دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

آشنایی با انواع ماسک‌ها/ کدام ماسک در برابر ویروس کرونا مقاوم است؟

استفاده از ماسک در زمان شیوع ویروس کرونا می‌تواند خطر انتقال ویروس را کاهش دهد، اما وقتی مصرف‌کنندگان به داروخانه‌ها مراجعه می‌کنند با انواع مختلف ماسک‌ها مواجه می‌شوند و از خود می‌پرسند چه تفاوتی میان آن‌هاست.
کد خبر : 479715
919188.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، استفاده از ماسک در زمان شیوع ویروس کرونا می‌تواند خطر انتقال ویروس را از طریق پخش ذرات معلقِ ناشی از عطسه یا سرفه کاهش دهد و نوعی محافظت در مقابل انتقال دست به دهان را فراهم کند.


وقتی مصرف‌کنندگان به داروخانه‌ها مراجعه می‌کنند با انواع مختلف ماسک‌ها مواجه می‌شوند و از خود می‌پرسند چه تفاوتی میان این ماسک‌هاست؟ کدام یک بهتر است و باید از کدام یک استفاده شود؟ در این گزارش قصد داریم تا به بررسی انواع ماسک‌ها و تفاوت‌هایشان بپردازیم؛ لذا برای کسب اطلاعات کامل‌تر درباره ماسک‌ها که این روزها همه ما به آن نیاز داریم، ادامه گزارش را بخوانید.


ماسک‌ها به دو نوع فیلتردار و بدون فیلتر تقسیم‌بندی می‌شوند. ماسک‌های «پزشکی یا جراحی»، ماسک‌های «معمولی دو لایه کش‌دار» و ماسک‌های «جراحی سه لایه بنددار» جزء خانواده ماسک‌های بدون فیلتر محسوب می‌شوند و ماسک‌های سری FFP، سری N، سری P و سری R در دسته ماسک‌های فیلتردار قرار دارند.


ماسک‌های بدون فیلتر


ماسک‌های پزشکی یا جراحی: این نوع ماسک‌ها برای پوشاندن دهان و بینی در نظر گرفته شده است. آنها با موادی طراحی شده‌اند که می‌توانند ذرات بزرگ و ترشحات را مسدود کنند، ولی همچنان ذرات کوچک می‌توانند از ماسک پزشکی نفوذ کنند.



ماسک‌های معمولی دو لایه کش‌دار: این ماسک‌ها بینی و دهان را می‌پوشانند ولی به صورت نمی‌چسبد. استفاده از این ماسک‌ها برای محافظت یک‌طرفه و پیشگیری از خروج مایعات از دهان و ورود به هوا می‌توان بهره برد.


ماسک‌های معمولی دو لایه کش‌دار برای جلوگیری از سرفه و عطسه طراحی شده‌اند، ولی در برابر خون مقاوم نیستند.



ماسک‌های جراحی سه لایه بنددار: این ماسک‌ها در برابر خون، ترشحات و ۹۵ درصد ذرات باکتری‌ها مقاوم هستند.با توجه به این‌که این ماسک‌ها بیشتر از ماسک‌های معمولی به صورت می‌چسبند می‌توانند مانع از تماس‌های مکرر دست‌های ما با صورت به‌ویژه دهان و بینی شوند.



ماسک‌های فیلتردار


ماسک‌های سری FFP


ماسک‌های FFP که با استاندارد اروپایی EN149: 2001 به سه دسته FFP2، FFP1 و FFP3 دسته‌بندی شده‌اند. ماسک فیلتردار FFP1 مناسب برای ذرات بزرگ‌تر از پنج میکرون با فیلتراسیون 80 درصد، ماسک فیلتردار FFP2 مناسب برای ذرات بین دو تا پنج میکرون با فیلتراسیون 94 درصد و نیز ماسک فیلتردار  FFP3 مناسب برای ذرات کوچک‌تر از دو میکرون با فیلتراسیون 99 درصد است.



ماسک‌های فیلتردار سری N 


ماسک N95: حداقل 95 درصد از ذرات موجود در هوا را فیلتر می‌کند، ولی در برابر روغن مقاوم نیست. نکته قابل توجه در استفاده از ماسک‌های فیلتردار عمر مفید آن است که می‌تواند تا هشت ساعت به‌صورت مداوم ادامه داشته باشد، البته در صورتی‌که ماسک قالب کاسه‌ای و شکل و فرم خود را از دست داده باشد و باعث نشت هوای بیرون به درون ماسک شود ماسک نیاز به تعویض خواهد داشت.



استفاده چهار ساعت مداوم از ماسک N۹۵ می‌تواند سبب بروز بیماری‌های جدی ریوی شود؛ بنابراین استفاده از این ماسک برای افرادی که علائم بیماری و یا ارتباط نزدیک با شخص بیمار را ندارند توصیه نمی‌شود.


ماسک N99: حداقل 99 درصد از ذرات موجود در هوا را فیلتر می‌کند، ولی در برابر روغن مقاوم نیست.



ماسک N100: حداقل 99.97 درصد از ذرات موجود در هوا را فیلتر می کند و این نوع ماسک هم مانند ماسک N95 و N99 در برابر روغن مقاوم نیست.



ماسک‌های فیلتردار سری R


ماسک R95: حداقل 95 درصد از ذرات موجود در هوا را فیلتر می‌کند و تا حدودی در برابر روغن مقاوم است.


ماسک R99: ماسک مناسب برای ذرات بزرگتر از 0.3 میکرون با فیلتراسیون 99 درصد و در برابر روغن مقاوم است.



ماسک R100: ماسک مناسب برای ذرات بزرگتر از 0.3 میکرون با فیلتراسیون 99.97 درصد و در برابر روغن مقاوم است.


ماسک‌های فیلتردار سری P


ماسک P95: حداقل 95 درصد از ذرات موجود در هوا را فیلتر می‌کند و به شدت در برابر روغن مقاوم است.



ماسک P99: حداقل 99 درصد از ذرات موجود در هوا را فیلتر می‌کند و به شدت در برابر روغن مقاوم است.


ماسک P100: حداقل 99.97٪ از ذرات موجود در هوا را فیلتر می کند. به شدت در برابر روغن مقاوم است.



از کدام ماسک استفاده کنیم؟


در واقع در میان انواع مختلف ماسک‌هایی که به آنها اشاره شد، بنا به گفته کارشناسان بهداشتی و درمانی، استفاده از ماسک N95 برای جلوگیری از ویروس کرونا کفایت می‌کند، البته به شرط اینکه شرایط استفاده و مدت زمان استفاده از آن که پیش از این مورد اشاره قرار گرفت، رعایت شود.


ماسک N95 وسیله‌ای است که برای جلوگیری از 95 درصد ذرات بسیار کوچک استفاده می‌شود. بر خلاف ماسک‌های پزشکی، ماسک N95 با امنیت بیشتری روی صورت و پوست شما قرار می‌گیرد و قادر است ذرات موجود در هوا را فیلتر کند.  


اما اگر علاقه‌مند به استفاده از ماسک‌های ایمن‌تر هستید تا در برابر ذرات بسیار ریز مقاوم باشد، ماسک‌های سری P و R توصیه می‌شود، اما به طور کلی ماسک N95 ماسکی مقاوم در برابر ویروس کروناست؛ چون پزشکان و ویروس‌شناسان معتقدند کرونا جزء ویروس‌های درشت محسوب می‌شود.


انتهای پیام/4079/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب