دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 مرداد 1399 - 12:00
گزارش آنا؛

ترکیه در شرق مدیترانه چه می‌خواهد؟ / تقلای آنکارا برای خروج از انزوای ژئوپلتیک

ترکیه از زمان روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه و تأکید این حزب بر نوعثمان‌گرایی در نظر داشت که از انزوای ژئوپلیتیکی بین قدرت‌های بزرگ بیرون بیایید و توسعه سرزمینی خود را افزایش دهد.
کد خبر : 505105

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا-عماد هلالات؛ ژئوپلتیک دریای مدیترانه در سه قاره مختلف قرار گرفته است؛ ازیک‌طرف کشورهای آسیایی مثل لبنان، فلسطین و سوریه، از سوی دیگر، کشورهای اروپایی همچون یونان، ایتالیا.. و از طرف سوم، کشورهای آفریقایی همچون مصر و لیبی ... در این ژئوپلیتیک قرار گرفته‌اند.


ترکیه از زمان روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه و تأکید این حزب بر نوعثمان‌گرایی در نظر داشت که از انزوای ژئوپلیتیکی بین قدرت‌های بزرگ بیرون بیایید و توسعه سرزمینی خود را افزایش دهد.




بیشتر بخوانید:


اردوغان ارمنستان و یونان را نیروهای شیطانی خواند


نخست‌وزیر یونان: نباید ناتو به نفع ترکیه بی‌تفاوت بماند




طبق تقسیم‌بندی دریایی در دریای مدیترانه، ترکیه از سهم کمتری نسبت به یونان، همسایه و دشمن درجه‌یک خود برخوردار است. سابقه این دشمنی نیز به امپراتوری عثمانی و جنگ‌های جهانی اول و دوم برمی‌گردد. یونان به دلیل وجود جزایر گوناگون همچنین قبرس شمالی، باعث شده است که ترکیه در محدودیت ژئوپلیتیکی قرار بگیرد.


رجب طیب اردوغان


رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه


در همین راستا، رجب طیب اردوغان قراردادهای مختلف نظامی و دریایی با دولت وفاق ملی حاکم بر طرابلس پایتخت لیبی امضاء کرده است. این توافق‌نامه مرز دریایی ترکیه در شرق دریای مدیترانه را تا منتهی‌الیه مرز لیبی خواهد رساند که با واکنش‌های مختلفی از طرف مصر، یونان، قبرس و اتحادیه اروپا مواجه شد.


بررسی گزینه‌های تحریم ترکیه در بروکسل


نکته دیگری که باید اضافه کرد بحث کشف و استخراج منابع نفتی و گازی در مناطق مورد نزاع بین یونان و ترکیه ازیک‌طرف و قبرس و ترکیه از طرف دیگر است. به گزارش «دویچه وله»، در این زمینه «آنگلا مرکل»، صدراعظم آلمان هشدار داد اگر ترکیه کشتی تحقیقاتی خود (برای اکتشاف و حفاری گاز) را به آب‌های مورد مناقشه بفرستد، اردوغان می‌تواند انتظار یک حادثه را داشته باشد. وی افزود که چنانچه ترکیه به ایجاد چالش ادامه دهد، مشکلات بسیاری نه‌تنها با یونان بلکه با کل اروپا خواهد داشت و عواقب آن بسیار شدید خواهد بود.


آنگلا مرکل


آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان


 این جنس تهدیدات فقط از طرف آلمان نبود، بلکه ماکرون رئیس‌جمهور فرانسه نیز به گسترش نفوذ ترکیه در دریای مدیترانه واکنش نشان داد و حتی گزینه‌های تحریم این کشور هم در پارلمان اتحادیه اروپا در حال بررسی است. این امر باعث شده است که صف‌بندی علیه ترکیه در دریای مدیترانه روزبه‌روز تکمیل‌تر شود و حتی رژیم صهیونیستی به‌صف مخالفان ترکیه در این زمینه پیوسته است.


ترکیه به دنبال ایجاد یک کانال ترانزیتی خطوط لوله به لیبی و از آنجا به سایر نقاط دیگر و همچنین انتقال گاز به کشورهای آفریقایی است.


تبعات دیپلماتیک و امنیتی توسعه‌طلبی ترکیه


ماجراجویی‌هایی رئیس‌جمهور توسعه‌طلب ترکیه می‌تواند برای این کشور در عرصه بین‌المللی تبعاتی ازجمله تحریم و انزوای دیپلماتیک و حتی امنیتی داشته باشد و آرزوی دیرینه وی مبنی بر عضویت آنکارا در اتحادیه اروپا بیش‌ازپیش دست‌نیافتنی‌تر شود.


این رویکرد در عرصه داخلی مخالفین سرسختی مانند حزب جمهوری خلق - حزب اپوزیسیون مخالف دولت که در انتخابات شهرداری‌ها توانست حزب عدالت و توسعه را در دو شهر بسیار مهم یعنی استانبول و آنکارا شکست دهد- دارد. از طرف دیگر، رقبای سرسخت اسلام‌گرای دیگری چون احمد داوود اوغلو، معمار سیاست خارجه نوین ترکیه را باید به‌صف مخالفین راهبردهای آنکارا اضافه کرد.


انتهای پیام/4106/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب