دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
01 تير 1399 - 14:00
برگزیده جشنواره شعر و داستان انقلاب در گفتگو با آنا:

نویسندگان جوان روایت متفاوتی از انقلاب ارائه داده‌اند

محمداسماعیل حاجی علیان؛ برگزیده یازدهمین جشنواره شعر و داستان انقلاب معتقد است در سال‌های اخیر شاهد فعالیت نویسندگان جوانی در حوزه داستان‌نویسی هستیم که روایت متفاوتی از جریان انقلاب را ارائه داده‌اند.
کد خبر : 496941
636964740955071231_lg.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، محمداسماعیل حاجی علیان در یازدهمین جشنواره شعر و داستان انقلاب موفق به کسب رتبه اول برای رمان «بی داد» شده است؛ جشنواره‌ای که دوازدهمین دوره آن با دبیری علی‌محمد مؤدب در بخش شعر و حسینعلی جعفری در بخش داستان توسط مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری و مؤسسه سپهر سوره برگزار می‌شود.


حاجی علیان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا درباره این اثر و تجربه حضور خود در این رویداد ادبی عنوان کرد: رمان «بی داد» به پنج ماهه اول سال 58 و اوایل دوران پیروزی انقلاب می پردازد. زمانی که برای تثبیت بنیان‌های انقلاب تلاش‌هایی صورت می‌گرفته است. همچنین ماجرای زندگی دختری دانشجو در رشته مامایی دانشگاه اصفهان است و فعالیت‌های انقلابی او پیش و پس از پیروزی به همراه دوستانش را روایت می‌کند؛ از رفراندوم گرفته تا تصویب قانون اساسی و شروع فضاهای تبلیغاتی برای برگزاری اولین دوره انتخابات ریاست جمهوری.


وی افزود: «بی داد» به تعبیری یک رمان اجتماعی تاریخی است. البته این کتاب تا حدی فراژانر است اما موضوع انقلاب به طور کلی می‌تواند در هر ژانری مورد توجه قرار بگیرد. تکنیک روایت این اثر نیز یادداشت‌های شخصی یک راوی است؛ روایت کننده‌ای که بعدها در طول داستان مشخص می‌شود به دلیل مسائل جریان زندگی شخصی و مبارزات خود دروغ می‌گوید.



نویسندگان جوان جسارت روایت متفاوت از جریان انقلاب را دارند. تجارب و نوشته‌های آنها به لحاظ تکنیکی نیز در این سال‌ها ارتقا یافته است و از فضای صرفاً رئالیستی فاصله گرفته‌اند.



این نویسنده درباره جریان موضوعی انقلاب در رمان‌های دهه‌های 60، 70 و 80 و سال‌های اخیر تصریح کرد: رمان‌های اولیه انقلاب غالباً واقع‌گرایانه و اجتماعی بوده‌اند. به ویژه در دهه‌های 60 و 70 در این ژانر پرداخته می‌شدند و حتی در دهه 80 تعدادی از آثار به این جریان گرایش داشته‌اند، اما آثار شبهه رئالیستی در دهه 80 و 90 و به ویژه سال‌های اخیر در این حوزه افزایش یافته‌اند.


حاجی علیان با واکاوی دلایل پرداخت متفاوت به ماجرای انقلاب در آثار نویسندگان طی سال‌های اخیر توضیح داد: علت این امر شاید فعالیت نویسندگان جوانی باشد که جسارت روایت متفاوت از جریان انقلاب را دارند. به نظرم تجارب و نوشته‌های آنها به لحاظ تکنیکی نیز در این سال‌ها ارتقا یافته است و از فضای صرفاً رئالیستی فاصله گرفته‌اند.


وی درباره ادغام دو بخش شعر و داستان در جشنواره شعر و داستان انقلاب نیز گفت: به نظرم شعر و داستان اگرچه زیرمجموعه ادبیات هستند اما همخوانی زیادی در فضای جشنواره‌ای و اجرایی ندارند. اشعار شاعران هرچقدر مفصل باشد در خوانش چند دقیقه‌ای ممکن است اما خواندن یک داستان کوتاه دست کم 20 دقیقه زمان می‌برد و شاید این ویژگی‌ها در اجرا و برنامه‌ریزی‌های جشنواره کار را برای داستان سخت کند و از این ناحیه آسیب ببیند اما اگر مروری مختصری بر آثار داستانی منتخب صورت گرفته و داوران نیز بخش‌هایی از آن‌ها را ارزیابی و تحلیل کنند و مخاطبان نیز به اجماعی نسبت به آثار برسند، اتفاق خوبی است.


وی درباره تجربه حضور خود در این رویداد ادبی نیز بیان کرد: اولین بار با رمان «دیوار» درباره برانداختن مجسمه محمدرضا پهلوی در شهر سمنان است که این اثر تقدیر شد و انتشارات سوره مهر نیز دو بار آن را به چاپ رساند. همچنین بار دوم که در جشنواره شعر و داستان انقلاب شرکت کردم، برای رمان «بیداری» موفق به کسب رتبه سوم شدم و انتشارات «به نشر» آن را به بازار عرضه کرد. ماجرای این کتاب به جنبش تبریز مرتبط است و روایت‌هایی از فعالیت‌های انقلابی در استان یزد را دربرمی‌گیرد. در دوره یازدهم جشنواره نیز رمان «بی‌داد» من رتبه اول را کسب کرد.


حاجی علیان در پایان خاطر نشان کرد: به طور کلی داستان‌نویسی درباره ماجراهای انقلابی از علایق من در این فضاست. همچنین کار دیگرم «می نار» است که نامزد رمان کودک و نوجوان در دوره یازدهم بوده است و به فعالیت انقلابی ارامنه در جنوب و خرمشهر در جریان جنگ تحمیلی می‌پردازد. همچنین کتاب دیگری دارم با نام «اپرای مردان سبیل استالینی» که به دو برهه زمانی کودتای 28 مرداد، بهمن 57 و حضور ژنرال هایزر برای کودتای جدید در ایران ارتباط دارد و هنوز به چاپ نرسیده است.


دوازدهمین جشنواره شعر و داستان انقلاب به همت مرکز آفرینش های ادبی حوزه هنری و موسسه سپهر سوره هنر برگزار می شود. دبیری این جشنواره را در بخش شعر علی محمد مودب و در بخش داستان حسینعلی جعفری برعهده دارند.


انتهای پیام/4028/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب