سه ضلعی تضمین کننده کارآمدی انتشار اوراق بدهی
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، دکتر عباس علویراد رئیس دانشگاه آزاد واحد ابرکوه و استاد اقتصاد دانشگاه، در یادداشتی درباره ابعاد تضمینکننده کارآمدی اوراق بدهی نوشت: آنطور که رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرده با تایید شورای عالی هماهنگی اقتصادی، «انتشار اوراق بدهی» در کنار سایر ابزارها برای تامین کسری بودجه دولت در سال ۱۳۹۹ در دستور کار قرار گرفته است.
این شیوه در مقایسه با سایر روش های تامین مالی کسری بودجه دولت که در سالیان اخیر در اقتصاد ایران مورد استفاده قرار گرفته نظیر «پولی کردن کسری از طریق بانک مرکزی» به مراتب تبعات منفی کمتری دارد.
لیکن استفاده از ابزار انتشار اوراق بدهی برای تامین مالی دولت ها در کشورهایی موفق بوده که در حصار سه ضلعی "مدیریت صحیح هزینه های دولتی، بهبود عملکرد کلان اقتصادی و توجه به منافع نسل های بعدی" قرار گرفته است.
این سه ضلعی در سخنرانی اخیر رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا در زمینه معرفی بسته کمک به کشورهای عضو این اتحادیه برای بازسازی اقتصادهایشان در پسا کرونا ویروس نهفته است.
رئیس کمیسیون اروپا گفته است سرمایه گذاری برای بازسازی از طریق افزایش بدهی انجام می شود. وی بر تقویت سلامت و سرمایه گذاری، انتقال دیجیتال و جهت گیری به سمت اقتصاد پاک تر تاکید کرده است (به نقل از مجمع جهانی اقتصاد)
اگر هدف از انتشار اوراق بدهی توسط دولت در سال آخر عمر خود، صرفاً تامین کسری بودجه سال ۱۳۹۹ و پوشش هزینه های غیر مولد باشد، غیر سازنده خواهد بود.
به ویژه آنکه روشن است بار بدهی که در سال ۱۳۹۹ با انتشار اوراق بدهی ایجاد می شود عملاً بر دوش دولت بعدی و تبعات تامین مالی سر رسید شدن آنها نیز متوجه مردم در سال های بعد خواهد بود.
بنابراین انتظار می رود مجلس یازدهم در زمینه انتشار اوراق بدهی توسط دولت مکانیزم های نظارتی خود را فعال نموده و از دو بُعد مدیریت هزینه منابع و تضمین منافع نسل های آینده نظارت کافی را انجام دهد.
۹/خرداد/99
انتهای پیام/4141
انتهای پیام/