تحصیل یا اشتغال؟!/ دانشجو چگونه هم درس بخواند و هم دغدغه اشتغال نداشته باشد؟
به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، گزارش نهایی از انتخاب رشته داوطلبان کنکور 99 نشان میدهد که بیش از 500 هزار نفر انتخاب رشته نکردهاند. جالب است که اوضاع انتخاب رشته در آزمونهای کارشناسی ارشد و دکتری هم بهتر از کنکور سراسری نبود. در آزمون کارشناسی ارشد 424 هزار نفر مجاز شدند که از این تعداد 229 هزار و 397 نفر انتخاب رشته کردند، در آزمون دوره دکتری نیز 116 هزار و 40 نفر مجاز به انتخاب رشته شدند که 87 هزار و 445 نفر انتخاب رشته کردند.
البته سازمان سنجش در اطلاعیهای سعی کرد تا کسی این کاهش اقبال را به کرونا ربط ندهد به همین دلیل اعلام کرد که در سال گذشته هم همین تعداد داوطلب در کنکور انتخاب رشته نکردند.
پذیرش مایل به صفر در برخی از رشتهها
کاهش اقبال داوطلبان آزمونهای مختلف برای ورود به دانشگاه دلایل متعددی دارد. به نظر میرسد یکی از دلایل مهم آن انتخاب رشته تخصصی داوطلبان باشد. میزان ظرفیت پذیرش کنکور 99 بیانگر آن است که برای بسیاری از داوطلبان مجاز به انتخاب رشته کرسی خالی در دانشگاهها وجود دارد اما داوطلبان دنبال رشتههایی هستند که بتوانند به اهداف آینده خود دست یابند و دیگر حاضر نیستند که در هر رشتهای پذیرش شوند.
در بسیاری از دانشگاهها پذیرش در تعدادی از رشتههای کممتقاضی حتی به صفر رسیده است اما همچنان در دفترچههای انتخاب رشته وجود دارند. شاید در دهه 80 که انفجار تعداد داوطلبان کنکور بود و تعداد مشتاقان به دانشگاهها به میزان یک میلیون و 800 هزار نفر هم میرسید، داوطلبان برای ورود به دانشگاه هر رشتهای را که امکانش بود انتخاب میکردند اما اکنون کمتر داوطلبی اینگونه فکر میکند.
برخی از داوطلبان پسر عنوان میکنند که اگر در دانشگاه پذیرفته نشوند قصد دارند سربازی بروند و پس از آن مشغول به کار شوند تا در مدت زمان کمتری بتوانند به اهداف خود دست یابند. در این میان عدهای از داوطلبان دختر نیز در جستجوی شغل مناسب هستند. این روزها که بیشتر مردم با چالشهای متعدد اقتصادی دست و پنجه نرم میکنند جوانان هم به کسب درآمد فکر میکنند.
عدم توجه به رشتههای علوم پایه
در این میان یکی از آسیبهای کنکور کمتوجهی به رشتههای علوم پایه است. متاسفانه رشتههای علوم پایه هم اکنون جزء رشتههای کممتقاضی هستند. این رشتهها نظیر رشتههای ریاضی، فیزیک و شیمی که علوم محض کمتر مورد توجه داوطلبان قرار میگیرد چراکه بسیاری از داوطلبان معتقدند برای رسیدن به درآمد در این رشتهها راه دشواری در پیش است. این داوطلبان میگویند حتی اگر در این رشتهها موفق هم باشیم برای رسیدن به درآمد باید زمان زیادی را سپری کنیم. این کاهش تقاضا در آزمون سراسری هم تاثیر داشته و افراد کمتری در گروه علوم ریاضی شرکت میکنند هر چند که ظرفیت پذیرش در دوره روزانه این گروه از سایر گروهها بیشتر است.
محمود نیلی احمدآبادی رئیس دانشگاه تهران در این باره معتقد است: یکی از نگرانیهای جامعه علمی کشور عدم توجه و استقبال جوانان از علوم پایه و بنیادی است. امسال تعداد شرکتکنندگان کنکور در رشته ریاضی ۱۵۰ هزار نفر، در علوم تجربی ۵۹۴ هزار نفر و در علوم انسانی ۳۴۱ هزار نفر بوده است. به گفته وی؛ کاهش تعداد شرکت کنندگان علوم ریاضی در کنکور میتواند نگران کننده باشد.
عدم وجود ظرفیت کافی در دوره روزانه
ظرفیت کم دورههای رایگان دانشگاهها یکی دیگر از دلایل کاهش تقاضای داوطلبان برای ورود به دانشگاهها ارزیابی میشود. ظرفیت رشتههای روزانه یا رایگان در هر سال حدود 10 درصد ظرفیت پذیرش است. در دوره رایگان دانشگاهها رشتههای کم متقاضی هم به چشم میخورد که حتی گاهی ظرفیتشان خالی میماند. در این میان بسیاری از داوطلبان میگویند دانشگاههای دولتی حاضر نیستند کمی ظرفیت دوره روزانه خود را توسعه دهند. آنها بر این باورند دانشگاهها حتی ظرفیت رشتههای کم متقاضی را صفر نمیکنند تا رشتههای جدید ایجاد شود یا اینکه به ظرفیت سایر رشتهها را بیفزایند.
رویکرد متفاوت دانشگاهداری در دانشگاه آزاد اسلامی
در این میان دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان یک دانشگاه اجتماعی به دنبال راههای ابتکاری برای جذب بیشتر دانشجو است. مسئولان این دانشگاه با شناسایی دقیق خواست داوطلبان اشتغال را هدف قرار دادهاند.
دکتر محمدمهدی طهرانچی در این زمینه میگوید: من نمیتوانم بهعنوان رئیس دانشگاه بگویم درسم را میدهم، مردم پولشان را بدهند و شغل این بچهها به من ارتباطی ندارد. من نمیتوانم به مردم بگویم توسعه شما برای من مهم نیست. چه کردهایم که در سرزمینی که کشاورزیمحور است و ارتزاق مردم از کشاورزی است، آنچه آموزش میدهیم ذرهای در منفعت مردم و بالا بردن بهرهروی آنها اثر ندارد. ما نیاز به همفکری و تعهد به دانشگاه و جوانان داریم و باید به رسالت و تعهد معلمی خودمان برگردیم.
در این مسیر برنامههای متعددی در دانشگاه آزاد اسلامی نظیر اقتصاد دانشگاه دانشبنیان در دستور کار قرار گرفته تا دانشجویانی که وارد این دانشگاه میشوند بتوانند از طریق تحصیل درآمد هم کسب کنند.
انتهای پیام/4040/
انتهای پیام/