تاریخچه و نقشه جامع شهر لنگرود در ویکی آنا
به گزارش خبرنگار حوزه سفر و گرشگری گروه اجتماعی خبرگزاری آنا, لَنگرود (به گیلکی: لٚنگؤرۊد) نام شهری در شمال ایران که در استان گیلان و بین شهر لاهیجان و رودسر قرار گرفتهاست. جمعیت این شهر بر پایه آمار سرشماری سال ۱۳۹۵ برابر با ۷۹٬۴۴۵ نفر (۲۷٬۳۱۸ خانوار) است.
نام لنگرود، برای نخستین بار در سال ۵۱۲ هـ.ق. در متون تاریخی ذکر شدهاست. این سال مصادف با مرگ سلطان محمد پسر ملک شاه آلب ارسلان است. در دوره صفویان، خصوصاً در دوره سلطنت شاه عباس اول، شهر لنگرود مرکز حوادث مهمی بودهاست. فرار احمد خان حاکم لاهیجان از لنگرود و دستگیری اعضای خانواده وی توسط کیا فریدون حاکم گیلان و تحویل آنها به شاه عباس، از جمله رویدادهای مهم این دوره شهر است. نادر برای سرکوب تاتارهای شرق مازندران و توسعه تجارت و دستیابی به دریا، لنگرود را برای ایجاد پایگاه دریایی و کارخانه کشتیسازی انتخاب کرد و در توسعه آن کوشید. در زمان قاجار نیز لنگرود مورد توجه قرار گرفت. این شهر، امروزه یکی از مناطق زیبای گردشگری در استان گیلان است.
سرزمین گیلان قبل دوره صفویه به دو منطقه بیه پیش و بیه پس تقسیم می شد که علت این مرزبندی رودخانه سفید رود بوده است. لنگرود و نواحی شرق گیلان با مرکزیت لاهیجان شامل ناحیه بیه پیش می شدند. در زمان سلطنت فتحعلیشاه قاجار لنگرود جزء یکی از مناطق رانکوه که شرقی ترین ناحیه گیلان بوده قرار گرفت. لنگرود در زمان سلطنت ناصرالدین شاه قاجار یکی از بلوکهای ولایت گیلان بوده. نام لنگرود اولین بار در سال 519 ق / 1809 م ملاحظه شده است.
در سال 1797 ه . ق سادات کیا به این شهر آمدند و در سال 1012 ه.ق از بندرهای معروف بود بنا به نوشته جهان نما تا صد کشتی در این بندر لنگر می گرفت
لنگرود در زمان سلاطین کیا هم که همزمان صفویه بوده اند بصورت قصبه ای معمور بود و یک محله بنام راه پشته داشت و بعدها توسعه یافته و شهری بزرگ شد و بعنوان مرکز لنگرود و رودسر و رانکو قلمداد گردید و از سال 1338 ه.ش بصورت شهرستانی مستقل درآمد.
شهر لنگرود در طول جغرافیایی 30 10 50 و عرض جغرافیایی 00 11 37 واقع شده و ارتفاع آن از سطح دریا 5 متر است شهرستان لنگرود در ناحیه شرق گیلان واقع گردیده است و از شمال به دریای خزر از جنوب و غرب به شهرستان لاهیجان و از شرق و جنوب به شهرستان رودسر محدود است. مساحت این شهرستان معادل 2/441 کیلومتر مربع است. لنگرود در دومنطقه جنگلی واقع شده است. برخی مورخان مانند عبالحسین سعیدیان در کتاب «سرزمین و مردم ایران» درباره لنگرود می نویسد« لنگرود از شهرهای استان گیلان و یکی از شهرهای زیبای ایران با پلی آجری با شیب دوچشمه ای و خانه های سفالی است» رودخانه لنگرود 27 متر پهنا دارد پلی آجری و شگفت انگیز با دو طاق برآمده برروی آن دیده می شود که بنام حاجی آقا پرد« پل » معروف است. شاید این نام از نام حاجی آقا بزرگ منجم باشی بر این پل نهاده شده است. به دو دلیل این شهر را لنگرود گفته اند: 1 ) اینکه لنگرود در ابتدا لنگرگاه بوده 2) لنگرود نام رودخانه ای است که از میان شهر می گذرد و به دریا ی خزر می ریزد در گذشته کرجی ها می آمدند و درآن بارگیری می کردند
انتهای پیام/