دستاوردهای علمی ارتش در 4 دهه؛ از تشکیل جهاد خودکفایی تا جذب دانشجویان خارجی
گروه سیاسی خبرگزاری آنا، سعید امینی؛ ارتش جمهوری اسلامی ایران یکی از ارکانهای اصلی و مهم در تأمین امنیت کشور محسوب میشود. این نهاد نظامی در تمام دورانها و مقاطع مختلف تاریخ جمهوری اسلامی ایران در هر رخداد و اتفاقی خوش درخشیده؛ چه در عرصه خدمت و مردمیاری باشد و چه در عرصه تأمین و دفاع از مرزها و موجودیت کشور جمهوری اسلامی ایران همیشه خوش درخشیده است.
خبرگزاری آنا به مناسب فرارسیدن ۲۹ فروردین، روز ارتش جمهوری اسلامی، پروندهای را تحت عنوان «ارتش انقلابی» در نظر گرفته و تلاش خواهد شد تا در سلسله گزارشها و گفتگوها به معرفی گوشهای از دستاوردها و توانمندیهای ارتش جمهوری اسلامی ایران در حوزه تجهیزات دفاعی بپردازد. در بخش اول این پرونده با امیر منصور روحالامینی، فرمانده هوادریای نیروی دریایی ارتش به گفتگو پرداختیم که متن آن را از اینجا میتوانید بخوانید و در بخش دوم نیز گزارشی درباره دستاوردهای نیروی زمینی توانمندیهای این نیرو تنظیم و تهیه شده که این گزارش هم از اینجا قابل مشاهده است، اما در بخش سوم، تلاش شده درباره پیشرفت ارتش در حوزههای علمی و تحقیقاتی گزارش ارائه شود که در ادامه آن را میخوانید.
جهاد خودکفایی؛ پیشران جهش علمی و تحقیقاتی در ارتش
ارتش جمهوری اسلامی ایران در طول 41 سال گذشته، به صورت گامبهگام و مرحله به مرحله در حوزههای تحقیقاتی و علمی، پیشرفت و دستاوردهای مهمی به دست آورده و امروز در حوزه علوم دفاعی، لجستیکی و نظامی صاحب نظر، ایده و نیز صاحب محصول بوده و بخشی از پیشرفتها و دستاوردهای ارتش در حوزههای علوم دفاعی و نظامی بهخاطر تأسیس جهاد خودکفایی در درون بدنه ارتش است.
در سال 1362 فرمان تشکیل جهاد خودکفایی در سطح نیروهای سهگانه ارتش و سایر نهادهای نیروهای مسلح از سوی حضرت آیتالله خامنهای، رئیسجمهور وقت صادر شد. بر این اساس در زمینههای فناوری نظامی و قطع وابستگی از بیگانگان اقداماتی صورت گرفت تا به جمهوری اسلامی ایران به خودکفایی دست پیدا کند.
از زمان تأسیس جهاد خودکفایی ارتش تا به امروز محصولات و تجهیزات متعددی طراحی و ساخته شده و حتی در حوزه اورهال و بهینهسازی محصولات نظامی زمینگیر شده، نقش بسزایی را ایفا کرده است.
در واقع نمونه تحقیقاتی نسل دوم «تانک ذوالفقار» و نمونه تحقیقاتی «نفربر کبری»، نصب «جنگافزار کاتیوشا» بر روی بدنه ادوات زرهی»، طراحی و ساخت «برج دیدهبانی متحرک»، «دستگاه تسویه آب سیار سه هزار گالنی»، «دستگاه رفع آلودگی شیمیایی» و «دستگاه انهدام اسناد» بخشی از اقدامات جهاد خودکفایی ارتش محسوب میشوند.
همچنین باید طراحی و ساخت انواع «قطعات و تجهیزات مخابراتی»، «قطعات عمده جنگافزارها و ادوات زرهی»، «قطعات و بردهای الکترونیکی»، «سیستمهای کنترل و اتوماسیون»، «سیستمهای نقشهبرداری و ناوبری»، «مواد و ترکیبات شیمیایی و کامپوزیتی»، «ساخت لایههای محافظ زره»، «شبیهسازهای رانندگی خودروها و ادوات زرهی»، «جنگافزارهای پدافند هوایی»، دستیبابی به دانش «افزایش توان موتورهای قدرت بالا و کوپل آنها با گیربکس مختلف»، «مدرنیزهسازی نفربر زرهی M113- A1 و خودروی تانکبر ببر 400»، «بهینهسازی هویتزر 122م.م»، «افزایش توان موتور دیزل از طریق سیستم گازسوز»، «بهینهسازی خودروی اورال»، «ساخت انواع چتر پرش نظامی» و «طراحی و ساخت سیستم ارزیاب بصری پیشرفته انواع لولههای جنگافزارها با استفاده از سامانه رایانهای» را به این دستاوردها افزود.
طراحی و ساخت موتورهای قدرت بالا، گیربکسهای تانک، سیستمهای NBC توپهای خودکششی 130 و 203 م.م اتوکار تونل باد عمودی ویژه تمرینات سقوط آزاد، شبیهساز مدرن دیدهبانی توپخانه، نفربر شنیدار مهاجم، کانکسهای بیمارستان صحرایی متحرک و همچنین مدرنیزهسازی تانکهای سری «ام M» نظیر تانک M60 و M47 و تانکهای سری تی و تانک اسکورپیون، جنگافزار پدافند هوایی شلیکا و سیستمهای موتور و انتقال نیروی ادوات زرهی از دیگر اقداماتی است که در جهاد خودکفایی ارتش به اجرا درآمده است.
همچنین جهاد خودکفایی ارتش در تلاش بیامان در جهت رشد و شکوفایی بیشتر نیروهای مسلح، با همکاری دانشگاهها و مراکز علمی کشور موفق شده، 100 هزار قطعه شامل انواع قطعات جنگافزاری و خودرویی را با استفاده از امکانات داخلی به مرحله تولید انبوه برساند. امروزه جهاد خودکفایی به مرحلهای از پیشرفت دست یافته که همواره آماده همکاری با سازمانها و بخشهای صنعتی کشور در زمینههای سدسازی، خودروسازی و بازسازی تجهیزات راه آهن و بازسازی سیستم تجهیزات و خودروهای شرکت ملی حفاری ایران است و حتی در مقاطعی موفق شده، قطعات و ماشینکاری سازههای مورد نیاز این بخشها را تولید کند.
همکاری سازنده ارتش با دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی
ارتش در طول این 41 سال تعامل خوبی را بدنه علمی و تحقیقاتی کشور برقرار کرده و بخشی از پروژههای خود را با همکاری دانشگاهها و شرکتهای دانشبنیان انجام میدهد و علاوه بر این موضوع نقش فعالانهای در شناسایی نخبگان علمی و تشویق محققان دارد.
امیر سیاری: ارتش مستمر با نخبگان در تعامل است
امیر حبیبالله سیاری در رابطه با همکاری ارتش با دانشگاهها و نخبگان علمی به خبرنگار آنا گفت: «ارتش جمهوری اسلامی ایران برای نخبگان علمی ارزش و جایگاه والایی قائل بوده و بهطور مستمر با نخبگان در تعامل است و در شناسایی آنها برنامهریزی میکند.»
وی افزود: «در سازمان جهاد خودکفایی ارتش، مدیریتی وجود دارد که کارکنان رسمی و وظیفه نخبه را شناسایی و برای آنها پروژههایی را تعریف میکند و سپس هر یک از این نخبگان بر اساس تواناییهای خود این پروژهها را پیش میبرند.»
معاون هماهنگکننده ارتش جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه در نهاد ارتش میدان برای فعالیت نخبگان باز و بسترها فراهم است، خاطرنشان کرد: «بیشتر پروژههایی که از سوی ارتش به نخبگان وظیفه و رسمی واگذار میشود، در راستای مأموریتهای تعریفشده مانند تجهیزات دفاعی، تسلیحاتی و مدیریتی برای این نهاد است.»
رئیس ستاد ارتش جمهوری اسلامی ایران گفت: «سازمانها و مراکز آموزشی ارتش با تمامی دانشگاههای دولتی و غیردولتی همکاریهای علمی و روابط خوبی دارند و از پروژههایی که مورد نیاز ارتش باشد و به تقویت بنیه دفاعی کشورمان کمک کند، استقبال میکنند.»
گام بلند ارتش در همکاریهای علمی با کشورهای خارجی
ارتش جمهوری اسلامی امروزه در حوزه کسب، توسعه و ارائه دانش خود به سایر کشورهای دوست و صلحطلب پا را فراتر گذاشته و به یکی از قطبهای علمی در میان ارتشهای جهان تبدیل شده است. یکی از وجوه مهم در بُعد همکاریهای علمی و تحقیقاتی با ارتشهای جهان، در قالب اعضای گروه «آیونز» تعریف شده است.
امیر دریادار خانزادی، فرمانده نیروی دریایی ارتش در گفتگو با خبرنگار آنا درباره همکاریهای علمی میان کشورهای عضو «آیونز» اظهار کرد: نشریهای تحت عنوان «آینوز اسپیئِر» را در مجموعه کشورهای عضو آیونز تأسیس کردهایم که در واقع توسط آن فضایی برای به اشتراک گذاشتن ظرفیتهای دانشی بین افسران نیروی دریایی کشورهای عضو مهیا شده و این مهم نشاندهنده ظرفیت بسیار خوبی است که همه میتوانند قبل از اینکه حتی از مرزهایشان خارج شوند، دانش خودشان را در این فضا به اشتراک بگذارند و در یک کلام باید بگویم تعاملات علمی بسیار زیاد است که اگر بخواهیم درباره هرکدام از این حوزهها سخن بگویم باید ساعتها وقت صرف آن کرد.
جذابیتهای دانشی ارتش برای دانشجویان خارجی
علاوه بر همکاریهای علمی ارتش جمهوری اسلامی ایران با کشورهای دوست و صلحطلب، تعاملات دانشگاهی به حدی رسیده که امروز دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش میزان دانشجویان خارجی است و بر همین اساس امیر حسین ولیوند، فرمانده دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش در همین رابطه در گفتگو با خبرنگار آنا از تحصیل دانشجویان چهار کشور از کشورهای دوست در این دانشگاه خبر داد.
به گزارش آنا، رشد و شکوفایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در چهار دهه گذشته، یکی از برکات انقلاب اسلامی محسوب میشود که با حمایتهای بیدریغ امام خمینی(ره) و حضرت آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی و نیز اعتماد مردم به ارتش حاصل شده و امروز در تمامی مراحل این دستاوردها مورد استفاده قرار میگیرد.
انتهای پیام/4079/
انتهای پیام/