دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
کارشناس بازار مسکن در گفتگو با آنا مطرح کرد؛

افزایش قیمت رهن و اجاره با پرداخت ودیعه رهن مسکن/ زمین‌های دولتی مستقیم به مستاجران واقعی واگذار شود

نوروزی درباره طرح‌های دولت برای کنترل رهن و اجاره مسکن گفت: در بلندمدت پرداخت وام ودیعه رهن به مستاجران موجب افزایش قیمت بازار مسکن خواهد شد زیرا این طرح بازار مسکن را دچار پدیده کشش بازار خواهد کرد.
کد خبر : 499351
BS0K9777.JPG

ابوالفضل نوروزی کارشناس بازار مسکن در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا درباره طرح‌های دولت برای ساماندهی نابسمانی‌های بازار مسکن گفت:  بررسی معضلات بازار مسکن و تصویب راهکارهای حل مشکلات این بازار در ستاد کرونا درست نیست و یک نوع فرار رو به جلو برای دولت محسوب می‌شود و این نابسامانی‌ها ارتباطی به شیوع کرونا در کشور ندارد زیرا این مسئله در سال‌های گذشته تکرار شده درحالی‌که کرونا محدود به امسال بوده است.


وی ادامه داد: در واقع به هم ریختگی و نابسامانی‌های قیمتی در بازار اجاره به دلیل اقداماتی بوده که تاکنون در بازار مسکن انجام نشده است. براساس آمارهای منتشر شده در طرح جامع مسکن باید سالانه حداقل یک میلیون واحد مسکونی درکشور ساخته می‌شد. اما در 7 سال اخیر در بهترین حالت تنها 350 هزار واحد ساخته شده که به معنای کمبود سالانه 650 هزار واحد مسکن است که عامل ایجاد شکاف بین عرضه و تقاضا ایجاد بود.
این کارشناس مسکن سوداگری را یکی از بحران‌های سال‌های اخیربازار مسکن دانست و افزود: یکی از بحران‌های سال‌های اخیر بازار مسکن، سوداگری در بخش تقاضا است. درحال حاضر از طرفی عرضه بشدت کاهش یافته و از طرف دیگر در سمت تقاضا، سوداگران به دلیل ابزارهای نظارتی و کنترلی در این بازار وجود ندارد و طبق مطالعات انجام شده حدود 70 درصد تقاضای موجود در بازار مسکن سوداگرانه است یعنی از هر 10 مسکن که معامله می‌شود 7 واحد مسکونی تقاضای سوداگرانه دارد.


پرداخت ودیعه رهن مسکن قیمت‌ها را افزایش می‌دهد


نوروزی پرداخت تسهیلات ودیعه رهن و اجاره را طرحی سطحی دانست و افرود: با فرا رسیدن فصل تابستان موضوع ساماندهی بازار رهن و اجاره داغ می‌شود و در این سال‌ها پویش‌های رسانه‌ای هم برای این موضوع اجرا می‌شود اما در طول سال این موضوع مهم فراموش می‌شود و هرساله این روند تکرار می‌گردد. برای ساماندهی بازار رهن و اجاره باید نگاهی ریشه‌ای و عمیق داشت. اجرای راهکارهایی مانند اعطای ودیعه رهن و اجاره بسیاری سطحی بوده و تنها ممکن است که در مدت کوتاهی، تسکین دهنده برای بخشی از مردم باشد.


وی درباره اثرات پرداخت تسهیلات رهن و اجاره گفت: در بلندمدت پرداخت وام ودیعه رهن به مستاجران موجب افزایش قیمت بازار مسکن خواهد شد زیرا این طرح بازار مسکن را دچار پدیده کشش بازار خواهد کرد. به این معنا که موجرها به دلیل افزایش توان پرداخت رهن مستاجران، قیمت‌های رهن و اجاره را افزایش خواهند داد. نکته دوم در پرداخت وام برای رهن، محدودیت توان وام‌دهی دولت در پرداخت تسهیلات به حوزه مسکن است. به همین دلیل لازم است رویکرد دولت در تسهیلات‌دهی به سمت ساخت مسکن تغییر کند تا همین منابع محدود عرضه واحدهای مسکونی را افزایش دهد و افزایش عرضه در بلند مدت، مشکل بازار مسکن را به صورت اساسی حل خواهد کرد.


نوروزی ادامه داد: نکته دیگری که درباره وام رهن و اجاره وجود دارد این است که تا چه زمانی پرداخت این تسهیلات ادامه خواهد یافت؟ زیرا از طرفی منابع محدود است و از طرف دیگر  پرداخت وام، کشش سالانه رهن و اجاره در بازار مسکن را تکرار خواهد کرد و قیمت‌ها مکرر افزایش خواهد یافت. حتی کنترل قیمت رهن و اجاره از طریق پرداخت تسهیلات موجب تغییر اولویت‌های مسئولان خواهد شد زیرا آن‌ها این روش را برای کنترل مناسب خواهند دید. درحالی‌که هنوز کارهای اساسی و ریشه‌ای در بازار مسکن فراموش خواهد شد.


 این کارشناس بازار مسکن درباره ایده اجرای اجاره‌داری حرفه‌ای در کشور گفت: موضوع اجاره‌داری حرفه‌ای که بعضا به عنوان راهکار شرایط فعلی مطرح می‌شود در کشور ما به دلیل تورم‌های پیوسته و افسارگسیخته‌ای که وجود دارد، موضوع خنده‌داری است. زیرا در اجاره‌داری حرفه‌ای نرخ بازگشت سرمایه بین 7 تا 10 درصد است و در این حالت برای بخش خصوصی به صرفه نیست که واحدهایی را برای اجاره بسازد.  ایدآل بخش خصوصی این است که واحدهایی را بسازد و آن‌ها را بفروشد تا بیشترین سود را کرده باشد.


راهکار افزایش عرضه مسکن، واگذاری زمین برای ساخت است


وی خاطر نشان کرد: اشتباه بعدی دولت برای افزایش ساخت مسکن، دادن زمین دولتی به انبوه سازان با هدف اجاره به مستاجران است. زیرا در این حالت انبوه‌ساز واحدهای ساخته شده را به قیمت بازار به مستاجران اجاره می‌دهد که عملا تاثیری بر بازار رهن و اجاره نخواهد داشت اما راهکار این مسئله واگذاری مستقیم زمین دولتی به مستاجران واقعی است در این روش انبوه سازان تنها سازنده و پیمانکار واحدها خواهند بود. حق الزحمه سازندگان هم از محل همان وام ساخت مسکن براساس میزان افزایش پیشرفت پروژه پرداخت خواهد شد. زمان پرداخت اقساط وام ساخت نیز پس از شروع سکونت مردم در واحدها آغاز خواهد شد. با این روش مردم با پرداخت هزینه کم خانه‌دار شد همچنین عرضه مسکن نیز افزایش خواهد یافت و مستاجران به روش بهتری صاحب خانه خواهند شد.


انتهای پیام/4141


 


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب