمله تجاری، اداری، صنعتی و مسکونی قانون‌گذار برای تنظیم روابط در اجاره املاک و اموال ضوابط و مقرراتی را پیش‌بینی کرده است.


در همین راستا حقوق مستأجر به شرح زیر است:


۱-در خانه یا آپارتمان مسکونی :


مستأجرمعمولا برای سکونت خود و افراد خانواده خانه‌ای را اجاره می‌کند، بنابراین او حق دارد از انباری و یا پارکینگ مشترک استفاده کند مگر اینکه در قرارداد اجاره بر خلاف آن توافق شده باشد. اگر مستأجر پول پیش به موجر داده باشد هنگام تخلیه می‌تواند آن را از موجر پس بگیرد، اگر خانه یا آپارتمان نیاز به تعمیرات کلی داشته باشد مستأجر می‌تواند از موجر بخواهد که این تعمیرات را انجام دهد. همچنین اگر مستأجر بدون اجازه موجر در مورد اجاره تعمیراتی کند حق مطالبه آن را از موجر ندارد. اگر مستأجر بدون اجازه موجر در خانه یا زمینی که اجاره کرده ساخت و ساز کند یا درختی بکارد موجر حق دارد آن را از بین ببرد و اگر در اثر این عمل نقصی به بنا یا زمین مورد اجاره وارد شود بر عهده مستأجر خواهد بود.


مستأجر می‌تواند خانه یا مغازه را به فرد دیگری اجاره بدهد مگر اینکه در قرارداد بر خلاف آن توافق شده باشد.


۲-در مغازه و محل کسب :


-در قرارداد اجاره مغازه و محل کسب مستأجر صرفا باید به شغلی که در قرارداد اجاره تعیین شده اشتغال یابد .بنابراین و در صورت تغییر شغل بدون اذن موجر، موجر حق فسخ قرارداد اجاره و تخلیه مورد اجاره را دارد.


-در این نوع از اجاره موجر معمولا با گرفتن سر قفلی مغازه‌اش را اجاره می‌دهد .در هنگام تخلیه مستأجر حق دارد از موجر بخواهد سر قفلی او را پس بدهد سر قفلی هم به نرخ روز محاسبه و به مستأجر پرداخت خواهد شد.


لکن در بحث اجاره محل کسب باید به این نکته توجه کرد که اجاره محل‌های کسب بعد از سال ۱۳۷۶ مشمول قانون روابط موجر و مستأجر ۱۳۷۶ است و قبل از آن مشمول قانون روابط موجر و مستأجر ۱۳۵۶ است که این دو قانون باهم تفاوت‌های اساسی دارند.


علاوه بر این موجر تکالیفی را در برابر مستأجر دارد که عبارتند از:


۱- تحویل مورد اجاره به مستاجر: موجر باید پس از انعقاد اجاره مورد اجاره خانه یا آپارتمان یا مغازه را تحویل مستأجر دهد.


۲- برگرداندن پول پیش مستأجر به هنگام تخلیه: به دلیل اینکه معمولا در قراردادهای اجاره پول پیش از مستأجر می‌گیرد زمان تخلیه باید مبلغ فوق را به مستأجر برگرداند.


۳-انجام تعمیرات کلی و اساسی در مورداجاره: اگر موتور خانه (سیستم گرمایشی و سرمایشی) آسانسور ایزوگام پشت بام و سایر تعمیرات کلی در مورد اجاره لازم شود موجر باید آنرا انجام دهد.


انتهای پیام/4076/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب