پشت پرده اختلاف نظرها در مقابله با کرونا چیست؟/ مقابله با کرونا دولادولا نمیشود!
گروه اجتماعی خبرگزاری آنا-رضا رضوی؛ اختلاف میان رأس هرم دستگاه اجرایی و بخشی از این دستگاه یعنی نظام بهداشت و درمان در مدیریت کرونا بار دیگر خود را عیان ساخت و تناقض بین دو گفته معاون وزیر و رئیسجمهور نشان داد که ناشناس بودن ویروس کرونا و ناهماهنگی در اقدامات مقابلهای برای شیوع این ویروس، باعث ایجاد تضاد در قول و عمل مجموعه دستگاه دولت شده است و دود این ناهماهنگی همچنان در چشم مردم میرود.
البته نباید منکر تلاشهای خوب و اقدامات بعضاً مؤثر ستاد ملی مقابله با کرونا هم شد؛ اما ناتمام ماندن برخی از همین اقدامات خوب توانسته است ارزش و دستیابی به اهداف اجرای آنها را از بین ببرد و درحالیکه سردرگمی در مقابله با ویروس کرونا در جهان غوغا به پا کرده، به نظر میرسد شرایط در داخل کشور هم زیاد روبهراه نیست و فارغ از بسیاری از دیگر گفتگوها بررسی یک نمونه از اظهارات رئیس دولت و معاون بهداشت وزارت بهداشت میتواند شمهای از این اختلافنظر در امور اجرایی مقابله با کرونا را نمایان سازد.
مرحلهبندی مقابله با کرونا چقدر منطبق با واقعیت بوده است؟
حسن روحانی، رئیسجمهور در جلسه رؤسای کمیتههای تخصصی ستاد ملی مقابله با کرونا که روز پنجشنبه 22 خرداد برگزار شد، با بیان اینکه امروز در برخی از مناطق کشور وارد مرحله سوم مدیریت مقابله با کرونا شدهایم، گفت: مرحله اول با ایجاد محدودیتهای وسیع در تعطیلی بسیاری از کسبوکارها اجراشده و مرحله دوم نیز با فاصلهگذاری هوشمند اجتماعی که منجر به بازگشایی کسبوکارها و تقسیمبندی شهرها به سه سطح قرمز، زرد و سفید همراه بود.
تا همینجا به نظر میرسد عجله در جابجایی مراحل مقابله با کرونا در کشور برخلاف توصیههای سازمان جهانی بهداشت را دید. اینکه قرنطینه یا بهاصطلاح فاصلهگذاری فیزیکی را بهطور ناقص اجرا کرده و بعد فاصلهگذاری هوشمند اجتماعی را هم بهسرعت تبدیل به بازگشایی مشاغل کنیم در واقعیت اصل موضوع که شیوع بیماری را «کنترل» نکرده و تنها آن را «مدیریت» کردهایم، تغییری ایجاد نمیکند و آمار منتشرشده رسمی وزارت بهداشت شاهد این مدعاست که روزانه بر تعداد درگذشتگان افزوده میشود.
درعینحال رئیسجمهور در همین جلسه با بیان اینکه مرحله سوم مدیریت مقابله با کرونا، سازگاری با کرونا با رعایت کامل دستورالعملها است، میافزاید: این مرحله در حالی شروع میشود که هم متخصصان داخلی و هم سازمانهای بینالمللی اعلام کردهاند فعلاً هیچ پایانی را نمیتوان برای کرونا مشخص کرد و باید با استفاده از تجربه فاصلهگذاری هوشمند وارد مرحله تأمین سلامت مردم با رعایت دستورالعملهای بهداشتی در روال فعالیتهای لازم اقتصادی-اجتماعی بشویم.
بیشتر بخوانید؛
رعایت دستورالعملهای بهداشتی سومین مرحله مدیریت کروناست/ هیچ زمانی برای پایان ویروس مشخص نیست
اگر دست ما بود کشور را تعطیل میکردیم/ موج دوم کرونا فقط یک فرضیه است
پروتکلهای بهداشتی عصای جادویی نیستند
این اظهارات رئیسجمهور و تأکید او بر کارساز بودن رعایت پروتکلها و اثرگذار بودن آن در حالی بیان میشود که علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی چندی قبل و در نشست خبری خود در پاسخ به سؤال خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، در مورد امکان تجدیدنظر در پروتکلهای بهداشتی و انطباق آنها بر واقعیتهای موجود در مشاغل گفت: پروتکلهای بهداشتی عصای جادویی نیستند که با به کار بستن آنها همهچیز حل شود و بیماری و شیوع آن از بین برود و اساساً این پروتکلها برای کمک به تکمیل اقدامات مقابلهای با کرونا صادر میشود و بر اساس شرایط موجود همیشه قابل تجدیدنظر، اصلاح و تکمیل است.
میتوان در مورد اظهارات امروز رئیسجمهور هم تأمل کرد و امیدوار شد که این حجم از «نگرانی» شاید بتواند روند تبدیل وضعیت مراقبتها را به سرعت معقولتری برساند تا فاصله میان نظر کارشناسان و مجریان کاهشیافته و منجر به توقف آمار مرگومیر در اثر کرونا در کشور شود.
وی ادامه داد: برخی تجمعات ازنظر وزارت بهداشت غیرقابلقبول است و از هفته آینده بهطورجدی اعلام کرده و مراقبت خواهیم کرد که ماسک باید اجباری شود و هر کس از منزل خارج میشود بهتر است و اگر در تجمعات حاضر میشود ضروری و الزامی است از ماسک استفاده کند و بر این موضوع اصرار داریم.
با در کنار هم گذاشتن دو گزاره «کمبود ماسک در کشور و قیمت بعضاً بالای آن» و «دستور روزهای اخیر رئیسجمهور مبنی بر لزوم اقدام وزارت صمت به تولید ماسک» هم مشخص میشود که ماسک اجباری شده درحالیکه بهاندازه کافی هنوز موجودی آن وجود ندارد و این هم خود یک ناهماهنگی سیاستهای اعلامی با واقعیتهای موجود است که در این مدت کم از این نمونهها ندیدهایم.
رئیسجمهور: همچنان نگران برگشت کرونا هستیم
این در حالی است که روز گذشته روحانی در جلسه ستاد ملی کرونا در کنار اعلام موفقیت در مقابله با شیوع این ویروس از بازگشت موج کرونا ابراز نگرانی کرد و گفت: معمولاً در کشور هم جدا از چند شهرستان به نقطهای نرسیدیم که حدود ۶۰ تا ۶۵ درصد جمعیت با این ویروس مواجه شده و از آن عبور کرده باشند یعنی نه الان واکسن پیش روی ماست و نه آن ایمنی جمعی و رمهای به وجود آمده است؛ بنابراین نگرانی ما همچنان وجود دارد و باید مراقبت کنیم.
البته میتوان در مورد اظهارات امروز رئیسجمهور هم تأمل کرد و امیدوار شد که این حجم از «نگرانی» شاید بتواند روند تبدیل وضعیت مراقبتها را به سرعت معقولتری برساند تا فاصله میان نظر کارشناسان و مجریان کاهشیافته و منجر به توقف آمار مرگومیر در اثر کرونا در کشور شود.
انتهای پیام/4145/پ
انتهای پیام/