دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

توزیع قطره چکانی ذرت و کنجاله دلیل گرانی مرغ / سامانه بازارگاه جوابگوی نیاز مرغداران نیست

افزایش قیمت نهاده‌های دامی و تشکیل بازار سیاه آن در کنار عدم تخصیص به موقع نهاده‌ها به واحدهای مرغداری از تداوم التهابات بازار مرغ خبر می‌دهد.
کد خبر : 524086
13920517180838570955754.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه کشاورزی و امور دام گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، با اینکه گوشت مرغ به دلیل قیمت پایین آن جایگزین گوشت قرمز در سبد غذایی خانوار شده است اما رصد بازار نشان از ثبت شوک‌های قیمتی این ماده پروتئینی دارد، قیمت‌هایی که زنگ پَر کشیدن مرغ را از سفره خانوار ایرانی به صدا درآورده است. 


با رصد بازار محصولات پروتئینی در می‌یابیم که ابتدای مهرماه قیمت مرغ گرم در خرده فروشی‌های سطح شهر تهران 18 تا 19 هزار تومان بود که در نهایت در اواسط همین ماه با افزایش حدود 4 هزار تومانی قیمت هر کیلوگرم مرغ به 21 تا 22 هزار تومان رسید. 


در حال حاضر که در اواخر مهر ماه قرار داریم قیمت هر کیلوگرم مرغ در خرده فروشی‌های سطح شهر تهران به 26 هزار و 500 تومان رسیده است. 


در این گزارش به بررسی دلایل افزایش قیمت مرغ و راهکارهای کنترل بازار ان می پردازیم.  بازار آشفته نهاده‌های دامی مقصر اصلی گرانی مرغ  رشد قیمت مرغ طی بازه زمانی کمتر از یک ماه تامین آن را برای مردم سخت‌تر کرده است و بسیاری از مسئولان علت این امر را در کمبود و گرانی ناشی از تامین نهاده‌های دامی می‌پندارند.


مهدی یوسف خانی رئیس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی با بیان اینکه در مرغداری‌ها خوراک ذرت، جو، سویا و خوراک آماده استفاده می‌شود، می‌گوید مرغداران سویا را با قیمتی 5 برابر قیمت مصوب دولتی و دیگر نهاده‌ها را با قیمتی 2 تا 3 برابر قیمت مصوب و از بازار سیاه تهیه می‌کنند.


به گفته وی بالا رفتن قیمت نهاده و کمبود تامین آن در بخش دولتی باعث افزایش هزینه تولید و در نهایت قیمت مصرف کننده می‌شود.


سعید مشایخی یکی از مرغداران می‌گوید تنها 40 درصد خوراک مورد نیاز واحدهای مرغداری خود را به نرخ دولتی خریداری می‌کنیم، بنابراین مجبوریم 60 درصد باقی نیاز خود را از بازار سیاه و با قیمت‌های چند برابری مصوب دولت تهیه کنیم، همین موضوع منجر به افزایش قیمت تمام شده تولید مرغ می‌شود. 


کامران هاشمی رئیس اتحادیه صنف مرغ و تخم‌مرغ مازندران در تشریح دلایل افزایش قیمت گوشت مرغ می‌گوید در جوجه ریزی دوره گذشته که حدود 45 روز قبل انجام شد برای تامین نهاده‌ها از بازار آزاد، قیمت دلار خیلی کمتر از قیمت فعلی (در لحظه تنظیم خبر 32 هزار و 100 تومان) بود. 


به گفته هاشمی همچنین قیمت جوجه در 45 روز گذشته به دلیل کاهش تقاضا برای تولید بسیار کمتر از زمان فعلی بود و اکنون به دلیل ورود به فصل سرما با افزایش تقاضا برای خرید مردم و در نهایت افزایش قیمت جوجه برای تولید روبرو هستیم. 


حبیب اسداله نژاد نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی منشا افزایش قیمت مرغ را در رشد قیمت نهاده‌های دامی دانست و معتقد است قیمت ذرت و کنجاله سویا در بازار سیاه ۲ برابر نرخ مصوب است. 


به گفته وی در حالی‌که نرخ مصوب هر کیلو ذرت یک هزار و ۵۰۰ تومان و کنجاله سویا ۲ هزا ر و ۴۵۰ تومان است در بازار آزاد هر کیلو ذرت با نرخ ۲ هزار و ۶۰۰ تومان و کنجاله سویا ۵ هزار و ۳۰۰ تا ۵ هزار و ۴۰۰ تومان عرضه می‌شود.


اسداله نژاد می‌گوید توزیع قطره چکانی نهاده‌های دامی باعث بروز مشکلاتی برای واحدهای مرغداری شده است. 


قیمت واقعی هر کیلو مرغ چند؟ 


حبیب اسداله نژاد نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی می‌گوید نرخ 13 هزار تومانی اعلام شده برای هر کیلو مرغ از سوی ستاد تنظیم بازار با قیمت تمام شده تولید برای مرغداران فاصله دارد اگر این نرخ اصلاح نشود کشور با بحران کمبود مرغ مواجه خواهد شد چرا که قیمت هر کیلو مرغ زنده در صورت تامین دولتی 40 درصد از نهاده‌ها، 17 هزار تا 17 هزار و 500 تومان است. 


اسداله نژاد می‌افزاید در حال حاضر کمتر از 40 درصد نهاده‌های مورد نیاز واحدهای مرغداری با نرخ دولتی تامین می‌شود و مرغداران بنا به این شرایط معتقدند که قیمت هر کیلو مرغ زنده باید رقمی بین 23 تا 24 هزار تومان باشد.  


عظیم حجت، عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی درباره قیمت واقعی مرغ می‌گوید نرخ 13 هزار تومانی اعلام شده برای هر کیلو مرغ زنده با هزینه تمام شده تولید مغایرت دارد. وی نرخ واقعی هر کیلو مرغ زنده را 16 هزار و 500 تا 17 هزار تومان اعلام کرد. 


دورنمای بازار مرغ 


حبیب اسداله نژاد نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی با بیان اینکه بازار نهاده‌های دامی آشفته است، می‌گوید از آنجایی که بخش عمده‌ای از نهاده‌ها از بازار آزاد تامین می‌شود، مرغداران رغبتی به جوجه ریزی ندارند که در صورت تداوم این امر و کاهش عرضه، ضمن افزایش بیشتر قیمت مرغ با بحران کمبود آن مواجه خواهیم شد. 


کامران هاشمی رئیس اتحادیه صنف مرغ و تخم‌مرغ مازندران از کاهش عرضه مرغ زنده تا اواسط آبان ماه به دلیل افزایش هزینه‌های تولید خبر داده و می‌گوید طی روزهای آینده نوسان قیمت مرغ و روند صعودی قیمت آن دور از انتظار نخواهد بود. 


مهدی یوسف خانی رئیس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی می‌گوید کاهش قدرت خرید مردم و افت تقاضا تا حدود زیادی مانع از افزایش بیشتر قیمت مرغ در بازار شده است و اگر تقاضا بیشتر باشد قیمت افزایش زیادی خواهد داشت.


عظیم حجت، عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی درباره آینده بازار مرغ می‌گوید برآوردها حاکی از آن است که میزان جوجه ریزی به یک سوم کاهش یافته است.


 به گفته وی نهاده به جای 42 روزگی تا 50 روزگی در اختیار مرغدار قرار می‌گیرد،  وزن مرغ در سالن ها به یک هزار و 600 گرم افت کرده که قابلیت عرضه در بازار را ندارد چرا که در شرایط استاندارد وزن مرغ زنده باید بالغ بر 2 هزار و 200 گرم باشد. 


عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی می‌افزاید کاهش جوجه ریزی و عدم تخصیص به موقع نهاده‌های دامی باعث شده است که تولید مرغ برای مرغداران توجیه اقتصادی نداشته و در بحث عرضه با کمبود مواجه شویم، در صورت تداوم این شرایط التهاب بازار ادامه خواهد داشت. 


سامانه بازارگاه جوابگوی نیاز مرغداران نیست  سامانه بازارگاه یا سامانه سیستماتیک توزیع نهاده‌های دامی که برای ساماندهی فرآیند توزیع نهاده‌های دامی تشکیل شده بود بر اثر انتقادات فراوان طی هفته گذشته با اصلاح نحوه توزیع از استان‌ها به واحدهای تولیدی به گونه‌ای تغییر رویه داد که مرتضی رضایی معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی در این باره می‌گوید سامانه بازارگاه به دلیل انتقاداتی که از آن درباره توزیع از طریق استان‌ها و نه واحدهای تولیدی شده بود، اکنون اصلاح شده است.


امید گیلانپور معاون توسعه صنایع تبدیلی و کسب‌وکارهای کشاورزی نیز در این باره می گوید در سامانه اصلاح شده، به جای آنکه برخی گروه‌های مصرف‌کننده، نهاده‌های دامی را به‌ صورت ۲ مرحله‌ای دریافت کنند، به ‌ صورت اتوماتیک این نهاده‌ها را دریافت خواهند کرد.


به گفته وی در حال حاضر دریافت نهاده کاملا سیستمی شده است. به این معنا که سیستم بدون توجه به آنکه چه واحد تولیدی، دریافت‌کننده نهاده است، فقط بر اساس شاخص‌هایی که از آن در اختیار دارد و بدون شناسایی مالک واحد، نهاده را توزیع خواهد کرد.


 با اینکه مسئولان درصدد کاهش التهابات بازار نهاده‌های دامی هستند اما تداوم گرانی نهاده‌های دامی، روند صعودی قیمت مرغ و وجود بازار سیاه نهاده‌های دامی نشان از عدم موفقیت آنها در کنترل بازار مرغ است.


 انتهای پیام/4133


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب