دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

تنفس مصنوعی وزارت علوم به مؤسسات مُرده غیرانتفاعی/ آیا وزارت علوم بار دیگر قصد دانشگاه‌گشایی دارد؟

وزارت علوم در بحبوحه انتشار ویروس کرونا که کمتر کسی حواسش به تغییر رویکردهاست، تصمیم گرفته برخی از این رویه‌ها را تغییر دهد.
کد خبر : 494839
636702012386361804_B_lg.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، به‌تازگی فرزانه شمیرانی، مدیرکل دفتر آموزش عالی غیردولتی وزارت علوم در اظهار نظر نحوه تأسیس مؤسسه غیرانتفاعی را بعد از سال‌ها تشریح کرده، این در حالی است که وزارت علوم در بیان سیاست‌های کلی خود عنوان کرده بود که امکان راه‌اندازی دانشگاه جدید مگر در زمان اضطرار وجود ندارد


در کنکور سال گذشته از ۲۱۸ هزار نفر ظرفیت پذیرش مؤسسات غیرانتفاعی تنها 66 هزار نفر پذیرفته شدند و بیش از نیمی از این ظرفیت خالی ماند.


از طرفی در مقاطع مختلف زمانی در مسیر کیفیت سنجی مؤسسات غیرانتفاعی تعدادی از این مؤسسات تعطیل شدند. آنقدر مؤسسات غیرانتفاعی در مسیر ورشکستگی قرار گرفته‌اند که اکنون این مؤسسات ناگزیر به ادغام یا انحلال شده‌اند. شاهد این ادعا اطلاعیه‌های متعدد سازمان سنجش است که هر بار ظرفیت پذیرش تعدادی مؤسسه را صفر اعلام کرد.  




بیشتر بخوانید:


دانشگاه‌ غیرانتفاعی در سراشیبی سقوط/ ادغام برای جلوگیری از زیان بیشتر واحدهای دانشگاهی




سید محمدجواد ابطحی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در دوره دهم نیز در این باره گفته بود: «متأسفانه اقداماتی که با پشتوانه علمی و مطالعه دقیق همراه نباشند، جز شکست هیچ ثمره‌ای ندارند، دادن مجوز به ایجاد مؤسسات غیرانتفاعی و غیردولتی بدون ضابطه از این قبیل اقدامات است که وزارت علوم باید تصمیمی برای این وضعیت اتخاذ کند.»


وی تنها راه علاج جلوگیری از ورشکستگی این مؤسسات را ادغام دانسته و می‌گوید: «باید درخصوص مؤسسات غیرانتفاعی و غیردولتی، انحلال یا ادغام صورت گیرد، همانطور که مشاهده شد تعداد بسیاری از این مؤسسات منحل شدند و بسیاری از آنها از جمله برخی از مؤسسات علمی و کاربردی با یکدیگر ادغام شدند.»


پیش از این هم برخی از مسئولان با تأکید بر سنجش کیفیت موسسات فعلی، خواستار جلوگیری از راه‌اندازی مؤسسه جدید شده بودند. مجتبی شریعتی نیاسر، معاون آموزشی وقت وزارت علوم در سال 95 در این زمینه گفته بود که «از صدور مجوزهای جدید اجتناب می‌شود و هیچ مرکز آموزش عالی جدیدی تاسیس نمی‌شود مگر اینکه در سطح بالاتر بوده و ارکان نظام بر ضرورت ایجاد آن تاکید کرده است. وی این تصمیم را در راستای اجرای طرح آمایش آموزش عالی عنوان کرد.»


حال چطور بعد از 4 سال یک برنامه راهبردی تغییر کرده و مدیرکل دفتر آموزش عالی غیردولتی وزارت علوم درباره چگونگی ایجاد این مؤسسات سخن می‌گوید؟ بسیاری از مؤسساتی که اکنون فعالیت می‌کنند حتی روند قانونی را برای ثبت تا انتها طی نکرده‌اند. تعداد زیادی بعد از بیش از یک دهه فعالیت ثبت شرکت می‌شوند و روند قانونی خود را طی می‌کنند. 


اواخر دهه 70 و اوایل دهه 80 که به یکباره متقاضیان ورود به دانشگاه‌ها به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کردند مؤسسات غیرانتفاعی شروع به فعالیت کردند و سابقه این مؤسسات نشان می‌دهد که اکثر متقاضیان تاسیس این مؤسسات اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها و برخی چهره‌های سیاسی بودند چراکه می‌دانستند در دانشگاه‌های دولتی چه خبر است و بسیاری از دانشگاه‌ها بیش از ظرفیت دانشجو می‌پذیرند.




بیشتر بخوانید:


تجمیع مؤسسات غیرانتفاعی از وعده تا عمل/ حضور استاد تمام وقت دانشگاه دولتی در مؤسسه غیرانتفاعی!




در ادامه وزارت علوم در دستورالعملی فعالیت اعضای هیئت علمی تمام وقت دانشگاه‌ها را در این مؤسسات به عنوان رئیس یا هیئت علمی تمام وقت غیرقانونی اعلام کرد. اما همچنان در بسیاری از این مؤسسات همین اعضای هیئت علمی تمام وقت دانشگاه مشغول به ریاست یا تدریس به عنوان استاد تمام وقت هستند. (اسناد این مؤسسات در دسترس خبرگزاری آناست و قبلاً نیز به آن پرداخته شده است) وزارت علوم حتی به وضعیت مؤسسات این چنینی رسیدگی نمی‌کند؛ حال چطور تصمیم گرفته در بحبوحه انتشار ویروس کرونا که کمتر کسی حواسش به تغییر رویکردهاست، برخی از این رویه‌ها را تغییر دهد. 


انتهای پیام/4040/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب