نگاهی به تقابل دفاع در برابر اشغالگری در عرصه رسانههای بين الملل/ حقیقت در کدام تلويزيون نمایان میشود؟
به گزارش خبرنگار حوزه رادیو و تلویزیون گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، دشمنی دولت سعودی با ملت ایران بر کسی پوشیده نیست و این روند که در گذشته با کمک به صدام سپس تامین مالی گروههای فتنه گر وهابی مانند القاعده، طالبان و تروريستهای شامی جلوهگر میشد در سالهای اخیر به ابعاد رسانهای و تلویزیونهای متعدد نیز گسترش یافته است.
آل سعود همواره خود را مدافع اعراب نشان میداد اما حمله هولناک و خونین عربستان، امارات متحده عربی و بحرین به مردم رنجديده یمن و شش سال کشتار و محاصره همه جانبه آن کشور موجب شد تا چهره پنهان دولتهایی که به نیابت از آمریکا و انگلیس فعالیت میکنند به خوبی نمایان شود. با اين حال در بخش رسانهای اين كشورها تلاش میكنند تا جنايتهايی را كه روزانه در يمن انجام میدهند، به وسيله ظاهرسازی در دريايی از تلويزيونها و بازنشر محتوای توليد شده در شبكههای متعدد فضای مجازی مخفی كنند.
ايران و يمن در مقابل دشمنان مشترك
در اصل مردم يمن هم با جنايتهای ارتش عربستان كه تحت حمايت امريكا قرار دارد بايد مقابله كنند هم مجبورند در برابر تبليغات سيل آسای رسانههای غربی و عربستانی ايستادگی كنند. به راستی چرا؟
هفت سال قبل مردم يمن توانستند عبدالله صالح را كه مطيع مطلق عربستان بود بركنار كرده و به يك دموكراسی دست يابند كه محصول آن تشكيل «دولت نجات ملی يمن» برخاسته از نظرات اكثريت مردم آن كشور است. همچنين آنها با برگزاری دهها راهپيمايی چند ميليونی در شهر صنعا نشان دادند كه از اين دولت حمايت میكنند اما اين حقايق در رسانههای غربی و عربی هرگز انعكاس نمیيابد.
علت اين سانسور به خطری باز میگردد كه دولتهای ديكتاتوری مانند عربستان و امارات را تهديد میكند. شيخ نشينهای خليج فارس تاكنون حتی يك انتخابات نداشتهاند و هرگز چرخش مديران ارشد در آن اميرنشينها انجام نشده است. اكثرا فاقد مجلس و سازوكار دموكراتيك هستند و هر تجمع مردمی به سرعت با نيروی نظامی سركوب میشود.
طبعا چنين مجموعههای سياسی تمايل ندارند كشوری عرب آن هم در همسايگی آنها دموكراسی را تجربه كند. دقيقا روند دشمنی عربستان سعودی، بحرين، كويت و امارات با ملت ايران به همين نكته بازمیگردد كه ما ايرانيان نيز با تاسيس جمهوری اسلامی تلاش كرديم دولتها را با انتخابات روی كار آوريم و مردم سالاری را انتخاب كرديم. به همين خاطر نيز در چهل سال گذشته با دشمنی رژيمهای ديكتاتوری صدام و عربستان روبه رو بودهايم.
بنابراين ايران و يمن در مسير تحقق مردم سالاری در يك صف ايستادهاند و دقيقا يك مجموعه دشمن واحد دارند كه همان عربستان و امارات هستند.
بهترین و ارزانترین راهکار برای مقابله با عربستان و امارات
روايتگری و بازتاب رسانهای تحولات يمن در شبكههای برون مرزی ايران مانند پرس تی وي، العالم و الكوثر میتواند بهترين و ارزان ترين راهكار مقابله با عربستان و امارات در منطقه غرب آسيا باشد چرا كه آنها را در برابر همان مفهومی قرار میدهد كه از آن گريزانند.
بازنمايی رسانهای تلاش مردم يمن برای حمايت از دموكراسی و ايستادگی در برابر تجاوز خارجی از يك طرف و به تصوير كشيدن جنايتهای فجيعی كه آل سعود با همراهی انگليس و امارات در اين كشور عرب زبان انجام میدهند، راهكاری است كه میتواند توجه مردم سراسر گيتی به ويژه جهان اسلام و منطقه كشورهای غربی را به حقايق بسياری جلب كند. اين اقدام تنها از سوی رسانههای برون مرزی ايران پشتيبانی میشود.
به بيان ديگر فقط و فقط شبكههای ايرانی هستند كه مردم يمن را رها نكرده و خواست به حق آنها و مظلوميت شان در مقابل اشغال و تجاوزگری سعودی را به تصوير میكشند.
البته روندی كه پرس تی وی، الكوثر و ... در بيان وضعيت حقيقی ملت رنجديده يمن در پيش گرفتهاند مزيتهای راهبردی بسياری برای ايران به همراه دارد كه كمترين آن رسوا شدن رسانهای عربستان و متحدان غربیاش در جهان است، چرا كه نشان میدهد دشمنی اشغالگران با مردم سالاری در يمن و نگرانی از موفقيت دولتی برخاسته از نظر مردم است.
دقت در بکارگیری كلمات در رسانه
اين تفاوت ماهوی حتی در استفاده از كلمات هم ديده میشود؛ هدف تلويزيونهای غربی اين است كه انقلاب مردم يمن را به يك گروه معلوم الحال مانند داعش، القاعده و طالبان تشبيه كنند و دائم میگويند شورشيان حوثی و تصاوير افراد مسلح سوار بر تانك را نشان میدهند.
برعكس در رسانههای برون مرزی ايران بايد بر انقلاب مردم يمن، و تشكيل دولت نجات ملی اين كشور و نيز ارتش و كميتههای مردمی يمن تاكيد شود و اين نكته را برای مخاطب توضيح داد كه اين افراد مسلح يمنی همان كارگر و كشاورز و معلم يمنی هستند كه به دليل تجاوز عربستان مجبور شدند كار و زندگی را رها كنند تا از كشورشان در برابر دشمن بيگانه دفاع كنند نه آنكه آنها علاقه مند به جنگيدن باشند.
دفاع و ستيزه جويی دو بار معنای متفاوت دارد كه میتواند فكر مخاطب را ۱۸۰ درجه تغيير دهد. اين نكته بسيار مهمی است. حوثی اسم روستای زادگاه رهبر قيام مردم يمن است و نه عنوان يك گروه يا تشكل سياسی بلكه آنچه مردم و رهبران قيام در يمن انجام میدهند برخاسته از نظرات مردم آن کشور است.
انگليس و سپس ساير دولتهای استكباری تلاش میكنند اصطلاح حوثیها را جايگزين دولت مردمی يمن كنند و از اين مسير اين تصور اشتباه را در فكر مخاطب شكل دهند كه يك گروه موسوم به «حوثیها» بخشی از كشور يمن را به چنگ آوردهاند. در عين حال به موازات استفاده از اصطلاح شورشيان حوثی میبينيم، بی بی سی، سی ان ان و رسانههای عربستان و امارات آنچه از مردمی بودن انقلاب يمن حكايت میكند مانند تصاوير راهپيمايیهای ميليونی در يمن را سانسور میكنند.
از این رو بايد در توليد محتوای مربوط به يمن بيشتر پژوهش شود و خوب است در انتشار اخبار تحولات آن كشور از عنوان «دولت نجات ملی يمن» استفاده شود تا بار معنای کامل و دقیق تری را به مخاطب برساند.
جمع بندی
در مجموع باید از این نکته خرسند بود که شبکههای العالم و پرس تی وی، هرگز يمن را فراموش نكرده و تنها تلويزيونهای خبری جهانی هستند كه با امكانات اندك خود مظلوميت آن مردم را به تصوير میكشند.
این رویکرد درست از منظر استراتژيك برای ايران هم مفيد است چرا که آنها به ملتی كمك میكنند که دشمنان مشتركی با ايران دارد و آن رژيمهای عربستان، امارات و انگليس هستند كه نمیخواهند نظامهای پادشاهی به جمهوری تغيير يابد و تلاش میکنند اراده مردم ایران، یمن و سایر ملتهای آزاده را درهم بکوبند. نباید فراموش کرد؛ عربستان به همان اندازه با ایران دشمن است که با ملت یمن سر جنگ دارد.
انتهای پیام/۴۱۳۹.