در صورت تعلل اروپا، تعهدات برجامی متوقف شود
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، علی خضریان رئیس کمیته سیاسی، نظامی و امنیتی کمیسیون اصل نود در خصوص جزییات طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها گفت: بعد از اقدام آمریکا جهت فعالسازی مکانیسم ماشه طرح تحت عنوان «خروج خودکار از برجام در صورت فعال شدن مکانیسم ماشه» وارد چرخه قانونگذاری شد، که پس از نشستهای متعدد در کمیسسون امنیت ملی مجلس با حضور طراحان و صاحبنظران و ناموفق بودن اقدام آمریکا برای فعالسازی مکانیسم ماشه، این طرح تحت عنوان «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» نهایی و یک فوریت آن با رأی قاطع نمایندگان به تصویب رسید.
رئیس کمیته سیاسی، نظامی و امنیتی کمیسیون اصل نود افزود: مهمترین تعهدات کشورهای ۱+۵ که در برجام به آن اشاره شده است، لغو یا تعلیق برخی از تحریمهایی است که علیه ایران اجرایی شده بود که قسمت عمدهای از این تعهدات مربوطه به آمریکا بوده که با خروج این کشور از برجام عملاً کارکرد خود را از دست داده است اما در برجام تعهداتی نیز مربوط به کشورهای اروپایی وجود دارد و که ایران باید با تعیین الزام زمانبندی برای اروپا، اجرای تعهدات یازدهگانه اروپا را مطالبه کند و چنانچه اقدام جامع و کاملی از سوی اروپا صورت نگیرد، مستند به بندهای ۳۶ و ۳۷ برجام، ایران طی سازوکاری مشخص کلیه تعهدات برجامی را متوقف کند.
این نماینده مجلس در ادامه گفت: باید جلوی اینکه برجام ابزاری شود برای ایجاد فشار به کشور و مردم گرفته شود، باید ابتکار عمل را در اختیار ایران قرار گیرد و بالعکس ایران با ایجاد فشار کشورهای اروپایی را ملزم به انجام تعهداتشان کند و در صورتی که این کشورها نخواهند به تعهداتی که دارند عمل کنند ایران هرچه سریعتر به پیشرفتهای خود در زمینه هستهای ادامه دهد و نیازهای مشروع کشور را برطرف کند.
عضو هیئترئیسه کمیسیون اصل نود ادامه داد: بر اساس این طرح سازمان انرژی اتمی موظف است ظرف مدت دو ماه پس از تصویب این قانون، سالانه به میزان ۱۲۰کیلوگرم اورانیوم با غنای ۲۰درصد در تأسیسات شهید علیمحمدی فردو تولید و در کشور ذخیره کند و نیازمندیهای صلحآمیز صنایع کشور به اورانیوم با غنای بالای ۲۰درصد را بهطور کامل تأمین کند.
وی افزود: در جهت تحقق ظرفیت ۱۹۰هزار سو غنیسازی، سازمان انرژی اتمی مکلف است ظرفیت غنیسازی و تولید اورانیوم غنیسازی شده با سطح غنای متناسب هریک از مصارف صلحآمیز کشور به میزان ماهانه حداقل ۵۰۰کیلوگرم افزایش دهد و نسبت به نگهداری و انباشت مواد غنیشده در کشور و مصرف حجم مذکور اقدام کند.
خضریان با بیان اینکه برای تحقق این هدف، سازمان انرژی اتمی موظف است ظرف مدت ۳ماه عملیات نصب، تزریق گاز، غنیسازی و ذخیرهسازی مواد را تا درجه غنای مناسب، با حداقل ۱۰۰۰عدد ماشین IR-2m در بخش زیرزمینی تأسیسات شهید احمدی روشن نطنز آغاز کند عنوان کرد: همچنین سازمان انرژی اتمی مکلف است در همین بازه زمانی، هرگونه عملیات غنیسازی و تحقیق و توسعه با ماشینهای IR-6 را به تأسیسات فردو منتقل و عملیات غنیسازی با ۱۶۴ ماشین از این نوع آغاز نموده و آن را تا انتهای سال ۱۳۹۹ به ۱۰۰۰ ماشین توسعه بدهد.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس در ادامه گفت: مطابق این قانون سازمان انرژی اتمی موظف است نسبت به بهرهبرداری از کارخانه تولید اورانیوم فلزی در اصفهان طی ۵ ماه اقدام کند. و راکتور ۴۰مگاواتی آبسنگین اراک را که بهموجب برجام از کار افتاده است را طی مدت ۴ماه با زمانبندی معین از طریق احیای قلب راکتور به شرایط پیش از برجام برگرداند.
خضریان تصریح کرد: دولت نیز موظف است بر اساس بندهای ۳۶ و ۳۷ برجام، ظرف ۲ماه دسترسیهای نظارتی فراتر از پروتکل الحاقی را متوقف کند. و همچنین پس از ۳ماه گزارش دقیق اقدامات انجام شده از جانب طرفهای برجامی در زمینه بازگشت به اجرای کامل تعهدات و رفع تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران را به مجلس ارائه کند. ضمن اینکه چنانچه تا آن تاریخ روابط بانکی ایران در اروپا و میزان خرید نفت آنها از ایران به شرایط عادی و رضایتبخش بازنگشته باشد، دولت مکلف است اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف نماید.
این نماینده مجلس افزود: چنانچه اعضای ۱+۴ نسبت به اجرای تعهدات خود و رفع تحریمهای هستهای، نظامی، حقوق بشری و... علیه ایران اقدام کنند، دولت موظف است گزارش دقیق اقدامات انجام شده و نیز پیشنهاد اقدام متقابل جمهوری اسلامی ایران در جهت بازگشت به تعهدات را به مجلس ارائه دهد که بازگشت به این تعهدات نیازمند تصویب مجلس است.
سخنگوی کمیسیون اصل 90 مجلس در پایان تأکید کرد: مستنکفین از اجرای این قانون، به تناسب امتناع یا ممانعت از اجرا به طبقات ۴ تا ۷ مجازات تعزیری قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ محکوم میشوند.
انتهای پیام/4129/
انتهای پیام/