لزوم حمایت از کارآفرینان و تلاش برای مهارتآموزی دانشجویان/ پژوهشگران و محققان چه انتظاری از مسئولان دارند؟
گروه استانهای خبرگزاری آنا - مجتبی آزادیان؛ باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی در راستای اجرای سیاستهای جمهوری اسلامی و منویات مقام معظم رهبری در زمینه برنامهریزی برای جذب نخبگان و پرورش و هدایت دانشجویان و دانشآموزان مستعد بهعنوان نخستین مركز شناسایی، جذب، پرورش، هدایت و حمایت پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاهی سال ۱۳۷۷ راهاندازی شد.
اکنون دفاتر باشگاه در بیش از ۳۰۰ واحد دانشگاهی و ۱۰۰ آموزشکده سما در سراسر کشور در حال انجام مأموریت شناسایی، هدایت و فعالسازی فعالیتهای خودجوش دانشآموزی و دانشجویی و ایجاد روحیه مسئولیتپذیری پژوهشی و پرورش دانشجویان و دانشآموزان مستعد دانشگاه آزاد اسلامی هستند.
این باشگاه از سال ۱۳۷۷ تاکنون با جذب بیش از ۹۵ هزار عضو از میان دانشآموزان و دانشجویان که ۲۳ هزار و ۸۸۳ نفر آنان فعال هستند از اعضای خود حمایتهای معنوی و مادی انجام داده و در برنامه جدید باشگاه، رویکرد فعالیتمحوری جایگزین تسهیلاتمحوری شده است.
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی قصد دارد با ایجاد رقابت علمی و سایر فعالیتهای پژوهشی، زمینه رشد و پرورش بهتر اعضای مستعد خود را ایجاد کند.
بیشتر بخوانید:
ساخت دستگاه «جک بارگذاری» در مرحله نهایی
پژوهشگران جوان 10 اختراع ملی در حوزه کشاورزی ثبت کردند
از راهاندازی انجمن علمی روانشناسی تا افزایش شور دانشجویی در دوران قرنطینه
خبرنگار خبرگزاری آنا در همین زمینه و در ادامه پرونده «در مسیر نخبهپروری» با فیروز شرفیدهرحم رئیس باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمآباد درباره اقدامات، برنامهها، اهداف و مأموریتهای این باشگاه گفتگو کرده است که مشروح آن را میخوانید.
آنا: خلاصهای از روند راهاندازی باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمآباد بیان کنید.
شرفی: باشگاه پژوهشگران جوان واحد خرمآباد سال 88 با هدف اعتلای پژوهش و حمایت علمی از نخبگان در جامعه و فراهمکردن شرایط رشد و بلوغ استعدادهای علمی و پژوهشی و معرفی نیروهای متخصص فنی راهاندازی شد و چهار مدیر پیش از بنده در این مجموعه مسئولیت داشتند.
در طول سالهای متمادی که مدیران قبلی ارائه خدمت داشتند، موفق به انجام طرحها و مقالات متعددی شدند. از لحاظ علمی اعضای این باشگاه درجات علمی تحصیلات تکمیلی و بالاتر داشتند و در برخی از جشنوارهها و مجامع علمی و ثبت اختراعات، جایگاههای علمی بسیار خوبی را کسب کردهاند.
این باشگاه در شناسایی و جذب دانشجویان گامهای خوبی برداشته است. در تصویب طرحهای پژوهشی، حمایت مالی و تسهیلاتی که درباره این طرحها صورت گرفته و از مقالات مستخرج از آنها، کنفرانسها و همایشهای ملی و بینالمللی حمایتهای خوبی شده است. هرچند اکنون از نظر شرایط مالی شاید کمی اوضاع خوب نباشد و حمایتها کمتر شده؛ ولی در قبل از آن و زمانی که شرایط مساعد بوده حمایتهای خیلی خوبی در این زمینه شده است.
آنا: مهمترین فعالیتهای شاخص و موفقیتهای اثرگذار باشگاه پژوهشگران جوان واحد متبوع شما در گذشته و حال حاضر چه بوده است؟
شرفی: شاید نزدیک به دهها طرح پژوهشی در این باشگاه انجام شده است. از بیش از 120 مقاله اعضای باشگاه که در همایشهای ملی و بینالمللی بودند، بیش از 150 مقاله ISI و ISC اعضای این باشگاه و 50 مقاله علمی و پژوهشی حمایت شده است و از لحاظ بن کتاب، 43 بن کتاب در اختیار اعضا گذاشتیم، تخفیفهای شهریهای داشتهایم و 6 کتاب توسط اعضا تألیف شده است.
هر ترم و هر سال تحصیلی نیازسنجیهای آموزشی بین دانشجویان بهویژه دانشجویان جدید انجام میشود. یکی دیگر از مباحثی که در این باشگاه همیشه به آن اهمیت داده میشود، استفاده از خرد جمعی در بخض احصا و حل مسائل و افزایش کارآمدی و کاهش هزینهها برای تشخیص چالشها، نقاط قوت و ضعف و نارساییهای باشگاه بوده که در این زمینه اقداماتی انجام شده یا در حال انجام است.
حدوداً یکسال میشود که انجمنهای علمی زیرمجموعه باشگاه پژوهشگران جوان قرار گرفتهاند. آشنایی با برخی از اهداف مهم باشگاه با انجام سخنرانیهای کلیدی یا کارگاههای مورد نیاز از دیگر اقدامات در این زمینه است.
برگزاری کارگروههای جهادی و دورههای اندیشهورزی با موضوع سیل و کرونا
همانطور که میدانید لرستان سال گذشته دچار سیل ویرانگری شد. در این زمینه انجمنهای علمی کارگاهها، کارگروههای جهادی و دورههای اندیشهورزی را هم در موضوع سیل و کرونا با همکاری بسیج دانشجویی، بسیج اساتید و بسیج جامعه پزشکی برگزار کردند.
در ایام کرونا بهویژه انجمن علمی روانشناسی و انجمن علمی پرستاری در طرح پایش ملی فشار خون با حمایت انجمنهای علمی-پرستاری و جامعه پزشکی اقدامات خوبی انجام دادند.
آنا: مهمترین فعالیتهای حال حاضر باشگاه چیست و چه سیاستگذاریهایی را در پیش گرفتهاید؟
شرفی: قبلاً سیاستهای باشگاه بیشتر مبتنیبر ارائه طرحهای پژوهشی و مقالات بود. اکنون با توجه به اینکه انجمنهای علمی به مجموعه باشگاهها اضافه شدهاند، هدف این باشگاه انجام دورههای توانمندسازی متناسب با بخشنامههای ارسالی سازمان بوده و اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده است.
از طرفی با توجه به شرایط موجود و فراگیری که از طریق بستر مجازی و غیرحضوری در اجرای برنامههای توانمندسازی صورت گرفته، سمینارهای متعددی در این راستا در باشگاه با توجه به مشکلات موجود در جامعه برگزار شده است. کارگاههایی را نیز برگزار کردیم و پژوهشهای بنیادی ملی و استانی در راستای کاربردیکردن این کارها انجام شده است.
فعالسازی انجمنهایی که بهدلیل شرایط کرونا یک سالی است تقریباً به حاشیه رفتهاند را انجام داده و در این زمینه جذب اعضای جدید داشتیم و همکاریهایی را نیز با مراکز رشد و فناوری دانشگاهی و پارکهای علم و فناوری داشتهایم.
در راستای تقویت رشد و معرفی اعضای کوشا و فعال این باشگاه اقداماتی را انجام دادیم و حمایتهای معنوی، علمی، تخصص و حمایتهای مالی در صورت کفایت بودجه داشتهایم.
آنا: چه پیشنهادها و خواستههایی برای ارتقا و توانمندسازی باشگاه برای همکاران ستادی دارید تا باشگاه بتواند بهتر از گذشته به فعالیت خود ادامه دهد؟
شرفی: چند درخواست عمده داریم، البته درخواستها بسیار زیاد است؛ اما در این یکی دو مورد انتظار توجه زیاد داریم. راجع به نقش و رسالت دانشگاه و دانشجو در راستای تحقق اهداف کلان کشور پیشنهاد میشود توجه ویژهای به علوم انسانی، موضوعات مهم اقتصادی، حمایت بیشتر از کارآفرینان و تلاش عمده در مهارتآموزی دانشجویان شود.
باید در ذیل اسناد بالادستی کشور ازجمله منویات مطرحشده از سوی مقام معظم رهبری برای تحقق شعارهای سالانه نگاه ویژه داشته باشیم و این منویات را جامه عمل بپوشانیم. از سوی دیگر درخواست داریم که با توجه به محدودیتهای مالی، حمایت مالی و تسهیلاتی باشگاه از طرحها، مقالات و کتب اعضای باشگاه بیشتر باشد.
مسئله دیگر، بخشنامهای بود که اعضای غیردانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی بهویژه اعضای هیئت علمی حاضر در دانشگاهها را از عضویت جدید در این باشگاه محروم کرد. انتظار میرود که با توجه به اینکه بسیاری از این دانشجویان وارد مقوله پژوهش و کارهای پژوهشگری میشوند، اعضای هیئت علمی هم بتوانند در کنار آنان فعالیت کنند.
آنا: افتخارات و جوایز ملی و بینالمللی باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمآباد در عرصه اختراعات و تولیدات علمی چگونه بوده است؟
شرفی: چند مقام علمی توسط یکی از اعضای هیئت علمی که قبلاً عضو باشگاه بود و اکنون دیگر با توجه به شرایط باشگاه نمیتواند در عضویت باشگاه بماند، به همراه چند نفر از دانشجویان به دست آمد.
هاجر باقریطولابی عضو هیئت علمی گروه برق دانشگاه موفق به تولید خودرو سه چرخ و خودرو چهار چرخ فوق تعلیق شده است که در نمایشگاههای فنبازار ایران ساخت در محل نمایشگاه بینالمللی در سال 96 جزء محصولات برتر شد.
وی سطل زباله هوشمند تفکیککننده زباله را در سال 96 در نمایشگاه بینالمللی تهران عرضه کرد که استقبال خوبی از آن شد. اتوی خشک تغذیهشونده از گازهای شهری را نیز ثبت اختراع کرده است. اختراع خودرو هیبریدی تغذیهشونده خانم باقریطولابی هم در نمایشگاه بینالمللی جزء 10 محصول برتر شده است و برخی از دانشجویان با وی همکاری داشتهاند.
باقریطولابی عصای هوشمند را نیز برای نابینایان ساخته است. هامون کرمی از دانشجویان واحد خرمآباد و عضو باشگاه پژوهشگران هم در المپیاد دانشجویی غربالگری علوم پزشکی به دور نهایی راه یافت. بسیاری از این فعالیتها منوط به حمایتهای معنوی و مالی بوده که اکنون با توجه به شرایط موجود مقداری دلزدگی پیش آمده است.
طرح آبیاری هوشمند ارائهشده توسط همکاران گروه عمران و معماری از سوی مرکز رشد حمایت خیلی جزئی شد. طرح آبیاری هوشمند در فضای دانشگاه یکی از کارهایی است که توسط مرکز رشد استارت خورده اما باز بهدلیل نبود حمایت مالی مناسب و امکانات حداقلی، پیشرفت آنچنانی نداشته است.
آنا: آیا باشگاه متبوع شما دستاورد و محصول شاخصی دارد؟ و یا برنامه و دستورکار جدیدی دارید که منجر به تولید محصول شود؟
شرفی: یکی از اعضای باشگاه با همکاری مرکز رشد دانشگاه و باشگاه پژوهشگران مقدمات کار ساخت دستگاه تبسنج و ضدعفونیکننده را آغاز کرده است، طرحهای مطالعاتی این دستگاه انجام شده و در حال اجرای کار هستند. بهدلیل اینکه هماهنگی و همگنی بسیار خوبی بین مرکز رشد و باشگاه وجود دارد، هر دو طرف میخواهیم از این افراد حمایت کنیم. پروژه آبیاری فضای سبز هوشمند نیز با همکاری اعضای باشگاه پژوهشگران جوان در دستورکار است.
برخی از اعضای باشگاه و هیئت علمیمان با توجه به سیلابیبودن استان لرستان، مطالعاتی را با عنوان یک طرح ملی در این زمینه در دستور کار دارند که قرار است بهصورت پایلوت در اختیار سایر قسمتها و استانهای دیگر قرار داده شود.
آنا: در دوره کرونا چه عملکردی داشتهاید و آیا موفق به تولید محصولات ضدکرونا هم شدهاید؟
شرفی: به جز ساخت دستگاه تبسنج و ضدعفونیکننده با همکاری برخی از انجمنها با رزمایش کمکهای مؤمنانه، ضدعفونیکردن مداوم سطح شهر و مکانهای عمومی، اقداماتی انجام شده است. البته دو طرح و چند مقاله پژوهشی در زمینه کرونا توسط برخی از اعضای باشگاه بهویژه انجمن علمی پرستاری داشتیم. ارائه و تهیه راهکارهایی در زمینه دانشجویان و کرونا با استفاده از ظرفیتهای موجود صورت گرفته است.
انجمنهای علمی در این زمینه خیلی فعال بودند و راهحلهای خوبی در این زمینه داشتند و 6 مورد کارهای پژوهشی در این زمینه انجام دادند. چند نفر از اعضای باشگاه در زمینه انجام پروژههای بروندانشگاهی در بحث کرونا با انجمن پرستاری دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان طرحهای پژوهشی را در دست اقدام دارند و چهار مقاله علمی-پژوهشی آنها در این زمینه چاپ شده است.
با توجه به محدودیت و اینکه به هر حال حضور فیزیکی کمرنگ شده و آزمایشگاه نیمهتعطیل است، در این زمینه محدودیتها و معذوریتهایی برای اعضای باشگاه وجود دارد.
آنا: با توجه به قرارگرفتن انجمنهای علمی زیر نظر باشگاه، از چه تعداد انجمن علمی و در چه زمینه و گروههایی برخوردار هستید؟ ارزیابی شما از کارکرد آنها چیست و آیا برنامهای برای پیشرفتشان دارید؟
شرفی: بیش از 60 انجمن علمی در استان لرستان داریم که خیلی از آنها غیرفعال هستند. گذر از بازه زمانی انتقال از معاونت پژوهشی به باشگاه پژوهشگران جوان موجب شده در این بازه زمانی خلأ ایجاد شود.
از سوی دیگر چند ماه باشگاه بدون مسئول بود و این موضوع مزید بر علت شده است. بنده حدود چهار ماه است که در باشگاه خدمت میکنم و بسیاری از انجمنها را فعال کردم، انتخاباتشان را انجام دادیم و سعی کردیم ارتباط و تعامل بین آنها و استادان ایجاد کنیم. تعاملی هم از طریق برگزاری کارگاهها و سمینارهای علمی و بازدیدهای علمی در این چند وقت داشتهایم.
یکی از پیشنهادها این است؛ بهدلیل اینکه استادان و اعضای هیئت علمی از باشگاهها جدا شدند، مقداری بخش مدیریت و راهنمایی راهبردی آنان برای اعضای انجمنهای علمی کمرنگ شده و احساس میکنیم جای کاری بیشتری دارد و نقش راهنمایی و حلالمسئلهای در این زمینه کمرنگ شده است.
حدود یک ماه است که درگیر کسب مجوز از سازمان مرکزی برای برگزاری برخی از وبینارها هستیم. انصافاً در این زمینه بعضی از دوستانی که در سازمان هستند، برای تشکیل وبینارهای ملی فوقالعاده کوشا و فعال هستند؛ اما در بخش تسهیل با توجه به اینکه از یک طرف ما تشکیل کلاسهای دانشجویی و آموزشی را داریم و از یکطرف بستر مجازی دانشگاه برایمان مقداری با ترافیک کاری روبهرو است، اگر تسهیلات و امکاناتی را از لحاظ فضای مجازی بهتر برای اعضا، دانشجویان و انجمنها فراهم کنند، میتواند خیلی مثمر باشد و خیلی از کارها انجام شود. اکنون بیشتر ارتباطها از این طریق است.
انتهای پیام/4103/4062/
انتهای پیام/