شیوع کرونا در قشر ضعیف جامعه شدت بیشتری دارد/ جوانان خطرناکترین افراد برای انتقال کرونا
به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، ایرج حریرچی صبح امروز در ارتباط ویدئویی که با حضور تعدادی از خبرنگاران برگزار شد، گفت: گرچه ویروس کرونا اقشار مختلف را درگیر ساخته اما شدت بیماری در قشرهای ضعیف و فقرا بیشتر است و در کشور آمریکا مرگومیر در سیاهپوستان دو برابر سفیدپوستان است.
معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: اثرات اقتصادی نیز بر قشر ضعیف بیشتر است و این افراد در معرض از دست دادن شغل هستند، کشور ما هم با تحریم هم با کرونا مبارزه میکند و به دلیل کاهش درآمد نفت نیاز کمک اقشار و سازمانهای مردمنهاد به افراد ضعیف جامعه مشهود است.
وی با بیان اینکه علت اصلی مرگومیر ایرانیان بیماریهای قلبی عروقی، سرطان و دیابت است تأکید کرد: اخیراً مراجعات به مراکز بهداشتی و درمانی به علت بیماریهای غیر از کرونا بهشدت کاهش پیدا کرده است و علت اصلی آن ترس از کرونا و بسته شدن مراکز خصوصی است.
معاون کل وزارت بهداشت تصریح کرد: این موضوع باعث پیشرفت انواع بیماریها و امکان کمتر موفقیت درمان در بعضی بیماریهاست. قریب بهاتفاق مراکز دولتی و وابسته به نهادهای عمومی و اکثر مراکز خصوصی از این هفته و حداکثر اوایل هفته بعد فعالیت معمول خود را با رعایت مسائل حفاظتی انجام خواهند داد.
حریرچی با بیان اینکه دستورالعمل چگونگی فعالیت مطبها در دوره همهگیری کرونا چهارشنبه ابلاغ شده و دستورالعمل جراحی نیز امروز ابلاغ خواهد شد، گفت: استفاده از ماسک برای بیماران مبتلا به کرونا و افراد مراقبت ضروری است. پاسخ سازمان جهانی بهداشت به این سؤال که چه زمانی تعطیلی ناشی از کرونا باید پایان یابد، اعلام کرد هنگامی که قصد داریم تعطیلیها را پایان دهیم باید راه جایگزینی برای سرکوب انتشار ویروس در نظر داشته باشیم.
معاون وزیر بهداشت در ارتباط با سهم شیوع کرونا در بخشهای مختلف عنوان کرد: حملونقل عمومی عامل 26، مدارس 11 و دانشگاهها 7 درصد در انتقال کرونا در کشور ما نقش داشتهاند. حملونقل عمومی میتواند منجر به آلودگی قابلتوجه شود، آنچه از نظر تئوریک و عملی طراحی شده تدابیر خوبی است و باید این طرح ارزیابی شود و ببینیم چقدر قابل اتکا است. به این موضوع توجه داریم که نمیتوان مشاغل را بدون توجه به حملونقل عمومی بازگشایی کرد و باید به میزان حملونقل عمومی در شرایط ایمن در ساعات اوج ترافیک توجه داشت. امروز کارخانهها و ادارات دولتی با دوسوم ظرفیت در حال فعالیت هستند.
وی با بیان اینکه مبنای طرح فاصلهگذاری اجتماعی هوشمند یکی از مبانی اصلی آن لحاظ ملاحظات اقتصادی و هم ملاحظات بیماری است، تصریح کرد: در حال حاضر در ۲ جبهه اصلی مبارزه با تحریم و کرونا در حال نبرد هستیم. در ۹۰ سال اخیر تنها موضوعی که همه اقتصاددانان با هم اتفاقنظر دارند این است که اگر فقط خود اقتصاد را در نظر بگیریم بازگشایی زودرس منجر به شروع بیماری و تعطیلی دوباره شود اثر آن بر اقتصاد سهمگین خواهد بود. معیار اول ما در بازگشاییها بهداشتی درمانی و این است که مردم از لحاظ درآمد به مشکل نخورند.
معاون کل وزارت بهداشت بیان کرد: در کشورهای اروپایی اعلام میشود که تا زمان کشف دارو و واکسن مؤثر که در دسترس مردم قرار بگیرد و اگر خود ویروس به سمت ضعیف شدن تغییر نکند این ویروس در کشورهای مختلف خواهند ماند. روسای کشورهای مختلف هم اعلام کردهاند که این ویروس تا زمان رسیدن به ایمنی جمعی میتواند اثر قابلتوجهی بر اجتماع و اقتصاد داشته باشد. تا وقتی 60 تا 70 درصد جامعه در برابر آن ایمنی داشته باشند و باز به شرایط ایندمیک تبدیل خواهد شد. مهم این است که در مرحله اول، اپیدمی اول را مثل سایر کشورها کنترل کنیم.
حریرچی ادامه داد: علم ما در مورد این ویروس بسیار کم است و اظهارنظرها به علت نقص علمی جهان است. باید چند هدف را در این زمینه تعقیب کنیم. بیماریزایی و مرگومیر ویروس باید کاهش پیدا کند و این بیماریزایی باید در حدی باشد که سیستم بهداشت و درمان کشور از لحاظ نیرو و تخت پاسخگو باشد و تحلیل نرود. همچنین اثر اقتصادی و اجتماعی آن باید به حداقل برسد.
معاون وزیر بهداشت اظهار کرد: برخی کشورهای آفریقایی اعلام کردهاند که از ابتدا نمیتوانند قرنطینه درجه دو را اجرا کنند و حداکثر میتوانند قرنطینه درجه دو نصفه و نیمه را اجرایی کنند، زیرا مردم این کشورها به غذا نیاز دارند. در هیچ جای دنیا به جز ووهان نتوانستند لاک دان را اجرایی کنند. این بحث نباید خیلی فرسایشی شود و باید با تعادل و تدبیر در این زمینه تصمیمگیری شود.
معاون وزیر بهداشت با اشاره به اینکه با تدابیر اندیشیده شده ما تا پاییز با این بیماری درگیر خواهیم بود، گفت: حداقل تا 18 ماه افق روشنی درباره ساخت دارو و واکسن برای کرونا وجود ندارد. بهترین داروی اختصاصی برای ویروس حدود 40 تا 50 درصد مؤثر است. مواردی که در فضای مجازی در مورد داروی کرونا گفته میشد، غیرتخصصی است. یکی از داروهایی که خیلی سروصدا کرد میتواند حداقل یک روز از طول مدت بستری را کم کند.
وی در پاسخ به پرسشی درباره پزشکی از راه دور اظهار کرد: یکی از فرصتهای خوبی که الآن در این زمینه فراهم شده این است که هم از پزشکی از راه دور و هم درمان در منزل استفاده کنیم. متأسفانه قبلاً از طرف ارائهکنندگان خدمات با توجه به اینکه افراد به روشهای سنتی خو گرفته بودند و بعضی منافع در روشهای قدیمی بود مقاومت شدیدی در آن ایجاد شده بود؛ اما شرایط کنونی ایجاب میکند از این تکنولوژیها استفاده کنیم.
معاون وزیر بهداشت افزود: تعداد زیادی از مردم را داریم که درآمد آنها وابسته به کار روزانه است و دولت نمیتواند فقط به نظرات کسانی که درآمد ثابت دارند توجه کند. خانوادهای که درآمد آن پایین است از لحاظ تغذیه هم نیاز به منابع دارد. ما باید اقتصاد و بهداشت و درمان را با هم در نظر داشته باشیم.
حریرچی خاطرنشان کرد: در اکثر استانهای کشور ما منحنی ابتلا و مرگومیر نزولی شده است، گرچه در بعضی استانها افزایش شیوع داریم که شدید نیست. پیشبینیها این بوده که اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت بیماری رو به کاهش باشد اما این به معنای آن نیست که بیماری صفر شود. این به مسائل مختلف بستگی دارد در خود چین هم نصف موارد در ووهان بوده و نصف موارد دیگر در سایر شهرها بوده است که توانستند با روشهای غربالگری کنترل کنند.
وی تصریح کرد: هیچکس ادعا نمیکند که آخر اردیبهشت یا هر ماهی ویروس بههیچعنوان در کشور نیست، بلکه گفته میشود ویروس قابلکنترل است و با توجه به رفتارهای مردم و تغییرات آب و هوایی چه اتفاقی خواهد افتاد. باید ببینیم آیا این ویروس هم مثل آنفلوانزا حساس به گرم شدن هوا هست یا خیر. این تصور درست نیست که کشورها بدون کشف دارو، کشف واکسن یا تغییر قابلتوجه در ویروس بتوانند این ویروس را از بین ببرند مگر اینکه اکثر مردم ایمن شده باشند که آن هم در فاصله زمانی کوتاهمدت حاصل نمیشود.
معاون کل وزارت بهداشت در پاسخ به سؤالی درباره اخراج پرستاران از بیمارستانهای خصوصی اظهار کرد: بخش خصوصی در تمام دنیا تابع ملاحظات اقتصادی خاص خود است. در بسیاری از کشورها، بخش خصوصی تعداد قابلتوجهی از کارکنان را تعلیق کردهاند و برای آن متأسفیم. در این زمینه قانون کار حاکم است و در مورد بهکارگیری و عدم بهکارگیری و بیمه بیکاری وزارت رفاه باید اقدام کند.
وی ادامه داد: وزارت بهداشت در این زمینه نظارت بهداشتی و درمانی را بر عهده دارد و نمیتواند در مورد اشتغال آنها دخالت کند. درخواست و توصیه ما این است که سالها کادر پرستاری و پیراپزشکی در مراکز خصوصی کار کردهاند و هیچکدام هم سهامدار نبودهاند در حال حاضر انتظار میرود که متولیان بیمارستانهای خصوصی در زمان سختی با هم مدارا کنند.
حریرچی خاطرنشان کرد: در مورد بازگشایی مدارس و دانشگاهها هیچ عجلهای نیست و اولویت اول ما با تولید و کسبوکار است. اقداماتی که از امروز در مرحله دوم با بازگشایی کسبوکارهاست میسنجیم که منحنی ابتلا کجاست. هر اقدامی که انجام میشود از حدود ۵ تا ۱۰ روز آینده میزان اطلاعات را میتوانیم اندازه بگیریم.
معاون وزیر بهداشت افزود: از حدود ۲ هفته تا ۲۰ روز بعد موارد بستری در بیمارستان افزایش پیدا میکند و از یک ماه بعد موارد مرگومیر افزایش پیدا میکند. نسبت به مداخلاتی که انجام میدهیم اکنون در فاز بهرهبرداری از اتفاقاتی هستیم که در خصوص تعطیلی مدارس در اسفند و نوروز انجام شده است. فعلاً زود است که برای مدارس و دانشگاهها اظهار نظر کنیم. برخلاف مستندات قبلی که گفته میشد جوانان و بچهها مبتلا نمیشوند، جوانان هم مبتلا میشوند و دیگران را مبتلا میکنند.
معاون کل وزارت بهداشت افزود: خطرناکترین افراد برای انتقال بیماری، افراد جوان کم علامت یا بیعلامت هستند. کسی که بیماری شدید دارد و بستری میشود بهخودیخود ایزوله است و توان حرکت ندارد که کسی را مبتلا کند اما کسی که فکر میکند مبتلا نیست که خیلی از جوانان به این شکل هستند، در سطح جامعه میچرخند و دیگران را مبتلا میکنند. به همین دلیل بازگشایی مدارس و دانشگاهها عجلهای نداریم. وقتی دانشگاه بازگشایی شود از همه شهرهای آلوده و غیر آلوده میآیند و خوابگاهها تراکم بالایی دارد.
وی تصریح کرد: حدود ۱۴ میلیون دانشجو و ۴ میلیون دانشآموز داریم که با معلمان نزدیک به یکچهارم جمعیت هستند.
حریرچی افزود: تاکنون از لحاظ عدم مراجعه دوره 20 و چندروزه اسفند و یک هفته اخیر مطرح بوده و از هفته جاری یا هفته بعد بازگشاییها انجام میشود و خسارت اندکی به بیمارستانهای خصوصی خواهد خورد. موارد 50 درصد و 70 درصد خسارت بههیچعنوان قابلقبول نیست و باید فعالیتها انجام شود و درخواست ما این است که بیمارستانهای خصوصی هم از لحاظ خدمترسانی به بیماران و هم از استفاده از کارکنان به روال عادی برگردند.
وی در خصوص استفاده از ماسکهای مخصوص هم گفت: ماسک N95 فقط در مواردی که افراد با بیماران مبتلای شدید برخورد دارند توصیه میشود، ماسکان 95 برای افرادی که با بیماران کرونایی معمولی بستری هستند برخورد دارند توصیه نمیشود.
انتهای پیام/4076/پ
انتهای پیام/