دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
دانستنی های پزشکی؛

داروی آزیترمایسین برای چیست؟ + عوارض

آزیترومایسین نوعی آنتی بیوتیک است که متاسفانه به رغم برخی عوارض خطرناک آن که حیات آدمی را تهدید می کند، در ایران مصرف بالایی دارد.
کد خبر : 493270
1.jpeg

 به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، آزیترومایسین آنتی بیوتیک ماکرولید است که نخستین بار در سال 1991 توسط سازمان غذا و دارو تایید شد، این دارو همانند تمام آنتی بیوتیک‌ها فقط می‌تواند با باکتری های خاصی مقابله کند به همین دلیل باید قبل مصرف با پزشک صحبت کنید.


این دارو به اشکال قرص(کپسول)، شربت و آمپول (محلول) و قطره چشم  موجود است و پزشک معالج با در نظر گرفتن نوع بیماری هرکدام از این ها را تجویزمی‌کند.


آزیترومایسین روی برخی بیماری‌ها مانند سرماخوردگی و آنفولانزا اثری نداشته و برای درمان بیماری هایی چون سینه پهلو، اسهال مسافران، عفونت گوش میانی، عفونت های پوستی، عفونت های ریوی و برخی بیماری های جنسی مورد استفاده قرار می‌گیرد.


متاسفانه این دارو در ایران مصرف بالایی دارد.


عوارض جانبی آزیترومایسین


هر دارو دارای عوارضی است که ممکن است در برخی افراد کم و در برخی دیگر به شکل شدید ظاهر شود. البته این عوارض در همه افراد یکسان نیست و شاید هم شما آن عوارض را تجربه نکرده اید.


عوارض آزیترومایسین می‌تواند تنگی نفس، سوزش و خارش چشم، تورم زبان، زردی پوست، اسهال و استفراغ، کهیر، معده درد و تپش نامنظم قلب باشد که اگر با آن مواجه شدید سریع به پزشک خود اطلاع دهید.


همچنین اگر با تپش قلب ناگهانی، حالت غش و بی حالی مواجه شدید با فوریت های پزشکی تماس بگیرید.


تمام داروها و به خصوص آنتی بیوتیک ها باید دقیقا با دستور پزشک مصرف شوند، نباید دوره درمان را نیمه رها نکرد، حتی اگر احساس بهبودی کردید باید دوره درمان را کامل کنید زیرا امکان دارد باکتری کاملا ریشه کن نشده باشد. در صورتی که مصرف بی رویه  و نامناسب داشته باشید با مشکلات تهدید کننده حیات روبه رو خواهید شد.


نکته بسیار مهمی که لابه لای عوارض آزیترومایسین به چشم می خورد، اسهال ناشی از مصرف آن است، ممکن است مصرف این دارو  منجر به التهاب شدید روده بزرگ شده و در نهایت به مرگ افراد بینجامد.


اگر در دوران بارداری یا شیردهی به سر می برید یا سابقه بیماری کبدی و حساسیت دارویی دارید حتما قبل از مصرف آزیترومایسین با پزشک معالج خود صحبت کنید.


در دوران مصرف آزیترومایسین، آن را در دمای اتاق و دور از حرارت، رطوبت و خارج از دسترس کودکان نگه دارید، توجه داشته باشید که به هیچ وجه این دارو را بعد از به پایان رسیدن تاریخ  انقضا مصرف نکنید و بعد از باز شدن درب دارو سعی کنید بیشتر از 10 روز از آن استفاده نکنید.


چگونگی مصرف کپسول آزیترومایسین


1-می توانید این دارو را قبل، بعد و همراه غذا استفاده کنید.


2-در صورت داشتن بیماری قلبی  و استفاده از داروهای قلب با اطلاع پزشک آزیترومایسین را استفاده کنید.


3-تا دو ساعت پس از مصرف این دارو هیچ یک از فعالیت هایی که به هوشیاری کامل نیاز دارند انجام ندهید.


4-درطول مصرف آزیترومایسین به مدت چند هفته ممکن است اسهال یا دل پییچه داشته باشید که از عوارض نادر این داروست.


5- از مصرف همزمان شربت های ضد اسید معده که حاوی منیزیم و آلمینیوم هستند به همراه آزیترومایسین خودداری کنید و حداقل بین این دو دارو چند ساعتی فاصله بیندازید.


 


نحوه مصرف قطره چشم آزیترومایسین


1-پس از چکاندن قطره در چشم برای دو دقیقه چشم های خود را ببندید و مجرای اشکی را با انگشت فشار دهید.


2-پس از استفاده قطره ممکن است تاری دید داشته باشید به همین دلیل از رانندگی کردن بپرهیزید.


3-در صورت درد و حساسیت سریعا به پزشک مراجعه کنید.


4-ترتیب مصرف قطره را رعایت کنید <بین هر دو قطره 5 یا 10 دقیقه> فاصله بگذارید.


 


مصرف آزیترومایسین برای چه کسانی ممنوع است؟


1-کسانی که به آزیترومایسین یا هر یک از عناصر آن حساسیت دارند.


2-افرادی که نارسایی کبد دارند.


3-کسانی که دارای مشکلات قلب، کلیه وضعف وخیم عضلانی هستند فقط میتوانند با مشورت دکتر مصرف کنند.


4-داروهایی که با آزیترومایسین سازگاری ندارند ونباید همراه هم استفاده شوند.


5-داروهای رقیق کننده خون مانند: وارفارین، فونداپارینوکس، هپارین.


6-پیموزاید.


7-واکسن ب س ژ.


8-آنتی ترومبین، بیوالورودین، دلتاپارین


9-دیگوکسین.


10-آمیودارون.


 


جزئیات دوز مصرفی آزیترومایسین در افراد مختلف با انواع بیماری ها


در صورت ابتلای بیمار به عفونت باکتریایی حاد ناشی از هموفیلوس آنفلونزا، موراکسلاکاتارالیس، استرپتوکوک آگالاکتیه و درمان خط دوم فارنژیت یا تونسیلیت ناشی از استرپتوکوک پیوژنس، توسط پزشک آزیتروماسیسن تجویز می شود که دوز مصرفی آن برای بزرگسالان و نوجوانان بزرگتر از 16سال؛ ابتدا  500میلی گرم در روز اول خواهد بود  سپس از روز دوم تا پنجم دوز 250میلی گرم ادامه می یابد.


در صورت ابتلای بیمار به پنومونی اکتسابی از جامعه ناشی از کلامیدیا پنومونیه، هموفیلوس آنفولانزا، مایکوپلاسما پنومونیه، استرپتوکوک پنومونیه، موارد ناشی از موراکسلا کاتارالیس واستافیلوکوک اورئوس؛ دوز مصرفی آزیترومایسین برای بزرگسالان و نوجوانان بالای 16 سال: 500 میلی گرم تک دوز در روز اول و سپس از روز دوم  تا روز پنجم روزانه به صورت 250 میلی گرم ادامه یابد. در موارد درمان وریدی 500میلی گرم روزانه برای 2 روز و سپس به صورت 500 میلی گرم خوراکی روزانه برای 7 تا10 روز ادامه پیدا کند.




بیشتر بخوانید: واردنافیل؛ موارد مصرف، عوارض جانبی




برای کودکان بزرگتر از 6 ماه نیز در روز اول مصرف با تجویز پزشک 10 میلی گرم تک دوز خوراکی و سپس از روز دوم تا روز پنجم روزانه به صورت 5 میلی گرم  ادامه می یابد.


در صورت ابتلای بیمار به اوتیت مدیا، دوز مصرفی برای کودکان بزرگتر از6 ماه 30 میلی گرم خوراکی تک دوز یا 10 میلی گرم خوراکی برای 3 روز یا 10 میلی گرم خوراکی روز اول و سپس از روز دوم تا پنجم روزانه 5 میلی گرم ادامه یابد.


برای کودکان بزرگتر از 2 سال و در صورت ابتلا  به فارنژیت و تونسیلیت، دوز مصرفی روزانه آزیترومایسین برای 5 روز  12 میلی گرم خوراکی خواهد بود.


با مشاهده پروفیلاکسی اندوکاردیت در بیماران با ریسک متوسط به بالا، دوز مصرفی بزرگسالان500میلی گرم بوده و باید یک ساعت قبل از عمل مصرف شود.


در صورت تشخیص افتالمیا کلامیدیایی نوزادان، دوز مصرفی روزانه برای 3 روز به صورت خوراکی و 20 میلی گرم خواهد بود.


در صورت مشاهده شانکروئید ناشی از هموفیلوس دوکرئی، دوز مصرفی برای بزرگسالان ونوجوانان؛ 1میلی گرم خوراکی به صورت تک دوز و برای نوزادان و کودکان؛ 20 میلی گرم خوراکی به صورت تک دوز خواهد بود.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب