دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 آذر 1399 - 00:03
گزارش آنا؛

صفر تا صد وظایف کمیسیون اصل ٩٠ مجلس/ از رسیدگی به شکایت‌ها از دستگاه‌های مختلف تا عملکرد قوای 3 گانه

کمیسیون اصل ٩٠ مجلس طبق اصل ٩٠ قانون اساسی رسیدگی به شکایات واصل‌شده از طرز کار و عملکرد مجلس، قوای مجریه و قضائیه را به عهده دارد.
کد خبر : 549101
1.jpg

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، اصل ٩٠ قانون اساسی رسیدگی به شکایات واصل‌شده از طرز کار و عملکرد مجلس، قوای مجریه و قضائیه را به عهده مجلس گذاشته، بنابراین مجلس حق نظارت بر عملکرد خود و قوای دیگر را دارد و باید نسبت به آن ارزیابی دقیقی داشته و به شکایات وارده در این زمینه رسیدگی کند.


افزون بر این، موظف است در هر مورد که مربوط به عموم مردم باشد گزارش آن را به اطلاع عامه برساند و در مواردی که به تضییع حقوق­ بیت‌المال یا اشخاص حقیقی و حقوقی منجر شده باشد حسب مورد پرونده را به قوه قضائیه یا مراجع ذی­‌ربط ارسال کند تا مقررات قانونی اعمال شود. اما این وظیفه خطیر از سوی مجلس به کمیسیونی با همین نام واگذار شده که رئیس آن نیز در صحن علنی و با رای نمایندگان انتخاب می‌شود.


در مجلس یازدهم کمیسیون اصل ٩٠ به ریاست حجت‌الاسلام والمسلمین نصرالله پژمانفر اداره می‌شود و از آغاز به کار این کمیسیون تاکنون شکایت‌های بسیاری از دستگاه‌های مختلف به آن واصل شده که هر کدام در مرحله‌ای‌ از رسیدگی قرار دارند.



شکایت از سازمان برنامه و بودجه روی میز کمیسیون اصل 90 مجلس


شکایت از سازمان برنامه و بودجه تازه‌ترین شکایت واصله به این کمیسیون بوده که پس از ارسال لایحه بودجه ١۴٠٠ به مجلس برخی نمایندگان آن را طرح و برای رسیدگی ارسال کرده‌اند. در این رابطه علی خضریان، سخنگوی کمیسیون اصل ٩٠ مجلس می‌گوید: با توجه به گزارش‌ها و شکایات نمایندگان مجلس از عملکرد سازمان برنامه و بودجه و طرز کار نگارش لایحه بودجه، شکایتی در این باره به کمیسیون واصل شده که این موارد در کمیته اقتصادی، فنی و عمرانی کمیسیون اصل 90 هرچه سریع‌تر مورد بررسی قرار خواهد گرفت.



عملکرد سازمان خصوصی‌سازی زیر ذره‌بین مجلس


مسئله سازمان خصوصی‌سازی، شکایات واصل‌شده و مسائلی که درباره این فرایند طی سال‌های اخیر انجام گرفته موضوع همچنان داغ  کمیسیون اصل ٩٠ مجلس است. در این باره سیدنظام‌الدین موسوی عضو این کمیسیون در گفتگو با خبرنگار حوزه مجلس گروه سیاسی خبرگزاری آنا با بیان اینکه پرونده شرکت هفت تپه و دشت مغان به کمیسیون اصل 90 مجلس نیز ارسال شده است، می‌گوید: بلافاصله بعد از ارسال پرونده شرکت هفت تپه از سوی سازمان خصوصی سازی به هیئت داوری، رئیس سازمان عزل و یا مجبور به استعفا شد.


وی ادامه می‌دهد: این اقدام پیام روشنی در بر داشت و نشان دهنده این بود که جریانی در داخل دولت نسبت به این موضوع حساس بوده و فضایی را به وجود آورده‌اند که رئیس سازمان خصوصی سازی مجبور به استعفا شود.


موسوی می‌گوید: طی مذاکراتی که با رئیس جدید سازمان خصوصی‌سازی داشته‌ایم مواضع وی را مثبت ارزیابی کرده‌ایم، وی به حفظ بیت‌المال تعهد داشته و در همین راستا در موضوع دشت مغان محکم ایستاده و پرونده را به هیئت داوری ارسال کرده است.


این نماینده مردم در مجلس یازدهم با تاکید بر اینکه متأسفانه در مدیریت اسبق سازمان خصوصی‌سازی برخی از شرکت‌ها با تخلفات متعددی واگذار شده‌اند و اکنون نیز پرونده آن‌ها در جریان است، ادامه می‌دهد: خصوصی‌سازی و تخلفات رخ داده حول محور آن نیز یکی از محورهای استیضاح وزیر اقتصاد است.


با توجه به گزارش‌های واصل‌شده و بررسی‌های میدانی؛ طی سال‌های اخیر اهداف هشت‌گانه سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی به‌ویژه شتاب بخشیدن به رشد اقتصادی ملی، ارتقاء کارآیی بنگاه‌های اقتصادی و بهره‌وری منابع انسانی و فناوری، افزایش سطح عمومی اشتغال و گسترش مالکیت در سطح عمومی به منظور تامین عدالت اجتماعی به دست نیامده و آنچه مورد نظر قانونگذار بوده، محقق نشده است.


شکایت دیگری که به کمیسیون اصل ٩٠ مجلس ارجاع شده بحث قرارداد ویلموتس بوده که به دنبال شکایت تعدادی از نمایندگان مجلس این کمسیون به این موضوع ورود کرد. در این رابطه سخنگوی کمیسیون اصل ٩٠ مجلس می‌گوید: این کمیسیون قصد ورود به مباحث مدیریتی و تخصصی فدراسیون فوتبال را نداشته و تنها به طرز کار وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال که در صلاحیت ذاتی کمیسیون اصل 90 هم قرار دارد، رسیدگی می‌کند چرا که این موضوع باید برای افکار عمومی به صورت شفاف توضیح داده شود تا ضمن برطرف کردن شبهات موجود، ضعف‌ها نیز اصلاح شوتد.



شکایت از وزیر علوم به کمیسیون اصل 90 رسید


شکایت از وزیر علوم در خصوص تمدید کنکور نظام قدیم نیز موضوع دیگری بوده که از سوی آقایان نادری و ده‌مرده، از اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس به نمایندگی و وکالت از داوطلبان به کمیسیون اصل ۹۰ رسیده است.


کمیسیون اصل ٩٠ مجلس در هفته‌های اخیر پیگیر شکایت برخی نمایندگان از معاون پژوهشی وزارت بهداشت بوده که در این باره نصرالله پژمانفر، رئیس کمیسیون اصل ٩٠ مجلس می‌گوید: به کمیسیون اصل نود بیش از ۴۰ شکایت از شخص آقای ملک‌زاده، معاون پژوهشی مستعفی وزارت بهداشت در ماه‌های گذشته واصل شده است. طبق قوانین کمیسیون اصل نود با استعفای افراد، پیگیری شکایات متوقف نمی‌شود و فرد باید پاسخگوی عملکرد خود باشد.



شکایت از رئیس جمهور و کابینه به مجلس رسید


شکایت از وزرا و حتی رئیس جمهور نیز می‌تواند در کمیسیون اصل ۹۰ مجلس مطرح و مورد بررسی قرار بگیرد در این رابطه نیز اخیرا شکایتی از عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی به مجلس رسیده است در این رابطه حسن شجاعی، عضو کمیسیون اصل 90 مجلس می‌گوید: این کمیسیون در صورت شکایت می‌تواند برای رسیدگی به وضعیت دستگاه‌های مختلف کشور ورود پیدا کند.


وی ادامه‌ می‌دهد: پس از شکایتی که از عباس آخوندی در خصوص ضعف عملکرد وی خصوصا  در حوزه "مسکن" به کمیسیون رسیده تحقیقات آغاز ‌شده است. البته چند موضوع در این شکایت اشاره شده که حوزه مسکن یکی از موارد مطرح شده است.


در همین رابطه اخیرا حجت‌الاسلام‌والمسلمین نصرالله پژمانفر، رئیس کمیسیون اصل ٩٠ مجلس در گفتگویی تلویزیونی اعلام کرده که هزاران شکایت از شخص رئیس جمهور نیز به این کمیسیون واصل شده است.


انتهای پیام/۴١۵١/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب