دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 آذر 1399 - 00:08
با برگزیدگان پنجمین جشنواره فناوری نانو/ 9 طغرایی در گفتگوی تفصیلی با آنا تشریح کرد؛

از طرح‌های بلندپروازانه تا سنگ‌ریزه‌های آزاردهنده و فرساینده/ در اردوگاه پژوهشگران چه می‌گذرد؟

برگزیده پنجمین جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی عنوان کرد:‌ حوزه پژوهش از مسائلی مانند کمبود بودجه، موازی‌کاری‌ها، پراکنده‌کاری‌ها و نبود نیازسنجی‌ها رنج می‌برد و با ضعف ساختاری مواجه شده که مانع پیشرفت و توسعه کشور خواهد شد.
کد خبر : 547372

گروه استان‌های خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ پنجمین جشنواره سراسری فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی با برگزاری متفاوت در سال 99 به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز انجام شد و 10 آذر 99 با اعلام اسامی نفرات برگزیده در مراسم اختتامیه به کار خود پایان داد.


468 مقاله، 26 طرح‌‌ پژوهشی، 55 کتاب تألیف و ترجمه، 96 پژوهشگر برتر، 30 پایان‌نامه و رساله، 49 اختراع، 182  پیش‌محصول و محصول، 16 واحد فناور و 4 شرکت دانش‌بنیان از آثار ارسالی به پنجمین جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی بود.


بر این اساس، داود طغرایی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر در بخش پژوهشگر برتر فنی مهندسی پنجمین جشنواره سراسری فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی حائز رتبه برتر شد.




بیشتر بخوانید:


جزئیات تولید «رنگ‌های آنتی‌باکتریال» با تکنولوژی نانو


رمزگشایی از او‌ج‌گیری مقالات پراستناد و داغ در جشنواره فناوری نانو


نانوبیوتکنولوژی توانایی تشکیل تیم‌های تحقیقاتی را دارد




خبرنگار آنا به همین مناسبت گفتگویی را با طغرایی دانشیار رشته مهندسی مکانیک و عضو هیئت علمی تمام‌وقت دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر ترتیب داده است که مشروح آن در پی می‌آید:


آنا: ابتدا خودتان را معرفی کنید.


طغرایی: داود طغرایی هستم دانشیار رشته مهندسی مکانیک و عضو هیئت علمی تمام‌وقت دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر. سال 1390 مدرک دکتری خودم را از دانشگاه صنعتی اصفهان اخذ کردم و از سال 1385 نیز به‌عنوان عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی خمینی‌شهر مشغول به خدمت هستم.


آنا: درباره اثرتان بیشتر توضیح می‌دهید؟


طغرایی: در سابقه پژوهشی‌ام بیش از 300 مقاله ISI SINCE و بالغ بر 200 مقاله در کنفرانس‌های بین‌المللی، ملی و ترجمه و تألیف بیش از 50 جلد کتاب به چشم می‌خورد؛ ضمن اینکه در طول این مدت بالغ بر 100 دانشجوی کارشناسی ارشد و دکتری را فارغ‌التحصیل کرده‌ام.


سه بار به‌عنوان پژوهشگر برتر استان اصفهان، پنج بار پژوهشگر برتر واحد خمینی‌شهر، چندین بار استاد منتخب دانشگاه آزاد اسلامی و ... بوده‌ام.


چاپ 200 مقاله ISI در حوزه نانو


ضمن اینکه سه سال به عنوان مدیر گروه دانشکده مهندسی مکانیک، چهار سال به عنوان رئیس دانشکده، دو سال به عنوان معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه و یک سال هم به عنوان معاون پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی خمینی‌شهر مشغول به کار بوده و اکنون عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر هستم.


آنا: فکر می‌کنید دلایل برتری شما نسبت به سایران در جشنواره پنجم چه بوده است؟


طغرایی: در پنجمین جشنواره فناوری نانوی دانشگاه آزاد اسلامی در بخش پژوهشگر برتر شرکت کرده بودم و با توجه به داوری بین پژوهشگران شاخه فنی-مهندسی رتبه نخست را کسب کردم.


در بخش پژوهشگر برتر مقالات کتاب‌های تألیف شده من (حوزه نانو) اخذ شاخص H یا همان H index پارامترهای تأثیرگذاری بود که داوران را مجاب کرد بنده را به‌عنوان پژوهشگر برتر انتخاب کنند.


با توجه به اینکه بالغ بر 200 مقاله ISI من به‌طور مستقیم در حوزه نانو بود، چاپ پنج کتاب در زمینه تخصصی نانو و شاخص H، 65 و 300 مقاله در سامانه اسکاپوس و بیش از 11 هزار ارجاع دلیل برتری من در بخش پژوهشگر برتر در مقایسه با سایر محققان بود.


هرچند که به گفته مسئولان در این دوره رقابت فشرده‌ای بین پژوهشگران و محققان وجود داشت و از بین 900 اثر ارائه شده به کنفرانس، 10 یا 12 اثر حائز رتبه شدند و این نشان می‌دهد که کمتر از یک‌درصد از مدارکی که ارسال شده، حائز رتبه شده‌اند.


آنا:‌ ارزیابی شما از پنجمین جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی با توجه مجازی بودن آن چیست؟


طغرایی: با توجه به شیوع ویروس کرونا و معذوراتی که در برگزاری این جشنواره وجود داشت، از قبیل ارسال آثار، داوری آثار، برگزاری سخنرانی‌ها، اهدای جوایز یا مراسم افتتاحیه و اختتامیه و تجربه نخست برگزاری آن، جشنواره بسیار خوب برگزار شد؛ البته نقاط ضعفی نیز وجود داشت که بیشتر به زیرساخت‌های اینترنتی کشور برمی‌گردد و شاید برگزاری این همایش و جشنواره همزمان با ساعات پیک مصرف اینترنت در دانشگاه‌ها و مدارس موجب می‌شد که در زمان‌هایی قطعی‌ اینترنت مشاهده شود؛ اما در مجموع مسئولان برگزاری جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی، تلاش زیادی کردند و امیدوارم ششمین جشنواره فناوری نانو با ریشه‌کن شدن ویروس کرونا به‌صورت غیرمجازی برگزار شود.


اوضاع پژوهش در دانشگاه آزاد اسلامی چگونه است؟


قطعاً برگزاری مجازی جشنواره مزایایی مانند سهولت رفت و آمد و شرکت در سخنرانی‌ها دارد؛ اما زیبایی جشنواره‌ها و همایش‌ها به حضور فرهیختگان، محققان، دانشجویان و استادان به‌صورت حضوری است و این در کنار هم بودن‌ها موجب می‌شود ارتباطات بسیاری در بُعد علمی و پژوهشی شکل بگیرد و همکاری‌های بسیار خوبی میان استادان، دانشجویان و محققان به وجود آید.


در مجموع برگزاری جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی به‌صورت مجازی رضایت‌بخش بود.


آنا: اوضاع پژوهش در دانشگاه آزاد اسلامی و کشورمان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


طغرایی: اکنون حوزه پژوهش در دانشگاه آزاد اسلامی از مسائلی مانند کمبود بودجه، موازی‌کاری‌ها، پراکنده‌کاری‌ها و نبود نیازسنجی‌ها رنج می‌برد. از سوی دیگر بسیاری از کارشناسان در کشور معتقدند حوزه پژوهش کشور ضعف ساختاری دارد که این موجب می‌شود پیشرفت و توسعه به‌راحتی میسر نشود و به گفته بسیاری از متخصصان باید سازوکارها و مقررات در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و در دانشگاه آزاد به‌گونه‌ای تدوین شود تا پایان‌نامه‌ها، مقالات، پروژه‌های تحقیقاتی و حتی اعتباراتی که تخصیص داده می‌شود در راستای رفع مشکلات و مسائل کشور باشد، ضمن اینکه با نیازسنجی‌های درست کمک قابل توجهی به توسعه کشور کند.


آنا: چه پیشنهادی برای رشد و ارتقای کیفیت جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی دارید؟ و احیاناً اگر انتقادی دارید بگویید.


طغرایی: یکی از موارد مورد توجه در دنیای امروز موضوع نانوتکنولوژی یا فناوری نانو است و برگزاری این همایش‌ها یا جشنواره‌ها به‌صورت متمرکز و سالانه کمک می‌کند که موازی‌کاری‌ها و پراکنده‌کاری‌ها در حوزه پژوهش کمتر شود؛ هرچند همه‌ساله همایش‌ها یا کنفرانس‌هایی برگزار می‌شود که هرکدام در یک حوزه مشخص کار می‌کنند، ازجمله مکانیک، نفت، صنایع و سایر حوزه‌ها.


خوبی جشنواره‌ها آن است که متخصصان رشته‌های مختلف اعم از علوم پایه، فنی-مهندسی، پزشکی، کشاورزی و ... در یک نقطه مشترکی به نام نانوتکنولوژی دو هم جمع می‌شوند و این موجب می‌شود که با جزئیات بیشتری، یک حوزه بین رشته‌های مختلف مورد بررسی قرار گیرد که این می‌تواند بسیار مفیدتر از همایش‌ها یا کنفرانس‌هایی باشد که در رشته‌های مختلف در کشور برگزار می‌شود.


اگر در تمام حوزه‌ها به‌جای برگزاری کنفرانس‌ها یا همایش‌ها، جشنواره‌های تخصصی برگزار می‌‌شد (مانند جشنواره نانو) به بهبود و دستیابی بهتر به زمینه‌های رشد و توسعه‌ کمک می‌کرد.


هزینه برای پژوهش سرمایه‌گذاری است


دانشگاه آزاد اسلامی با شعار پژوهش و بالابردن رتبه دانشگاه در شاخص‌های مختلف همواره دنبال آن است که تعداد خروجی‌های علمی دانشگاه را بالا ببرد، همانطور که گفتم مشکل پژوهش در دانشگاه آزاد اسلامی به‌دلیل کمبود بودجه است که این موجب می‌شود در جاهایی نتواند به اهدافی که مدنظر دارد، برسد.


آنا: مگر ردیفی به نام بودجه پژوهشی در دانشگاه وجود ندارد؟  


طغرایی: سال‌های گذشته ردیفی به نام بودجه پژوهشی داشتیم که مقدار آن بودجه قابل توجه بود و نمی‌توانست در حوزه یا در ردیف‌های دیگری خرج شود؛ اما امروزه با توجه به اینکه اولویت اصلی دانشگاه حقوق و دستمزد است، این ردیف‌ها در مجموعه دانشگاه آزاد جدی گرفته نمی‌شود.


بنابراین اگر مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی در سطح کلان به این رویکرد که پژوهش برای دانشگاه هزینه نیست، بلکه نوعی درآمدزایی و سرمایه‌گذاری است توجه و به این موضوع که برندشدن و اعتبار دانشگاه آزاد اسلامی در داخل و خارج منوط به فعالیت‌های پژوهشی است، دقت می‌کردند، امکان داشت بودجه‌های پژوهشی دوباره به مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی تزریق شود.


آنا: با این کار دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه پژوهش موفقیت کسب کرده و به حرکت پرشتاب خود ادامه می‌دهد.؟


طغرایی: بله. امیدوارم به سمتی برویم که در احکام حقوقی هیئت علمی‌های دانشگاه آزاد اسلامی بندهایی به نام حق جذب پژوهشی گنجانده شود و این به استادان انگیزه داده و به آنان کمک می‌کند تا فعالیت پژوهشی بیشتری انجام دهند؛ از نظر حقوق و دستمزد نیز مورد حمایت بیشتری قرار می‌گیرند تا در نهایت این روند منجر به بالارفتن انگیزه در هیئت علمی‌ها و بهبود و رشد مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی شود.


آنا: و سخن پایانی ...


طغرایی: امیدوارم در دوره‌های بعد جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی با کیفیت بهتر و به‌صورت حضوری (البته با ریشه‌کن شدن ویروس کرونا) برگزار شود تا محققان حوزه نانو بتوانند در کنار یکدیگر یک جشنواره خوب و بدون مشکل را برگزار کنند.


انتهای پیام/4078/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب