آیا داروی «کلروکین» کرونا را از بین میبرد؟
به گزارش خبرنگار حوزه پزشکی، بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، کلروکین و داروی مشابه آن هیدروکسی کلروکین از جمله داروهای ضد مالاریا و ضد روماتیسم با اثر آهسته هستند که بهتازگی نام آنها در درمان کرونا به گوش رسیده و استفاده از این دارو موافقان و مخالفانی هم پیدا کرده است.
دیدیه رائول، متخصص بیماریهای عفونی در شهر مارسی فرانسه است که از هفتهها پیش داروی کلروکین را برای معالجه مبتلایان به ویروس جدید کرونا مؤثر و اثربخش میداند. او تأکید میکند که در شرایط فعلی و با توجه به شیوع گسترده ویروس جدید کرونا عدم تجویز کلروکین به بیماران غیراخلاقی است.
این در حالی است که مقامات بهداشتی کشورهای مختلف ازجمله فرانسه بسیار در این زمینه محتاط هستند. آنها تأکید میکنند که برای تجویز داروی کلروکین به مبتلایان به کووید-19 باید منتظر نتایج بررسیها و تحقیقات بیشتر بود.
کلروکین چیست؟
کلروکین که با نام تجاری نیواکین (Nivaquine) نیز به فروش میرسد یک داروی قدیمی است که از ۷۰ سال پیش تاکنون مصرف میشود. از این دارو اغلب برای پیشگیری مالاریا و درمان این بیماری استفاده میشود. هیدروکسی کلروکین نیز یکی از مشتقات کلروکین است که با نام تجاری پلاکونیل به فروش میرسد. از هیدروکسی کلروکین بهطور خاص برای درمان روماتیسم مفصلی با اثر آهسته و بیماری لوپوس (سل پوستی) استفاده میشود.
بررسیهای متخصص فرانسوی درباره اثر کلروکین بر کرونا
دیدیه رائول، یکی از متخصصان فرانسوی داروی کلروکین را بر روی ۲۶ بیمار مبتلا به ویروس جدید کرونا آزمایش کرده است. از این ۲۶ نفر تنها ۲۰ نفر به مصرف داروی کلروکین ادامه دادند. بررسی دیدیه رائول نشان میدهد که ویروس کرونا 6 روز پس از تجویز روزانه ۶۰۰ میلیگرم هیدروکسی کلروکین تنها در بدن ۲۵ درصد از بیماران مبتلا به کووید-19 همچنان حضور داشته است.
این در حالی است که این ویروس در بدن ۹۰ درصد از افرادی که داروی هیدروکسی کلروکین را دریافت نکرده بودند پس از شش روز همچنان وجود داشته است.
تجویز روزانه ۶۰۰ میلیگرم هیدروکسی کلروکین به این بیماران به این معنی است که دیدیه رائول دوز بالاتری از آنچه را که دانشمندان چینی به مبتلایان به ویروس جدید کرونا تجویز میکردند آزمایش کرده است.
دیدیه رائول ضمن تأکید بر شفابخشی کلروکین برای بیماران مبتلا به ویروس جدید کرونا بر این باور است که همزمان با تجویز هیدروکسی کلروکین باید آنتیبیوتیک آزیترومایسین نیز به مبتلایان به کووید-19 داده شود. او بر این باور است که بهزودی همگان از این ترکیب دارویی برای معالجه بیماران مبتلا به نوع جدید ویروس کرونا استفاده خواهند کرد.
نتیجه تحقیق دانشمندان چینی درباره استفاده از کلروکین
دانشمندان چینی روز اول اسفند، نتیجه یک تحقیق در مورداستفاده از داروی کلروکین برای معالجه بیماران مبتلا به ویروس جدید کرونا را منتشر کردند. آنها در حدود ۱۰ بیمارستان برای درمان بیماران مبتلا به کووید-19 از کلروکین استفاده کردند.
نتیجه پژوهش دانشمندان چینی در مورد تأثیر کلروکین بر روی بیش از ۱۰۰ فرد مبتلا به ویروس جدید کرونا امیدبخش توصیف شده است. بااینحال اطلاعات بیشتری از این بیماران و مشخصات آنها منتشر نشده است.
پزشکان چینی نتیجه گرفتهاند که فسفات کلروکین از دیگر داروهایی که به مبتلایان به ویروس کرونا تجویزشده مؤثرتر بوده است. آنها بر این باور هستند که فسفات کلروکین باعث شده است که وضعیت ریههای بیماران بهبود یابد و حال عمومی آنها زودتر بهتر شود.
دادههای تحقیق دانشمندان چینی منتشر نشده است و در نتیجه امکان مقایسه میزان تأثیر فسفات کلروکین بر روی مبتلایان با دیگران (افرادی که فسفات کلروکین دریافت نکرده بودند) وجود ندارد.
منتقدان استفاده از کلروکین چه میگویند؟
بسیاری از پزشکان با استفاده از کلروکین برای درمان بیماران مبتلا به ویروس جدید کرونا تنها بر اساس آزمایش دیدیه رائول و دانشمندان چینی مخالفت میکنند. آنها به روش آزمایشهای انجامشده بر روی مبتلایان به بیماری کووید-19 انتقاد دارند. برخی نیز بر این باور هستند که عدم ادامه درمان از سوی شش بیمار در بررسیهای دیدیه رائول به این دلیل بوده است که هیدروکسی کلروکین تأثیری بر حال آنها نگذاشته بود.
منتقدان همچنین تأکید میکنند که پزشکان چینی و ایتالیایی نیز اگر کلروکین را مؤثر میدانستند میتوانستند به تجویز آن بپردازند. عدم تحقق این امر ازنظر منتقدان نشان میدهد که بسیاری از پزشکان به تأثیر کلروکین بر روی بیماران مبتلا به کووید-19 باور ندارند.
اکثر منتقدان تأکید میکنند که تجویز داروی کلروکین باید پس از بررسیهای بیشتر و اطمینان از اثربخشی آن صورت گیرد.
مخالفان استفاده از کلروکین برای معالجه مبتلایان به ویروس جدید کرونا همچنین به اثرات جانبی داروی کلروکین اشاره میکنند. آنها بر این باور هستند که پوشش رسانهای تحقیق در مورد کلروکین میتواند باعث شود که برخی از بیماران بدون تجویز پزشک و بهطور خودسرانه از کلروکین استفاده کنند. امری که به گفته آنها میتواند تبعات سنگینی برای بیماران مبتلا به کووید-19 داشته باشد.
اثرات جانبی کلروکین
بسیاری از منتقدان بر اثرات جانبی استفاده از کلروکین در بیماران مبتلا به ویروس جدید کرونا اشاره میکنند. حالت تهوع، اخلال در سیستم ایمنی بدن، اخلال در دستگاه گوارش، استفراغ و مشکلات کبدی و حتی خونریزی کبد ازجمله اثرات جانبی کلروکین عنوان شده است.
برخی از پزشکان نیز نسبت به اثرات جانبی کلروکین بر قلب و عروق هشدار دادهاند. بااینحال رایجترین اثر جانبی کلروکین حالت تهوع و اسهال است
به گفته مجله علوم پزشکی رازی از دانشگاه علوم پزشکی ایران یکی از مهمترین عوارض این دارو، آسیب شبکیه چشم به دنبال مصرف آنها است. بر پایه گزارش این مجله پزشکی روشهای مختلفی بهمنظور تشخیص زودرس آسیبهای شبکیه به کار گرفته شده است اما اختلافنظر در این مورد فراوان است.
تحقیقات ادامه دارد...
تابهحال اداره مواد غذایی و دارویی آمریکا تأکید کرده است که تصمیم به تجویز این ترکیب دارویی برای بیماران مبتلا به کووید-19 نگرفته است و تحقیقات بیشتری باید در مورد تأثیر این دارو بر بیماران مبتلا به ویروس جدید کرونا انجام شود.
در حال حاضر اروپا با راهاندازی برنامۀ تحقیقاتی گستردهای موسوم به «دیسکاوری»، تأثیر داروی کلروکین را برای درمان بیماران مبتلا به کرونا آزمایش کرده بود، بررسی میکند.
برنامۀ تحقیقاتی «دیسکاوری» قرار است با شرکت 3 هزار و ٢٠٠ بیمار مبتلا به ویروس کرونا که ٨٠٠ نفر از آنها در فرانسه هستند و سایر آنها از کشورهایی چون بلژیک، هلند، لوکزامبورگ، آلمان، اسپانیا و بریتانیا انتخاب میشوند، انجام شود.
در فرانسه، مراکز درمانی و بیمارستانهای دانشگاهی متعددی در شهرهای پاریس، لیون، نانت، استراسبورگ و لیل، برای انجام این برنامۀ تحقیقاتی، در نظر گرفته شدهاند.
در هر مرحله از این برنامۀ تحقیقاتی، بیماران به پنج گروه تقسیم میشوند تا تأثیر پنج داروی مختلف ازجمله داروی کلروکین، بر روی آنها آزمایش شود.
با توجه به اینکه زمان لازم برای ارائه نخستین نتایج آزمایشها برای بررسی تأثیر کلروکین بر درمان بیماری کرونا دستکم به شش هفته است، فعلاً برای قضاوت در مورد کارایی این دارو برای از بین بردن ویروس کووید-19 زود است.
انتهای پیام/4145/پ
انتهای پیام/