دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
گزارش آنا از روایات تاریخی؛

تفسیری بر معنای «اشبه‌الناس» به پیامبر اکرم (ص)/ خلق و خوی یوسف امام حسین(ع) چگونه بود؟

درباره شخصیت حضرت علی اکبر (ع) گفته شد، که وی جوانی خوش‌چهره، زیبا، خوش‌زبان و دلیر بود و از جهت سیرت و خلق و خوی و صباحت رخسار، شبیه‌ترین مردم به پیامبر اکرم (ص) بود.
کد خبر : 481093
6187469_203.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه معارف اسلامی گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، حضرت علی‌اکبر(ع) در روز یازدهم شعبان سال ۳۳ هجری قمری به دنیا آمد و در دهم محرم سال ۶۱ قمری در رکاب پدر بزرگوارشان امام حسین (ع) و در روز عاشورا به شهادت رسید. حضرت علی اکبر(ع) در پایین پای پدر گرامیشان دفن شده است و قبر آن حضرت (ع) داخل ضریح امام حسین(ع) قرار دارد.


بر اساس صحیح‌ترین روایت، حضرت علی‌اکبر (ع) از همه فرزندان امام حسین (ع) بزرگ‌تر بوده است. درباره شخصیت حضرت علی اکبر (ع) گفته شد، که وی جوانی خوش چهره، زیبا، خوش زبان و دلیر بود و از جهت سیرت و خلق و خوی و صباحت رخسار، شبیه‌ترین مردم به پیامبر اکرم (ص) بود و شجاعت و رزمندگی را از جدشان علی ابن ابی طالب (ع) به ارث برده و جامع کمالات، محامد و محاسن بودند.


در روایتی به نقل از شیخ جعفر شوشتری در کتاب «خصائص الحسینیه» آمده است: اباعبدالله الحسین (ع) هنگامی که علی اکبر (ع) را به میدان می‌فرستاد، به لشگر خطاب کرد و فرمودند: «یا قوم، هولاءِ قد برز علیهم غلام، اَشبهُ الناس خَلقاً و خُلقاً و منطقاً برسول الله… ای قوم، شما شاهد باشید، پسری را به میدان می‌فرستم، که شبیه‌ترین مردم از نظر خلق و خوی و منطق به رسول الله (ص) است بدانید هر زمان ما دلمان برای رسول الله (ص) تنگ می‌شد نگاه به وجه این پسر می‌کردیم.»


جمله «... اَشبه الناس خَلقاً و خُلقاً و منطقاً برسولک ....» یعنی شبیه‌ترین مردم از نظر رفتار و خلق و خوی و از نظر گفتار به پیامبرت ـ این جمله امام حسین(ع) سه شباهت علی اکبر به پیامبر را بیان می‌نماید.


شباهت اخلاقی، آنچه از این روایت استفاده می‌شود این است که حضرت علی‌ اکبر اخلاقی بسیار نیکو و پسندیده داشت و در این نیک خُلقی به پیامبر اکرم(ص)که قرآن خُلق آن حضرت را تحسین می‌نماید، شباهت داشت، حسن اخلاق پیامبر مورد اعجاب و حیرت قرآن کریم می‌باشد چنانکه می‌فرماید: «انّکَ لَعَلی خُلُقٍ عَظیم ....» و بر اثر همین حسن خلق و نوع برخورد پیامبر با مردم بود که اسلام با سرعت چشمگیری رونق و گسترش یافت چنانکه قرآن در این باره سخن گفته است. با این اوصاف اخلاق علی اکبر شباهت کامل به پیامبر داشت که امام حسین(ع) آن را اظهار می‌نماید.


شباهت دیگری که مورد توجه امام بوده است شباهت ظاهری و جسمانی است که با عبارت«خَلقاً» در روایت مطرح شده بنابر اظهار امام، حضرت علی اکبر از نظر قیافه و شمایل به پیامبر اکرم(ص) شباهت کامل داشته است، این شباهت نیز در بین اصحاب پیامبر که آن جناب را دیده بودند معروفیت داشت و تمام بنی هاشم و اصحاب پیامبر که یاد پیامبر می‌افتادند به زیارت علی اکبر می‌رفتند؛ چنانکه از عبارت حدیث امام حسین این مطلب روشن می‌شود.


اما شباهت علی اکبر(ع) به پیامبر اکرم(ص) از نظر منطق، شباهت در نطق و گفتار است، چنانکه می‌دانید پیامبر اکرم بیانی بسیار زیبا و فصیح داشت و بسیار روشن و واضح سخن می‌گفت، خوش بیان، ‌خوش لحن و خوش صدا بود. لذا از این حیث، حضرت علی اکبر در این خصوصیات از جدش رسول خدا ارث برده بود و کاملاً شبیه آن حضرت سخن می‌گفت.


انتهای پیام/4028/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب