دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

کشف داروی ضد کرونا، از شایعه تا واقعیت؟!

با وجود تبلیغات و انتشار اخبار مختلف در مورد کشف دارویی برای از بین بردن ویروس کرونا، به نظر می‌رسد برای کشف این دارو مدتی بسیار بیش از این‌ها باید منتظر بمانیم.
کد خبر : 482955
AALI9180.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، با وجود تبلیغات و انتشار اخبار مختلف در مورد کشف دارویی برای از بین بردن ویروس کرونا، به نظر می‌رسد کشف این دارو مدتی بسیار بیشتر زمان می‌برد و شایعات مطرح‌شده در مورد کشف داروی ضد کونا و یا تاثیر دیگر داروها بر روی مقابله با این ویروس کشنده، تا وقتی به تایید سازمان های ذیصلاح نرسیده و از خبرگزاری‌های معتبر خبر تایید آنها اعلام نشود، همچنان باید به صحت هر خبری با دیده تردید نگریست. اما تاکنون کدام داروها برای یافتن تاثیرشان بر روی کرونا آزموده شده اند؟


فاویپیراویر یا آویگان: داروی موثر چینی برای درمان کرونا


رئیس مرکز ملی بیولوژیکی چین از آزمایش داروی جدیدی خبر داد که نتایج امیدوارکننده‌تری در برابر ویروس کرونا نشان داده و عوارض جانبی خفیف‌تری در بیماران داشته است.


فاویپیراویر (آویگان) نام دارویی است که کشور چین از آن به عنوان یک داروی تجربی جدید در درمان ویروس کرونا  یاد می‌کند. این آنتی ویروس مشتقی از پیرازینکاربوکسامید است که در برابر ویروس‌های آنفولانزا، ویروس نیل غربی، ویروس تب زرد، ویروس بیماری پا و دهان و همچنین سایر فلاوی ویروس‌ها موثر بوده است و اثر کمی در برابر ویروس Zika دارد.


آزمایش‌های انجام شده نشان داده است که این ویروس در سلول‌های اصلی مجاری هوایی انسان مؤثر است، اما در مورد اثربخشی آن در درمان آنفولانزا همچنان تردید وجود دارد. این دارو به عنوان یکی دیگر از روش‌های مورد آزمایش در چین برای درمان کرونا تایید شده است.


مدیر سازمان غذا و داروی چین در این باره اظهار کرد: برای تولید نسخه عمومی Favipiravir الزامات را رعایت کرده، اما نیاز به کار بیشتر در زمینه داروسازی و تحقیقات بالینی دارد.


به گفته رئیس مرکز ملی بیولوژیکی چین، طی آزمایش‌های انسانی این دارو نتایج امیدوارکننده‌تری را در برابر ویروس کرونا نشان داده و عوارض جانبی خفیف‌تری در بیماران داشته است.


وی  در جریان یک نشست مطبوعاتی تصریح کرد: برخی از رسانه‌های خبری به‌ویژه هلند و تایلند اثربخشی این دارو در درمان ویروس کرونا را تایید کرده‌اند، اما واقعیت این است که این دارو تنها به عنوان یک داروی تجربی مورد تایید است و هنوز تحقیقات زیادی در مورد اثر و نیز عوارض جانبی آن موردنیاز است.


بسیاری از متخصصان داروسازی و ویروس‌شناسی هشدار داده‌اند که هنوز برای پذیرفتن فاویپیراویر به عنوان یک پروتکل درمانی تایید شده، زود است و باید مطالعات بعدی و آزمایش‌های بالینی انجام شود؛ علاوه بر این ویروس کرونا به طور مداوم در حال تکامل است و تا به امروز بسیاری از آنتی‌ویروس‌های اولیه و پروتکل‌های درمانی دیگر اثربخشی چندانی نداشته، زیرا ویروس کرونا در برابر همه آنها مقاوم بوده است؛ حتی در برخی موارد سبب وخامت حال بیمار شده و گاهی منجر به نارسایی کلیه و قلب می‌شوند. بیشتر این آنتی‌ویروس‌های اولیه فقط در افرادی که دارای شرایط اولیه و خفیف بیماری کووید-19 هستند مؤثر است.


آربیدول روسی داروی کرونا نیست


هر چه ویروس کرونا در جهان بیشتر گسترش می‌یابد، شایعات فضای مجازی درباره تولید واکسن یا دارو‌هایی برای مهار این ویروس مرموز هم بیشتر می‌شود.


اخیرا عکس دارویی به نام آربیدول که از آن به عنوان سلاح مخفی روسیه برای مقابله با ویروس کرونا نام‌برده می‌شود در فضای مجازی بسیاری از کشور‌ها از جمله ایران دست به دست می‌شود.


داروی کلروکین هم هنوز مخالفانی دارد


به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، دیدیه رائولت، یک متخصص بیماری‌های عفونی در شهر مارسی فرانسه است که از هفته‌ها پیش‌داروی کلروکین را برای معالجه مبتلایان به ویروس جدید کرونا «موثر» و «اثربخش» می‌داند. او تاکید می کند که در شرایط فعلی و با توجه به شیوع گسترده ویروس جدید کرونا عدم تجویز کلروکین به بیماران «غیر اخلاقی» است.


کلروکین که با نام تجاری نیواکین (Nivaquine) نیز به فروش می‌رسد یک داروی قدیمی است که از ۷۰ سال پیش تاکنون مصرف می‌شود. از این دارو اغلب برای پیشگیری مالاریا و درمان این بیماری استفاده می‌شود. هیدروکسی کلروکین نیز یکی از مشتقات کلروکین است که با نام تجاری پلاکونیل به فروش می‌رسد.


از هیدروکسی کلروکین به طور خاص برای درمان روماتیسم مفصلی و بیماری لوپوس (سل پوستی) استفاده می‌شود.


یکی از مزایای کلروکین قیمت ارزان آن است. بهای هر ۱۰۰ قرص نیواکین در فرانسه بین پنج تا شش یورو است.


« hrsACE2» داروی کانادایی ضد ویروس کرونا


 دانشمندان مدعی هستند دارویی جدید را کشف کرده‌اند که از پیشروی ویروس کرونا در بدن جلوگیری کرده و نمی‌گذارد به غشای سلولی بدن متصل شوند.


محققان دانشگاه "بریتیش کلمبیا" کانادا موفق به کشف دارویی شده‌اند که از پیشروی ویروس کرونا در بدن جلوگیری کرده و آن را در ساعات اولیه از بین می‌برد.


پایگاه خبری "science daily" نوشت، داروی کشف‌شده توسط این گروه تحقیقات بین‌المللی، اکنون با نام "hrsACE2 " شناخته می‌شود و قرار است آزمایش‌های بالینی آن در اروپا آغاز شود.


این دارو به عنوان طعمه‌ای برای ویروس باعث کاهش عفونت و عدم اتصال ویروس به غشای سلولی و ارگانوییدها می‌شود و می‌تواند در همان ساعات اولیه آلودگی، ویروس را در بدن از بین ببرد.


همچنین این تحقیقات نشان داده است که ویروس کرونا می‌تواند علاوه بر ریه به صورت مستقیم در رگ‌های خونی و کلیه تکثیر شود؛ نتیجه کشت سلولی آزمایشگاهی نشان داده است که داروی جدید می‌تواند میزان ویروس در بافت آلوده را بین هزار تا پنج هزار برابر وضعیت عادی، کاهش دهد.


محققان در این تحقیق یک پروتئینی به نام "ACE2 "در سطح غشای سلولی کشف کرده‌اند که نقش مهمی در فرآیند اتصال ویروس به سلول‌های بدن ایفا می‌کند و این تحقیق در ادامه تحقیقات انجام شده بر روی ویروس سارس، صورت گرفته است.


نتایج این تحقیق در مقاله‌ای در نشریه cell منتشر شده است.


به شایعات توجهی نکنید


در صورتی که دارویی دارای ساختار نانویی باشد، برای تایید به کمیته نانو دارو سازمان غذا و دارو ارجاع داده می‌شود، این در حالی است که تاکنون اطلاعات و یا دارویی در این زمینه به دست نیامده است و اگر اطلاعات تولید دارو و یا واکسن ضد کرونا منتشر می‌شود تا زمانی که به تایید سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت نرسد هیچ گونه اصالت و صحتی ندارد.


کارگروهی از متخصصان امور دارو و درمان  در ستاد توسعه زیست‌فناوری معاونت علمی ریاست جمهوری  و سازمان غذا و دارو برای بررسی داروها ایجاد شده و در این کمیته پیشنهادات مربوط به ویروس کرونا چه در حوزه دارو و واکسن وچه اقلام و تجهیزات مربوط به مبارزه با ویروس کرونا به سرعت بررسی می‌شود و در صورت صحت اطلاعات پایه‌ای، طرح وارد مراحل حمایت خواهد شد.


اما آنچه تاکنون قطعی است این است که اصالت هیچ دارو و یا واکسنی از طرف ستاد توسعه زیست‌فناوری معاونت علمی در مرحله اولیه و بعدازآن از طریق سازمان غذا و دارو که تنها مرجع تایید اصالت و صحت دارو‌های ضد کرونا است، به تایید نرسیده است.


مردم نباید به این شایعات توجه کنند و هر موردی که از سوی سازمان غذا و دارو و یا از سوی ستاد‌های توسعه زیست‌فناوری و سلول‌های بنیادی معاونت علمی به طور رسمی به تایید برسد، از طریق خبرگزاری‌های رسمی و صداوسیما به اطلاع مردم خواهد رسید.


انتهای پیام/4145


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب