کارکردهای شبکههای برونمرزی از نگاه تحلیلگر مسائل بینالملل/ سناریوهای شبکههای ماهوارهای در کرونا چه بوده است؟
غلامرضا کریمی در گفتگو با خبرنگار حوزه رادیو و تلویزیون گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، با عنوان اینکه ماهیت و ذات شبکههای معاند بر پایه ارائه تصویر مغشوش از ایران اسلامی بنا شده است، گفت: این شبکهها در تلاشاند تا به افکار عمومی اینگونه القا کنند که دولت به دنبال منافع مردم نیست بلکه به دنبال اهداف دیگری است که با ایدهآلهای مردم متفاوت است.
این تحلیلگر حوزه بینالملل با تأکید بر اینکه تلاش شبکههای فارسیزبان خارج از کشور چه قبل از شیوع ویروس کرونا و چه بعد از آن تشدید اختلاف در درون نظام اسلامی بوده است، گفت: این شبکهها همواره تلاش کردهاند بخشی از مردم را با خودشان همراه کنند و بتوانند ضعف و ناکارآمدی نظام اسلامی را از منظر خودشان بزرگنمایی کنند.
وی اظهار کرد: واقعیت این است که تلاش و هدفگذاری این شبکهها با توجه به منابعی که آنها را حمایت میکنند، این است که بین مردم و نظام شکاف ایجاد کنند؛ منابعی که عمدتاً از سوی کشورهای غربی و برخی از کشورهای عربی نظیر عربستان سعودی تأمین شده است؛ لذا از هر موضوع جدیدی که به وجود میآید، نهایت استفاده را میکنند تا این ناکارآمدی نظام اسلامی را از منظر خودشان بیشتر به مردم نشان دهند.
ذات شبکههای معاند بر پایه ارائه تصویر مغشوش از ایران اسلامی گذاشته شده است.
قائممقام وزیر آموزشوپرورش در امور بینالملل در ادامه عنوان کرد: در ارتباط با شیوع ویروس کرونا مهمترین تلاش شبکههای خارجی این بود که ضعف عملکرد دولت و نظام اسلامی را به رخ بکشند و به نمایش بگذارند؛ مثلاً در ابتدا تلاش کردند که این دوگانگی بین دولت و نظام حاکمیت را برجسته کنند، بهطوریکه مثلاً اشاره کردند دولت از ارائه خدمات به مردم ناتوان است. لذا رهبری نظام اسلامی تلاش کرده که ارتش و سپاه را وارد صحنه کند تا برخی ضعفهای دولت را بتواند جبران کند.
استاد روابط بینالملل دانشگاه خوارزمی عنوان کرد: سپس برای ایجاد اختلاف بین دولت و ملت، دولت را متهم به دروغگویی کردند. یکی از این موارد این بود که دولت از یک ماه قبل از شیوع ویروس کرونا در قم اطلاع داشته ولی به دلیل بحث راهپیمایی 22 بهمن و انتخابات مجلس شورای اسلامی اطلاعرسانی بهموقع نکردند، درحالیکه همه اینها نشان داد که از دقت لازم برخوردار نبوده و ازآنجاکه بخشی از مخاطبان این شبکهها هم در داخل کشور بهنوعی ازاینگونه اخبار استقبال میکنند، این دست از اخبار را تشدید میکنند و این تصور منفی را از نظام اسلامی در محیط منطقهای و در فضای افکار عمومی داخلی دامن میزنند.
کریمی تصریح کرد: یکی از بحثهایی که خط خبری معاندان دنبال میکنند همین بحث عدم صداقت با مردم است، چون اینها از ابتدا بحثشان این بوده که آحاد مردم برای نظام و حکومت خیلی مهم نیستند و سعی کردهاند روی این قضیه مانور بدهند تا بتوانند بین مردم و دولت ایجاد شکاف کنند، البته موفقیتی نداشتهاند.
وی افزود: بههرحال این فضاسازیهای رسانهای و گسترش شیوع ویروس کرونا در اقصی نقاط دنیا نشان داد که عملکرد دولت و نظام سیاسی ایران عملکرد قابل قبولی بوده و آنقدری هم که آن شبکههای معاند تلاش کردهاند نشان دهند که دولت و نظام سیاسی ناکارآمد بودند در این قضیه چنین چیزی واقعیت نداشته است.
شبکههای برونمرزی همانند پرس تیوی، هیسپان تیوی و ... میتوانند بخشی مهم از تلاشهای منفی را که علیه جمهوری اسلامی انجام میدهند، خنثی کنند.
این تحلیلگر حوزه بینالملل ماهیت و ذات شبکههای معاند را بر پایه ارائه تصویر مغشوش از ایران اسلامی عنوان کرد و گفت: این شبکهها در تلاشاند تا به افکار عمومی اینگونه القا کنند که دولت به دنبال منافع مردم نیست بلکه به دنبال اهداف دیگری است که با ایدهآلهای مردم متفاوت است، بههرحال چون آنها طرفدارانی چه در داخل و چه در خارج از کشور دارند، طبیعی است که روی این قضیه مانور میدهند، اما ما نباید چندان نگران باشیم؛ چراکه بالاخره هدفگذاری و استراتژی که این شبکهها بر مبنای آنها تأسیسشده این است که بتوانند دیدگاه مردم را نسبت به حکومت منفی کنند.
وی در ادامه افزود: آمریکاییها و سعودیها در سیاستهای رسمی خود هدف از تأسیس این شبکههای تلویزیونی را تضعیف نظام اسلامی اعلام کردهاند و حتی تلاش برای ساقط کردن نظام اسلامی؛ لذا با توجه به هدفگذاری که آنها انجام دادهاند، طبیعی است که نهایت تلاششان را خواهند کرد که هم بین حاکمیت و مردم شکاف بیندازند و هم در جهت ناکارآمدی دولت و نظام اسلامی حرکت کنند، این مسئله غیرطبیعی نیست، برای اینکه بتوانند طرفداران بیشتری پیدا کنند بخشی از اخبار را هم پوشش میدهند و آن جایی که در راستای منافع خودشان است بزرگنمایی میکنند و به نکاتی که در راستای منافعشان نیست اصلاً نمیپردازند و توجهی نمیکنند.
عضو هیئتعلمی دانشگاه خوارزمی در پاسخ به این پرسش که با توجه به شیوع ویروس کرونا و همهگیری جهانی آن، شبکههای برونمرزی از جمله پرس تیوی، هیسپان تیوی و العالم در شفافسازی علل این حوادث چقدر میتوانند مؤثر باشند، گفت: طبیعی است که این شبکهها تلاشهای ویژهای برای ارائه یک تصویر مثبت و سازنده از نظام اسلامی ارائه کردهاند.
وی اظهار کرد: بسیاری از مخاطبان در نقاط مختلف دنیا که از این شبکهها استفاده میکنند، تصویر واقعی و درستی از درون ایران دریافت میکنند، چراکه فضاسازیهایی که در صحنه افکار عمومی جهان صورت گرفته همواره منفی بوده و وجود این شبکهها مؤثر است، منتها ما باید بین مخاطبان شبکههای فارسیزبانی که در خارج از کشور هستند و از امریکا و عربستان تغذیه میشوند و مخاطبانی که شبکههای جمهوری اسلامی ایران مثل پرس تیوی، هیسپان تیوی و العالم را دنبال میکنند تمایز قائل شویم.
کرمی در پایان گفت: هدف از شبکههای برونمرزی صداوسیما تأثیرگذاری روی افکار عمومی کشورهای حوزه خاورمیانه، کشورهای غیرفارسیزبان و ملتهای طرفدار نظام جمهوری اسلامی است، شاید بسیاری از این مباحثی که توسط شبکههای فارسیزبان خارج از کشور علیه ایران تبلیغ میشود، مخاطبان العالم و پرس تیوی اساساً آنها را نشنیده باشند یا موردتوجه قرار نداده باشند، لذا مقایسه این مخاطبان چندان مقایسه دقیقی نخواهد بود؛ یعنی کارکرد آن شبکهها با کارکرد شبکههای جمهوری اسلامی تا حد زیادی متفاوت است، اگرچه این شبکهها همانند پرس تیوی، هیسپان تیوی و ... میتوانند بخشی مهم از تلاشهای منفی را که علیه جمهوری اسلامی انجام میدهند، خنثی کنند.
انتهای پیام/4104/پ
انتهای پیام/