دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 آذر 1394 - 14:29

برنامه‌های توسعه، محیط‌زیست آفریقا را نابود می‌کند و مردمی گرسنه‌تر برجا می‌گذارد

پژوهشگران هشدار داده‌اند که برنامه‌های بزرگ توسعه در آفریقا مانند بزرگراه و راه‌آهن که برای کمک به افزایش تولید محصولات کشاورزی به راه افتاده‌اند، محیط‌زیست را در آفریقا به نابودی می‌کشاند.
کد خبر : 52289

به گزارش خبرنگار اجتماعی آنا، قاره آفریقا که بخش‌های بزرگی از جنگل‌هایش را از دست داده و بیابان سطوح بزرگی از آن را پوشانده است، به علت ده‌ها پروژه عظیم توسعه در آستانه از دست دادن بخش زیادی از ثروت بیولوژیکی خود است. دولت‌های آفریقایی این روزها به پروژه های تازه مانند بزرگراه، راه‌آهن و خطوط لوله چراغ سبز نشان می‌دهند که بیشتر آنها به‌منظور افزایش تولید محصولات کشاورزی و سهولت حمل و نقل مواد معدنی مانند آهن و ذغال سنگ طراحی شده‌اند.


مجله ساینس که از سوی انجمن پیشرفت علوم آمریکا (AAAS) منتشر می شود، روز پنجشنبه در گزارشی هشدار داده است که اگر تمام پروژه‌های مورد اشاره در آفریقا به همان صورت که طراحی شده‌اند، به اجرا گذاشته شوند، مانند یک تار عنکبوت به طول 53 هزار کیلومتر کیلومتر از درون بیابان‌ها، جنگل‌ها و دشت‌های آفریقا می‌گذرند و به گفته دانشمندان فاجعه‌ای زیست‌محیطی به وجود می آورند.


بر اساس این گزارش، مشکل بزرگتر این است که برنامه‌های توسعه با آنکه برای تغذیه بهتر مردم قاره آفریقا طراحی شده‌اند، در بلند مدت بر خلاف این قصد عمل خواهند کرد و میلیون‌ها گرسنه دیگر به گرسنگان فعلی خواهند افزود.


ویلیام لارنس، بوم‌شناس از دانشگاه جیمز کوک در کایرنز استرالیا که سرپرستی نگارش مقاله پژوهشی را بر عهده داشته است، می‌گوید: «آفریقا در آستانه چشمگیرترین دوران توسعه‌ای است که تاکنون تجربه کرده است. هیچ کس منکر آن نیست که این قاره نیازمند مواد غذایی و توسعه اقتصادی است. اما این دالان‌ها (بزرگراه‌ها و راه‌آهن) را لازم است بدون ایجاد بحران‌های زیست محیطی احداث کرد.»



در مطالعه اخیر این دانشمندان به دنبال پژوهش قبلی آنان که سال گذشته در مجله Nature منتشر شده، در مورد تعداد بی‌سابقه پروژه‌های جاده‌سازی و حمل‌و‌نقل برنامه ریزی شده در سطح جهانی هشدار داده شده است. از جمله این پروژه‌ها در آفریقا یک برنامه بزرگراه و راه‌آهن از آفریقای جنوبی تا کنگو به طول 4441 کیلومتر و کریدور دیگری در غرب آفریقا به شکل یک قوس به‌طول 4349 کیلومتر از داکار تا بندر هارکورت در نیجریه را می‌توان برشمرد.


دانشمندان در این پژوهش از امکان بالقوه 33 مورد از این پروژه‌ها برای بهبود تولید محصولات کشاورزی یاد کرده‌اند، و پس از آن هزینه‌های زیست‌محیطی این پروژه‌ها را برشمرده‌اند. اجرای 10 پروژه راه در حال حاضر آغاز شده است و 23 پروژه هنوز در مرحله برنامه ریزی هستند. در این میان، 9 پروژه قرار است به عنوان ارتقای زیرساخت‌های فعلی عمل کنند.


نتیجه تجزیه و تحلیل این دانشمندان نشان داده است که فقط پنج مورد از 33 پروژه یاد شده قادر هستند که در عین برآورده کردن اهداف اقتصادی و توسعه، با اهداف محیط‌زیستی نیز سازگار باشند و به زیست‌بوم لطمه نزنند.


گزارش از: ساسان گلفر


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب