پذیرش 4 آزمایشگاه واحد کرج در شبکه فناوری معاونت علمی ریاستجمهوری/ آزمایشگاه ملی در استان البرز راهاندازی میشود
گروه استانهای خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ دانشگاه آزاد اسلامی با حدود ۱۱ هزار آزمایشگاه و کارگاه و بیش از ۱۴۷ هزار تجهیزات تخصصی، ۱۲ پژوهشکده و ۱۲۵ مرکز تحقیقاتی در خدمت جامعه دانشگاهی، پژوهشی و صنعتی کشور است. مجموعهای که در قالب سامانههای ساها، ساتا و آزمایشگاه همکار استاندارد آماده هرنوع خدمت آزمایشگاهی به دانشگاهیان و صنعتگران سراسر ایران است.
دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز بهعنوان یکی از استانهای این دانشگاه در کشور دارای 160 باب آزمایشگاه، کارگاه آموزشی و تحقیقاتی است که بیش از 80 درصد این آزمایشگاهها در واحد کرج مستقر هستند.
یکی از ویژگیهای آزمایشگاههای استان البرز تنوع تجهیزاتی است، بهطوری که اگر فعالیت تحقیقاتی در دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی یا صنعتی این استان در حال انجام باشد پوشش خوبی به این تحقیقات داده میشود.
بیشتر بخوانید:
ارتقای فنی و گسترش دانش آزمایشگاهی با بهکارگیری اعضای هیئت علمی
بهرهمندی دانشجویان از ۴ هزار و ۵۲۳ متر مربع فضای آزمایشگاهی در مرند
آزمایشگاه همکار استاندارد صنایع غذایی در مرحله صدور مجوز
دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج دارای تنوع رشته و مقاطع تحصیلی است، بهخصوص که در دورههای تحصیلات تکمیلی آن آزمایشگاههای پیشرفته و مجهزی وجود دارد. از سوی دیگر اقدامات مقدماتی برای تبدیل سه آزمایشگاه دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج به آزمایشگاه همکار استاندار صورت گرفته است.
برنامهریزی برای ایجاد زیرساخت آزمایشگاهی در استان البرز
خبرنگار خبرگزاری آنا در ادامه معرفی ظرفیت بزرگ خدماتی آزمایشگاهها و کارگاههای دانشگاه آزاد اسلامی به دانشگاهیان، پژوهشگران، صنعتگران و در شماره (39) در گفتگو با فرزاد نصری رئیس اداره خدمات آزمایشگاهی و کارگاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج به تشریح خدمات آزمایشگاهی، کارگاهی و تحقیقاتی این دانشگاه پرداخته است که مشروح این گفتگو را در زیر میخوانید:
آنا: با توجه به توصیه رهبر معظم انقلاب اسلامی به مسئولان و فعالان جوان در عرصه علم و فناوری و کار آزمایشگاهی در راستای جهش تولید، ظرفیتهای آزمایشگاهی و کارگاهی دانشگاه متبوع خود را در این زمینه چگونه ارزیابی میکنید؟
نصری: در دانشگاههای آزاد اسلامی استان البرز 160 آزمایشگاه و کارگاه آموزشی و تحقیقاتی وجود دارد که بیش از 80 درصد این آزمایشگاهها در واحد کرج مستقر هستند و از طرفی با تعدد رشته در واحد کرج شاهد تنوع آزمایشگاهها نیز هستیم.
یکی از ویژگیهای آزمایشگاههای دانشگاه آزاد اسلامی البرز تنوع تجهیزاتی است، بهگونهای که اگر فعالیت تحقیقاتی در دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی یا صنعتی این استان در حال انجام باشد، پوشش خوبی به این تحقیقات داده میشود.
تجهیزات آزمایشگاههای علوم پایه، فنی ـ مهندسی و مکاترونیک، کشاورزی و منابع طبیعی، دامپزشکی، پرستاری و مامایی، تربیتبدنی و روانشناسی ازجمله این تنوع است.
اکنون در اغلب رشتهها تحصیلات تکمیلی ایجاد شده؛ بنابراین فعالیت آزمایشگاههای تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج نیز کاملاً برجسته و فعال است.
از گذشته برنامهریزی و زیرساختهای آزمایشگاهی بهگونهای بوده که مجتمعهای آزمایشگاهی تخصصی در دانشگاه آزاد اسلامی کرج پیشبینی شده بود که این امر علاوه بر تسهیل کار پژوهشگران صرفهجوییهایی را نیز به منظور خرید تجهیزات برای این واحد دانشگاهی به همراه داشته است.
نیروی آزمایشگاهی تخصصی نیز در آزمایشگاهها فعالیت میکنند که همگی از تجربه کاری بالا برخوردار بوده و هر سال با شرکت در دورههای بازآموزی تخصصی اطلاعات خود را بهروزرسانی میکنند.
گسترش دانش آزمایشگاهی
ظرفیت بالای برخی آزمایشگاههای دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز شرایط را برای تبدیل به آزمایشگاه ملی فراهم کرده که در این باره اقدامات مقتضی در دست انجام است و بهزودی شاهد راهاندازی آزمایشگاه ملی در استان البرز خواهیم بود.
اکنون تعداد چهار آزمایشگاه دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی معاونت علمی ریاست جمهوری پذیرفته شدهاند و دنبال افزایش این تعداد هستیم.
آنا: چه دستگاهها و تجهیزات شاخص آزمایشگاهی در دانشگاه خود دارید که میتواند برند محسوب شود؟
نصری: در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج با توجه با تنوع رشته و مقطع تحصیلی بهخصوص در دورههای تحصیلات تکمیلی آزمایشگاههای پیشرفته و مجهزی وجود دارد، از جمله میکروسکوپ الکترونی (SEM)، دستگاه (HPLC)، دستگاه (REAL TIME PCR)، جذب اتمی، دستگاه (GC MASS) انواع اسپکتروفوتومتر، (EMG)، لایه نشانی در خلأ، انواع کورههای حرارتی تخصصی، تجهیزات تخصصی آزمایشگاههای بتن، دو کلینیک تخصصی با تجهیزات پیشرفته مخصوص دامهای کوچک و بزرگ بهصورت کاملاً مجزا که شامل اتاقهای جراحی، تصویربرداری و ...، اتاقهای کشت بافت گیاهان، گلخانه مدرن و دهها تجهیزات برجسته دیگر که در خدمت پژوهشگران است.
آنا: کاربرد این دستگاهها برای چه گروههای تحصیلی و پژوهشی است؟
نصری: این دستگاهها در گروههای تحصیلی علوم پایه، دامپزشکی، فنی ـ مهندسی و مکاترونیک، کشاورزی و تربیت بدنی و روانشناسی بوده که علاوه بر سرویس امور آموزشی، امکان فعالیتهای تحقیقاتی و پژوهش برای محققان را فراهم کرده است.
آنا: آیا آزمایشگاههای شما به آزمایشگاه همکاراستاندارد تبدیل شده است؟
نصری: اکنون اقدامات مقدماتی برای تبدیل سه آزمایشگاه دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج به آزمایشگاه همکاراستاندار صورت گرفته؛ بنابراین اقدامات مربوطه بهمنظور راهاندازی آزمایشگاه ملی استاندارد (ISO 17025) در دست انجام است.
آنا: تاکنون چه اقداماتی برای گسترش دانش آزمایشگاهی و علمی دانشگاهتان داشتهاید؟
نصری: استان البرز برای گسترش دانش آزمایشگاهی جزء واحدهای پیشرو بوده و تاکنون چند دوره تخصصی آزمایشگاهی برای دانشگاهیان بهخصوص کارشناسان آزمایشگاهها برگزار کرده است که از آن جمله میتوان به دورههای تخصصی تیشوپروسسور، ایمنی آزمایشگاهها، طیفسنجی مادون قرمز، جذب اتمی (این دورهها بهصورت کشوری برگزار و سایر همکاران آزمایشگاهی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی با همکاری سازمان مرکزی در این دورهها شرکت و گواهینامه مربوطه را اخذ کردهاند) اشاره کرد.
برخی دورهها هم در سطح دانشجویی و برای علاقهمندان خارج از دانشگاه برگزار شده است. سال تحصیلی ( 99 – 1400) حدود 12 دوره تخصصی در استان البرز پیشبینی شده است که از اواخر آبان جاری این دورهها آغاز میشود که جزئیات آن در وبسایت واحد کرج قرار میگیرد.
فعالیتهای ضدکرونایی دانشگاه آزاد اسلامی کرج
دورههایی مانند اندازهگیری شاخصهای مقاومت به تنشهای محیطی، اکسیژنتراپی، سرمتراپی، تشخیص مولکولی با استفاده از PCR، دورههای پنوماتیک، دورههای تخصصی SEM و ... در برنامههای دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز قرار دارد.
آنا: با توجه به شعار سال (جهش تولید) در آزمایشگاهها و کارگاههای واحد متبوعتان چه برنامههایی برای کمک به رونق تولید در سال جاری دارید؟
نصری: با توجه به ظرفیت آزمایشگاههای دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج برنامههایی برای راهاندازی آزمایشگاههای ملی در دستور کار قرار گرفته که در صورت تحقق این موضوع علاوه بر خدمات بسیار به محققان، آزمایشگاههای استان البرز در کنار صنعت آماده خدمترسانی خواهند بود.
با توجه به تدابیر رئیس دانشگاه در استان البرز مبنی بر انعقاد تفاهمنامههای متعدد با سازمانهای صنعتی و ارگانهای مختلف، آزمایشگاههای دانشگاه آماده هرگونه همکاری و ارائه سرویس به علاقهمندان هستند.
آنا: در زمینه سامانههای ساها و ساتا چه فعالیتهایی داشتهاید؟
نصری: تجهیزات آزمایشگاهها و کارگاههای استان البرز روی «ساها» (سامانه آزمایشگاههای همکار آزاد) از زمان راهاندازی این سامانه بهطور کامل ثبت و به درخواستهای ارسالی مربوطه پاسخهای لازم داده شده و هزاران خدمات آزمایشگاهی مختلف طی چند سال گذشته به دانشجویان، استادان و پژوهشگران از داخل یا بیرون دانشگاه ارائه شده است.
با توجه به راهاندازی داشبورد مدیریت خدمات آزمایشگاهی علاوه بر تسریع ارائه خدمات به متقاضیان، عملکرد آزمایشگاهها و کارشناسان بهطور کامل رصد شده و نقاط قوت و ضعف مدنظر قرار خواهد گرفت.
آنا: آیا در دوره مبارزه با کرونا موفق به تولید محصولات بهداشتی و درمانی شدهاید؟
نصری: در این باره هستههای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج توانستهاند محصولاتی مانند محلول ضدعفونیکننده، ماسک ژلهای و دستگاه عفونت ضدایی ریه را به وسیله یونیزاسیون ابداع کنند که در آزمایشگاههای این دانشگاه تستهای مربوط انجام و برای اخذ تأییدیههای بعدی به سازمانهای ذیصلاح ارجاع شده است.
آنا: و سخن آخر...
نصری: قطعاً برنامهریزیها و استراتژیهای سازمان مرکزی دانشگاه مسیرهای آتی فعالیتهای آزمایشگاهی را رقم میزند و با توجه به تدابیر اندیشیده شده از سوی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و مدیران کل حوزه معاونت فناوری دانشگاه و همکاران حوزه پژوهشگاه و آزمایشگاههای دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز که هدایتگر راه همکاران واحدها بوده است، جای قدردانی دارد.
انتهای پیام/4078/4062/
انتهای پیام/