دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی می‌کند؛

لزوم حرکت دانشگاه‌ها به سمت کارآفرینی و حل مسئله/ دو گام مهم دانشگاه آزاد اسلامی برای تحقق دانشگاه کارآفرین

امروزه اهمیت شکل گیری دانشگاه کارآفرین بر کسی پوشیده نیست به همین دلیل برای رسیدن به نتیجه مطلوب باید الزامات این دانشگاه به درستی اجرایی شود.
کد خبر : 496239
636564451082747151_md.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، اخیراً بیانیه آینده دانشگاه‌ها در ایران با عنوان «جامعه‌محور و کارآفرین» با حضور اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری و منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری رونمایی شد.


براساس این بیانیه روندهای کلان مؤثر بر آینده دانشگاه‌ها در سطح ملی، روندهای کلان مؤثر بر آینده دانشگاه‌ها درسطح بین المللی، تغییرات محوری در آینده دانشگاه‌ها، ارزش‌های حاکم بر دانشگاه‌ها در آینده، سیاست‌های کلان و مسیر پیش رو برای رفع معضلات جامعه تنظیم می‌شود. 


مدت‌هاست که این موضوع در کشور مطرح می‌شود که دانشگاه‌ها دیگر باید از آموزش و حتی پژوهش صرف فاصله بگیرند و به سمت حل مسئله و کارآفرینی دانشجویان حرکت کنند. در این مدت هم برخی از دانشگاه‌ها موفق شده‌اند اقداماتی را صورت دهند اما به نظر می‌رسد که برای رسیدن به این هدف مکانیزمی عملیاتی باید طراحی شود.


دانشگاه‌های کارآفرین بین‌المللی 


بسیاری از کارشناسان این حوزه معتقدند که برخی از دانشگاه‌های خارجی زودتر از دانشگاه‌های داخلی در این مسیر گام برداشته‌اند و می‌توان از آنها الگوبرداری کرد. دانشگاهی مانند ام آی تی به عنوان یک دانشگاه مطرح در حوزه کارآفرینی، یک اکوسیستم کارآفرینی طراحی کرده است که هم کارآفرینی یاد داده می‌شود و هم بعد از آموزش امکان کارآفرینی را فراهم می‌کند.



دانشگاه استنفورد نیز یکی از دانشگاه‌های موفق در این زمینه است. که توانسته با طراحی سیلیکون ولی بسیاری از نخبگان دانشگاهی خود را در آنجا به کار گیرد.


الگوی دانشگاه‌های موفق


بررسی این دانشگاه‌ها نشان می‌دهد اولین خصیصه آنها زیرساخت‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و علمی است. این دانشگاه‌ها بدون درگیر شدن با بوروکراسی‌های اداری، بعد از شناسایی نیاز جامعه در مسیر اثرگذاری علمی نیازهای جامعه گام برمی‌دارند.


از دیگر دلایل موفقیت این دانشگاه‌ها در کارآفرینی می‌توان به یادگیرنده‌بودن، مدیریت خلاقیت، مدیریت کیفیت جامع و پاسخگو بودن را اشاره کرد. این دانشگاه‌ها چشم‌اندازها و برنامه‌های استراتژیک دقیقی را برای خود تعریف کرده‌اند و عوامل انسانی،‌ منابع مالی و امکانات لازم را نیز فراهم کردند تا به نتایج مورد نظر خود دست یابند.


در دانشگاه‌های ایرانی نیز باید به این امور توجه و در صورت نیاز تغییراتی ایجاد شود. در این زمینه بهروز زارعی عضو هیئت علمی دانشگاه تهران نیز معتقد است برای اجرای سند دانشگاه کارآفرین باید در ساختار دانشگاه‌ها بازاندیشی شود.


وی همچنین درباره تدوین سند دانشگاه کارآفرین در مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور اینگونه می‌گوید این سند باعث تغییر رویکرد در دانشگاه‌های کشور می‌شود و می‌تواند آغاز یک راه جدید باشد.



 دکتر طهرانچی  نیز افزایش سطح دانش عمومی جامعه را دغدغه دانشگاه آزاد اسلامی در گام نخست عنوان کرده و معتقد است که این دانشگاه در گام دوم خود رویکرد جدیدی تحت عنوان دانشگاه کارآفرین و کارآمد که دغدغه اشتغال جوانان این مرز و بوم را دارد، اتخاذ کرده است.



این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران همچنین اجرای این سند را زمانبر دانسته و می‌گوید این طرح در همه دانشگاه‌ها اجرا نمی‌شود بلکه دانشگاه‌هایی که علاقه دارند این طرح را اجرا کنند، می‌توانند این سند را دریافت و با تغییر برنامه راهبردی خود در مسیر دانشگاه کارآفرین قرار گیرند.


احمد معتمدی


احمد معتمدی رئیس دانشگاه امیرکبیر نیز افزایش قراردادهای صنعتی، کارآفرینی و مهارت افزایی را در شکل گیری دانشگاه کارآفرین مؤثر عنوان کرد.


دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی  نیز افزایش سطح دانش عمومی جامعه را دغدغه دانشگاه آزاد اسلامی در گام نخست عنوان کرده و معتقد است که این دانشگاه در گام دوم خود رویکرد جدیدی تحت عنوان دانشگاه کارآفرین و کارآمد که دغدغه اشتغال جوانان این مرز و بوم را دارد، اتخاذ کرده است.


دکتر طهرانچی


حال باید منتظر بود که دانشگاه کارآفرین چگونه شکل می‌گیرد و کدام دانشگاه‌ها در این مسیر قرار می‌گیرند و می‌توانند با تغییر رویکردها و روندها و پیدا کردن راه‌های جدید در این مسیر گام بردارند.


انتهای پیام/4040/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب