دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
01 مرداد 1399 - 00:08
در گفتگوی تفصیلی با آنا تشریح شد؛

از تولید آرد عاری از «گلوتن» تا ابتکاری جدید در حوزه طراحی طلا/ گلدان‌هایی که با نور جابه‌‌جا می‌شوند

رئیس مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه با بیان اینکه شرکت فناور مستقر در این مرکز آرد عاری از هرگونه گلوتن تولید کرده است، گفت: بیماران سلیاکی می‌توانند نان و دیگر تولیدات این آرد را بدون هیچ مشکلی مصرف کنند.
کد خبر : 502588
WhatsApp Image 2020-02-04 at 11.20.30.jpeg

گروه استان‌های خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ استفاده از مراکز رشد یکی از ابزارهای پذیرفته شده برای تبدیل خلاقیت‌ها و دستاوردهای علمی و تحقیقاتی به محصولات قابل ارائه به بازار و توسعه کارآفرینی محسوب می‌شود.


بیشتر بخوانید:


ساخت «خانه هوشمند» علیه کرونا به مرحله نهایی رسید


استفاده از هوش مصنوعی برای افزایش راندمان کاری و تولید


درباره مرکز تحقیقات «مایکروویو و آنتن» چه می‌دانید؟


مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه با در اختیار داشتن 3 هزار مترمربع زیربنا و یک‌هزار و 500 متر مربع فضای قابل ارائه به واحدهای فناور، سال 1394 فعالیت اجرایی خود را با هدف افزایش ثروت در جامعه از طریق ارتقای فرهنگ نوآوری و کارآفرینی مبتنی بر علم و فناوری آغاز کرد.


مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه در سال‌های گذشته تمرکز خود را روی حوزه IT، الکترونیک و کشاورزی گذاشته و در این راستا به پیشرفت‌های خوبی نیز رسیده است. ساخت هسته «بزن برو» از دستاوردهای اصلی مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه بوده که برای حذف کارت بانکی به‌ویژه در اوضاع کرونا بسیار کارآمد است.


این مرکز رشد حتی موفق به تولید محصول نظامی با نام «پوتین مین‌یاب» شده یا محصول گلخانه‌ای هیدروپونیک هوشمند ساخته که براساس نور، گلدان‌های آن جابه‌جا می‌شود.


پخت نان ویژه بیماران سلیاکی


اینها نمونه‌ای از فعالیت‌های مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه بود که در آینده قطعاً با وجود محققان و پژوهشگران باانگیزه، اخبار امیدوارکننده‌تری از این مرکز خواهیم شنید.


خبرنگار آنا برای اطلاع از فعالیت‌ها و اقدامات مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه گپ و گفتی را با امین بابازاده رئیس این مرکز ترتیب داده است که مشروح این گفتگو در پی می‌آید:


آنا: اگر موافق باشید صحبت‌های خود را با ذکر تاریخچه‌ای از‌ مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه آغاز کنیم.


بابازاده: مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه از سال 1394 فعالیت رسمی خود را آغاز کرد، قبل از آن فعالیت‌هایی صورت می‌گرفت، اما منسجم نبود. از سال 94 این فعالیت‌ها منسجم‌تر و این مرکز راه‌اندازی شد و فعالیت‌های مختلفی صورت گرفت و برای همکاری با مرکز، شرکت‌ها و هسته‌های مختلفی وارد شدند؛ اما موضوعات تحقیقی و پژوهشی به‌صورت تخصصی پیگیری نمی‌شد و مرکز رشد به‌صورت عادی و عمومی به فعالیت خود ادامه می‌داد.


شرکت‌های بازی‌سازی، تولیدکننده صندلی‌های بازی و تجهیزات پزشکی به‌صورت موردی فعالیت داشتند؛ اما جدی نبود. از سال 1398 که به عنوان رئیس مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه مشغول به کار شدم سعی کردیم توان و فعالیت خود را با بازار منطقه منطبق و ظرفیت‌ها و توانایی بالقوه خود را به بالفعل تبدیل کنیم.


آنا: از ابتدای آغاز کار نقطه قوت مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه را چه چیزی تشخیص دادید؟


امین بابازاده


بابازاده: سؤال خوبی پرسیدید. از همان ابتدا که وارد این مرکز شدم روی حوزه‌های کشاورزی، فناوری اطلاعات، الکترونیک و حتی مکانیک تمرکز کردیم و احساس کردم می‌توانیم در این حوزه‌ها به پیشرفت خوبی برسیم.


بیشترین تمرکز ما روی موضوعات IT، الکترونیک و کشاورزی بود. در حوزه کشاورزی از سال گذشته شرکتی در حال فعالیت بوده که روی تولید محصولات ارگانیک کار می‌کند و انصافاً در این زمینه به موفقیت‌های خوبی نیز رسیده است.


به عنوان مثال یکی از شرکت‌های ما در فرآیند تولید آرد برای بیماران سلیاکی به دستاورد بسیار خوبی رسیده است؛ همانطور که می‌دانید مبتلایان به سلیاک نسبت به مصرف پروتئین و گلوتن موجود در برخی منابع غذایی مانند جو و گندم حساس هستند و روده کوچک این افراد نمی‌تواند این مواد غذایی را جذب کند.


بنابراین آرد تولید شده عاری از هرگونه گلوتن است و بیماران سلیاکی می‌توانند از نان و غلات تولید شده از این آرد بدون هیچ مشکلی استفاده کنند.


آنا: سلیاک چه نوع بیماری است و چرا گلوتن موجود در غلات و نان‌ها برای بیمار غیرقابل تحمل می‌شود؟


بابازاده: سلیاک یک بیماری گوارشی وراثتی  است که بر اثر حساسیت به گلوتن (پروتئینی که در گندم، جو و چاودار وجود دارد) ایجاد می‌شود.


زمانی که فرد مبتلا، گلوتن دریافت می‌کند، سیستم ایمنی او فعال می‌شود و به سلول‌های روده حمله می‌کند. این امر منجر به آسیب سطح جذبی روده شده و در نتیجه بدن قادر نخواهد بود مواد مغذی مانند چربی، پروتئین، کربوهیدرات، ویتامین‌ها و مواد معدنی را جذب کند؛بنابراین سلیاک یک بیماری خودایمنی است که در تمام طول عمر همراه فرد مبتلاست و منجر به عدم تحمل گلوتن می‌شود.


تولید محصول گلخانه‌ای هیدروپونیک هوشمند/ گلدان‌ها با نور جابجا می‌شوند


استانداردهای تولید این آرد حتی با استانداردهای اروپا برابری می‌کند و خیلی بیشتر از سطح ملی است.


شرکتی هم در حوزه IT بخش اینترنت اشیاء (IOT) در مرکز رشد واحد ارومیه فعالیت می‌کند که موفق به ساخت خانه هوشمند شده و سیستم‌های مدیریت از راه داور مکان‌های صنعتی را به تولید رسانده است.


آنا: درباره خانه هوشمند بیشتر توضیح می‌دهید؟


بابازاده: خانه هوشمند (ساختمان هوشمند) یا Smart Home مجموعه ابزارهایی است که به کمک آن کنترل برخی وسایل برقی و مکانیکی موجود در خانه به عهده آنهاست تا علاوه بر کاهش هزینه‌های مصرف انرژی، افزایش ایمنی و آسایش را برای ما به ارمغان بیاورند.


امکانات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری خانه هوشمند به‌طور مرتب از راه دور چک می‌شود و به‌صورت هوشمند و برنامه‌ریزی شده افراد قرنطینه شده در این خانه از وسایل و امکانات سرمایشی و گرمایشی، کامپیوتر و ... برخوردار می‌شوند.



یکی از شرکت ما در فرآیند تولید آرد برای بیماران سلیاکی به دستاورد بسیار خوبی رسیده و آرد تولید شده عاری از هرگونه گلوتن است و بیماران سلیاکی می‌توانند از نان و غلات تولید شده از این آرد بدون هیچ مشکلی استفاده کنند.



ساختمان هوشمند را نباید به‌صورت یک کالای لوکس در نظر بگیریم؛ بلکه یک سیستم بسیار کارا و اقتصادی است که در کنار تمام ویژگی‌های امنیتی و کنترلی، رفاه را نیز به همراه می‌آورد.


یکی دیگر از هسته‌های مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه سامانه‌ای به نام «بزن برو» ساخته که برای حذف کارت بانکی به‌خصوص در اوضاع کرونا بسیار کارآمد بوده و براساس تلفن هوشمند کار می‌کند.


آنا: چگونه؟


بابازاده: این سامانه در حوزه تبادلات مالی و پولی تحول بزرگی ایجاد می‌کند. پرداخت‌های غیرتماسی راهی سریع و آسان برای پرداخت بهای کالاها و خدمات، به‌خصوص با مبالغ خُرد است که در آن دارنده کارت ملزم نیست شماره رمز خود را وارد کند. در کارت‌های غیرتماسی یک تراشه کامپیوتری و آنتن فرکانس رادیویی تعبیه شده و پس‌ از اینکه دارنده کارت در مرحله حساب کردن، کارت غیرتماسی خود را نزدیک ابزار پرداخت می‌کند، جزئیات پرداخت به‌صورت بی‌سیم به شبکه ارسال می‌شود.


اگر مشتری از طریق تلفن همراه نیز پول را پرداخت کند، از طریق پیامک یا ایمیل، تأییدیه پرداخت را دریافت می‌کند. با این شیوه اوقات کمتری را صرف خدمات دریافت و پرداخت می‌کنیم. طبق آخرین گزارش این نرم‌افزار در حالت تست به 16 میلیون تراکنش در روز جواب داده است.


آنا: این طرح مجوز دارد؟


بابازاده: البته. از بانک مرکزی و شرکت شاپرک برای اتصال به شبکه شتاب بانکی مجوز لازم گرفته‌ شده و این شرکت بسیار پیشرو است. برنامه‌نویسان این شرکت در یک سال و نیم گذشته وقت زیادی را صرف تولید فناوری کرده‌اند.


حتی متخصصان و محققان ما در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه موفق به تولید محصولاتی در زمینه نظامی شده‌اند، از جمله پوتین مین‌یاب. یک محصول گلخانه‌ای هیدروپونیک هوشمند هم ساخته‌ایم که براساس نور، گلدان‌های آن جابه‌جا می‌شود.


مجوز نخستین شتاب‌دهنده دانشگاه آزاد اسلامی را اخذ کردیم


طراحی و ساخت پرینتر سه بُعدی از دیگر فعالیت‌های ماست و اعضای هسته فناور مربوط در گام بعدی به‌دنبال طراحی و پیاده‌سازی پرینتر سه بُعدی طلاسازی رفته‌اند؛ حتی حامی مالی جدید به این طرح ابراز علاقه کرده و مقرر شده پرینتر سه‌بُعدی در حوزه طراحی طلا ساخته شود و سرمایه‌گذار نیز این محصولات را نقداً خریداری کند.


آنا: این تولیدات می‌تواند در زمینه ارزآوری به کمک کشور نیز بیاید، درست است؟


بابازاده: بله قطعاً. همچنین هسته‌های ما در زمینه پهپادهای هوشمند و سیستم‌های استعدادیابی و روان‌شناختی آنلاین در حال فعالیت هستند. یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان موجود در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه نیز روی سیستم‌های روشنایی LED فعالیت می‌کند که یکی از های‌تک‌های حوزه الکترونیک است.


از سوی دیگر با هسته‌ای در حال همکاری هستیم که متخصص کارآفرینی، کاریابی و جذب سرمایه‌گذار است و در حال طی فرآیند اخذ مجوز برای راه‌اندازی مدرسه کسب و کار هستیم.


خبر خوشحال‌کننده اینکه دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه مجوز نخستین شتاب‌دهنده دانشگاه آزاد اسلامی را اخذ کرد و این را مدیون تفاهم‌نامه‌ای هستیم که با وزارت ارتباطات منعقد کردیم. این شتاب‌دهنده با نام تخصصی «تجارت الکترونیک و اقتصاد دیجیتال» آغاز به کار کرده است؛ اما متأسفانه به شیوع کرونا برخوردیم و از فعالیت‌مان کاسته شد.



طراحی و ساخت پرینتر سه بُعدی از دیگر فعالیت‌های ماست و اعضای هسته فناور مربوط در گام بعدی به‌دنبال طراحی و پیاده‌سازی پرینتر سه بُعدی طلاسازی هستند.



موفق شدیم هسته‌ها و تیم‌های جدیدی را جذب کنیم؛ اما در دوران پساکرونا قطعاً به بهره‌وری بسیار بیشتری خواهیم رسید.


آنا: چه تعداد هسته، واحد فناور و شرکت‌ دانش‌بنیان در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه فعالیت دارند؟


بابازاده: سه هسته، 9 واحد فناور و یک شرکت دانش‌بنیان داریم که این سه هسته را به سمت شتاب‌دهنده‌ سوق داده‌ایم و خدمات ارائه می‌‌کنیم. ناگفته نماند سه‌ شرکت‌ و واحد فناور ما نیز برای گرفتن مجوز دانش‌بنیان اقدام کرده‌اند.


آنا: برای حمایت از واحدهای فناور خود چه اقداماتی انجام داده‌اید و آیا این اقدامات موفقیت‌آمیز بوده است؟


بابازاده: در این راستا با صندوق‌های مالی مختلفی مذاکره و مقدمات راه‌اندازی سرای نوآوری دانشگاه آزاد ارومیه را با عنوان «سرای نوآوری اقتصاد دیجیتال» مهیا کرده‌ایم.


دنیایی به بزرگی پلتفرم و اقتصاد دیجیتال


همانطور که می‌دانید اقتصاد دیجیتال بحث مطرح دنیای فناوری اطلاعات است، به‌طوری‌که 15 درصد از بازار را اقتصاد دیجیتال در اختیار دارد و سال گذشته در دنیا 7 تریلیون دلار ارزش افزوده داشته است.


7 تریلیون دلار معادل هشت سال از بودجه نظامی آمریکا در سال‌ها جنگ با سوریه است؛ بنابراین درصورتی‌ که بتوانیم از این ظرفیت استفاده کنیم، مسائل و مشکلات ما در حوزه اقتصادی رفع می‌شود.


آنا: به اقتصاد دیجیتال اشاره کردید. از زمانی که این اصطلاح در سال 1990 برای نخستین‌بار در ژاپن مطرح شد، عده‌ای عنوان کردند که اقتصاد دیجیتال با اقتصاد سنتی درهم آمیخته است و تشخیص اینکه کدام یک اقتصاد دیجیتال است و کدام یک سنتی، کمی دشوار به نظر می‌رسد.


بابازاده: عده‌ای در این زمینه اظهارنظر کرده‌اند، اما به نظر من تشخیص اقتصاد دیجیتال و سنتی کار چندان دشواری نیست؛ این دو مثل دو پا کار می‌کنند و تنها تفاوت‌ آنها در موقعیت‌شان است، درحالی‌که هر دو موجب حرکت می‌شوند.


آنا: بگذریم. همانطور که می‌دانید در سال‌های گذشته اصطلاح «پلتفرم یک کسب و کار است» بین دولتمردان کشورهای مختلف رواج داشته و گام‌هایی برای درآمدزایی در این راستا برداشته‌اند. حال سؤال این است که پلتفرم به اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی و به‌خصوص کشورمان کمکی کرده است؟


بابازاده: در ایران پلتفرم‌های مختلفی ایجاد شده، اما دانشگاه آزاد اسلامی در زمینه‌های رگولاتوری (سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويی) ضعیف بوده و نیازمند فعالیت بیشتر است.


دانشگاه آزاد اسلامی یک بازار بسیار بزرگ با ظرفیت‌های فراوان است. در گزارش سازمان ملل آمده که فقط 15 درصد پلتفرم در دنیا فعال شده است، به عبارتی در 85 درصد این بازار هنوز اقتصاد دیجیتال یا پلتفرم فعال نیست.


پلتفرم‌های بزرگی مانند گوگل، مایکروسافت، اپل، یوتیوپ یا در آسیا مثل شیائومی، هوآوی، بایدو، لازادا، آمازون و ... در حال فعالیت هستند. پلتفرم‌ها می‌توانند برای قشر بزرگی از دانشگاهیان اشتغال ایجاد کنند و ما باید کاستی‌های خود را در این زمینه رفع کنیم.


دانشگاه آزاد اسلامی نیز می‌تواند از ظرفیت استاد و دانشجو در این راستا استفاده کند. به نظرم دیوار، زمین و ساختمان سرمایه نیست؛ بلکه سرمایه  نیروی انسانی  است که در اختیار داریم و می‌توانیم از آنان استفاده کنیم.


آنا: با اقتصاد دیجیتال و پلتفرم‌ها حتی می‌توان در هزینه‌ها صرفه‌جویی کرد.


بابازاده: بله.


آنا: یک سؤال کرونایی. آیا موفق به تولید محصولی برای مقابله با کووید ـ 19 در مرکز رشد شده‌اید؟


بابازاده: واحدهای فناور و هسته‌های مرکز رشد واحد ارومیه روی محصولات مورد نظر خود در حال فعالیت هستند؛ اما با این شرایط موفق شدند محصولاتی را نیز در زمینه کرونا تولید کنند.


تولید دوربین حرارت‌سنج که قادر است از راه دور میزان حرارت بدن افراد را تشخیص دهد یکی از اختراعاتی است که در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه نیست، اما این شرکت‌ها با ما تعامل دارند.


ساخت دستگاه ازون‌ساز از دیگر اقدامات ما بوده است که قادر به تولید ازون (مولکول) بدون خطر است.


در بسیاری از مکان‌ها می‌توان از این محصول استفاده کرد. این محصول حتی می‌تواند طی نیم ساعت تا 45 دقیقه اتاق 12 تا 15 متری را از هرگونه ویروس و باکتری ضدعفونی و استریل کند.


آنا: سخن پایانی....


بابازاده: از شما و خبرگزاری آنا بابت این گفتگو ممنونم.


انتهای پیام/4078/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب