نسخه قرآنی برای بحران اطلاعرسانی در روزهای بحرانی/ حفظ افكار مردم از حفظ طلا مهمتر است
گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا - مرتضی باقریزاده؛ در شرایط سخت کرونایی، یکی از مجموعههایی که میتواند بر روح و روان و افکار مردم اثر مثبت بگذارد، صداوسیمای ملی و بخشهای خبری است که از آن پخش میشود.
در شرایط سخت، روان و افکار انسانها به شدت دچار مشکل میشود و طبق بیان قرآن حفظ افکار مردم از طلا نیز مهمتر است.
- حفظ افكار مردم از حفظ طلا مهمتر است. طه/97: تفسیر نور.
پس این روزها صداوسیمای ما باید بداند که چه وظیفه خطیری بر عهده دارد و چگونه میتواند با برنامهریزی درست، آرامش را به مردم بازگرداند. زیرا به گفته کارشناسان، یکی از علتهایی که باعث میشود، ویروس کرونا آسیب بیشتری به بدن برساند، استرس و ترس از این ویروس منحوس است.
بنابراین صداوسیما با تولید برنامههای مناسب، میتواند در همه زمینهها بر جامعه تاثیر زیادی بگذارد. نکتهای که رهبر انقلاب نیز آن را تاکید کردهاند.
- امروز تأثیر رسانهها و تلویزیونها و هنرها و این شبکههای عظیم اطلاعرسانىِ اینترنتی و... از سلاح و از موشک و از بمب اتم بیشتر است.
اما سئوال این جاست که تلویزیون و مسئولان کشوری، چگونه باید اخبار مربوط به این بیماری را بین مردم پخش کنند؛ تا مردم آسیب کمتری ببینند؟ در ادامه به این موضوع پرداخته میشود.
1- مسئولان:
نکته اول این است که، قرار نیست تمام اتفاقات و مشکلات و گرفتاریها، از طریق اخبار و مسئولان به گوش مردم برسد. به این موضوع در ذیل یکی از آیات قرآن کریم در کتاب تفسیر نور هم اشاره شده است.
- برخى از اخبار، نبايد از رسانهها و جرايد، پخش شود، چون به زيان مردم است. مائده/101: تفسیر نور.
مخفی بودن بعضی از مشکلات که البته حل آن جزو وظایف مسئولان کشور است، به آرامش مردم کمک زیادی خواهد کرد. هنگامی که مردم بدانند تختهای بیمارستانی کم است و یا اوضاع اقتصادی کشور رو به وخامت گذاشته، قطعا به آرامش روحی آنها که در این روزهای کرونایی کمتر از حالت معمول هم شده است، ضربه خواهد زد و این به زیان مردم است.
این که چگونه باید مردم را مطلع کرد و از مردم کمک گرفت، در ادامه بیان خواهد شد، اما مسئولان باید توجه کنند که قرار نیست، هر چه میدانند را به مردم هم بگویند. این بیان هم گزارهای قرآنی دارد که شرحش در ادامه آمده است.
- مسئولان، بعضى از مطالبى را كه مىدانند، نبايد در اختيار عموم بگذارند. نظير مسائل اقتصادى، مانند: كمبود گندم و .... مائده/101: تفسیر نور.
بنابراین باید مسئولان و صداوسیما، مطالب و مشکلاتی را که جزو وظایف مدیران جامعه است و آنها باید حل کنند، را درون خودشان نگه دارند و این مشکلات و سختیها را بین مردم نکشانند.
2- مردم:
قطعاً هنگامی که یک کشور به مشکل میخورد، مردم هم میتوانند به حکومت کمک کنند تا مشکلات را بتوانند راحتتر پشت سر بگذارند.
نکته اول این جاست که باید مردم را، با بیان دلایل منطقی نسبت به آینده امیدوار نگه داریم.
مردمی که امید داشته باشند، میتوانند با بسیاری از مشکلات دست و پنجه نرم کنند؛ اما جامعه ناامید بسیار راحت زمین خواهد خورد. قرآن کریم نیز بر همین مساله تاکید میکند.
- مردم را به آينده اميدوار كنيم تا بتوانند سختىها را تحمّل كنند. یوسف/48: تفسیر نور.
یکی از نمونههای این نوع برخورد را، میتوان در فرمایش رهبری در روزهای اول کرونا جستجو کرد.
ایشان فرمودند: از این حوادث در کشور پیش میآید. البته من نمیخواهم مسئله را خیلی کوچک بگیرم اما خیلی هم بزرگش نکنیم مسئله را. یک قضیهای پیش آمده - یک مدتی است که انشاءالله خیلی طولانی نخواهد بود- این برای کشور وجود خواهد داشت، تجربیاتی ما در این زمینه به دست میآوریم؛ و بعد هم رخت برمیبندد و میرود. فعالیتی که مردم میکنند، دستگاهها میکنند و در واقع یک رزمایش عمومی در این زمینه انجام میگیرد، این میتواند یک دستاورد باشد. اگر این دستاوردها را داشته باشیم، بلا برای ما تبدیل میشود به نعمت، تهدید تبدیل میشود به فرصت.
اما این امیدبخشی به این معنا نیست که مردم نسبت مشکلات آگاه نشوند - البته مشکلاتی که مردم میتوانند برایش کاری انجام دهند؛ نه مشکلاتی که حل آن وظیفه مسئولان است- بلکه باید سختیها را گفت، تا هنگام مواجهه با مشکلات، مردم جامعه در مورد آن و وظیفهشان و اقداماتی که میتوانند انجام دهند، آگاهی پیدا کرده و بتوانند با مشکل بهتر برخورد کنند.
- مردم را نسبت به شدايد و سختىهاى آينده آگاه كنيم تا آمادگى مقابله با آن را داشته باشند. یوسف/48: تفسیر نور.
باید مسئولان جامعه بدانند که اگر ترس بیمورد در دل مردم نیندازند و با مردم صادقانه صحبت کنند و آگاهی درست به مردم بدهند، مردم خودشان وظیفهشان را به بهترین شکل انجام میدهند.
- به مردم آگاهى دهيم، خودشان عمل مىكنند. اعراف/160: تفسیر نور.
در همین زمینه میتوان به فرمایش رهبری و آگاهی دادن ایشان به مردم، در مورد ویروس منحوس کرونا توجه کرد.
- یقیناً هر چیزی که کمک کند به سلامت جامعه و عدم شیوع این بیماری، یک حسنه است؛ در نقطهی مقابل هر چیزی که کمک کند به شیوع این بیماری، یک سیّئه است. خدای متعال ما را موظّف کرده که نسبت به سلامت خودمان و سلامت دیگران، سلامت مردم، احساس مسئولیّت کنیم.
جمع بندی
بنابراین هنگام برخورد با مشکلاتی شبیه همین ویروس کرونا و یا مشکلات اقتصادی و.... باید به چند نکته توجه کرد؛
1- مسئولان و صداوسیما، تمامی اخبار تلخ را به مردم نگویند و آن چیزهایی را که وظیفه خودشان است، خودشان حل کنند و بین مردم نکشانند.
2- به مردم امیدواری بدهیم و آنها را به آینده امیدوار کنیم.
3- آگاهیهایی که لازم است و قرار است مردم با دانستن آن، به خودشان و جامعه کمک کنند را به مردم بگوییم.
انتهای پیام/4139/پ
انتهای پیام/