ارزیابی پایش آزاد در یک نگاه/ پایاننامههای دانشگاه آزاد چگونه به نیازهای جامعه پاسخ میدهند؟
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا-محدثه حسینی، دانشگاه آزاد اسلامی در دورههای گذشته به روش سنتی اداره میشد و به درآمدهای شهریهای و برخی درآمدهای جانبی اکتفا میکرد، با ایجاد تغییر و تحولات در ساختار دانشگاه آزاد اسلامی و انتخاب دکتر علیاکبر ولایتی از سوی رهبر معظم انقلاب بهعنوان رئیس هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی و همزمان با روی کار آمدن دکتر محمدمهدی طهرانچی بهعنوان رئیس دانشگاه آزاد اسلامی تغییر و تحولات در این مجموعه عظیم به صورت همزمان و پلکانی آغاز شد.
طبیعی است که در ابتدای امر هر تغییر و تحولی در هر مجموعهای با منتقدان و موافقانی روبرو است، مدیریت جهادی و کار شبانهروزی دکتر طهرانچی و مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی در راستای اندیشهورزی و خلق ایدههای نو و حرکت دانشگاه آزاد اسلامی به سمت درآمدهای غیرشهریهای از یک سو و تغییرات چشمگیر در نوع نگرش به علم آموزی تا توجه به علم و دانش و حرکت در مرزهای دانش، پژوهشمحوری و فعالیت در حوزههای فناوری، حمایت از شرکتهای دانشبنیان و استارتآپی و شتاب به سمت حل مسئله با کمک دانش و فناوری تنها بخشی از جنبههای این تغییر و تحول است.
خبرگزاری آنا بر آن است تا بر اساس وظیفه ذاتی خود و دغدغهمندیهایی که دارد، برگی از این کتاب عظیم را در سلسله گزارشهایی برای مخاطبان عرضه کند.
بیشتر بخوانید:
اجرای طرح پژوهش اثرگذار یکپارچه شبکهای (پایش) در دانشگاه آزاد اسلامی در راستای اجرای سند دانشگاه اسلامی است و بر اساس راهبردهای «ساماندهی نظام موضوعات پژوهشها، پایاننامهها، رسالهها و فرآیند راهنمایی کارآمد جهت رفع نیازهای مادی و معنوی جامعه اسلامی با تأکید بر پیوستگی آموزش و پژوهش» و با رویکرد احصای چالشها و اولویتهای پژوهشی تراز اول کشور و تدوین درخت دانش تا استخراج نظام موضوعات بهعنوان دستور کار اصلی دبیرخانه پایش آزاد محسوب میشود.
با توجه به سیاست دانشگاه آزاد اسلامی جهت اعتلای کیفیت فعالیتهای پژوهشی دانشگاه و ساماندهی پایاننامهها، رسالهها، طرحهای پژوهشی و بهطورکلی باهدف مدیریت دانش، بر اساس برنامههای علمی تعیینشده برای هر واحد دانشگاهی، انتظار میرود مسئولان واحدهای دانشگاهی و اعضای هیئت علمی همگام با این سیاست تلاش وافری از خود نشان دهند.
به گفته محمد علیاکبری، رئیس دبیرخانه پایش آزاد برای پذیرش پژوهش دانشجویان توسط صنعت و جامعه، باید صنعت از ابتدا همراه با پژوهش دانشجویان باشد و این امر نیازمند ساختار است. سه کار مهم تاکنون در طرح پایش انجامشده است. کار مهم نخست بسترسازی شبکهای است؛ بدین معنا که تمامی فرآیندهای موردنیاز پایاننامه و رساله در سامانه دیده شود. دومین کار مهمی که صورت خواهد گرفت، تشکیل و شناخت شبکه انسانی توسط سامانه است؛ افراد در سراسر کشور میتوانند نظام موضوعات برنامه علمی را که در تهران و یا در هر شهر دیگری که استخراجشده است را ببینند و در جریان آن قرار گیرند.
وی میگوید که امروز این بسترسازی صورت گرفته است. افراد در اقصی نقاط کشور میتوانند از فرآیند برنامه علمی هر استان مطلع شوند و در سامانه نظام پایش به فعالیت بپردازند.
اهداف راهاندازی برنامههای علمی
دانشگاه آزاد اسلامی بهعنوان یک دانشگاه اجتماعی و حل مسئله، توان عملیاتی خود را در راهاندازی طرح پایش و تدوین نظام موضوعات در قالب بیش از ۱۸ برنامه علمی جهت مأموریت محور کردن پایاننامهها و رسالهها جلوهگر کرده است.
بهرهگیری از تمام ظرفیت متخصصان و صاحبنظران ذیربط در حوزههای مختلف، با مشارکت گسترده در سطح واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران و سازمانها و نهادها و مراکز تحقیقاتی کشور از اهداف عالیه راهاندازی سامانه مدیریت پژوهش (پژوهشیار) است. زمینههای پژوهشی و نقشه پژوهشی در این راستا بهصورت جامع استخراج و برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی ذیل برنامههای علمی مصوب در سامانه پژوهشیار بارگذاری میشود.
برنامههای علمی استان تهران
با فعالسازی دبیرخانه برنامههای علمی استان تهران و شورای راهبردی برنامههای علمی از اردیبهشتماه سال جاری گزارش عملکرد برنامههای علمی مصوب این استان به شرح ذیل است:
برنامه علمی پدافند غیرعامل
برنامه علمی پدافند غیرعامل بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال است و مجری آن لاله فرهنگ متین است. از سال گذشته تاکنون چالشهای دو بخش اقتصاد و سایبری بعد از ارزیابی در دبیرخانه پایش آزاد و کمیته ارزیابی و نظارت بررسی و روی سامانه پژوهشیار قرارگرفته است.
از اردیبهشت ماه سال جاری تاکنون در دو جلسه مجزا چالش حوزه تهدیدات زیستی و ذخایر ژنتیکی و همچنین چالشهای حوزه حقوق و روابط بینالملل و علوم سیاسی ارزیابیشده است.
گفتنی است، بیش از 10 درصد زمینههای پژوهشی منتخب در سامانه پژوهشیار که منتج به تعریف عنوان رساله/پایاننامه شده است، به این برنامه علمی اختصاصیافته است و جزء برنامههای علمی موفق و پیشرو است.
برنامه علمی کشاورزی
برنامه علمی کشاورزی بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین و مجری آن شهاب لواسانی است. در سال گذشته در دبیرخانه پایش آزاد و کمیته ارزیابی و نظارت بررسی و تمامی چالشهای آن روی سامانه پژوهشیار قرار گرفت. این برنامه به چالشهای حوزه غذا و بستهبندی بهصورت تخصصی پرداخته است.
برنامه علمی اسکان غیررسمی و حاشیهنشینی
برنامه علمی اسکان غیررسمی و حاشیهنشینی بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر است. در سال 98 در کمیته ارزیابی و نظارت دبیرخانه پایش آزاد، تمامی چالشهای این برنامه بررسی و در سامانه پژوهشیار قرار گرفت. این برنامه به چالشهای بافت فرسوده و حاشیهنشینی از ابعاد مختلف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و ... بهصورت تخصصی پرداخته است.
برنامه علمی صنعت و سلامت
برنامه علمی صنعت و سلامت بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب است. سال 97 در دبیرخانه پایش آزاد و کمیته ارزیابی و نظارت بهصورت اجمالی بررسی و تمامی چالشهای آن روی سامانه پژوهشیار قرار گرفت.
با توجه به سیاستهای دبیرخانه پایش آزاد و بهروزرسانی ادبیات چالشها تا زمینههای پژوهشی طبق دستورالعمل نگارش جدید، این مجموعه از ابتدای سال 99 در حال بازبینی است. همچنین با تشکیل منظم کمیته علمی و شوراهای دانشی بهصورت تخصصی در حوزه صنعت دارو و سلامت در حال بهروزرسانی است.
تاکنون سه جلسه برنامه علمی صنعت و سلامت در استان تهران بازنگری شده است.
برنامه علمی صنعت و تجارت
برنامه علمی صنعت و تجارت بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس است. سال 98 در دبیرخانه پایش آزاد و کمیته ارزیابی و نظارت بهصورت اجمالی بررسی و تمامی چالشهای آن روی سامانه پژوهشیار قرار گرفت. با توجه به سیاستهای دبیرخانه پایش آزاد و بهروزرسانی ادبیات چالشها تا زمینههای پژوهشی طبق دستورالعمل نگارش جدید، این مجموعه از ابتدای سال 99 در حال بازبینی است و با تشکیل منظم کمیته علمی و شوراهای دانشی بهصورت تخصصی در حوزه صنعت و تجارت طبق اسناد بالادستی و چالشهای جدید در این حوزه، در حال بهروزرسانی است.
تاکنون چهار جلسه برنامه علمی صنعت و تجارت در شورای راهبردی استان تهران بازنگری شده است.
برنامه علمی مخاطرات طبیعی مدیریت بحران
برنامه علمی مخاطرات طبیعی مدیریت بحران بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق و مجری آن عباس افشار است، تمامی چالشهای آن روی سامانه پژوهشیار قرار گرفته و در حال بازبینی مجدد است.
همچنین برنامه علمی مواد و انرژی بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب است که مجری آن نیز مهدی یاراحمد توسکی است و تمامی چالشهای آن روی سامانه پژوهشیار قرار گرفته است.
با توجه به سیاستهای دبیرخانه پایش آزاد و بهروزرسانی ادبیات چالشها تا زمینههای پژوهشی طبق دستورالعمل نگارش جدید، این مجموعه از ابتدای سال جاری در حال بهروزرسانی است.
برنامه علمی محیطزیست
برنامه علمی محیطزیست بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز است که مجری آن علی نیازی است؛ در سال 1397 در دبیرخانه پایش آزاد و کمیته ارزیابی و نظارت بهصورت اجمالی بررسی و تمامی چالشهای آن روی سامانه پژوهشیار قرار گرفت.
برنامه علمی تربیتبدنی و مهندسی ورزش
مقصود پیری مجری برنامه علمی علوم و مهندسی ورزش است و این برنامه علمی بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی است. تمامی چالشهای آن روی سامانه پژوهشیار قرار گرفته است.
برنامههای علمی دانشکده علوم پزشکی
برنامههای علمی دانشکده علوم پزشکی در بخش سلامت، دارو، ایدز و اعتیاد، دهان و دندان و ... در مرحله اول تدوین است و بخش ایدز و اعتیاد با بررسی اولیه در دبیرخانه پایش آزاد روی سامانه پژوهشیار قرار دارد ولی با انتصاب مجریان هر یک از برنامههای علمی بهزودی ظرفیت آنها در تولید نقشه مدیریت پژوهشی در واحد علوم پزشکی فعال خواهد شد. این مجموعهها در اولویت بازبینی قرار دارند.
برنامه علمی حملونقل
برنامه علمی حملونقل بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرری است. سال 97 در دبیرخانه پایش آزاد و کمیته ارزیابی و نظارت بهصورت اجمالی بررسی و تمامی چالشهای آن روی سامانه پژوهشیار قرار گرفت.
برنامه علمی فلزات کمیاب و گرانبها
برنامه علمی فلزات کمیاب و گرانبها بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج است. این برنامه علمی شامل دو چالش است که هر دو چالش در دبیرخانه پایش آزاد و کمیته ارزیابی و نظارت بررسی و پس از اصلاح چالش اول در سامانه بارگذاری شد و چالش دوم در حال اصلاح جهت اخذ تأیید و بارگذاری در سامانه است.
بیشتر بخوانید:
مشکلات زیستمحیطی و چالش ضعف در فناوری زیر ذرهبین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی
برنامههای علمی استان آذربایجان شرقی
برنامههای علمی استان آذربایجان شرقی شامل دو برنامه علمی «مدیریت و مهندسی محیطزیست و توسعه پایدار حوزه آبریز دریاچه ارومیه» و «برنامه علمی چرم و کفش» است.
برنامه علمی «مدیریت و مهندسی محیطزیست و توسعه پایدار حوزه آبریز دریاچه ارومیه» بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز است که مجری آن محمدابراهیم رمضانی است. این برنامه تکمیلشده و در حال ویرایش رشته/گرایش جهت داوری در دبیرخانه پایش آزاد و کمیته ارزیابی و نظارت است.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز عهدهدار «برنامه علمی چرم و کفش» است و مجری آن صمد عالی است. برنامه تکمیلشده و در سامانه بارگذاری شده است.
«کاشی و سرامیک» و «نساجی و پوشاک»
برنامه علمی نساجی و پوشاک بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد است که مجری آن محمد میرجلیلی است. این برنامه علمی شامل 8 چالش است که سه چالش آن در دبیرخانه پایش آزاد و کمیته ارزیابی و نظارت بررسی و در حال اصلاح و اضافه کردن رشته/گرایش در هر زمینه پژوهشی است تا سه چالش اول پس از اخذ تأیید در سامانه بارگذاری شود و چالشهای بعدی در مرحله داوری قرار گیرند.
برنامه علمی کاشی و سرامیک بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد میبد است. این برنامه علمی در حال تشکیل کمیته علمی و دانشی است.
برنامههای علمی استان خوزستان/ ازدیاد برداشت از مخازن نفت
برنامههای علمی ازدیاد برداشت از مخازن نفت، کشاورزی و توسعه پایدار و برنامه علمی صنایع پتروشیمی بر عهده دانشگاههای آزاد اسلامی استان خوزستان است.
برنامه علمی ازدیاد برداشت از مخازن نفت بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد امیدیه که مجری آن ناصر اخلاقی است. در سال 98 پنج چالش آن در دبیرخانه پایش آزاد و کمیته ارزیابی و نظارت بررسی و سه چالش در سامانه بارگذاری شده است. چالش ششم در سال 99 در دبیرخانه پایش آزاد و کمیته ارزیابی و نظارت بررسی و هر سه چالش پس از اخذ تأیید در انتظار قرارگیری در سامانه هستند. در حال حاضر در حال تکمیل چالش هفتم است.
برنامه علمی کشاورزی و توسعه پایدار
برنامه علمی کشاورزی و توسعه پایدار استان خوزستان بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز است. در سال 99 در دبیرخانه پایش آزاد و کمیته ارزیابی و نظارت، چالشها بررسی شد و همچنین در جلسه مشترک با استان لرستان و گلستان همپوشانیها مشخص و قرار به ارائه برنامههای مجزا شد. این برنامه هماکنون در حال تکمیل و در انتظار بررسی تکتک چالشها است.
برنامه علمی صنایع پتروشیمی
برنامه علمی صنایع پتروشیمی بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد ماهشهر و مجری آن سید محسن پیغمبرزاده است. سال 99 چالشها در دبیرخانه پایش آزاد و کمیته ارزیابی و نظارت بررسی شد و هماکنون در حال تکمیل برنامه و در انتظار بررسی تمامی چالشها است.
برنامههای علمی استان فارس/ مسکن، آینده و محیط شهری
ازجمله برنامههای علمی استان فارس، «مسکن، آینده و محیط شهری» و «فناوری سامانههای مخابراتی» است. برنامه علمی مسکن، آینده و محیط شهری بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز است. سال 99 چالشها در دبیرخانه پایش آزاد و کمیته ارزیابی و نظارت بررسی شد و هماکنون در حال تکمیل برنامه و در انتظار بررسی چالشها هستند.
برنامه علمی فناوری سامانههای مخابراتی
برنامه علمی فناوری سامانههای مخابراتی بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز است. سال 99 نیمی از چالشها در دبیرخانه پایش آزاد و کمیته ارزیابی و نظارت بررسی شد و هماکنون در حال تکمیل برنامه و در انتظار بررسی مابقی چالشها هستند.
برنامه علمی مدیریت بحران در بخش کشاورزی در استان گلستان
برنامه علمی مدیریت بحران در بخش کشاورزی در استان گلستان بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان است. این برنامه علمی با همکاری با استانهای لرستان و خوزستان جهت جلوگیری از همپوشانی برنامهها، در حال تکمیل برنامه است، همچنین در انتظار بررسی عناوین چالشها در دبیرخانه پایش آزاد و کمیته ارزیابی و نظارت در جلسه آتی است.
برنامه علمی پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و محیطزیستی گردشگری
برنامه علمی پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و محیطزیستی گردشگری بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی است. عناوین چالشهای این برنامه علمی سال 99 در دبیرخانه پایش آزاد و کمیته ارزیابی و نظارت مطرح و پس از اصلاح و ادغام بعضی چالشها جلسات به بررسی چالشها اختصاص یافت.
بیشتر بخوانید:
چالش تقویت و بهبود مدیریت مناطق گردشگری مورد بررسی قرار گرفت
هماکنون یک چالش در انتظار اخذ تأیید جهت قرارگیری در سامانه است. دو چالش دیگر که در جلسه، بررسی و ارزیابی شدهاند پس از اصلاح و بازبینی در انتظار اخذ تأیید بارگذاری در سامانه قرار میگیرند. چالشهای باقیمانده پس از آمادهسازی در جلسه مطرح میشود.
برنامه علمی مهندسی و مدیریت منابع آب
برنامه علمی مهندسی و مدیریت منابع آب بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان (اصفهان) است. این برنامه سال 98 در دبیرخانه پایش آزاد و کمیته ارزیابی و نظارت بررسی و پس از اصلاح در سامانه بارگذاری شد.
بیشتر بخوانید:
چالش سوم برنامه علمی امنیت و سلامت غذا نظام پایش آزاد مورد بررسی قرار گرفت
همچنین برنامه علمی امنیت و سلامت غذا بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان (اصفهان) است. چالش دوم از این برنامه سال 98 در دبیرخانه پایش آزاد بررسی شد و در سال 99 در سامانه قرار گرفت. چالش اول سال 99 در کمیته نظارت و ارزیابی مورد بررسی قرار گرفت و مجری این برنامه علمی در حال انجام اصلاحات است. چالش سوم در جلسه هفته گذشته مورد بررسی کمیته نظارت قرار گرفت.
برنامه علمی صنایع گوگردی و حاشیهنشینی
برنامه علمی صنایع گوگردی و برنامه علمی حاشیهنشینی بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد است.
برنامه علمی پسته
برنامه علمی پسته بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان است. چالشهای اول تا سوم در دبیرخانه پایش آزاد و کمیته ارزیابی و نظارت مطرح و اصلاح شدند و یک چالش هم اضافه شد. چالش یک تا سه در انتظار بارگذاری در سامانه هستند. دو چالش باقی مانده در حال آمادهسازی جهت بررسی در کمیته هستند.
برنامه علمی کویر سمنان
چالش اول برنامه علمی کویر سمنان سال 98 و چالش دوم سال 99 در کمیته نظارت و ارزیابی مورد بررسی قرار گرفت. این دو چالش پس از اصلاحات در حال بررسی نهایی برای قرارگیری در سامانه است.
برنامه علمی نیروی انتظامی
مجری برنامه در حال تدوین برنامه علمی نیروی انتظامی است.
برنامه علمی وقف
برنامه علمی وقف بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی استان کرمان است. عناوین چالش تا راهبرد برنامه علمی سال 99 در کمیته نظارت و ارزیابی پایش مورد بررسی قرار گرفت. پس از اصلاحات و تدوین منظومهها و زمینههای پژوهشی در جلسات آتی بررسی هر چالش در کمیته نظارت انجام خواهد شد.
برنامه علمی معدن
برنامه علمی معدن بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی استان کرمان است که عناوین چالش تا راهبرد برنامه علمی سال 99 در کمیته نظارت و ارزیابی پایش مورد بررسی قرار گرفت. پس از اصلاحات برنامه مطابق با پیشنهادات مطرحشده، در جلسات آتی بررسی هر چالش در کمیته نظارت انجام خواهد شد.
برنامه علمی مقاومت
عناوین چالش تا راهبرد برنامه علمی مقاومت سال 99 در کمیته نظارت و ارزیابی پایش مورد بررسی قرار گرفته است. پس از اصلاحات و تدوین منظومهها و زمینههای پژوهشی در جلسات آتی بررسی هر چالش در کمیته نظارت انجام خواهد شد.
برنامه علمی شهر هوشمند (استان قزوین)
چالش اول از برنامه علمی شهر هوشمند واحد قزوین در سال 1398 و چالش دوم در سال 1399 در کمیته نظارت و ارزیابی مورد بررسی قرار گرفت. سه چالش دیگر هم در جلسات آتی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
برنامههای علمی استان آذربایجان غربی
واحد ارومیه مجری برنامه علمی احیای دریاچه ارومیه است در جلسه آتی عناوین چالش تا راهبرد در کمیته نظارت و ارزیابی موردبررسی قرار خواهد گرفت.
برنامه علمی اقتصاد مرزی در جلسه آتی عناوین چالش تا راهبرد در کمیته نظارت و ارزیابی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
برنامه علمی انرژی و آبهای دامنه سبلان
برنامه علمی انرژی و آبهای دامنه سبلان در حال تدوین است.
برنامه علمی سیل و بازسازی پسازآن
برنامه علمی سیل و بازسازی پسازآن بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمآباد است که عناوین چالش تا راهبرد در کمیته نظارت و ارزیابی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
برنامههای علمی «مبل و منبت» و «صنایع تبدیلی»
برنامه علمی مبل و منبت ملایر سال 98 در کمیته نظارت و ارزیابی مورد بررسی قرار گرفت. معین نظری مجری برنامه علمی صنایع تبدیلی همدان است. این برنامه علمی همچنان در حال تدوین است.
انتهای پیام/4084/پ
انتهای پیام/