دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی می‌کند؛

اصلاح نظام مالیاتی؛ راه اساسی تأمین کسری بودجه/ درآمد 30 هزار میلیاردتومانی با دریافت مالیات از سود سپرده

کارشناسان معتقدند برای کاهش کسری بودجه لازم است تا برخی پایه‌های جدید مالیاتی وضع شود و برخی از معافیت‌های مالیات حذف گردد و حذف معافیت مالیاتی سود سپرده‌های کلان بانکی می‌تواند درآمد 30 همت را نصیب دولت کند.
کد خبر : 487368
JamNewsImage11212371.jpg

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، یکی از راه‌هایی که کارشناسان برای تأمین کسری بودجه و نیز ایجاد منبع درآمدی پایدار برای دولت توصیه می‌کنند، افزایش درآمدهای مالیاتی است. این افزایش البته نباید صرفاً از طریق بالابردن نرخ‌های فعلی مالیاتی بلکه باید از طریق افزایش پایه‌های جدید مالیاتی، جلوگیری از فرارهای مالیاتی گسترده در کشور و نیز حذف معافیت‌های مالیاتی غیرضروری صورت بگیرد.


رتبه نامناسب زیر شاخص پرداخت مالیات در  شاخص سهولت کسب‌وکار


ابوالفضل نوروزی، کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، در باره لزوم اصلاح نظام مالیاتی کشور اظهار داشت: مطابق ارزیابی‌های بانک جهانی در سال 2019، جایگاه ایران در یکی از زیرشاخص‌های سهولت کسب‌وکار با عنوان «پرداخت مالیات» از بین ۱۹۰ کشور جهان، 149 است  که جایگاه بسیار نامناسبی است.  از سوی دیگر سهم مالیات از تولید ناخالص ملی کشور 7 درصد است که این رقم ناچیزی بوده و نصف میانگین استاندارد جهانی یعنی 14 درصد است.


فرارها و معافیت‌ها عامل اصلی کاهش درآمدهای مالیاتی


وی در ادامه افزود: از مهم‌ترین دلایل مسئله اول یعنی جایگاه نامناسب در سهولت  پرداخت مالیات می‌توان به انسان‌محور بودن نظام مالیاتی اشاره کرد در حالی که یکی از مؤلفه‌های اصلی در ارزیابی این زیر شاخص الکترونیکی بودن و سریع بودن روند پرداخت مالیات است. در مسئله دوم هم اصلی‌ترین دلیل وجود فرارهای مالیاتی گسترده و معافیت های مالیاتی بی‌قاعده است که سبب شده تا فاصله ما تا استاندارد جهانی دو برابر باشد.


این کارشناس اقتصادی در باره معافیت‌های مالیاتی نیز گفت: در حال حاضر بخش‌هایی معاف از مالیات هستند که واقعاً هیچ ضرورتی ندارد. مثلا چرا باید مؤسسات کنکوری که درآمد بسیار بالایی هم دارند زیر لوای فعالیت فرهنگی معاف از پرداخت مالیات باشند یا چرا باید سلبریتی‌هایی که برخی از آن‌ها دستمزدهای میلیاردی دارند باز تحت عنوان فعالیت فرهنگی مالیات ندهند؟ در مقابل اما باید کارگران و کارمندان با حقوق اندک مالیات بدهند.


ضرورت حذف معافیت مالیاتی سود سپرده‌های بانکی ثروتمندان


وی افزود: معافیت مالیاتی دیگری که واقعا سبب ایجاد یک رقیب قدرتمند و بدون ریسک در جذب سرمایه برای بخش تولید شده است  و در صورت حذف می تواند به میزان زیادی درآمدهای مالیاتی را افزایش دهد، معافیت سود سپرده های بانکی علی‌الخصوص سپرده‌های کلان بانکی است. تنها در سال 98، شبکه بانکی کشور در حدود 350 هزار میلیارد تومان سود به سپرده ای پرداخت کرده است. نکته جالب اینجاست که  حدود 300 هزار میلیارد تومان از این مبلغ به جیب فقط 2/5 درصد مردم رفته است. حال سؤال اینجاست که چرا  نباید از این 2.5 درصد یا این درآمد کلان مالیات گرفت؟ اگر دولت فقط 10 درصد از این مبلغ مالیات بگیرد بیش از 30 هزار میلیارد تومان درآمد فقط از این بخش حاصل می شود که رقم بزرگی است.


این کارشناس اقتصادی درباره فرارهای مالیاتی که در مواردی مبالغ بسیار کلانی نیز هستند گفت: یکی از دلایل این حجم از فرارهای مالیاتی شفاف نبودن درآمدها است. مثلاً وکلا برای اینکه بتوانند نظام مالیاتی را دور بزنند دو نوع قرار داد مالی دارند. یکی از این قرار دادها به دادگاه داده می شود که رقم آن نسبت به قرار داد محرمانه‌ای که در دفتر وکیل بایگانی می شود بسیار ناچیز است. همین می‌شود که آمار و ارقام بسیار کلانی از فرار مالیاتی وکلا بیرون می آید.


نوروزی در ادامه اظهار داشت: اگر ما بتوانیم معافیت‌های غیرضروری را حذف کنیم .و پایه‌های جدید مالیاتی مانند همان سود سپرده‌ها اضافه کنیم و همچنین بتوانیم جلوی فرارهای کلان مالیاتی را بگیریم، درآمدهای مالیاتی ما بیش  از میزان مورد نیاز برای جبران کسری بودجه خواهد بود. بنابراین اگر می‌خواهیم کسری بودجه را از طریق مالیات بدون اعمال فشار بر مالیات دهندگان فعلی جبران کنیم باید به سمت اصلاح نظام مالیاتی برویم.


انتهای پیام/4141/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب