«کلاهپوستیها» تلفیقی از واقعیت و تخیل است / شناخت نوجوان امروز ضامن تولید اثر موفق
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، روز 21 شهریورماه همزمان با سالروز شهادت آیتالله مدنی، رمان «کلاهپوستیها» نوشته سید میثم موسویان از سوی نشر صاد منتشر شد.
این اثر، داستان پسر نوجوانی است که در آذرشهر تبریز در دوره پهلوی دوم زندگی میکند. او طبق گفته رئیس وقت شهربانی آذرشهر و تایید پدرش، قرار است به مسجد رفته و از سخنرانیهای آیتالله مدنی و همراهانش جاسوسی کند. از آیتالله میراسدالله مدنی بهعنوان «دومین شهید محراب انقلاب اسلامی» یاد میشود.
سید میثم موسویان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا درباره این کتاب عنوان کرد: طبق اسناد ساواک گزارشهای زیادی از فعالیتهای آیتالله مدنی وجود دارد؛ من تصور کردم که مثلاً این گزارشها از طریق پسر نوجوان داستان که تخیلی است برای ساواک جمعآوری شده است؛ بنابراین «کلاهپوستیها» تلفیقی از واقعیتهای تاریخی و تخیل است.
شخصیتسازی یک نوجوان به هر حال ویژگیها و سختیهای خودش را دارد و ظرافتهای خودش را میطلبد که ما باید با جهان نوجوانی امروز هم آشنا باشیم و مسائل روانشناختی نوجوانان را هم درک کنیم. این موارد باید لحاظ شود تا یک کار بتواند موفق باشد.
هر آنچه در داستان به شهید مدنی مربوط است تقریبا مستند است
وی افزود: هر آنچه در داستان به شهید مدنی مربوط است تقریباً مستند است. شهید مدنی در پشت پرده داستان قرار دارد؛ مثل یک آفتابی پشت ابر مطرح میشود که خللی به مسائل واقعی و تاریخیاش وارد میشود و مخاطب از دور به او نزدیک میشود و آنچه که روال متن اصلی ماجراست، ماجرای یک پسر با یک پدر خلافکار و منحرف است. بعد مسائل روانشناختی او و چیزهایی که برایش پیش میآید همه تخیلی است. یعنی رمان به ما هو رمان به این معناست که ما به عنوان حقیقت هم مطرح کردیم هیچوقت زندگی شهید مدنی نیست.
این نویسنده با بیان اینکه تحول شخصیتها در این رمان نوجوان به آرامی اتفاق میافتد، عنوان کرد: یک چیزی که واقعاً در ادبیات ما مجهول است و مدتهاست الان رها شده، مسئله مراد و مریدی است که در عرفان ما خیلی به آن توجه میشود و کمکم اینها به خاطر قدرت صوفی و بنا به دلایلی در ادبیات ما بدرنگ و رها شده است. اما در این داستان به این مسئله میپردازد که یک مراد درست چطور میتواند یک مرید را از نظر شخصیتی تحت تأثیر قرار دهد و در شخصیت او اثر گذاشته و او را متحول کند و این مسئله یکی از ابعاد خاص داستان است.
موسویان در پاسخ به این سوال که چه مسئلهای باعث شد به سراغ شهید مدنی بروند، خاطرنشان کرد: بنده یک استاد دارم به اسم آقای فریدونی که تمام رمان و داستانهایم را به ایشان تقدیم میکنم. ایشان یک استادی داشتند به اسم حضرت آیتالله یعقوبی قائمی که دو سال است از دنیا رفتهاند؛ ایشان از شهید مدنی خیلی تعریف میکردند. با اینکه یک عارف بزرگی بودند که در مشهد ساکن بودند و اصلاً فکر نمیکردم آقای مدنی را بشناسند؛ این تعاریف باعث شد خیلی به شخصیت شهید مدنی علاقهمند شدم. برای من خیلی عجیب بود تلفیق این دو که او اینطور عرفان را با فعالیتهای اجتماعی همراه کرده که یک عارفی در مشهد به این عظمت و شخصیت روحی اینطور از ایشان تعریف میکند. این بود که علاقهمند به شخصیت شهید مدنی بودم و همین شد زمینهای که برای این شهید کار کنم.
انتهای پیام/4028/
انتهای پیام/