دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 آذر 1399 - 10:36
خطیب‌زاده در واکنش به اظهارات اخیر رئیس‌جمهور آذربایجان:

ایران تاکنون اجازه ارسال سلاح را به هیچ یک از طرفهای جنگ قره‌باغ نداده است

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات اخیر رئیس‌جمهور آذربایجان گفت: ایران تاکنون اجازه ارسال سلاح را به هیچ یک از طرف‌های جنگ قره‌باغ نداده است.
کد خبر : 542502
1.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجه و بین‌الملل گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، سعید خطیب‌زاده در نشست خبری هفتگی خود پاسخگوی سؤالات داخلی و خارجی درباره موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی بود.


وی به بیان اینکه وزارت امور خارجه 27 آبان پیرو اقدامات مخرب و ضد حقوق بشری کانادا سفیر ایتالیا را به‌عنوان حافظ منافع این کشور احضار کرد، گفت: رویکرد دولت کانادا در سال‌های اخیر مخرب بوده است. انتظار داریم دولت کانادا به تعهداتش پایبند باشد و از استانداردهای دوگانه در رفتار و عمل دست بردارد. زمینه‌های مختلفی وجود دارد که دو طرف همکاری‌های مناسبی داشته باشند. 


احتمال بازگشت آمریکا به برجام و واکنش ایران


سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مطرح شدن مباحث مختلفی برسر بازگشت آمریکا به برجام، افزود: تا دولتی مستقر نشود، نمی‌توانیم اظهارنظر کنیم و تنها موارد را رصد می‌کنیم. همه در دنیا و آمریکا جز آن معدود افرادی که روان پریشانه جنگ علیه ملت ایران را پیگیری می‌کنند متوجه شدند سیاست فشار حداکثری به شکست حداکثری تبدیل شده است. هر کس در کاخ سفید باشد راهی ندارد به حقوق ملت ایران احترام بگذارد.


خطیب‌زاده گفت: ما نگران همسایه عزیز خود افغانستان هستیم که زخم‌خورده اقدامات جنایتکارانه آمریکا هستند. آنچه دیروز رخ داد حملات راکتی به نقاط مختلف افغانستان بود و گوشه‌ای از حیاط سفارت ایران مورد اصابت قرار گرفت که خوشبختانه هیچ تلفاتی نداشت. از همان لحظات اول با سفارت و دولت افغانستان در تماس بودیم. مسئولیت را برعهده کسانی می‌دانیم که همچنان بر مواضع غیر اصولی خود بدون توجه به خواسته مردم افغانستان پافشاری می‌کنند.


سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور درباره سفر مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا به منطقه و ازجمله سرزمین‌های اشغالی عنوان کرد: سفرهایی که از این دست انجام می‌شود بیشتر از اینکه به پیگیری سیاست شکست‌خورده آمریکا مربوط باشد، شاید به برخی ماهیگیری‌های آینده سیاسی مرتبط باشد. 


خیانت برخی حکام عرب منطقه به آرمان فلسطین


سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: این سه چهار کشور بدنام و منزوی که در میان مردم خودشان منزوی هستند بعید است از این نمد کلاهی برای خود درست کنند. متأسفانه برخی از حکام تمام حیثیت و آبروی خود را در سبد کسانی گذاشته‌اند که حتی مردم آمریکا حکم به اخراج آن‌ها داده‌اند. امیدواریم این کشورها هرچه زودتر به همکاری‌های منطقه‌ای برگردند. 


خطیب‌زاده تأکید کرد: سفر وزیر امور خارجه آمریکا به سرزمین‌های اشغالی موضوع تلخی است و اگر نبود خیانت برخی حکام و سران کشورهای عربی امروز بی‌شرمانه وزیر امور خارجه آمریکا به سرزمین‌های اشغالی نمی‌رفت، تمامی قطعنامه‌های سازمان ملل متحد را زیر پا نمی‌گذاشت و این‌چنین سرکشانه هر اقدام ضد بشری اسرائیل را سفیدنمایی نمی‌کرد.


وی گفت: خیانت برخی از حکام و بی‌شرمی رژیم فعلی در کاخ سفید دو روی سکه است و آن‌هایی که این فضا را برای آمریکا فراهم آوردند باید پاسخگو باشند. ایران اظهارات و سفر پمپئو را محکوم می‌کند و همه کشورها باید به آرمان فلسطین پایبند باشند. 


وی در پاسخ به سؤالی با بیان اینکه همکاری‌های ایران با سوریه با جدیت دنبال می‌شود، گفت: کمیته‌هایی این موضوعات را پیگیری کردند و هر چه روند بازسازی سوریه سرعت بگیرد، درد و رنج سوریه زودتر پایان می‌یابد.


خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی درباره هشدار آلمان به اتباع ایرانی مقیم این کشور برای سفر به ایران گفت: از نظر ما تمامی افراد دوتابعیتی از مصونیت‌ها و حقوق و مسئولیت‌های یکسانی برخوردارند. دولت آلمان در برخی گروگانگیری افراد ایرانی نقش داشتند، افراد و شخصیت‌های ایرانی را در فرودگاه‌های کشور خود ازجمله فرانکفورت دستگیر و به آمریکا مسترد کرده و معاهدات دیپلماتیک را نقض کرده و نقش مؤثری در دستگیری دیپلمات ایرانی داشته است. آن‌ها رویه غلطی را بنیان گذاشته‌اند و اینکه از این اظهارات مطرح می‌کنند واقعاً جای سؤال دارد.


وی افزود: همه ایرانی‌ها در برابر قانون مسئول هستند، ولی اشک تمساح برخی دولت‌های اروپایی که در نقض حقوق بشر نقش دارند برای ما ارزشی ندارد.


تلاش برای تحریم حزب‌الله لبنان


سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره امارات و بحرین بیان کرد: بسیار حقیرانه در حال تلاش‌هایی هستند که دل صهیونیست‌ها را به دست بیاورند. ایران کشوری نیست که درباره امنیت ملی خود با کسی شوخی کند.


وی عنوان کرد: حزب‌الله جریان بومی اصیل لبنانی در لبنان است و هیچ کشوری نمی‌تواند بخشی از جامعه لبنان را تحریم کند. آن‌ها هر چقدر در دامان صهیونیست‌ها بیفتند مردم این کشورها بهتر می‌دانند چه کسانی در عزت مسلمانان و جهان عرب می‌کوشند و چه کسانی به خواری مسلمانان نشسته‌اند. به ارباب آن‌ها کسی وقعی نگذاشته است چه برسد به اینها که دنبال این هستند اثبات کنند با رژیم صهیونیستی دوست هستند.


 وی تصریح کرد: حزب‌الله بوده، هست و خواهد بود؛ زیرا جریان بومی، واقعی و اصیل لبنانی است که جز اعتلا و عزت مردم لبنان نمی‌اندیشد. 


خطیب‌زاده همچنین گفت که سیاست ایران صادرات سلاح نبوده است و ایران درباره همکاری‌های دفاعی مسئولانه عمل کرده و می‌کند و هر کمک ایران در راستای ثبات و امنیت آن کشور و منطقه انجام شده است.


واکنش ایران به اظهارات رئیس‌جمهور آذربایجان


خطیب‌زاده در پاسخ به سؤال خبرنگار آنا درباره اظهارات «الهام علی‌اف»، رئیس‌جمهور آذربایجان مبنی بر همکاری ایران با باکو در زمینه مقابله با ارسال سلاح از سوی ارمنستان به قره‌باغ گفت: سیاست ایران سیاستی اصولی و تداوم دار است و سعی می‌کنیم در بحران‌ها صلح‌آمیز رفتار کنیم و تاکنون اجازه ارسال سلاح را به هیچ طرفی نداده‌ایم و با توجه به آتش‌بس اخیر امیدواریم سریعتر روند ثبات منطقه طی شود.


وی با بیان اینکه ایران نسبت به هیچ درگیری بی‌تفاوت نیست، گفت: منطقه ما بیش از این تحمل جنگ و درگیری را ندارد. با توجه به آتش‌بس در منطقه همه تلاش کنند به مذاکره فراگیر وارد شوند که این بحران سه دهه‌ای در چارچوب قواعد بین‌المللی حل شود.


به گزارش آنا، «الهام علی‌اف» رئيس‌جمهور جمهوری آذربایجان از مواضع ایران در جنگ ۴۴ روزه قره‌باغ کوهستانی قدردانی و تشکر کرد و مدعی شد: چرا آن‌ها (ارمنی‌ها) نتوانستند از ایران اسلحه به ارمنستان بیاورند؟ زیرا ایران کشور دوست و برادر ما است.  


وی همچنین ادعا کرد: ایران درخواست ما را در نظر گرفت و حریم هوایی خود را بست. آن‌ها (ایرانی‌ها) نمی‌خواستند ارمنستان بیاید و آذربایجانی‌ها را بکشد.


سعید خطیب‌زاده درباره لغو سفر ظریف به باکو و مسکو بیان کرد: سفر وزیر امور خارجه با توجه به اینکه دولت هم در سطح وزارت امور خارجه تغییراتی داشت، قرار بود فقط به مسکو و باکو انجام شود ولی با توجه به اعلامیه دولت که همه اعضای هیئت دولت ملزم به حضور در جلسه بودجه هستند، این سفر به تعویق افتاده است. این سفر دوباره برنامه‌ریزی خواهد شد و محوریت آن بحران قره‌باغ است. البته با این کشورها مناسبات دوجانبه داریم و روابط ما با روسیه و آذربایجان رو به گسترش است. 


سیاست ایران بر مبنای حسن همسایگی است


سخنگوی دستگاه دیپلماسی بیان کرد: سیاست ایران همواره شناخته شده و بر مبنای حسن همسایگی و تلاش برای به صفر رساندن مشکلات منطقه‌ای برای کشورهای همسایه است. ایران سعی دارد روابط متوازن با کشورها داشته باشد برخی کشورها با توجه به سوابق تاریخی و مشترکات از اهمیت قابل توجهی برخوردار هستند. امیدواریم این سفر زمانی که انجام شد به نتایج خود برسد. 


وی شهادت سربازان و سپاهیان ایران را در سوریه تأیید نکرد و افزود: رژیم اشغالگر قدس می‌داند فصل بزن دررویی خیلی وقت است تمام شده و با احتیاط حرکت می‌کند و خوی تجاوزکارانه این رژیم قابل درمان نیست و تنها راه آن مقاومت صد در صدی در تمام جبهه‌هایی است که این رژیم دست به ناآرامی می‌زند. حضور ایران در سوریه مستشاری است و اگر کسی در این حضور خللی ایجاد کند پاسخ کوبنده‌ای می‌گیرد. 


سخنگوی وزارت خارجه روابط ترکیه با ایران و آذربایجان را مبتنی بر احترام متقابل خواند.  


خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی عنوان کرد: گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای بعضی در ایام فقدان خبر تبدیل به خبرسازی شده است. ایران درباره امنیت ملی خود با هیچ کس اهل مصالحه نبوده است. برای ما مهم نیست چه کسی در کاخ سفید است، برای ما منافع ملی و امنیت ملی مهم است و هر جا مورد تعرض قرار بگیرد در هر نقطه و زمانی پاسخ کوبنده دریافت خواهد کرد. 


وی در پاسخ به سؤالی بیان کرد: رایزنان بازرگانی در کشورهای مختلف به‌وسیله وزارت صنعت، معدن و تجارت انتخاب و اعزام می‌شوند و وزارت امور خارجه تنها تسهیل کننده است. هیچ بخش اقتصادی در هیچ سفارتخانه‌ای کارش کاهش نیافته و در این ایام کار جدی‌تری انجام می‌دهند و این متفاوت از رایزنان بازرگانی است. 


سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره نقشه راه ۲۵ ساله ایران و چین عنوان کرد: در سفر ظریف به چین نقشه همکاری‌های بلندمدت میان ایران و چین بررسی شد و گفتگوهای جدی انجام می‌شود و به محض اینکه به متن مورد توافق برسد، اطلاع‌رسانی خواهد شد. با جدیتی که در طرف چینی و خودمان سراغ داریم امیدوارم به‌زودی به نقاط جدی دراین‌باره برسیم.  


این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی بیان کرد: سیاست خارجی جناحی نیست و ما سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را داریم و صداهای متعددی در کشور است و شکوه و زیبایی جامعه ایران همین چند صدا بودن آن است. در سیاست خارجی تک صدایی و واحد عمل می‌کنیم. سیاست خارجی ایران یک امر حاکمیتی است و براساس منافع و اصول ایران تنظیم و اعلام می‌شود. 


خطیب‌زاده درباره آینده روابط ایران و آمریکا بیان کرد: آینده روابط ایران و آمریکا آینده ساده‌ای نیست چون آمریکا در ۴۰ سال گذشته جنایات مکرری علیه ملت ایران مرتکب شده و لیست جنایات آمریکا در جنگ تحمیلی و کمک به رژیم صدام در شیمیایی کردن فرزندان این ملت، تحریم‌ها، شهادت سردار سلیمانی و ... موجود است و این لیست نه کوچک است و نه فراموش می‌شود. رژیم فعلی آمریکا سیاست‌های شکست‌خورده خود را بهتر از هر کسی می‌داند نمی‌تواند ادامه دهد.  


وی افزود: ایران هیچ وقت این لیست را فراموش نمی‌کند و مطالبات ما از آمریکا سر جای خودش است. 


هیچ عضو القاعده در ایران حضور ندارد


سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی تصریح کرد که هیچ عضوی از گروهک تروریستی القاعده در ایران حضور ندارد. گزارش‌های منتشرشده در برخی رسانه‌های خاص تنها گزارش‌های ساختگی برای فرار از مسئولیت هستند. کشورهایی که القاعده را سامان دادند، امروز آن را تقویت کرده و برای آن‌ها نیرو استخدام می‌کنند. ایران از همه منابع خود استفاده کرده که این گروهک‌های تروریستی و تکفیری را در منطقه محدود کند و این وصله‌ای است که به حامیان القاعده می‌چسبد.


خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی بیان کرد:‌ اینکه نیت برخی طرف‌های برجام چه باشد، به خودشان برمی‌گردد. موضع ما کاملاً روشن است. مهم‌ترین اقدامی که آلمان و سه کشور اروپایی انجام دهند این است که به اجرای کامل برجام برگردند. این سه کشور ناقض برجام بودند و اول باید برادری خود را ثابت کنند و به اجرای برجام برگردند. ما با کشورهای اروپایی روابط منظم و دیپلماتیک داریم و احتیاج به پیام‌رسانی‌های رسانه‌ای نیست و همه مواضع به روشنی گفته شده است و ورای آن اظهاراتی که مطرح می‌شود، ارزشی ندارد.


انتهای پیام/4033/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب