دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
سازمان پزشکی قانونی کشور:

مسمومیت ناشی از مصرف الکل بیش از 700 نفر را در کشور کشته است/ فقط پنج استان کشته الکلی نداشتند

بر اساس آمارهای سازمان پزشکی قانونی کشور از ابتدای اسفندماه سال 1398 تا 19 فروردین‌ماه سال جاری 728 نفر به دلیل مسمومیت ناشی از مصرف الکل به این سازمان ارجاع شده‌اند.
کد خبر : 484194
139505161320405888302944.jpg

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، از سازمان پزشکی قانونی کشور، در پی شیوع ویروس کرونا و به دنبال آن افزایش مصرف ترکیبات الکلی در کشور، متأسفانه طی ماه‌های اسفند و فروردین شاهد افزایش قابل‌توجه تلفات ناشی از الکل (به‌ویژه متانول) بودیم به‌نحوی‌که استفاده نادرست از این ترکیبات موجب ارجاع 728 نفر از هم‌وطنان با علت مرگ براثر مسمومیت ناشی از مصرف ترکیبات الکلی بوده است که از این تعداد علت مرگ 471 نفر پس از انجام آزمایش‌های لازم به‌طور قطعی تعیین و علت مرگ 257 نفر دیگر تحت بررسی است.


مطابق بررسی‌های صورت گرفته از 471 نفر مرگ قطعی براثر مصرف الکل در کشور که اکثریت آن در اثر مصرف متانول بوده است، 422 نفر مرد و 49 نفر زن بودند. همچنین از میان 257 مورد تحت بررسی، 205 نفر مرد و 52 نفر زن بوده‌اند.


عدم گزارش مرگ ناشی از الکل در پنج استان


در این میان پنج استان خراسان شمالی و جنوبی، لرستان، کرمان و کهگیلویه و بویراحمد هیچ مورد مرگی براثر مصرف ترکیبات الکلی در دوماهه اسفند 98 و فروردین سال جاری نداشتند، بیشترین تعداد ارجاعات نیز مربوط به استان تهران با 192 مورد بوده است.


بر اساس این گزارش سن درگذشتگان ناشی از مسمومیت با الکل در دوماهه اخیر بین 14 تا 78 سال بوده است.


سازمان پزشکی قانونی کشور با توجه افزایش چند برابری تلفات مصرف الکل در کشور در مقایسه با مدت مشابه سال قبل و گزارش‌های واصله در خصوص چگونگی استفاده از ترکیبات الکلی و ناآگاهی برخی از هم‌وطنان در مورد نحوه صحیح استفاده از ترکیبات الکلی و از طرفی انتشار اخبار نادرست در شبکه‌های مجازی و نیز سودجویی برخی افراد در فروش محصولات غیراستاندارد و مضر، توصیه‌هایی را به هم‌وطنان ارائه می‌کند که بدون شک به کار بستن این توصیه‌ها ضمن حفظ سلامت هم‌وطنان همراه با رعایت اصول پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید-19، موجب جلوگیری از وقوع آسیب‌ها و مرگ‌های ناشی از مصرف الکل خواهد شد.


کدام الکل خاصیت ضدعفونی دارد


در حال حاضر انواع مختلفی از الکل در صنایع مختلف مورداستفاده قرار می‌گیرند که موارد رایج آن شامل اتانول (الکل سفید یا الکل طبی)، متانول (الکل صنعتی یا الکل چوب)، ایزوپروپیل الکل و اتیلن گلیکول (ضدیخ) است اما در این میان تنها و تنها الکل طبی یا اتانول خاصیت ضدمیکروبی و ضدعفونی‌کننده دارد و سایر انواع الکل‌ها جهت مصارف مختلف صنعتی مانند حلال، سوخت، ضد یخ و غیره مورداستفاده قرار می‌گیرند.


نکته حائز اهمیت در اینجا آن است که با شیوع ویروس کرونا و نگرانی ناشی از آن، متأسفانه برخی هم‌وطنان تحت تأثیر مطالب غیرعلمی و با تصور اثربخشی اتانول و یا حتی متانول در ضدعفونی کردن بدن و یا استفاده از متانول جهت ضدعفونی کردن سطوح و دست‌ها و مخاطات دچار عوارض جبران‌ناپذیری شده‌اند. باید توجه داشت که آنچه در میان الکل‌های موجود اثر ضدعفونی‌کننده مناسب دارد صرفاً اتانول است و درعین‌حال استفاده از اتانول به‌صورت دهان‌شویه و یا غرغره کردن و حتی نوشیدن آن هیچ اثری در ضدعفونی کردن بدن و پیشگیری از ابتلا به ویروس کووید-19 ندارد.


متانول ماده‌ای سمی است


این مسئله در مورد متانول کاملاً جدی‌تر است چراکه اثرات ضدعفونی‌کننده آن بسیار ناچیز است اما درعین‌حال ماده‌ای سمی است که هم از طریق جذب پوستی، تنفس و شرب می‌تواند موجب بروز مسمومیت، نابینایی موقت یا دائم و حتی مرگ شود و لذا این نوع الکل به‌عنوان ضدعفونی‌کننده مورداستفاده نبوده و به دلیل اثرات سمی، هیچ نوع استفاده خوراکی ندارد.


بنابراین با توجه به موارد ذکرشده از همه هم‌وطنان عزیز درخواست می‌شود تا نکات زیر را رعایت فرمایند:


- مطالب علمی و پزشکی را صرفاً از طریق منابع موثق و مراجع رسمی دریافت نمایند.


- حتماً در بازنشر مطالب دقت بیشتری به خرج دهند تا خدایی نخواسته با بازنشر مطالب نادرست، موجب صدمه به سایر هم‌وطنان و یا از دست رفتن جان سایرین نشوند.


- مصرف الکل اتیلیک (اتانول) به‌عنوان دهان‌شویه و یا غرغره کردن آن در محوطه دهانی و یا نوشیدن آن هیچ‌گونه اثری در پیشگیری از عفونت کووید-19 ندارد و در صورت استفاده نامناسب با خطر بروز مسمومیت ناشی از اتانول همراه است.


- متانول خاصیت ضدعفونی‌کنندگی پایینی دارد و با توجه به خواص سمی آن، اکیداً توصیه می‌شود تا از متانول یا الکل صنعتی برای ضدعفونی کردن دست‌ها و یا سطوح و وسایل و یا از خوردن آن برای ضدعفونی و از بین بردن ویروس کرونا استفاده نشود. متانول، خوراکی نیست و خوردن آن مسمومیت، کوری و مرگ را به دنبال دارد.


- محلول و ژل الکلی برای ضدعفونی کردن دست‌ها و سطوح از مراکز معتبر و مورد تأئید تهیه شود.


- هم‌وطنانی که در قرنطینه به سر می‌برند، جهت شستشوی دست‌های خود بهتر است از آب و صابون استفاده و با روش صحیح دست‌ها را شستشو نمایند و نیازی به استفاده از محلول ضدعفونی‌کننده نخواهند داشت مگر در مواردی جهت ضدعفونی لوازم خریداری‌شده و یا پس از تماس با وسایل یا سطوح آلوده. توجه شود که در این موارد پس از شستشوی صحیح دست‌ها با آب و صابون نیازی به استفاده از محلول‌های الکلی نخواهد بود.


انتهای پیام/4145


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب