دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
شریفی در گفتگو با آنا مطرح کرد؛

رفع مشکلات صنایع دارویی به همت محققان دانشگاه آزاد اسلامی/ به دنبال مرجعیت علمی در نظام موضوعات پایش هستیم

مجری برنامه علمی صنعت و سلامت ضمن تشریح این برنامه علمی گفت: در تلاش هستیم تا تحت برنامه نظام موضوعات پایش به مرجعیت علمی در این حوزه نائل شویم.
کد خبر : 517159
156916717.jpg

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا-محدثه حسینی؛ «پژوهش اثرگذار یکپارچه شبکه‌ای دانشگاه آزاد اسلامی» که با نام اختصاری «پایش آزاد» شناخته می‌شود به دنبال تبدیل چالش‌های کلان کشور به زمینه‌های پژوهشی است تا استاد و دانشجو بتوانند بر اساس آن موضوع پایان‌نامه و یا رساله را تعریف کنند.


 این طرح دارای 40 برنامه علمی است که یکی از آن‌ها برنامه علمی صنعت و سلامت است.




بیشتر بخوانید:


صفر تا صد طرح پژوهش اثرگذار یکپارچه شبکه‌ای دانشگاه آزاد اسلامی




از همین رو خبرنگار آنا با «رضا شریفی» مجری برنامه علمی صنعت و سلامت به گفتگو پرداخته است که در ادامه مشروح این گفتگو را می‌خوانید.


آنا: در خصوص چرایی پرداختن به برنامه علمی صنعت و سلامت توضیح دهید؟


شریفی: در سال‌های اخیر صنایع مبتنی بر سلامت مثل صنایع دارویی، صنایع تولید مواد و تجهیزات پزشکی و دندانپزشکی و توان‌بخشی گسترش فراوانی داشته و از طرفی توجه به مفاهیم مرتبط با سلامت در صنایع مختلف مثل مباحث مربوط به ایمنی و بهداشت حرفه‌ای موردتوجه سیاست‌گذاران و برنامه ریزان و مدیران قرارگرفته و توسعه پیداکرده است.


هم‌زمان با پیشرفت‌ها و ارائه خدمات ارزنده حوزه سلامت در سال‌های اخیر، ابلاغ سیاست‌های کلان سلامت از سوی مقام معظم رهبری به جهت حمایت از تولید باکیفیت داخلی و اجرای صحیح طرح تحول نظام سلامت،‌ ضرورت انجام مسئولیت‌های اجتماعی صنایع پیشرو در این حوزه را دوچندان کرده است.


با توجه ته‌نقش سازنده بخش صنعت در پیشبرد اهداف عالیه حوزه سلامت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب با همکاری دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی به شناسایی مهم‌ترین چالش‌های پیشروی حوزه صنعت و سلامت پرداخته است و شناسایی این چالش‌ها، گام نخست معرفی موضوعات کلان به جامعه دانشگاهی به شمار می‌رود.


آنا: تا کنون در خصوص برنامه علمی صنعت و سلامت با چه سازمان و نهاد دولتی و غیردولتی همکاری داشتید؟ 


شریفی: گستردگی این حوزه میان‌رشته‌ای باعث شده تا دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب برای انعقاد تفاهم‌نامه‌های همکاری با سایر نهادهای دولتی و غیردولتی را نیز در راستای نیل به اهداف، در مشی کاری خود لحاظ کند.


با توجه به حضور تولیدکنندگان و ورود کالاهای حوزه بهداشت و سلامت از خارج از کشور، لزوم پیگیری، شناسایی و دسته‌بندی صنایع مرتبط با حوزه سلامت با توجه به میزان رعایت اصول سلامت در تولید محصول یا خدمات، ضرورت دارد.


همچنین ایجاد و تقویت زیرساخت‌های موردنیاز در جهت تولید محصولات دانش‌بنیان و خدمات سلامت‌محور در داخل دانشگاه‌ها می‌تواند از راهبردهای این برنامه علمی باشد.


ازآنجاکه ایران واردکننده قسمتی از محصولات و صنایع حوزه سلامت از خارج کشور محسوب می‌شود، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب می‌تواند با پرداخت به تحقیقات متکی به بازار در محصولات سلامت‌محور، مطالعاتی را در جهت ارائه محصول سالم و ترغیب و تشویق مصرف‌کنندگان برای انتخاب محصولات و خدمات دانش‌بنیان داخلی و انجام دهد.


برای نیل به این اهداف منظومه برنامه علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب در ابتدا با ورود به یازده چالش ملی در حوزه صنعت و سلامت گام نخست را در اجرای پایش برداشت که در ادامه با ادغام برخی از این چالش‌ها در حال حاضر تعداد چالش‌ها به نه چالش رسیده است.


البته چالش‌های ایدز و اعتیاد نیز به شکل مستقل بررسی‌شده و در حال توسط دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران پیگیری می‌شود.


آنا: چند چالش در برنامه علمی صنعت و سلامت احصا شده است؟


شریفی: تا کنون 9 چالش احصا شده توسط دبیرخانه برنامه علمی واحد تهران غرب با مشارکت دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی که در طول یک سال گذشته با همکاری بالغ‌بر چهل نفر از اعضای هیئت علمی دو واحد تدوین و پیگیری شده است.


مشکلات صنایع دارویی، بی‌توجهی به ویژگی‌های کالبدی در فضاهای درمانی بیماری‌های خاص، کیفیت نامناسب مواد و تجهیزات دندانپزشکی ساخت داخل، ضعف در فناوری‌های نوین برای پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری‌ها، ضعف در مدیریت عوامل زیان‌آور محیط کار، اجرای نامناسب طرح پوشش همگانی بیمه سلامت، فراگیر نبودن و تناسب نداشتن فن‌آوری اطلاعات در پزشکی، ضعف نظام آموزش علوم پزشکی و کاربرد محدود و ناکافی علوم مختلف حرکت‌درمانی در پزشکی عناوین این 9 چالش است.


آنا: برای تحقق اهداف برنامه علمی صنعت و سلامت چه کارهایی انجام شده است؟


شریفی: برای تحقق اهداف برنامه علمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب بنا دارد در راستای تحقق رویکرد همه‌جانبه صنعت سلامت‌محور در همه قوانین، سیاست‌های اجرایی و مقررات و توسعه فرهنگ مسئولیت‌پذیری سازمانی، اخلاقی، اقتصادی و ملی تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان در خصوص ویژگی‌های محصولات و خدمات سلامت و پاسخگویی فرآیندی، تحت برنامه نظام موضوعات پایش به مرجعیت علمی در این حوزه نائل شود.


همچنین با توجه به پتانسیل موجود در واحد تهران غرب، این واحد قادر است در حوزه سلامت کار و بهداشت صنعتی نیز گام بزرگی برای پیگیری امور مربوط به HSE بردارد.


آمار افرادی که در کشور سالانه به علت نادیده گرفتن اصول بهداشت‌کار و ایمنی، جان خود را از دست می‌دهند بسیار بالا بوده و انجام تحقیقات بنیادین در راستای افزایش سهم سلامت در محیط‌های صنعتی، متناسب با ارتقای کیفیت در خدمات مؤثر واقع می‌شود.


هدف واحد تهران غرب، سوق پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد و رساله‌های دکتری و پروژه‌های تحقیقاتی به سمت برنامه علمی واحد است که ضمن ارائه راهبرد و برنامه مشخص برای انجام پژوهش‌های هدفمند در راستای امکان تولید و دانش‌افزایی و ثروت آفرینی گام برداشته و در این راستا از پتانسیل اعضای هیئت‌علمی و دانشجویان استفاده‌شده است.


گام اول برای بسط همکاری‌های بین‌رشته‌ای، ایجاد یک بستر در ذیل برنامه پایش بین دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب و دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران بوده و تلاش شده دانشجویان بتوانند از بین موضوعات احصا شده درزمینه صنعت و سلامت در سامانه پایش، استادان پیشنهادی را از هر دو واحد دانشگاهی انتخاب کنند.


آنا: درخصوص دیگر اقدامات انجام شده توضیح بفرمایید. 


شریفی: راه‌اندازی مرکز تحقیقات صنعت و سلامت در واحد تهران غرب، امضای تفاهم‌نامه با معاونت علوم پزشکی دانشگاه آزاد برای همکاری مشترک در حوزه سلامت، امضای تفاهم‌نامه با واحد تازه تأسیس بین‌المللی فرشتگان (مخصوص آموزش ناشنوایان و توان‌یابان)، جهت‌دهی تفاهم‌نامه منعقده با پژوهشگاه مخابرات و فناوری اطلاعات در مسیر سیستمهای هوشمند سلامت‌محور، جهت‌دهی تفاهم‌نامه با شرکت بهره‌برداری متروی تهران در موضوعات سلامت‌محور ازجمله ارگونومی و سلامت شغلی کارکنان و مناسب‌سازی مترو برای معلولان بخشی از  اقدامات انجام شده در راستا به کمک اعضای هیئت علمی واحد است.


امضای تفاهم‌نامه با اتحادیه کشوری سوخت‌های جایگزین برای همکاری در جهت توسعه خودروهای سازگار با سلامت، برگزاری اولین رویداد استارت آپی در حوزه صنعت توان‌بخشی سالمندان، معلولان و جانبازان با همکاری معاونت تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی و برگزاری رویداد چهارم ایده تا عمل با موضوع گردشگری سلامت‌محور از جمله اقداماتی که در راستا به کمک اعضای هیئت علمی واحد انجام‌شده است.


آنا: برنامه علمی صنعت و سلامت بر روی سایت پژوهشیار بارگذاری شده است؟


شریفی: نسخه اولیه برنامه علمی تدوین‌شده هم در سایت پژوهش‌یار قرارگرفته و استادان و دانشجویان از سراسر کشور در چند ماه گذشته زمینه‌های متعدد پژوهشی را انتخاب کرده‌اند.


در حال حاضر هم این برنامه در حال ویرایش دوم و تکمیل در جلسات شورای راهبردی برنامه علمی استان است و به‌زودی به کمک سایر مجریان استان ویرایش دوم آن نهایی و منتشر خواهد شد.


برنامه علمی صنعت و سلامت علاوه بر حوزه‌های فنی و علوم پزشکی رشته‌های متعددی را هم از علوم پایه، علوم انسانی و هنر پوشش داده و از این منظر یکی از جامع‌ترین برنامه‌های علمی بوده است.


خروجی‌های برنامه علمی صنعت و سلامت در صنایع مختلف چه بخش دولتی و چه بخش خصوصی قابل‌استفاده خواهد بود و تلاش شده در تدوین زمینه‌های پژوهشی مباحث مربوط به درآمدزایی و کاربردی بودن پژوهش‌ها حتماً مدنظر قرار گیرد.


انتهای پیام/4084/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب