بیشترین قاچاق کشور از طریق مناطق آزاد صورت میگیرد
محمد آمره کارشناس مسائل اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، در رابطه با پیشینه طرح مناطق آزاد و مناطق ویژه اقتصادی گفت: در سال 93 یک لایحه و در سال 94 لایحهای دیگر در رابطه با مناطق آزاد و مناطق ویژه اقتصادی به مجلس ارائه شد. در این لایحه 7 منطقه آزاد تجاری و 12 منطقه ویژه اقتصادی ذکر شده بود. در هنگام بررسی لایحه در کمیسیونهای تخصصی مجلس حدود 70 منطقه آزاد به این لایحه اضافه شد. این طرح در صحن علنی مجلس نهم رد شد.
وی در ادامه گفت: در سال 95 دولت طرح را به مجلس جدید ارائه کرد. مجلس هم با افزودن به تعداد مناطق، مناطق آزاد را به 90 عدد رساند و با یک فوریت آن را تصویب کرد. پس از کشوقوسهای فراوان بالاخره در شهریور 97 شورای نگهبان به لایحه اشکال جزئی مربوط به عدم تفکیک طرح گرفته شد؛ اما مجمع تشخیص طرح را با سیاست کلی اقتصاد مقاومتی و سیاستهای کلی نظام مغایر دانست و طرح بهکلی رد شد.
آمره گفت: در حال حاضر هم با وجود این که عمر زیادی از مجلس فعلی باقی نمانده است اما به نظر میرسد نمایندگان مجلس همچنان به دنبال تصویب این طرح هستند.
اثرات منفی گسترش مناطق آزاد بر اقتصاد کشور
این کارشناس اقتصادی در رابطه با اثرات منفی مناطق آزاد بر اقتصاد کشور گفت: مناطق آزاد درواقع تبدیل به حیاطخلوت بازار غیررسمی کشور شده است. در مناطق آزاد صادرات بدون حتی هیچگونه ثبت سفارشی صورت میپذیرد. مقدار واردات در مناطق آزاد رقم کمی نیست و 90 درصد واردات کشور از طریق مناطق آزاد ویژه اقتصادی انجام میشود.
وی ادامه داد: درواقع اصل قاچاق کشور از مناطق آزاد صورت میگیرد درحالیکه طبق قانون، گمرک هیچ حق انبارگردانی و نظارتی بر این واردات را ندارد. واردکنندگان هم بدون ثبت کالاهای خود در سامانه گمرک اقدام به واردات میکنند.
این کارشناس اقتصادی گفت: در هیچ کجای دنیا اینگونه نیست که دولت منطقه آزادی را ایجاد کند و هیچ نظارتی بر آن نداشته باشد. در همین مناطق آزاد اعلام کردند 5 هزار شرکت در یک ساختمان ثبتشده بود. این موضوع بهخوبی نشان میدهد این شرکتهای صوری در این آشفتهبازار مشغول به چه کاری هستند. فرار مالیاتی که این شرکتها دارند بسیار بالاست.
آمره گفت: وقتی نظارتی وجود نداشته باشد، طبیعتاً فساد هم بسیار زیاد رخ میدهد. سازمان امور مالیاتی طبق قانون نمیتواند از واردکنندگان مالیات دریافت کند. فقط در جهت شفافیت قرار بود از واردکنندگان اظهارنامه مالیاتی دریافت کند؛ اما واردکنندگان حتی حاضر نشدند این اظهارنامهها را پر کنند.
این کارشناس اقتصادی در پایان گفت: مناطق آزاد کارکرد خود را از دست داده است و اضافه کردن مناطق آزاد جدید، اقتصاد کشور را بیشازپیش با مشکل مواجه خواهد کرد. اگر قرار باشد مناطق آزاد مفید واقع شود دولت باید نقش نظارت داشته باشد. واردات باید کاملاً کنترل شده در سیستم گمرک ثبت شود و عوارض 15 درصدی از واردات گرفته شود.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/