افزایش ظرفیت پالایشی فرصتی برای عبور از خامفروشی نفت
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، بعد از خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمهای نفتی اقدامات نسبتاً خوبی در راستای فروش نفت کشور انجام شد. گذر از مدل سنتی فروش نفت خام و عرضه نفت در بورس برای استفاده از توانمندی و انعطافپذیری بخش خصوصی در صادرات نفت یکی از اقدامات ضدتحریمی ایران برای جلوگیری از افت میزان صادرات نفت خام کشور بود.بورس نفت، در صورت تداوم عرضه، چشمانداز مناسبی برای آینده خواهد داشت، اما باید توجه داشت راهحل اساسی برای مقابله با تحریمهای نفتی خلاصی از خامفروشی نفت است. حسین اسدی، کارشناس صنعت پالایشگاهی دراینباره گفته است: «یک استراتژی هوشمندانه که غیر از بیاثر کردن تحریمهای نفتی میتواند ثمرات قابلتوجهی در اقتصاد و کارآفرینی داشته باشد؛ افزایش ظرفیت پالایشگاهی نفت و میعانات گازی کشور به اندازه تمام نفت و میعانات گازی تولید شده است». در همین راستا طرح «افزایش ظرفیت پالایشگاههای میعانات گازی و نفت خام با استفاده از سرمایههای مردمی» ۲۴ تیرماه سال 98 در صحن علنی مجلس به تصویب رسید.
سرمایهگذاری مردمی برای ساخت پالایشگاه
توسعه صنایع پالایشگاهی و پتروپالایشگاهی به سه عامل اصلی «فناوری»، «نیروی انسانی متخصص» و «تأمین مالی» احتیاج دارد. در ایران عامل «تأمین مالی» موجب شده است که تعداد زیادی از پروژههای پالایشی، پتروپالایشی متوقف شوند. در همین راستا با توجه به اهمیت موضوع در اواخر سال ۹۸، وزارت نفت طی یک فراخوان سراسری اقدام به جذب سرمایهگذار برای احداث واحدهای پتروپالایشگاهی کرد. در همین راستا هوشنگ فلاحتیان، معاون برنامهریزی وزیر نفت گفت: تا پایان وقت اداری ۱۷ اسفندماه ۱۱۷ متقاضی، درخواست اولیه خود را مبنی بر احداث پالایشگاه و پتروپالایشگاه به معاونت برنامهریزی وزارت نفت ارسال کردند و پس از بررسی درخواستها، ۷۴ متقاضی واجد شرایط شناخته شدند.
مزیتهای صادرات فرآوردههای نفتی نسبت به نفت
برخلاف سختیهای فروش نفت ( خریداران محدود، حجم بالا، حمل با کشتی) در بازارهای جهانی در شرایط تحریم، فروش و صادرات فراواردهای پتروپالایشگاهی آسان و غیرقابل تحریم است. امکان صادرات بخش زیادی از فراوردههای پتروپالایشی از طریق خودروهای سنگین، خط لوله و نهایتاً کشتی به کشورهای همسایه و نیز کشورهای در مسافتهای نزدیک تجاری وجود دارد. این نحوه از صادرات را میتوان «توزیع از طریق شبکه مویرگی» نامید، که اعمال تحریمها بر آن به مراتب سختتر از تحریم نفت خام است. به علت تنوع محصولات صادراتی فراوردههای نفتی و افزایش مشتریان، تعداد تراکنشهای مالی کوچک مقیاس افزایش پیدا میکند و ریسک رصد و تحریمهای بانکی هم نیز کاهش مییابد. بنابراین با ساخت پتروپالایشگاه و افزایش ظرفیت پالایشی کشور، با توجه به دلایل ذکر شده، کشور از وابستگی به درامد حاصل از نفت خام نجات پیدا کرده و تحریمهای نفتی تا حد زیادی غیر ممکن میشود.
انتهای پیام/
انتهای پیام/