دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

گامی بلند برای توسعه صنعت دریا/ سرای نوآوری صنایع دریایی و فراساحل به کمک مردم منطقه می‌آید

صنعت دریا ازجمله صنایع بالادستی است که نیاز دارد با رویکرد دانش‌محور و توسعه‌محور به آن توجه شود؛ از این رو سرای نوآوری صنایع دریایی و فراساحل با محوریت دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس ایجاد می‌شود.
کد خبر : 513905
unnamed.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، صنعت دریا یکی از صنایع پیشرو در جهان است و در این صنعت سرمایه‌گذاری‌های زیادی صورت گرفته است.


موقعیت جغرافیایی منحصربه‌فرد ایران و وجود پتانسیل‌های فراوان و از طرفی سیاست‌های اقتصاد مقاومتی در زمینه توسعه صنعت دریا می‌تواند دلیل قانع‌کننده‌ای برای توجه به این صنعت در داخل باشد.


جمهوری اسلامی ایران ۸ هزار و ۶۲۰ کیلومتر مرز آبی و خاکی دارد که ۵ هزار و ۴۴۰ کیلومتر خشکی و ۳ هزار و ۱۸۰ کیلومتر آبی است. هفت استان کشور در نوار ساحلی قرار دارند یعنی حدود یک‌چهارم مساحت کشور در نوار ساحلی جای گرفته است.


همچنین یک‌پنجم جمعیت کشور در این نواحی ساکن هستند. بنابراین ضرورت دارد تا سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی توسعه کشور بر مبنای مزیت دریا و به سمت آمایش سرزمین با محوریت دریا صورت گیرد.


صنعت دریامحور شامل صنایع متنوع نظیر ساخت کشتی، کشتیرانی تجاری و خدمات مرتبط با آن، بندرها، صنایع و خدمات فراساحل، شیلات و آبزی‌پروری، گردشگری و مسافر دریایی است.


از طرفی صنایع دریایی به‌دلیل برخورداری از دانش فنی بالا، نیروی انسانی متخصص و ماهر، ویژگی اشتغال‌زایی و قابلیت زنجیره سازی سازندگان داخلی، قابلیت جذب سرمایه‌های خارجی و نیاز کشور به دستیابی به خوداتکایی در تأمین و تعمیر ناوگان تجاری و نظامی و خدماتی موردنیاز کشور دارد.


بر اساس بند 6 سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی بر تقویت توان ساخت داخل تأکید شده است. همسو با این بند، نسبت ارزش تجهیزات ساخت داخل شناور به کل تجهیزات یک شناور و نسبت ارزش تجهیزات ساخت داخل سکو به کل تجهیزات یک سکو 70 درصد هدف‌گذاری شده است.


همچنین در سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، توسعه صنایع دریایی مبتنی بر اقتصاد دانش‌بنیان و صنایع دانش‌محور مورد توجه قرار گرفته است. بر این اساس باید نسبت هزینه پژوهش و فناوری به کل هزینه کارخانجات دریایی به 3 درصد برسد و باید از نظر جایگاه بین‌المللی علمی و فناوری در صنایع دریایی جزء ۱۰ کشور برتر قرار گیریم.


در این مسیر یک درصد از تولید ناخالص ملی، یک درصد از بازار جهانی ساخت کشتی‌ها و ۲۰ درصد از ارزش صادرات خدمات فنی و مهندسی باید به صنایع دریایی اختصاص یابد.


توسعه صنایع دریایی از طریق دانشگاه آزاد اسلامی


همه این مزایا سبب شده که دانشگاه آزاد اسلامی به‌عنوان دانشگاه اجتماعی برنامه‌هایی را در دستور کار خود قرار داده است. دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی دراین‌باره معتقد است: علم و فناوری دریا تقریباً مغفول مانده و به همین دلیل است که صنعت دریا نیازهای فراوانی دارد. در این راستا یکی از اهداف جدی دانشگاه آزاد اسلامی، برنامه‌ریزی مرتبط با حوزه دریاست. ازاین‌رو، یکی از نظام موضوعات پژوهشی احصاء شده در سامانه پژوهشیار، به این موضوع اختصاص یافته است.


طهرانچی از ایجاد سرای نوآوری صنایع دریایی و فراساحل با محوریت دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس خبر داد و گفت: این سرا به‌عنوان بخشی از شبکه عظیم دانشگاه آزاد اسلامی ایجاد می‌شود تا جوانان بتوانند در بخش‌های مختلف ناوبری و صنایع دریایی و فراساحل، در محیط عملی آموزش ببینند. باید تلاش شود سرای نوآوری صنایع دریایی و فراساحل مکمل صنعت دریایی باشد.


وی ادامه داد: ساختار در دانشگاه آزاد اسلامی متناسب با نیاز صنعت تعریف می‌شود و آموزش، پژوهش و فناوری بر اساس سفارش صنایع تنظیم می‌شود.


به گفته رئیس دانشگاه آزاد اسلامی؛ این دانشگاه با بستر بیش از 22 هزار عضو هیئت‌علمی، 100 هزار پژوهش تحصیلات تکمیلی و بیش از یک میلیون دانشجوی در حال تحصیل، امروز می‌تواند حرکت خوبی در حوزه دریا آغاز کند که ثمرات آن برای جمهوری اسلامی ایران یک ارزش‌آفرینی جدی باشد که در این راستا واحد بندرعباس سرای نوآوری صنایع دریایی و فراساحل را ایجاد می‌کند.


آمارها نشان می‌دهد که گردش مالی جهانی سالانه شناورهای فراساحل 155 میلیارد دلار، شناورهای نظامی 50 میلیارد دلار، شناورهای کوچک زیر 500 تن از قبیل انواع یدک‌کش، مسافری، تفریحی و باری 30 میلیارد دلار و شناورهای خاص همانند لایروبی، بیمارستانی، لوله گذار، کابل گذار، یخ‌شکن، آموزشی و تحقیقاتی 20 میلیارد دلار است.


متأسفانه از این درآمد چشمگیر مبلغ خاصی نصیب کشور ما نمی‌شود به همین دلیل به‌درستی و بر اساس تأکید رئیس دانشگاه آزاد اسلامی لازم است که به صنعت دریا بیش‌ازپیش توجه شود و اقدامات لازم از تربیت نیروی انسانی تا توسعه دانشی این صنعت در دستور کار قرار گیرد.


انتهای پیام/۴۰۴۰/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب