دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 شهريور 1399 - 00:06
در گفتگوی تفصیلی آنا با سلطانی تشریح شد؛

سهم متخصصان تربیت‌بدنی در کاهش مبتلایان به کرونا/ فارغ‌التحصیلان رشته علوم ورزشی بیکار نمی‌مانند

مدیر گروه رشته علوم ورزشی و تربیت‌بدنی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر با بیان اینکه متخصصان این رشته نقش انکارناپذیری در کاهش افراد در ابتلا به کرونا دارند، گفت: آینده شغلی فارغ‌التحصیلان این رشته تضمین است.
کد خبر : 515725
s2.jpg

گروه استان‌های خبرگزاری آنا ـ حسین رحیمی؛ با شیوع و گسترش بیماری کرونا و خالی ماندن سالن‌ها و مکان‌های ورزشی، کم‌تحرکی، گوشه‌گیری و ترس از حضور در اجتماعات به یکی از دغدغه‌های جدی سلامت مردم تبدیل شده است.


متأسفانه چشم‌انداز روشن و زمان دقیقی برای پایان این بحران بشری وجود ندارد. بسیاری از مشاغل به مرحله تعطیلی و رکود رسیده و پیداکردن شغل مناسب برای افرادی که به‌تازگی وارد دانشگاه می‌شوند، آینده‌ای مبهم را پیش چشم آنان قرار داده است.


به عنوان مثال ویژگی بارز رشته تربیت‌بدنی حضور در جمع و انجام فعالیت‌های گروهی است که با شرایط فعلی بیماری کرونا ناسازگار است، اما در این بین روزنه‌های امیدی نیز وجود دارد، رشته علوم ورزشی از جمله رشته‌های تحصیلی است که در شرایط دشوار بازار کار آن همچنان پررونق است. 


خبرنگار آنا در این باره گفتگویی را با اکرم سلطانی مدیر گروه رشته علوم ورزشی و تربیت‌بدنی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر ترتیب داده است که مشروح این گفتگو در پی می‌آید:


آنا: ابتدا خودتان را معرفی کنید و بگویید چرا دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر را برای تدریس انتخاب کردید؟


سلطانی: اکرم سلطانی هستم عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر. دلیل اینکه این دانشگاه را برای تدریس و اشتغال انتخاب کردم، نخست نزدیکی مسیر به شهر اصفهان و دیگری کادر دانشگاه بود که محیط بسیار صمیمانه و خوبی دارد.


تأسیس رشته علوم ورزشی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی شهر برای من انگیزه‌ای ایجاد کرد که به هدفم برسم و اکنون علاوه بر کارشناسی ناپیوسته و کارشناسی پیوسته در دو گرایش کارشناسی ارشد دانشجو داریم. خودم تحصیلاتم را در خارج از کشور ادامه دادم، اما این دانشگاه انگیزه‌ای شد که برگردم و اینجا مشغول به کار شوم.


آنا: اساساً رشته علوم ورزشی چیست و چه کاربردی در جامعه دارد؟


سلطانی: وقتی اسم رشته تربیت‌بدنی و علوم ورزشی مطرح می‌شود بیشتر افراد فکر توپ و فعالیت بدنی می‌افتند و خیال می‌کنند در یک باشگاه نیز باید این کار را انجام دهند، در صورتی که به این شکل نیست، بلکه در این رشته به‌صورت تخصصی کار می‌شود.


در مقطع کارشناسی باید 136 واحد درسی گذرانده شود که از این تعداد نزدیک به 70 واحد عملی و بقیه نظری است. واحدهای نظری شامل پایه پزشکی مانند فیزیولوژی بدن، فیزیولوژی عضلات و نحوه تمرین سیستم قلبی عروقی بوده و در مقطع کارشناسی ارشد نیز گرایش‌هایی از جمله روانشناسی ورزش، فیزیولوژی ورزش، مدیریت و برنامه‌ریزی آسیب‌شناسی، حرکات اصلاحی، گرایش بیومکانیک و رفتار حرکتی وجود دارد.


البته در مقطع دکتری نیز همین مقاطع و گرایش‌ها وجود دارد و علاقه‌مندان می‌توانند تخصص لازم را کسب کنند.


70 تا 75 درصد فارغ‌التحصیلان ما در اکثر رشته‌ها و گرایش‌ها مشغول به کار هستند.


آنا: در چه سازمان‌ها و ارگان‌هایی؟


سلطانی: در مراکز آموزشی به عنوان معلم ورزش و تربیت‌بدنی، دانشجویان رشته حرکات اصلاحی و  آسیب‌شناسی در مراکز توانبخشی و مراکز حرکات اصلاحی و آسیب‌شناسی مشغول به فعالیت بوده و در کنار یک متخصص ارتوپد مشغول به درمان می‌شوند، حتی در صنعت.


آنا: ارتباط بین صنعت و رشته تربیت بدنی چیست؟


سلطانی: مهم‌‌ترین نیرویی که در صنعت به کار گرفته می‌شود، نیروی انسانی است، یعنی اگر نیروی انسانی نباشد آن دستگاه نمی‌تواند کاری انجام دهد، بنابراین سرمایه‌گذاری روی نیروی انسانی می‌تواند به صورت قوی انجام شود، نیروی انسانی پشت رایانه می‌نشیند یا پشت دستگاه خاصی کار می‌کند و عوارض بدنی زیادی برای این فرد ایجاد می‌شود، از قبیل کمردرد و ناهنجاری‌های عضلانی و اسکلت بدن.


نقش دانشگاه آزاد اسلامی خمینی‌شهر در بهبود جایگاه رشته تربیت‌بدنی


در این وضعیت یک کارشناس تربیت‌بدنی می‌تواند این ناهنجاری‌ها را تشخیص داده و به او تمرینات مختلف را ارائه کند تا فرد به مشکلات حاد گرفتار نشود.


آنا: نقش دانشگاه آزاد اسلامی خمینی‌شهر را در توسعه و بهبود جایگاه رشته تربیت‌بدنی چگونه ارزیابی می‌کنید؟


سلطانی: دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر از سال 1395 در رشته علوم ورزشی دانشجوی کارشناسی می‌پذیرد. ‌اکنون در مقطع کارشناسی ارشد گرایش روانشناسی ورزش و جامعه‌شناسی ورزش دانشجو داریم و درصدد گرفتن گرایش‌های بعدی هستیم.


در دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر از استادان مجرب استفاده می‌کنیم و بیشتر دانشجویان ما از بازیکنان تیم ملی هستند که تمام رده‌های امتحانی را پشت سر گذاشته‌اند تا بتوانند به درجه‌ای از موفقیت برسند.


از رؤسای هیئت‌های ورزشی استان اصفهان نیز برای تدریس استفاده می‌کنیم که این می‌تواند تجربه مفیدی را به دانشجویان انتقال دهد و موجب موفقیت در گروه علوم ورزشی نیز شده است.


از سوی دیگر امکانات ورزشی ما فرصتی برای دانشجویان در زمینه اشتغالزایی ایجاد کرده و برنامه‌های تمرینی مختلف افراد را آماده می‌کند تا در سالن‌های مختلف دانشجویان را برای کارورزی یا اشتغالزایی تمرین دهند و مواردی را که آموزش می‌بینند در محل کار آزمایش کنند.


این موضوع برای دانشجویی که می‌خواهد وارد بازار کار شود، مهم است که با نحوه کار نیز آشنا شود. در جامعه تربیت‌بدنی را فقط بعد جسمانی در نظر می‌گیرند، در حالی که باید ابعاد دیگر این رشته را مدنظر داشته باشیم، البته بعد جسمانی در این رشته وسیع، اما بعد دیگر، روحی - روانی است.


بسیاری از خانواده‌ها نگران اعتماد به نفس پایین فرزندان خود از بعد روحی و روانی، هستند؛ استرس، اضطراب، پرخاشگری رشته تربیت‌بدنی به دانشجو کمک می‌کند تا با توجه به دروس عملی بتواند در این زمینه مثمر واقع شود و به ایجاد یک دیدگاه مثبت‌اندیشانه در جامعه کمک کند.


رشته تربیت‌بدنی چه مزیتی برای دانشجویان دارد؟


به عنوان مثال فعالان ورزش‌های گروهی حس مسئولیت‌پذیری و همکاری گروهی پیدا می‌کنند و با حق تقدم‌ها آشنا می‌شوند، بنابراین تربیت از نوع اجتماعی برای افراد در رشته تربیت‌بدنی اتفاق می‌افتد.


آنا: امتیاز دانشگاه آزاد اسلامی خمینی‌شهر در رشته تربیت بدنی در مقایسه با سایر دانشگاه‌ها چیست؟


سلطانی: نخست. امکانات دانشگاه آزاد اسلامی خمینی‌شهر در رشته تربیت‌بدنی فوق‌العاده است، به طوری که باشگاه‌های مطرح استان اصفهان امکانات ما را اجاره می‌کنند.


به عنوان مثال باشگاه‌های فولاد سپاهان و ذوب‌آهن متقاضی زمین چمن و سالن‌های ما هستند، چراکه دارای استاندارد لازم برای برگزاری مسابقات و آموزش است و ما نیز برای آموزش دانشجویان از این امکانات استفاده می‌کنیم.


دوم اینکه سالن‌های چندمنظوره در دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر مانند سالن کشتی، ژیمناستیک، رزمی و ... داریم که مجهز به امکانات این رشته‌ها است.


برای مثال بیشتر مسابقات بین‌دانشگاهی در سالن تنیس روی میز برگزار می‌شود، چراکه سالن دارای نور کافی و میز به تعداد لازم داریم و سوم نزدیکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر به مرکز شهر اصفهان است. بدیهی است اگر دانشجو مدت زمان کمتری بتواند مسیر را طی کند، مسلماً می‌تواند از زمان خود برای مطالعه و استراحت استفاده کند.


اگر دانشجو بخواهد به دانشگاه دیگر با مسافت بیشتری برود، باید فرصت بیشتری صرف کند و این هزینه ایاب و ذهاب بیشتری برای او دارد.


مزیت دیگر رشته تربیت‌بدنی آن است که دانشجویان در حین تحصیل، کارت‌های مربیگری و داوری دریافت می‌کنند، بنابراین این امکان را برای دانشجویان فراهم کرده‌ایم تا کنار تحصیل در رشته تربیت‌بدنی از دوره‌های مربیگری و داوری هم استفاده کنند.


آنا: با توجه به شیوع بیماری کرونا رشته تربیت‌بدنی چه کمکی به کنترل این ویروس خواهد کرد؟


سلطانی: شرایط فعلی موجب شده تا افراد بیشتر وقت خود را در منزل سپری کنند، بنابراین از لحاظ روحی و روانی و جسمانی دچار کم‌تحرکی شده‌اند، فردی که در این رشته تخصص داشته باشد، می‌تواند به کل اعضای خانواده کمک کند.


افراد از لحاظ روحی و روانی به سمت کم‌تحرکی، استرس بیشتر و بی‌علاقگی پیش می‌روند، در این راستا یک متخصص تربیت بدنی می‌تواند به صورت دسته‌جمعی در فضای باز یا در منزل به صورت تخصصی به افراد خانواده آموزش دهد و ایجاد روحیه کند.


متخصص تربیت‌بدنی همچنین چالش‌هایی را در افراد خانواده ایجاد می‌کند تا انگیزه خانواده بیشتر شود و فرد از حالت کم‌تحرکی به حالت پرتحرکی و انگیزه بیشتر سوق داده شود.


آنا: با توجه به امکانات و شرایط موجود در دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر چه رتبه‌های ورزشی کسب کرده‌اید؟


سلطانی: دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر به دلیل امکانات لازم میزبان بسیاری از مسابقات ورزشی است. دانشجویان ما در رشته‌های مختلف بین دانشگاهی، استانی و کشوری مقام دارند. به عنوان مثال در رشته‌های رزمی دارای مقام کشوری هستیم. مقام‌های مختلفی از طریق دانشجویان و کارکنان دانشگاه کسب کرده‌ایم که مدال و مستندات آن موجود است و فعالیت آنان در این زمینه بسیار موفق بوده است.


آنا: نقش رشته تربیت‌بدنی در توسعه و پیشرفت کشور چیست و فارغ‌التحصیلان این رشته چه کمکی به جامعه می‌کنند؟ 


سلطانی: کمترین فایده تحصیل در رشته تربیت‌بدنی آن است که دانشجویان آن دارای بدنی سالم خواهند بود و این بزرگ‌ترین موهبتی است که یک فرد می‌تواند داشته باشد، در بُعد اجتماعی نیز جامعه ما به سمت خود اشتغالزایی و درآمدزایی می‌رود و افراد دنبال خوداشتغالی هستند و در نتیجه  افراد محصل در این رشته می‌توانند سالن ورزشی تأسیس کنند.


ارتباط تخصص تربیت‌بدنی با فیزیوتراپی و ارتوپدی 


شرط دریافت مجوز از اداره‌کل ورزش و جوانان برای افرادی است که دارای مدرک تربیت‌بدنی اعم از کارشناسی، کارشناسی ارشد و یا دکتری باشند، بنابراین می‌توانند به عنوان یک کارآفرین مکان‌های مختلف ورزشی ایجاد کنند و مشغول به کار شوند و حتی اشتغال‌زایی داشته باشند.


متخصصان تربیت‌بدنی در مراکز مشاوره، روانشناسی و توانبخشی نیز می‌توانند نقش‌آفرینی کنند، به عنوان مثال متخصص تربیت‌بدنی و روانشناس به فرزندان افراد بیش‌فعالی برنامه ورزشی ارائه می‌کند تا آرامش آنان را به دست بیاورد یا متخصص تغذیه به افراد دارای اضافه وزن یا کمبود وزن مشاوره تغذیه پیشنهاد می‌کند تا افراد وزن خود را کاهش یا افزایش دهند.


یک متخصص تربیت‌بدنی از حرکت‌های اصلاحی و آسیب‌شناسی و سیستم اسکلتی و عضلانی بدن در حد یک فیزیوتراپ یا ارتوپد شناخت دارد و در کنار آنها می‌تواند حرکات ورزشی را روی ناهنجاری‌های افرادی که دارای معلولیت یا ناتوانی حرکتی باشند، انجام دهد.


آنا: با توجه به حرکت جامعه به سمت پیری فعالیت‌های مبتنی بر توانبخشی در سال‌های آینده بیشتر مطرح خواهد شد. به نظرتان رشته تربیت‌بدنی چه کمکی به آینده کشور و دنیا خواهد کرد؟


سلطانی: رشته تربیت‌بدنی در سطح کودکی تا میانسالی و پیری کاربرد دارد و براساس سن افراد نیازهای آنان مورد ارزیابی قرار می‌گیرد و متخصصان این رشته بیماری افراد را از طریق پیاده‌ر‌وی، کاردرمانی و حرکت در آب تشخیص می‌دهند.


آنا : میزان درآمد فارغ‌التحصیلان رشته تربیت‌بدنی به طور میانگین چقدر است؟


سلطانی: ایجاد باشگاه ورزشی درآمد بالایی دارد، یکی از گرایش‌های ما در علوم ورزشی، گرایش بیومکانیک ورزش است، یعنی نحوه انجام حرکات. همینطور ساخت یا اصلاح وسایل ورزشی موضوع دیگری است که در این رشته به آن پرداخته می‌شود.


امروز دستگاه‌های بدنسازی را از خارج  وارد می‌کنیم و این می‌تواند زمینه ایجاد اشتغال در ایران باشد که فرد متخصص در این زمینه می‌تواند دستگاه را خود بسازد و با یک مبلغ کمتر، تولید آن را گسترش داده و کل کشور را پوشش دهد.


حتی می‌توان دستگاه‌های بدنسازی را صادر کرد، چراکه فرد متخصص  طریق تولید آن را دارد و می‌داند دستگاه تولید شده چه تأثیر مثبت و منفی بر عضله‌ها دارد.


متخصص رشته تربیت‌بدنی قادر خواهد بود با استعدادیابی کودکان 4 تا 5 سال و ارزیابی قلب و عضلات آنان تشخیص دهد که این کودک در کدامیک از ورزش‌های گروهی یا انفرادی می‌تواند موفق باشد.


آنا: موضوع تولید دستگاه‌های ورزشی را مطرح کردید، با توجه به اینکه دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر در حوزه ساخت، تولید و مکانیک جامدات فعال بوده و به  دانشگاه مخترعان و مبتکران جوان معروف است چه اقدامی برای تلفیق رشته‌ها برای تولید دستگاه‌های ورزشی انجام داده‌اید؟


سلطانی: باید ایده اصلی از سوی کارشناس ورزشی داده ‌شود؛ به عنوان مثال چه دستگاهی باید طراحی و ساخته شود که قطعاً طراحی آن با گروه ساخت و تولید است و خوشبختانه این امکان در دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر مهیا شده است تا بتوانیم فعالیت‌های جدید و تجربه‌های نو در این زمینه داشته باشیم.


انتهای پیام/4078/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب