رفتارهای نامتعارفی که میتواند آمار مبتلایان به ویروس کرونا را افزایش دهد/ شرکت در مراسم چهارشنبهسوری امسال فاجعهبار خواهد بود
گروه اجتماعی خبرگزاری آنا- احسان یعقوبی؛ همواره با نزدیک شدن به مراسم چهارشنبهسوری کارمندان برخی از نهادها مانند سازمان اورژانش، آتشنشانی و بیمارستانهای سوانح سوختگی باید ساعت کاری خود را افزایش دهند تا به درمان و بهبود مصدومان ناشی از حوادث چهارشنبه آخر سال بپردازند و با اینکه همه ساله هشدارهای مختلفی از سوی پلیس و نظام سلامت کشور بر دوری کردن از انجام اقدامات خطرناک در این روز داده میشود، متأسفانه برخی از هموطنان با این دید که خطر برای دیگران رخ میدهد به رفتار جنونآمیز خود در این روز میپردازند و برای لحظاتی هیجان، سلامت خود و اطرافیان را به خطر میاندازند.
این درحالی است که هیچ عقل و منطقی قبول نمیکند که برای لحظاتی شادی، سلامت و آینده خود را تهدید کنیم و چه افرادی بودند که در این روز در سالهای گذشته با سهلانگاری و عدم توجه به هشدارها، جان خود را از دست دادند و برخی دیگر نیز بودند که دچار نقص عضو شدند.
از طرفی اکثر مصدومان حوادث چهارشنبه آخر سال از قشر نوجوانان و جوانان هستند که اگر خانوادهها نظارت خود را بر رفتار فرزندان در این روز بیشتر کنند، قطعاً آمار مصدومان و حتی جانباختگان حوادث چهارشنبهسوری کاهش چشمگیری پیدا خواهد کرد. البته در سالیان اخیر خوشبختانه با آگاهی مردم، آمار تلفات و مصدومان نسبت به گذشته کاهش داشته است. بهطوری در سال 95، 16 نفر و در سال 96، چهار نفر و در سال گذشته نیز دو نفر جان خود را از دست دادند، اما آمار افرادی که میسوزند و یا بینایی خود را از دست میدهند، همچنان هزاران نفر است.
گفتنی است در هفته گذشته یکی از هموطنان در شهریار که درحال ساخت مواد منفجره دستساز بود، بهدلیل انفجار ناگهانی مواد انباشته شده، جان خود را از دست داد، لذا لازم است تا مردم با درس عبرت گرفتن از این حوادث، در این روز تا جایی که امکان دارد از منزل بیرون نروند و اگر هم رفتند، از انجام اقدامات خطرناک دوری کنند.
اگر از هشدارهایی که همه ساله در آستانه چهارشنبهسوری به مردم داده میشود، عبور کنیم. بد نیست نگاهی هم به وضعیت بیمارستانهای سوانح سوختگی در کشور بهویژه تهران و هزینههای درمان آن بیندازیم.
در این خصوص محمدجواد فاطمی، رئیس انجمن حمایت از بیماران سوختگی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا مهمترین علل بروز حوادث تلخ چهارشنبهسوری را عدم فرهنگسازی مناسب عنوان کرد و گفت: اگر مسئولان و رسانه ملی میتوانستند در راستای اقدامات پیشگیرانه، به بهترین نحو ممکن نسبت به این روز که اتفاقاً از آیین سنتی کشور به شمار میرود، فرهنگسازی میکردند ما امروز شاهد حوادث تلخ نبودیم. بهترین روش در فرهنگسازی هم تبیین آداب و رسوم این روز تاریخی برای جوانان و نوجوانان است.
مردم در روز چهارشنبهسوری امسال از منزل خارج نشوند
وی گفت: توصیه ما به مردم این است که با توجه به شیوع بیماری کرونا در کشور و فعالیت کادر درمانی بیمارستانها برای درمان این بیمارها، برای برپایی مراسم چهارشنبهسوری از منازل خارج نشوند، چراکه تجمع افراد در مکانهای مختلف قطعاً آمار مبتلایان به ویروس کرونا را بالا خواهد برد و خواهشی که از مردم داریم این است که برای کمک به روند مبارزه با بیماری کرونا، چهارشنبهسوری امسال را در خانه بمانند. اما اگر هم عدهای بیرون آمدند، حتماً در فضاهای عمومی که مأموران اورژانس و آتشنشانی حاضر هستند، حضور پیدا کنند و از استفاده از مواد محترقه دستساز دوری کنند.
اگر در چهارشنبهسوری دچار سوختگی شدیم، چه کار کنیم؟
رئیس انجمن حمایت از بیماران سوختگی تصریح کرد: در حوادث چهارشنبهسوری برخی افراد نابینا میشوند و برخی دیگر نیز دچار قطع عضو میشوند، اما بیشترین مورد سوختگی است، لذا به افرادی که در این روز میسوزند، توصیه میشود به مدت 20 دقیقه عضو سوخته را زیر آب سرد نگه دارند و هرگز از اقلامی نظیر خمیردندان، سیبزمینی و ماست استفاده نکنند.
وی افزود: اگر عضوی قطع شد، عضو را در پارچهای گذاشته و هرچه سریعتر به بیمارستان مراجعه کنید. اما بار دیگر از مردم تقاضا داریم برای جلوگیری از شیوع بیشتر ویروس کرونا، چهارشنبهسوری امسال در خانه بمانند.
هزینه درمان هر درصد سوختگی بین 5 تا 10 میلیون تومان است
فاطمی با بیان اینکه سوختگی بیماری گرانی است، افزود: از طرفی بیشتر افرادی که دچار سوختگی میشوند، جزو افراد فقیر جامعه هستند و در مراسم چهارشنبهسوری نیز بیشتر آسیبدیدگان از افراد کمدرآمد جامعه هستند. هزینه درمان سوختگی به دلایل مختلف در کشور بالاست و مردم باید از رفتارهای پرخطر در چهارشنبهسوری اجتناب کنند چراکه هزینه درمان هر درصد سوختگی بین 5 تا 10 میلیون تومان است.
وی با بیان اینکه آمار مرگ و میر ناشی از سوختگی در کشور بالاتر از میانگین جهانی است، گفت: سالانه در کشور 3 هزار نفر بهدلیل سوختگی جان خود را از دست داده و 30 هزار نفر نیز در بیمارستانها بستری میشوند. دلیل بیان همه این موارد این است که مردم در چهارشنبهسوری از اقدامات پرخطر دوری کنند. همچنین در حوزه پانسمانها نیز همچنان به کشورهای خارجی وابسته هستیم و تحریمها بر این بخش نیز اثر گذاشته است.
رئیس انجمن حمایت از بیماران سوختگی اظهار کرد: برخی افراد هم در روز چهارشنبهسوری برای تماشا به بیرون میرود و باید بدانیم که این افراد نیز در معرض خطر هستند.
با توجه به وجود بیماری کرونا، شرکت در مراسم چهارشنبهسوری میتواند فاجعه به بار بیاورد
از طرفی مصطفی دهمردهای، رئیس بیمارستان شهید مطهری به خبرنگار آنا گفت: در شرایطی که کشور درگیر بیماری کروناست، امیدواریم مردم به هشدارها گوش کنند و در چهارشنبهسوری امسال از منازل خودشان خارج نشوند. خوشبختانه تاکنون مراجعهکننده مصدومان ناشی از انفجار مواد محترقه نسبت به سال گذشته کاهش پیدا کرده است و اما نکته مهم این است که افراد اگر دچار سوختگی شوند، سیستم ایمنی بدنشان پایین آمده و درصورت ابتلا به ویروس کرونا، احتمال مرگشان بیشتر خواهد شد. البته بیماران کرونایی در بیمارستان شهید مطهری بستری نمیشوند.
وی افزود: خوشبختانه در سالیان اخیر با بالا رفتن آگاهی مردم، آمار تلفات چهارشنبهسوری کاهش یافته است و در سال گذشته از 90 نفری که به بیمارستان شهید مطهری مراجعه کردند، فقط 15 نفر بستری شدند. درحال حاضر وضعیت بیمارستانهای سوختگی در کشور مناسب نیست و از نظر تختهای سوختگی با کمبود مواجه هستیم. هزینه درمان سوختگی بالاست، چراکه معمولاً درمان پس از سوختگی نیز وجود دارد که در پی سوختگی در افراد به وجود میآید.
رئیس بیمارستان شهید مطهری گفت: از سوی دیگر بیمه سوختگی نیز وضعیت مناسبی ندارد چراکه تا زمانی پوشش بیمهای فعال است که مریض در بیمارستان بستری باشد اکنون بلافاصله پس از ترخیص پوشش بیمهای نیز غیرفعال میشود و هزینهای برای لباس مخصوص، کاردرمانی پس از سوختگی و... پرداخت نمیشود. همچنین هزینه خرید لباس سوختگی از یک میلیون تا ۲۰ میلیون متفاوت است و افراد برای خرید باند پانسمان نیز بیمار باید هر بار بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزارتومان هزینه متحمل شود.
دهمردهای خاطرنشان کرد: امیدواریم مردم در مراسم چهارشنبهسوری امسال در منازل بمانند، چراکه با وجود بیماری کرونا، تشکیل تجمعهای مختلف در شهرها میتواند بر آمار مبتلایان به کرونا بیافزاید.
تجربه نشان داده است که مردم هشدارهای مسئولان را با توجه به شیوع ویروس کرونا جدی نمیگیرند و نمونه آن هم سفرهای تعدادی از مردم به استانهای شمالی کشور با وجود هشدارهای دولت و وزارت بهداشت بود، لذا بهترین روش که در برخی از رسانهها نیز مطرح شده این است که افرادی که در چهارشنبهسوری امسال در خیابانها بهدلیل انجام اقدامات پرخطر بازداشت میشوند، مدتی را در قرنطینه بمانند.
برخورد قاطع پلیس با برهمزنندگان آرامش جامعه در چهارشنبهسوری
با این حال پلیس مانند سنوات گذشته در آمادهباش کامل قرار دارد و انتظار مردم از نیروی انتظامی این است که با اخلالگران و سهلانگاران جامعه قاطعتر از سالهای گذشته برخورد کند.
از طرفی نیز پلیس فتا با تأکید بر برخورد قانونی با انتشاردهندگان فراخوانهای مربوط به چهارشنبه آخر سال، از هموطنان خواسته به هیچ عنوان برای برگزاری مراسم چهارشنبهسوری به این دست دعوتنامهها و فراخوانهای گردهمایی توجه نکنند.
بازداشت فروشندگان مواد محترقه در فضای مجازی
تورج کاظمی رئیس پلیس فتای پایتخت نیز در این خصوص به آنا گفت: همه ساله با نزدیک شدن به چهارشنبه آخر سال، مانند فضای حقیقی، افرادی در فضای مجازی نیز اقدام به فروش مواد محترقه میکنند و ما در این زمینه نیز فعال هستیم و تا به امروز نیز افرادی شناسایی و بازداشت شدهاند. خرید و فروش مواد محترقه خطرناک و موادی که سلامت مردم را به خطر بیندازد جرم بوده و ما درصورت مشاهده بهشدت با آنها برخورد خواهیم کرد. همچنین به خانوادهها نیز توصیه میکنیم در این روز بیشتر مواظب فرزندان خود باشند تا به امید خدا حادثه تلخی رخ ندهد.
توصیههای پلیس آگاهی برای عدم شرکت مردم در مراسم چهارشنبهسوری امسال
سردار علیرضا لطفی، رئیس پلیس آگاهی تهران بزرگ نیز توصیههایی را در قالب یادداشتی به هموطنان درخصوص عدم شرکت در مراسم چهارشنبهسوری امسال بیان کرده است.
در این یادداشت آمده است: با اینکه آمارهای اعلام شده از سوی رئیس اورژانس کشور در ۱۶ فروردین ۹۸ به کاهش ۷۲ درصدی مصدومان حوادث چهارشنبه سوری ۹۷ اشاره داشت و خبر از ارتقاء سطح آگاهی شهروندان و همراهی و همدلی آنان با نیروی انتظامی و سایر سازمانهای امدادرسان در پیشگیری از بروز حوادث ناگوار در شب چهارشنبه سوری میدهد، ولی زمانی میتوان از شرایط حاکم بر جامعه احساس رضایت کرد که حتی شاهد یک مورد فوت، سوختگی و یا آسیب چشم و قطع عضو به دلیل صدمات ناشی از بهکارگیری و ساخت مواد محترقه نباشیم.
یکی از ویژگیهای انسان سالم، عبرتآموزی است و باعث شگفتی است که با وجود سالها آموزش همگانی، مستندسازی از حوادث چهارشنبه سوری، مشاهده و لمس اتفاقات تلخ فوت و قطع عضو در بین شهروندان، باز هم عده زیادی در پی تجربه هیجان پر مخاطرهی چهارشنبهسوری هستند. شبی که تبعات هیجانطلبی در آن نه یک روز و یک سال که یک عمر گریبان فرد و اطرافیانش را میگیرد.
نگاهی به پروندههای متشکله در پلیس آگاهی نشان میدهد که چطور یک لحظه لذت شنیدن و دیدن انفجار یک نارنجک یا بمب دستساز فرد را در جایگاه قاتل قرار داده یا سبب نابینایی، معلولیت و قطع عضو شده است. انفجار در ساختمانهای محل انباشت مواد محترقه نیز نه تنها خود فرد که گریبانگیر خانواده و همسایگان نیز میشود و شادی آغاز سال نو، در تاریکی سایهی صدمات جسمی و روحی و اقتصادی رنگ میبازد.
نکته قابل توجه دیگر بیتوجهی این افراد نسبت به سلامت جسمی و روحی خود است. زیرا حتی حرفهایترین مجرمان و اراذل و اوباش آسیب و خطرات ارتکاب جرم شأن متوجه دیگران میشود و بهشدت بر روی سلامت جسمی خود و نزدیکانشان حساسند ولی افراد هنجارشکن در شب چهارشنبهسوری حتی برای سلامت خود نیز ارزشی قائل نیستند و به قیمت یک لذت چندساعته که آمیختهای از صداهای ناهنجار و انفجارهای مهیب است در گام نخست سلامت و حیات خود را به خطر میاندازند.
این افراد حتی به آنچه آداب خاص این شب در نگاه مردم کوچه و بازار است نیز پایبند نبوده و با رفتارهای آسیبزننده باعث رنگ باختن جنبه فرهنگی و تفریحی این شب از جمله تجمع افراد و تفریح و شادی دسته جمعی شهروندان شده به طوری که بسیاری از شهروندان از ساعات اولیه شب چهارشنبه سوری برای حفظ سلامت خود و اعضای خانوادهشان از خروج از منازلشان خودداری میکنند.
با توجه به اینکه بیشترین آمار قربانیان مربوط به کودکان و نوجوانان میباشد این وظیفه والدین است که مانع از حضور فرزندان خود در خیابانها شده و با آگاهسازی از انجام رفتار پرخطر توسط فرزندشان جلوگیری کنند. در گام نخست الگوی مناسبی برای فرزند خود بوده و خود نیز از خرید و فروش و ساخت مواد محترقه و حضور در تجمعات مربوط به شب چهارشنبه سوری خودداری کنیم.
امسال با توجه به مشکلات و معضلات ناشی از وجود ویروس کرونا انتظار میرود شهروندان علاوه بر رعایت نکات ایمنی و قانونی مربوط به شب چهارشنبه سوری به منظور پیشگیری از انتشار و انتقال این ویروس نیز از حضور در خیابانها و تجمعات خودداری کنند و مانع افزایش هزینههای بیشتر برای خود و نظام درمانی کشور شوند.
در پایان ضمن دعوت از شهروندان به عدم حضور در تجمعات در شب چهارشنبه سوری چند نکته هشداری به منظور ارتقاء سطح دانش و آگاهی افراد برای کاهش آمار صدمه دیدگان در شب چهارشنبه سوری اعلام میشود:
در جایگاه یک پدر یا مادر مسئول، فرزندان خویش را نسبت به عواقب خطرناک بازی با مواد منفجره و آتشزا آگاه کنیم.
- در صورت مشاهده افرادی که اقدام به نگهداری و یا خرید و فروش مواد محترقه میکنند به منظور حفظ جان و سلامت خود و سایر شهروندان به واحدهای گشتی نیروی انتظامی و یا پلیس ۱۱۰ اطلاع دهیم.
- از نگهداری مواد محترقه و تهیه و ساخت وسایل آتشبازی دستی توسط فرزندانتان خودداری کنید.
- با توجه به خطرات انتشار و انتقال ویروس کرونا از تجمع و بر افروختن آتش و ایجاد راهبندان در معابر بپرهیزید.
- یکی از عوامل مشکل آفرین در زندگی این میباشد که ما تحت تأثیر تصمیمات و رفتارهای جمعی قرار میگیریم حتی اگر اشتباه باشند مثل شرکت در نزاع و درگیریهای دسته جمعی، مصرف مواد مخدر تحت تاثیر حضور در جمع افرادی که مشغول مصرف مواد مخدر هستند یا همراهی در ارتکاب یک جرم خاص تحت تأثیر جمعی که نسبت به اعضای آن احساس تعلق و وفاداری داریم، مراقب باشید در شب چهارشنبه سوری با رفتارهای اشتباه و پرخطر دوستانتان همسو نشوید.
- با توجه به اینکه قربانیان اصلی چهارشنبه سوری تنها استفاده کنندگان مواد محترقه نیستند و این آسیبها متوجه تماشاچیان نیز میشود از حضور در خیابانها و تماشای رفتارهای پرخطر سایرین خودداری کنید.
گفتنی است، همه مسئولان و نهادها بر این باورند که با توجه به شیوع ویروس کرونا در کشور، امسال شرکت در مراسم چهارشنبهسوری اشتباهی بزرگ است که میتواند فاجعه به بار بیاورد.
همه میدانیم که درحال حاضر مدافعان سلامت تمام تلاش خود را برای درمان بیماران کرونایی انجام میدهند و تنها کاری که ما میتوانیم برای کمک به این افراد انجام دهیم این است که در مراسم چهارشنبهسوری امسال شرکت نکنیم تا بار اضافی را روی دوش پزشکان، پرستاران و کادر درمانی بیمارستانها اضافه نکنیم. بهترین توصیه به خانوادهها این است که نظارت خود بر فرزندان را در این روز بیشتر کنند و مقدمات گذراندن چهارشنبهسوری را در خانه فراهم کنند تا بر آمار مبتلایان به ویروس کرونا با رفتن جوانان به خیابانها افزوده نشود.
انتهای پیام/4110/پ
انتهای پیام/