ارائه ساختاری نو در فنّاوری «آتوماتای سلولی کوانتومی»/ پایاننامهای که بین ۳۰ اثر جشنواره نانو برتر شد
به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا، پنجمین جشنواره سراسری فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی با برگزاری متفاوت (بهصورت مجازی) در سال ۹۹ به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز انجام شد و با اعلام اسامی نفرات برگزیده در مراسم اختتامیه به کار خود پایان داد.
۴۶۸ مقاله، ۲۶ طرح پژوهشی، ۵۵ کتاب تألیف و ترجمه، ۹۶ پژوهشگر برتر، ۳۰ پایاننامه و رساله، ۴۹ اختراع، ۱۸۲ پیشمحصول و محصول، ۱۶ واحد فناور و ۴ شرکت دانشبنیان از آثار ارسالی به پنجمین جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی بود.
بیشتر بخوانید:
اعلام برترینهای پنجمین جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی
لزوم تدوین اطلاعات جشنوارههای علمی پژوهشی
شناسایی علائم اولیه کرونا با «لباس تبنما»
تولید محصول با فناوری نانو، جایگزینی مناسب برای آسفالت
فرشته سلیمزاده دانشآموخته کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز و دانشجوی دکتری دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه در بخش پایاننامه برتر کارشناسی ارشد پنجمین جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی برگزیده و از وی تجلیل شد.
خبرنگار خبرگزاری آنا به همین مناسبت با سلیمزاده گفتگو کرده و جزئیاتی از پایاننامه وی و چگونگی برگزاری پنجمین جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی را جویا شده است.
آنا: درباره پنجمین جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی که امسال بهصورت مجازی و برخط برگزار شد، بگویید.
سلیمزاده: با وجود اینکه برگزاری جشنواره با روزهای کرونایی مصادف بود؛ اما برآیند تحقیقات و پژوهشهای بسیار ارزندهای از سراسر کشور در زمینههای مختلف نانوفناوری در این جشنواره مشارکت کردند و داوری آثار ارسالی با دقت موشکافانهای از سوی مجموعه علمی جشنواره انجام شد.
در شرایط کنونی که جهان متأثر از همهگیری کروناست، مطمئنا برخی تغییرات و وفقپذیریها اجتنابناپذیر بوده و بعضاً میتواند تجارب سودمندی داشته باشد که یکی از این تغییرات، برگزاری کلاسها، سمینارها، کنفرانسها و جلسات چنینی بهصورت مجازی است.
این جشنواره نیز در حد توان، توسط مجموعه تشکیل دهنده آن به بهترین شیوه ممکن برگزار شد، از آنجایی که برگزاری چنین نشستهایی نیازمند داشتن زیرساخت و سامانه برگزاری قوی در بستر اینترنت است، مهیاکردن این امکانات به شکل بهتر در این جشنواره میتوانست تعامل شرکتکنندگان را نیز بهتر کند.
بهرهگیری از حامیان مالی و علمی سازمانهای دولتی و مراکز علمی معتبر در راستای حمایت مادی و معنوی از برگزیدگان این جشنواره، میتواند در راستای پیشبرد تحقیقات آنان و هموارترکردن مسیر موجب ارتقای سطح جشنواره شود.
آنا: پایاننامه شما چرا برگزیده پنجمین جشنواره فناوری نانو در بخش پایاننامه برتر کارشناسی ارشد شد؟
سلیمزاده: موضوع کامپیوترهای کوانتومی و بهتبع آن طراحی مدارهای کوانتومی در ابعاد نانو از مباحث بسیار نو و جذاب برای محققان و کارخانههای سازنده سیستمهای دیجیتال است.
امروزه در مورد اینکه آینده از آن محاسبات کوانتومی است، زیاد میشنویم که این شنیدهها واقعیت دارد تا جایی که تحقیقات در این زمینه توسط مؤسسات علمی معتبر و کمپانیهای بزرگ تجهیزات الکترونیکی در سراسر دنیا پشتیبانی مالی میشوند.
اصلیترین دلیل انتخاب پایاننامه اینجانب بهعنوان برتر میتواند همین موضوع باشد، چاپ نتیجه پژوهش انجام گرفته در این پایاننامه در قالب مقاله پژوهشی در مجله ISI انتشارات Elsevier نیز میتواند دیگر دلیل این انتخاب باشد.
پایاننامه اینجانب با موضوع طراحی «ساختار بازگشتی برای تمام جمعکننده/ تفریقکننده با ارائه یک گیت بازگشتی منحصربهفرد جدید بهمنظور کاهش تعداد گیتها» در این جشنواره شرکت داده شد و بین ۳۰ پایاننامه کارشناسی ارشد در زمینه نانو بهعنوان برتر دست پیدا کرد.
آنا: موضوع پایاننامهتان قابلیت تبدیل به محصول نانویی دارد؟
سلیمزاده: با توجه به ویژگیهای فیزیکی ساخت المان اصلی، عملکرد این فناوری تاکنون در محیط آزمایشگاه بررسی و مورد تأیید قرار گرفته و بهمنظور عملیاتی کردن آن در محیط واقعی، تحقیقات وسیعی در آزمایشگاههای فیزیک کوانتوم در حال انجام است.
با عملیاتی شدن این فناوری، انقلاب بزرگی در سرعت انجام محاسبات و انتقال اطلاعات به وجود میآید و این امر نیازمند همکاری گروههای علمی مختلف از علوم پایه و علوم کامپیوتر است.
نوبودن این موضوع و وجود استادان گرانقدری مانند «دکتر رسولی هیکلآباد» در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز که استاد مسلم و پژوهشگر برجسته بینالمللی در این زمینه است، موجب انتخاب این موضوع بهعنوان موضوع پایاننامه بنده شد.
آنا: لطفا چکیدهای از پایاننامه خودتان را بیان کنید.
سلیمزاده: آتوماتای سلولی کوانتومی یکی از فنّاوریهای جدید در مقیاس نانو بوده که بهعنوان جایگزین مناسب برای فنّاوری متداول مدارهای مجتمع ترانزیستوری مورد توجه قرارگرفته است.
این آتوماتای سلولی کوانتومی دارای ظرفیت زیادی در راستای توسعه مدارهایی با چگالی بالا و اتلاف حرارت کم است و اجازه توسعه کامپیوترهای سریعتر با توان مصرفی کم را ارائه میکند.
از سویی دیگر، مدارهای برگشتپذیر به علت نقش مهمی که در کاهش انرژی مصرفی مدارها دارند، توجه زیادی را به خود جلب کردهاند و گیتهای برگشتپذیر در این زمینه نقش مهمی را ایفا میکنند.
تمام جمعکننده/تفریقکننده بهعنوان یکی از عملگرهای پایه در محاسبات، ساختار مهمی در آتوماتای سلولی کوانتومی است. در این پایاننامه، یک ساختار جدید برای تمام جمعکننده/تفریقکننده برگشتپذیر در فنّاوری آتوماتای سلولی کوانتومی ارائه میشود.
ساختار تمامجمعکننده/تفریقکننده برگشتپذیر پیشنهادی بهصورت تکبیتی است و نتایج حاصل از شبیهسازی برتری روش پیشنهادی را از نظر کاهش تعداد سلولها 74 درصد، مساحت 71 درصد و تاخیر 57 درصد در مقایسه با ساختارهای قبلی نشان میدهد.
انتهای پیام/4117/4062/
انتهای پیام/