توضیح عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف در خصوص یک خبر
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، پس از انتشار خبری که از سوی انجمن رادیولوژی ایران با عنوان «دبیر انجمن رادیولوژی ایران: اظهارات ربیعی مبنی بر کمبود رادیولوژیست در ایران خارج از تخصص و اختیارات اوست» در اختیار خبرگزاری آنا قرار گرفت، توضیحاتی از سوی حمیدرضا ربیعی به خبرگزاری آنا ارسال شد که متن آن در ادامه میآید:
پس از خواندن بیانات جناب آقای دکتر صداقت، دبیر محترم انجمن رادیولوژی ایران، بیاختیار یاد این گفته گاندی افتادم: آنها اول تو را نادیده میگیرند، سپس به تو میخندند، بعدازآن با تو مبارزه میکنند و درنهایت تو برنده میشوی.
این حقیر سال گذشته در جلسه مشترک با برخی از اعضای هیئتمدیره انجمن رادیولوژی با ریاست استاد بزرگوار جلال شکوهی، افتخار آشنایی با دکتر صداقت را پیدا کردم. در آن جلسه پس از ارائه توانمندیهای مجموعههای تحت مدیریت خود در دانشگاه صنعتی شریف، پیشنهاد همکاری مشترک با انجمن را در خصوص استفاده از فناوریهای نوین در رادیولوژی را مطرح کردم و البته پس از خداحافظی و بعد از آن جلسه هیچگونه همکاری و پیگیری از جانب انجمن محقق نگردید. هرگز فکر نمیکردم ایشان با این همه سوابق اجرایی و علمی، بهجای برخوردی عالمانه و حرفهای با یک طرح علمی و موفق که برخی از اعضا برجسته انجمن، نیز نقشی در آن دارند، برخوردی اینگونه غیرعلمی و غیر مستند داشته باشند و با اتکا به پیشگویی و بدون اطلاع از حقایق و جزئیات این طرح بزرگ، مسائلی حاشیهای در مورد آن عنوان کنند. جدای از اخلاق حرفهای و قضاوت منصفانه، عدم رعایت حقالناس بار سنگینی است که اهل خرد و دل از آن پرهیز مینمایند.
امیدوارم پس از خواندن این سطور ایشان دوباره در مورد اظهارات خود تأمل بفرمایند و با رجوع به وجدان خود از افرادی که مورد اتهام قرار گرفتهاند بهحکم انصاف و شرع مقدس دلجویی کرده و طلب حلالیت کنند.
ایشان فرمودهاند: «هرچند استفاده از فناوری نوین هوش مصنوعی مورد استقبال ما است ولی برای قضاوت در مورد این موضوع باید جمعی از اساتید مجرب رادیولوژیست نرمافزار مربوطه را آزمایش کنند و هنوز برای اظهارنظر زود است.» البته با کلیات بیانات ایشان موافقیم ولی با مصداق آن خیر. کلیه تصاویر استفادهشده در این پروژه توسط همکاران مجرب رادیولوژیست که بعضاً عضو انجمن هم میباشند بررسی و پس از تشخیص دسته بندی شدهاند. سامانه مورد بحث با برخی از این تصاویر آموزش داده شده و تأیید اعتبار گردیده است و با بقیه تصاویر مورد ارزیابی قرار گرفته است. سپس نتایج سامانه با نتایج تشخیص رادیولوژیست مجرب مقایسه گردیده و بهدقت بالای 97 درصد در میانگین دست یافته است. لذا سامانه بهصورت علمی و استاندارد مورد ارزیابی قرار گرفته و بهدقت بالایی هم دست یافته است. علاوه بر این یکی از برجستهترین اساتید انجمن رادیولوژی به همراه اینجانب مدیر طرح بودهاند. لذا برخلاف تصورات ذهنی شما همکاران مجرب رادیولوژی تاکنون در این طرح نقش خود را بهخوبی ایفا کردهاند.
ایشان فرمودهاند: «اجرای طرح هوش مصنوعی نیاز به طرح پیشنهادی دقیق با ملاحظات علمی و اخلاقی دارد». معلوم نیست که ایشان از کجا به این نتیجه رسیدهاند که ما طرح پیشنهادی نداشتهایم و ملاحظات علمی و اخلاقی را رعایت نکردهایم. اولاً این طرح بهطور مشترک توسط اینجانب و دکتر حسین قناعتی مدیریت میشود و در دو دانشگاه علوم پزشکی کشور تأیید و ثبت شده شده و کد اخلاقی هم دارد. برادر عزیزم، دکتر قناعتی که خود استاد برجسته رادیولوژی هستند و از بد روزگار بنده هم عضو کمیته علمی اخلاق هوش مصنوعی در سلامت سازمان جهانی بهداشت (WHO) در ژنو هستم و به این مسائل اشراف کامل دارم.
ایشان فرمودهاند: «در هیچ کجای دنیا از جمله کشورهایی که ابداعکننده هوش مصنوعی هستند، هوش مصنوعی جایگزین پزشک (خصوصاً متخصص رادیولوژی) نشده است»، البته بنده هم در این خصوص با شما موافقم و در هیچ مصاحبهای نه من و نه دکتر قناعتی ادعایی خلاف آن نکردهایم. البته بسیاری از بزرگان علمی دنیا در دانشگاههای معتبری همچون آکسفورد و استنفورد بر این اعتقادند که ماشینهای هوشمند بهزودی جای رادیولوژیستها را خواهند گرفت. علاوه بر این، بر اساس مقالات اخیر Nature در بسیاری از موارد هوش مصنوعی بهتر از یک رادیولوژیست در امر تشخیص عمل میکند. ولی بر اساس محدودیتهای قانونی درنهایت پزشک مسئول تأیید تشخیص است. درهرصورت اصلاً معلوم نیست چرا این عبارت که ما هم با آن موافقیم بهعنوان دستاویزی برای حمله به این طرح توسط ایشان استفاده گردیده است.
ایشان فرمودهاند: «لذا این کار ارائه شده کار بسیار جدید و بدیعی نیست و استفاده واقعی از هوش مصنوعی مستلزم همکاری وسیع بین اساتید رادیولوژی و شرکتهای دانشبنیان آن هم در شرایط آرام و غیراپیدمیک بیماری است.» بنده که استاد تمام هوش مصنوعی با 30 سال سابقه در بهترین دانشگاهها و شرکتهای دنیا هستم و در شکلگیری بیش از دهها شرکت دانشبنیان موفق نقش داشتهام نه معنی استفاده واقعی از هوش مصنوعی را از بیانات ایشان متوجه شدم و نه رابطه هوش مصنوعی واقعی با شرایط آرام و غیراپیدمیک بیماری را! ظاهراً این برادر گرامی صاحب قدرت خدادادی پیشگویی هستند که متوجه شدهاند کاری که هنوز مقاله آن چاپ نشده است و ایشان از الگوریتمها و نحوه کارکرد آن هیچ مستند و اطلاعی ندارند کار بدیعی نیست! ظاهراً ایشان وقت مطالعه ژورنالهای برتر رادیولوژی را هم ندارند. البته در استفاده از هوش مصنوعی در دوران غیراپیدمیک نیز برخی از علمای رادیولوژی با ایشان همعقیده نیستند، چرا که مقالهای در مورد تشخیص کووید 19 با استفاده از هوش مصنوعی در 19 مارس 2020 در ژورنال معتبر Radiology (رتبه یک در رادیولوژی بر اساس گوگل متریک) به چاپ رسیده که نشان میدهد استفاده از هوش مصنوعی در تشخیص کووید 19 هم بدیع است و هم جدید و هم در دوران اپیدمیک توسعه پیدا کرده و برخی از برترین دانشمندان رادیولوژی آن را داوری کرده و تأیید نمودهاند. البته متد استفادهشده در طرح ما نوآوریهای زیادی نسبت به این کار دارد و نتایج آن هم از مقاله مذکور در شرایط برابر، بهتر است.
ایشان فرمودهاند: «اگر ما برای نرمافزار تعریف کنیم که هر سیتیاسکنی که دارای لکههای سفید یا اوپاسیتی های گراند گلاس یا کدورت باشد را بهعنوان کرونا تشخیص بگذارد بهاحتمالزیاد درصد موفقیت بهطور کاذب بالا گزارش خواهد شد... درمجموع به نظر ما این طرح ناپخته و خام بوده و در مراحل اولیه قرار دارد و ارزش کاربردی برای جامعه پزشکی ندارد.» ایشان دوباره متوسل به قدرت پیشگویی خود شدهاند و درحالیکه نه با متد ما آشنایی دارند و نه عملکرد آن را در مقایسه با عملکرد متخصصین رادیولوژی دیدهاند، با بیانی کلی و غیر مرتبط با عملکرد سیستم، سعی در مخدوش کردن نتایج عالی آن دارند! ایشان بدون استناد و بدون اطلاع از متد مورد استفاده در این طرح و بدون اطلاع از دادههای استفادهشده، این طرح را ناپخته و خام میدانند! و ادعا میکنند که ارزش کاربردی برای جامعه پزشکی ندارد! البته بسیاری از پزشکان برجسته کشور نظر ایشان را قبول ندارند و ظاهراً ایشان علاوه بر پیشگویی برای دیگران نیز تکلیف تعیین میکنند!
ایشان فرمودهاند: «ما متأسف هستیم که ایشان (ربیعی) چنین اظهارات نادرستی را که خارج از حیطه اختیارات و تخصص ایشان است در تلویزیون و مطبوعات بیان فرمودند که سبب رنجش همکاران رادیولوژیست ما شده و از ایشان انتظار داریم که فرمایشات خود را هم در تلویزیون و هم در مطبوعات اصلاح کنند.» با عرض معذرت ارائه آمار بر اساس مراجع معتبر تخصص نمیخواهد و تعیین اختیارات بندگان خدا در دست ایزد متعال و قانون مبتنی بر شارع مقدس است و ایشان در مقامی نیستید که برای مردم حدود اختیارات تعیین بفرمایند. ظاهراً اهل مطالعه در این خصوص هم نیستید! البته نظر جنابعالی برای خودتان محترم است، ولی بنده عنوان کردم «در مواردی که متخصص بهاندازه کافی وجود ندارد که این کمبود هم در بسیاری از کشورهای دنیا منجمله ایران و در برخی مناطق وجود دارد، این سامانه میتواند به پزشکان کمک نماید.» مستند اینجانب برای این ادعا منابع معتبر جهانی و اظهارات رئیس محترم قبلی انجمن رادیولوژی، استاد جلال شکوهی در تاریخ 24/08/1397 (https://www.yjc.ir/fa/news/6731655/) است که فرمودهاند: «رئیس انجمن رادیولوژی ایران با اشاره به کمبود رادیولوژیستها گفت: ممکن است در روستاهای کوچک بهجای پزشک بهورز وجود داشته باشد و بیشتر این کمبودها در شهرهای کوچک دیده میشود و گاهی کمبود رادیولوژی در بیمارستانهای تهران به دلیل مهاجرت زیاد به این شهر دیده میشود.» و یا «شکوهی گفت: ممکن است در مراکز دولتی کمبودی دیده شود و همچنین در شهرهای کوچک کمبود رادیولوژی مانند سایر رشتهها دیده میشود اما در مراکز استانها هیچ کمبودی وجود ندارد.» البته بسیاری از پزشکان دیگر نیز ادعای شما را قبول ندارند و بر این باورند که در برخی مناطق، کشور با کمبود رادیولوژیست متخصص مواجه است (تمامی مستندات موجود است). لذا جنابعالی باید از دکتر شکوهی و دیگر همکارانتان گلهمند باشید و از ایشان و مراجع بینالمللی بخواهید که از دیگر همکاران شما دلجویی کنند و نه از این حقیر.
برادر گرامی، شایسته بود بهعنوان یک عضو انجمن رادیولوژی از این طرح برجسته که همکاران برجسته شما و انجمن هم در مدیریت آن نقش داشتهاند و برخی نیز تخصص ارزشمند خود را در قالب ارسال تصاویر ارزیابی شده در اختیار این طرح گذاشتهاند قدردانی میکردید و بدون آگاهی و اطلاع از جزییات و نتایج عالی بهدستآمده به آن نمیتاختید. نقش یک انجمن در جامعه جدای از مسائل صنفی حمایت از مشارکتهای علمی است تا در مسیر خود به بلوغ رسیده و آثار مثبتی از خود بر جای گذارند. ما از همکاری، راهنمایی و تخصص دوستانمان در انجمن رادیولوژی استفاده کرده و خواهیم کرد و از جنابعالی دعوت میکنیم برای اطلاع از جزییات این طرح علمی و اخلاقی که توسط بهترینهای مهندسی و پزشکی کشور آغاز قابلتقدیری داشته و به رشد و تکامل خود نیز به لطف خداوند منان ادامه خواهد داد، بازدید نمایید. خوشبختانه همکاران من در اتحادیه اروپا نیز از این طرح تقدیر کرده و خواهان استفاده از آن در سطح وسیعتری هستند. همانطور که قبلاً هم متذکر شدهایم، این سامانه بهعنوان دستیاری حاذق در کنار متخصصین کشور، آنهم بهصورت رایگان مشغول به انجاموظیفه خواهد شد و فصل نوینی در استفاده از فناوریهای پیشرفته بومی در جامعه پزشکی را آغاز خواهد کرد.
به امید سلامتی و عاقبتبهخیری برای جامعه جهادگر پزشکی ایران که سلامت جامعه مدیون فداکاریهای ایشان است و تعهد، تخصص و انسانیت آنها هیچگاه با هیچ سامانهای جایگزین نخواهد شد.
انتهای پیام/4076/پ
انتهای پیام/