ثبت 3 اختراع هوشمند توسط پژوهشگران جوان و نخبه/ دستگاه ضدعفونی پیشرفته علیه کرونا ساخته شد
گروه استانهای خبرگزاری آنا، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی در راستای اجرای سیاستهای جمهوری اسلامی و منویات مقام معظم رهبری در زمینه برنامهریزی برای جذب نخبگان و پرورش و هدایت دانشجویان و دانشآموزان مستعد بهعنوان نخستین مركز شناسایی، جذب، پرورش، هدایت و حمایت پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاهی سال ۱۳۷۷ راهاندازی شد.
اکنون دفاتر باشگاه در بیش از ۳۰۰ واحد دانشگاهی و ۱۰۰ آموزشکده سما در سراسر کشور در حال انجام مأموریت شناسایی، هدایت و فعالسازی فعالیتهای خودجوش دانشآموزی و دانشجویی و ایجاد روحیه مسئولیتپذیری پژوهشی و پرورش دانشجویان و دانشآموزان مستعد دانشگاه آزاد اسلامی هستند.
این باشگاه از سال ۱۳۷۷ تاکنون با جذب بیش از ۹۵ هزار عضو از میان دانشآموزان و دانشجویان که ۲۳ هزار و ۸۸۳ نفر آنان فعال هستند از اعضای خود حمایتهای معنوی و مادی انجام داده و در برنامه جدید باشگاه، رویکرد فعالیتمحوری جایگزین تسهیلاتمحوری شده است.
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی قصد دارد با ایجاد رقابت علمی و سایر فعالیتهای پژوهشی، زمینه رشد و پرورش بهتر اعضای مستعد خود را ایجاد کند.
بیشتر خوانید:
رویش طلای سرخ در محیطهای فاقد خاک با تکنیک هواکشت
«شیر آب هوشمند» چه کاربردها و ویژگیهایی دارد؟
خبرنگار خبرگزاری آنا در این شماره از پرونده «در مسیر نخبهپروری» بهمنظور آشنایی با فعالیتها، دستاوردها و برنامههای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران با شهرزاد خاکپور رئیس این باشگاه گفتگو کرده است که در ادامه میآید.
آنا: خلاصهای از روند راهاندازی باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران بیان کنید.
خاکپور: از بدو راهاندازی باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران، سرکار خانم «دکتر زنوزی» و سپس «دکتر فاطمه روحالله» در راستای شناسایی، جذب، پرورش، هدایت و حمایت دانشآموزان و دانشجویان مستعد و نخبگان دانشگاهی و اعتلای سطح علمی پژوهشگران، مسئولیت سرپرستی باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان را برعهده داشتند و حدود 10 سال است که اینجانب، این مسئولیت را به عهده دارم.
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران حدود هزار عضو دارد که افراد شاخص و موفق در زمینههای مختلف علوم پزشکی و سلامت مانند دانشجویان نمونه کشوری، مخترعان، دارندگان مدالهای کشوری و جهانی در مسابقات علمی، دارندگان مدال در المپیادهای کشوری، دارندگان پایاننامه و ایدههای برتر کشوری و برندگان مسابقات استارتآپ کشوری از جمله اعضای باشگاه هستند.
آنا: مهمترین فعالیتهای شاخص و موفقیتهای اثرگذار باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران در گذشته و حال حاضر چه بوده است؟
خاکپور: دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران یکی از پیشروترین و پویاترین مراکز در مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی است و رشتههای متعددی را در حوزههای علوم پزشکی، پیراپزشکی و علوم پایه را در مقاطع مختلف تحصیلی شامل میشود.
تا امروز سیاستگذاریهای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران بهگونهای بوده که نیازها و خواستههای علمی پژوهشی تمام گروههای دانشجویی این دانشگاه را درنظر بگیرد. با این رویکرد، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان به برگزاری کارگاههای آموزشی پژوهشی تئوری و عملی، همایشها، نشستهای علمی، ژورنال کلابها، سمینارها و مسابقاتی در حیطه رشتههای علوم پزشکی اقدام کرده است؛ البته علاوه بر رویکردهای آموزشی، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران در این سالها در قالب فراخوانهای علمی گوناگون از طرحهای پژوهشی برتر اعضای باشگاه، حمایتهای مادی و معنوی بهمنظور توسعه فعالیتهای پژوهشی و ترویج علم انجام داده، نشر مقالات علمی و ثبت اختراعات در زمینه علوم پزشکی از دیگر فعالیتهای مهم باشگاه بوده است.
آنا: مهمترین فعالیتهای حال حاضر باشگاه چیست و چه سیاستگذاریهایی را در پیش گرفتهاید؟
خاکپور: با وقوع شرایط همهگیری ویروس کرونا، انجام فعالیتهای آموزشی پژوهشی بهصورت حضوری، ناممکن و مغایر با دستورالعملهای بهداشتی است؛ بنابراین در این شرایط، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران فعالیتهای علمی پژوهشی خود را بهصورت مجازی دنبال کرد.
برگزاری دورههای آمادگی دوازدهمین المپیاد کشوری دانشجویان علوم پزشکی کشور، برگزاری وبینارهای علمی تخصصی، حمایت از طرحهای تحقیقاتی در قالب «طرح فطرت»، ارائه دستاوردها و افتخارات اعضای فعال در کنگرهها و جشنوارهها، حفظ پویایی انجمنها و کارگروههای تخصصی با برنامههای منظم و برگزاری مسابقات ملی ازجمله فعالیتهای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران در یک سال اخیر است.
آنا: چه پیشنهادها و خواستههایی برای ارتقا و توانمندسازی باشگاه برای همکاران ستادی دارید تا باشگاه بتواند بهتر از گذشته به فعالیت خود ادامه دهد؟
خاکپور: اگرچه شرایط همهگیری ویروس کرونا، همکاری دانشجویان را با باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران را تا حدودی محدود به دورههای مجازی کرده است؛ اما همین ارتباطات مجازی میتوانند مسیر را برای ارتباط میان باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران با سایر باشگاههای زیرمجموعه ستاد مرکزی هموار کنند.
خوشبختانه باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران همکاری نزدیک و مشترک با سایر باشگاهها مانند باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان تهران مرکز، واحد اسلامشهر و واحد خمینیشهر داشته است و از همکاریهای مشترک بسیار استقبال میکند؛ بنابراین از همکاران ستادی انتظار میرود زمینه را برای چنین همکاریهای مشترکی را بیشتر فراهم کنند.
بهعلاوه بهنظر میرسد در راستای حفظ و حمایت بیشتر از اعضای مستعد با اصلاح آییننامه میتوان تشویقهای بیشتری را برای جذب دانشجویان مستعد و علاقهمند برای تحقیق، پژوهش و نوآوری در زیر پرچم باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان در نظر گرفت.
آنا: افتخارات و جوایز ملی و بینالمللی باشگاه در عرصه اختراعات و تولیدات علمی چگونه بوده است؟
خاکپور: کسب مدال طلا (2 عضو) در مسابقات جهانی اختراعات 2019 کشور کره جنوبی، کسب مدال نقره (دو عضو) در مسابقات جهانی اختراعات NRCT2020 و IPITEX کشور تایلند، کسب مقامهای برتر(چهار عضو) در مسابقه ملی قضاوت بالینی با محور کرونا، پذیرفتهشدن (هفت عضو) در آزمون انفرادی المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی کشور، کسب مقام «سفیران علمی برتر» (دو عضو) در سومین کنگره بینالمللی استراتژیهای پیشگیری از عفونت، کسب مقام دوم گروهی (پنج عضو) در مسابقه بینالمللی Change Management Challenge 2020، کسب جایزه محقق جوان برتر(یک عضو) در کنگره ملی عناصر کمیاب ایران، کسب رتبه هشتم انجمن علمی دانشجویان پزشکی در سطح کشور، چاپ 19 مقاله با امتیاز علمی پژوهشی ازجمله افتخارات اعضای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران در طول یک سال اخیر است.
آنا: آیا باشگاه متبوع شما دستاورد و محصول شاخصی دارد؟ و برنامه و دستور کاری جدیدی دارید که منجر به تولید محصول شود؟
خاکپور: در دوران شیوع کرونا، برخی از اعضای فعال باشگاه موفق به ثبت اختراع و ساخت دستگاه ضدعفونیکننده پیشرفته برای مبارزه با ویروس کرونا شدهاند. در زمینه استارتآپی نیز تیمی به رویداد بینالمللی هکتون کووید- 19 اعزام شد که در زمینه ضدعفونی و استریلیزاسیون برای مقابله با کرونا موفقیتهایی کسب کردهاند.
از طرفی، ثبت اختراع بیمارستان هوشمند Smart Hospital، ثبت اختراع Comprehensive Smart Card System، ثبت اختراع عصای هوشمند از عملکردهای موفق اعضای فعال باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران در یک سال اخیر بوده است، در همین ارتباط اعضای مخترع باشگاه درصدد هستند تا اختراعات خود را به مرحله تولید محصول برسانند.
آنا: در دوره کرونا چه عملکردی داشته و آیا موفق به تولید محصولات ضدکرونا هم شدهاید؟
خاکپور: سال ۹۹ با وجود شرایط سخت همهگیری ویروس کرونا، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان در راستای ارتقای سطح آگاهی دانشجویان و اعضای باشگاه در ارتباط با ویروس کرونا بهطور منظم وبینارهای علمی در قالب «دوشنبههای وبیناری» را با استفاده از اعضای هیئت علمی متخصص ویروسشناسی پزشکی، ژنتیک، داروسازی، ایمنیشناسی پزشکی و پرستاری به برگزاری وبینارهای متعددی در زمینههای مختلف مثل شناخت ویروس کرونا، اپیدمیولوژی، راههای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا، معرفی ژنوم covid-19، یافتههای جدید درارتباط با covid-19، ارتباط آنفلوآنزا با کرونا، آشنایی با پروتکلهای بهداشتی مقابله با ویروس کرونا و معرفی داروهای مؤثر بر ویروس کرونا اقدام کرد.
بعضی از وبینارها با همکاری انجمنهای علمی دانشجویی و برخی با همکاری سایر واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی از جمله دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینیشهر و واحد اسلامشهر برگزار شد و همانطور که در پاسخ سؤال قبل متذکر شدم، اعضای فعال باشگاه موفق به ثبت اختراع و ساخت دستگاه ضدعفونیکننده پیشرفته برای مبارزه با ویروس کرونا شدهاند.
آنا: در راستای آخرین سیاستها و برنامههای ابلاغی از ستاد مرکزی چه برنامههایی پیشرو دارید و دستورکارها چیست؟
خاکپور: اهداف کلان باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان استفاده از خلاقیتهای اعضا در زمینههای گوناگون علمی، پژوهشی، آموزشی و کارآفرینی است، ارتقای سطح کیفی اعضا در ابعاد مختلف فرهنگی، آموزشی و پژوهشی، توسعه روحیه انجام کارهای گروهی و در نهایت هدایت و تقویت استعدادهای اعضا در تامین نیازهای علمی پژوهشی کشور است.
راهاندازی و تقویت انجمنهای علمی دانشجویی پیراپزشکی، مهندسی پزشکی و پرستاری و مامایی
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران، تاکنون در راستای دستیابی به این اهداف به انجام فعالیتهای بسیاری اقدام کرده و در راستای توسعه و تقویت فعالیتهای باشگاه و شناسایی بیشتر دانشجویان مستعد و حمایت از آنان در نیمه نخست سال و اکنون پیگیر راهاندازی و تقویت انجمنهای علمی دانشجویی پیراپزشکی، مهندسی پزشکی و پرستاری و مامایی است.
تقویت ارتباط مؤثر و همکاری میان انجمنهای علمی دانشکدههای مختلف از موارد مورد توجه در پیشبرد فعالیتهای باشگاه است؛ چراکه این ارتباط منجر به بازدهی بیشتر فعالیتها و ایجاد یک شبکه ارتباطی علمی وسیعی میان دانشجویان مستعد از رشتههای گوناگون میشود.
ارائه وبینارهای آموزشی، برگزاری رویدادهای علمی نظیر سخنرانی و همایش، برگزاری مسابقات، توسعه فعالیتها در صفحات مجازی نظیر تولید محتوای علمی و پادکستهای دانشجویی، راهاندازی نشریات دانشجویی و حمایت و پشتیبانی علمی از دانشجویانی که در المپیادها شرکت میکنند ازجمله برنامههایی است که جریان دارند و در آیندهای نزدیک در باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران بیشتر تقویت میشوند.
معرفی پژوهشگران برتر باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان و انجمنهای علمی و تقویت انجمنها برای ارتقا در رتبهبندی حتماً صورت خواهد گرفت. از برنامههای دیگر باشگاه پژوهشگران، طراحی سامانههای آنلاین برای عضوگیری در انجمنها، تشکیل گروهها و ایجاد ارتباط میان انجمنها برای انجام فعالیتهای گروهی و میانرشتهای است.
آنا: با توجه به قرارگرفتن انجمنهای علمی زیر نظر باشگاه، بفرمایید از چه تعداد انجمن علمی و در چه زمینه و گروههایی برخوردارید. ارزیابی شما از کارکردهایشان چیست و آیا برنامه ای برای پیشرفت آنها دارید؟
خاکپور: اکنون دانشکدههای پزشکی، داروسازی، دندانپزشکی، علوم و فناوریهای نوین و شیمی دارویی دارای انجمنهای علمی دانشجویی فعال هستند، ارائه رویدادهای علمی مانند ورکشاپها و ژورنالکلابها، مصاحبه با استادان، فعالیت در فضای مجازی، برگزاری مسابقات علمی، حضور فعال در رویدادهای معتبر علمی کشوری و بینالمللی ازجمله دستاوردهای این انجمنهاست.
لازم به ذکر است، انجمن علمی دانشجویان پزشکی جزء هشت انجمن برتر دانشگاه آزاد اسلامی در سطح کشور است، امیدواریم و با جدیت سعی داریم تا با برنامهریزی و تلاش بیشتر، رتبه سایر انجمنهای علمی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران ارتقا پیدا کند.
موضوع مهمی که در نیمه نخست سال و اکنون پیگیر آن هستیم، راهاندازی و تقویت انجمنهای علمی دانشجویان دانشکدههای بهداشت و مهندسی پزشکی، پیراپزشکی، پرستاری و مامایی است که با همت دانشجویان علاقهمند و مستعد، امیدوار هستیم بزودی شاهد فعالیت گسترده و هدفمند دانشجویان این انجمنها باشیم.
آنا: و کلام آخر...
خاکپور: باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران همواره اعلام کرده که همراه دانشجویان خواهد بود و امیدواریم بتوانیم در راستای ارتقای فعالیتهای علمی و پژوهشی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی گامی مؤثر برداریم.
انتهای پیام/4117/4062/
انتهای پیام/