دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 شهريور 1399 - 10:11
دانشگاه برخط؛ آموزش الکترونیک/ طاهری در گفتگو با آنا مطرح کرد؛

لزوم تلاش برای جبران خدمت مضاعف معلمان/ اعضای هیئت علمی برای برگزاری کلاس‌های برخط آماده‌اند

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان گلستان گفت: حجم کار معلمان که بالا می‌رود، دانشگاه و آموزش و پرورش باید برای جبران تلاش‌ها و خدمات مضاعف آموزشی آنان تدبیر کنند.
کد خبر : 512908
سیدعلی+طاهری.jpg

گروه استان‌های خبرگزاری آنا ـ دانشگاه آزاد اسلامی استان گلستان طبق شرایط و دستورالعمل‌های موجود آماده بازگشایی واحدهای دانشگاهی است و مقرر شده با رفع مشکلات موجود ازجمله ساماندهی سامانه آموزشیار دانشگاه‌ها به‌طور رسمی بازگشایی شوند.




**بیشتر بخوانید:


 آموزش مجازی در پساکرونا جایگزین حضور دانشگاهیان می‌شود؟


غیبت دانشجویان در «کلاس‌های مجازی» جبران می‌شود؟


برگزاری کلاس‌های عملی دانشگاه آزاد اسلامی در گروه‌های 3 تا 5 نفره




خبرنگار خبرگزاری آنا در راستای آگاهی مخاطبان از آخرین اقدامات دانشگاه آزاد اسلامی استان گلستان برای بازگشایی دانشگاه و چگونگی آموزش برخط و زیرساخت‌های موجود گفتگویی را با حجت‌الاسلام سیدعلی طاهری رئیس این دانشگاه ترتیب داده است که مشروح این گفتگو در پی می‌آید:


آنا: با توجه به مشکل دانشجویان به‌‌ویژه ساکنان مناطق محروم به‌دلیل دسترسی‌نداشتن به اینترنت چه تمهیداتی در ترم جدید آموزشی در این راستا اندیشیده شده است؟


طاهری: البته سیاست اصلی دانشگاه در بحث تحصیل در شرایط کرونایی، فراهم‌کردن زیرساخت‌هاست و اکنون هم وزارت علوم و هم دانشگاه آزاد اسلامی اعلام کرده‌اند که به جز کارگاه‌ها و آزمایشگاه‌ها که با شرایط خاصی برگزار خواهد شد، در بیشتر نقاط کشور کلاس‌ها به‌صورت مجازی برگزار می‌شود و کلاس‌های استان ما نیز غیرحضوری و در فضای مجازی خواهد بود.


در مورد دانشجویانی که مشکل دارند، با توجه به اینکه از اسفند 99 مباحث کرونا جدی شد، در ایام تعطیلات نوروزی کار را به‌صورت جدی آغاز کردیم و با تجربه‌ای که در طول این 6 ماه به دست آورده‌ایم، مجوز گرفته‌ایم تا دانشجویانی که نتوانستند از طریق اینترنت به کلاس متصل شوند، از طریق شبکه‌های پیام‌رسان و از صوت استاد درس که در این پیام‌رسان‌ها بارگذاری شده است، استفاده کنند. با این تدبیر، مطالب در اختیار دانشجویانی که امکان حضور در سایت را نداشتند یا نتوانستند از طریق سامانه در کلاس حضور پیدا کنند، از طریق شبکه‌های پیام‌رسان قرار گرفت.


علاوه‌بر این اعلام آمادگی هم شده بود که اگر دانشجویی جزوه بخواهد، می‌تواند با مراجعه به دانشگاه، جزوه را هم تحویل بگیرد؛ البته اکنون سازمان مرکزی به‌صورت جدی پیگیر رفع اشکالاتی است که در سامانه برای نیم‌سال دوم سال گذشته بود و بسیاری از ایرادات را هم برطرف کرده است. اکنون زیرساخت‌ها تقویت شده و کارهای مقدماتی آن در حال انجام است، استان‌ها هم در حال تست و بررسی آن هستند تا نواقص را شناسایی و برطرف کنند.


3 برابر شدن حجم کار معلمان


امیدواریم با تدبیر جدید سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی در این بخش هم بتوانیم امکان بهتری را در اختیار دانشجویان قرار دهیم؛ ولی با این وجود آمادگی خودمان را بالا می‌بریم، اینکه ممکن است دانشجویان در بعضی از مناطق مشکل اینترنت داشته باشند، به‌نظر می‌رسد که دولت باید زیرساخت‌های مربوط به دسترسی عموم مردم در مناطق محروم به اینترنت را فراهم کنند تا دانشجویان از این موضوع آسیبی نبینند. دانشگاه تمام همت خود را به‌کار گرفته است تا آن سهم از اقدامات و مسئولیت‌ها در آموزش مجازی را که متعلق به خودش است، به‌خوبی انجام دهد، زیرساخت‌ها  را تقویت کند و آمادگی بهتری برای برگزاری کلاس‌های غیرحضوری داشته باشد.


آنا: آیا در بخش مدارس سما با آموزش و پرورش هماهنگی دارید؟


طاهری: طبیعتاً سما نمی‌تواند خارج از ضوابط آموزش و پرورش کاری انجام دهد. هماهنگی‌های لازم صورت گرفته است؛ طبیعتاً هر کاری که در مدارس آموزش و پرورش انجام شود، در مجموعه سما هم باید رعایت شود. اگرچه مقداری کار برای معلمان سخت خواهد شد. مطابق اخباری که در مورد چگونگی برگزاری کلاس‌ها توسط آموزش و پرورش دریافت کرده‌ام، حجم کار معلمان تقریباً سه برابر شده است. یعنی در روزهای زوج و فرد، یک کلاس تبدیل به دو کلاس شده و باید دو بار برگزار شود. علاوه‌بر این معلم باید خودش هم در فضای مجازی برود و درس را ارائه کند. یعنی یک کلاس تبدیل به سه کلاس شده است.


به‌نظر می‌‌رسد حجم کار معلم که بالا می‌رود، حداقل باید از طرف دیگر آموزش و پرورش فکری برای جبران تلاش‌ها و خدمات آموزشی معلم بکند. ما هم در دانشگاه باید ببینیم که چه کاری می‌توانیم در این زمینه انجام دهیم تا به نوعی تلاش‌های معلمان در مدارس سما را جبران کنیم.


آنا: با توجه به حضورنیافتن برخی دانشجویان در کلاس‌های مجازی و حضوری (از زمان شیوع ویروس کرونا) در ترم جدید چه تمهیداتی اندیشیده شده تا زمان‌های ازدست‌رفته جبران شود و پیش‌بینی شما حضور چند درصدی دانشجویان و استادان در کلاس‌های مجازی است؟


طاهری: در پایان نیم‌سال دوم که کمی بیش از دو هفته تمدید شد، اعلام کردیم کلاس‌های رفع اشکال برگزار می‌شود. یعنی با توجه به اینکه برخی دسترسی نداشتند، اعلام کردیم که کلاس در فضای مجازی برگزار نشود و استاد در دانشگاه حضور داشته باشد.


حتی اعلام کردیم اگر دانشجویی از طریق جزوه نتوانسته درس را فرابگیرد و یا از طریق سایت نتوانسته وارد شود و از طریق شبکه‌های پیام‌رسان هم برایش مقدور نبوده است به دانشگاه مراجعه کرده و جزوه درس را تحویل بگیرد و اگر اشکالی در درس دارد، استاد آمادگی دارد به‌صورت حضوری و با رعایت پروتکل‌های بهداشتی اشکالات آنان را برطرف کند؛ بنابراین با تمدید حدود سه هفته‌ای نیم‌سال و کلاس‌های رفع اشکالی که برای دانشجویان برگزار کردیم، مشکلات دانشجویان تا حد زیادی برطرف شد.


در سال تحصیلی جدید به‌دلیل اینکه هنوز کلاس‌ها آغاز نشده و حتی برای انتخاب واحد تاریخ تعیین نشده است، نمی‌توان نظر قطعی در مورد درصد حضور و مشارکت دانشجویان و استادان در کلاس‌های مجازی داد؛ بنابراین باید منتظر شویم تا با برگزاری کلاس‌های مجازی، مشکلاتی را که در اجرا پیش می‌آید، رصد کنیم تا متناسب با شرایطی که پیش می‌آید، تدابیری بیندیشیم که حقی از دانشجویان ضایع نشود.


آنا: با توجه به گذشت بیش از 6 ماه از شیوع کرونا و تجربه‌های کسب‌شده از فعالیت مجازی گذشته، آیا باز هم در ترم جاری با مشکلاتی در آموزش مجازی برخوردار خواهید بود؟


طاهری: تا کلاس‌ها آغاز نشود، نمی‌توان پیش‌بینی کرد. با توجه به تجربه برگزاری کلاس‌ها،واحد الکترونیک در ابتدای کار باید به‌یکباره برای 31 استان کلاس ارائه می‌کرد و طبیعتاً زیرساخت‌ها در این حجم و گستردگی فراهم نبود و مراکز از آمادگی لازم برخوردار نبودند؛ اما این مدت تابستان فرصتی بود تا مشکلات موجود را بررسی کنند، امیدواریم در برگزاری نیم‌سال جدید با مشکلات کمتری روبه‌رو شویم.


امیدواریم با تدابیری که سازمان مرکزی اندیشیده (سامانه آموزشیار) به مشکلی برنخوریم؛ اما اگر احیاناً مشکلی هم باشد، تقریباً از نیمه دوم مهر که حداقل دو هفته از برگزاری کلاس‌ها گذشته باشد، به‌صورت ملموس، مشخص می‌شود و آن زمان می‌توان مشکلات را مطرح و برای حل و برطرف‌کردن آنها اقدام کرد.


آنا: آیا استادان ملزم به برگزاری کلاس‌ها و حضور صد درصدی هستند؟


طاهری: استادان ما در نیم‌سال دوم ترم گذشته هم تقریباً 100 درصد حضور پیدا کردند، شاید برخی از استادان مدعو به‌دلیل امکانات با ما دچار مشکل بودند که سریع جایگزین شدند و اعضای هیئت علمی تمام‌وقت، همه پای کار آمدند. حتی تعطیلات نوروز را هم کلاس‌ها را به‌صورت آفلاین ضبط کردند تا دانشجویان بتوانند صوت ضبط‌شده و بارگذاری‌شده در سایت را دریافت و استفاده کنند.


البته ساعات به‌دلیل اینکه حجم مراجعه به سایت در یک ساعت مشخص بیش از حد نشود، متفاوت می‌شد؛ ولی اعضای هیئت علمی تمام‌وقت هم در نیم‌سال قبل همکاری کردند و اکنون برای برگزاری کلاس‌های غیرحضوری کاملاً آمادگی دارند؛ اگر هم در جایی نیاز به استاد مدعو داشته باشیم، آنها هم قطعاً باید همکاری لازم را داشته باشند، وگرنه طبیعتاً جایگزین خواهند شد. امیدواریم در این بخش به مشکل خاصی برخورد نکنیم.


آنا: خواسته شما از دانشگاهیان و مسئولان بالادستی در آموزش مجازی ترم تحصیلی جاری چیست؟


طاهری: مسئولان سازمان مرکزی اشراف خوبی بر مسائل دارند. در یک جلسه با حضور دکتر طهرانچی مسائل همه استان‌ها مطرح شد و وقت گذاشتند، چند ساعت نشستند و مباحث را شنیدند. رئیس دانشگاه حتی در زمان برگزاری کلاس‌های مجازی در نیم‌سال دوم تقریباً رصد هفتگی داشتند و از تمام استان‌ها آمار می‌گرفتند و در جریان ریز مشکلات قرار می‌گرفتند؛ بنابراین با اشرافی که بر همه موانع و اشکالات پیدا کردند، سازمان به‌خوبی این موضوع را مدیریت کرد.


گمان می‌کنم مطلبی و مشکلی نبوده که سازمان آن را ندیده باشد. امیدواریم با توجه به این اشرافی که وجود دارد و دغدغه‌ای که شخص دکتر طهرانچی دارد، مبنی‌بر اینکه باید حتماً این نیم‌سال در کیفیت برگزاری بهتر از نیم‌سال قبل باشد به مشکل خاصی برنخوریم.


انتهای پیام/4103/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب