اتوبوسی برای «قسم»/ وقتی معمای یک قتل در جاده حل میشود
بهگزارش خبرنگار حوزه سینمایی گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، در سالهای نهچندان دور، سینماگران و سینماداران معمولاً از ایام ماه مبارک رمضان به عنوان روزهای خلوتی سینماها و بیرونقی گیشه یاد میکردند.
اما این موضوع در چند سال گذشته و با افتتاح پردیسهای سینمایی در شهرهای بزرگ و البته طرح اکران افطار تا سحر که چند سال به تناوب اجرایی شد، تغییر کرد. به این ترتیب، شاهد بودیم که برخی فیلمها در ماه مبارک رمضان هم فروش بسیار خوبی را تجربه کردند. سینما رفتن آن هم بهصورت خانوادگی در شبهای ماه رمضان یکی از تجربههای لذتبخشی است که در سالهای اخیر طرفداران زیادی پیدا کرده است.
اما امسال این فضا نیز همچون سایر فعالیتهای هنری با توجه به شیوع ویروس کرونا تعطیل شده است. به این ترتیب علاقهمندان به سینما به نوعی با یک خلا فرهنگی مواجه شدهاند. با این حال گسترش بسترهای ویدئویی پخش فیلم VOD و البته شبکه نمایش خانگی تا اندازهای این کمبود را جبران کرده است.
در سلسلهگزارشهای «آپاراتچی» به معرفی فیلمهای جذابی میپردازیم که میتواند در این شبها اوقات فراغت خانوادهها را پر کند. این فیلمها لزوماً آثار جدیدی نیستند و ممکن است به دهه شصت یا هفتاد نیز مربوط باشند. ضمن این که از حیث کیفیت هنری نیز تنوع فراوانی دارند. میتوان گفت «جذابیت» عنصر اصلی آنها است که لحظات خوشی را برای تماشاگران رقم میزند. فیلمهایی که در شبکه نمایش خانگی یا بسترهای مختلف پخش اینترنتی بهراحتی در دسترس قرار دارد.
سفر برای آیین «قسّامه» با فرجامی عجیب
«قسم» فیلمی به نویسندگی و کارگردانی محسن تنابنده و تهیهکنندگی جلیل شعبانی و الهام غفوری است که در آن بازیگرانی همچون مهناز افشار، حسن پورشیرازی، سعید آقاخانی، مهران احمدی، حسین ملکی و گیتی معینی ایفای نقش میکنند.
این فیلم محصول سال 1397 است و در همان سال در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد.
این فیلم درباره قتل زنی به نام رضوان است که خانواده و اقوام آن به دنبال ثابت کردن قاتل بودن شوهر وی به دادگاه هستند... روال دادگاه پنج سال به نتیجه رسیدن پرونده قتل را به تعویق انداخته و این آخرین دادگاهی است تشکیل خواهد شد و اگر مراسم قسّامه انجام نشود رای به برائت داده خواهد شد اما...
محسن تنابنده کارگردان این فیلم در دومین تجربه کارگردانی خود این بار سراغ سوژهای اجتماعی با محوریت موضوع قسامه و قصاص رفته است.
در «قسم» راضیه (مهناز افشار) به دنبال خونخواهی از خواهر کوچکترش است؛ خواهری که پنج سال پیش به قتل رسیده است. همسر مقتول (مهران احمدی) متهم اصلی این قتل در آستانه قصاص قرار دارد. راضیه هم برای اجرای آیین قسامه علیه همسر خواهرش، جمعی از بستگان خود را با یک اتوبوس به مشهد میبرد. این در حالی است که خسرو همسر راضیه (سعید آقاخانی) مخالف این اقدام اوست.
اتفاقات و گفتگوهای درون اتوبوس در مسیر این سفر بهتدریج مخاطب را با کلیت داستان و شخصیتهای آن آشنا میکند. تقریباً تمام فیلم «قسم» (بهاستثنای رستوران بین جادهای و سکانسهای آخر فیلم) در فضای محدود داخل یک اتوبوس میگذرد. جایی که هنر طراح صحنه (بابک پناهی) و طراح و ترکیب صدا (حسین ابوالصدق) خودنمایی میکند. بااینحال بسیاری از منتقدان، درونمایه فیلمنامه «قسم» را با مواد قانونی ناهمخوان میدانند. انتقادی که در نشست خبری این فیلم در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر(بهمن 1397) نیز مطرح شد.
فیلم قسم در این دوره از جشنواره در 6 رشته بهترین فیلمنامه، بهترین نقش اول زن، بهترین نقش مکمل مرد، بهترین تدوین، بهترین صدابرداری و بهترین جلوههای ویژه میدانی نامزد دریافت سیمرغ بلورین شد.
انتهای پیام/4104/
انتهای پیام/