تاریخچه و نقشه جامع شهر نقده در ویکی آنا
به گزارش خبرنگار حوزه سفر و گرشگری گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، نَقَده یکی از شهرهای جنوبی استان آذربایجان غربی و مرکز شهرستان نقده است. این شهر در ۹۵ کیلومتری جنوبشرق ارومیه واقع شدهاست. تا سال ۱۳۴۶ شمسی شهر و شهرستان سولدوز شناخته میشد که در این سال طی مصوبهای نام این شهر و شهرستان به نقده تغییر یافت.
این شهر از شمال به شهرستان ارومیه، از جنوب به شهرستانهای پیرانشهر و مهاباد، از شرق به میاندواب و از غرب به اشنویه هممرز است.
جاذبههای گردشگری این شهر میتوان هفت چشمه در ۳ کیلومتری جنوب غربی شهر نقده و درقسمت شرقی سلطان یعقوب واقع است در گذشته طعم و مزه هر چشم و آب جوشان هر یک از این ۷ نقطه با دیگری متفاوت بوده ودارای املاح معدنی بخصوصی میباشد. حوضی به شکل کوزه در پائین کوه ساخته شده این تفرجگاه امکاناتی مثل آب آشامیدنی ٬فضای سبز، امکانات رفاهی، ورزشی، خدماتی، درمانی، بهداشتی، غذاخوری، شهربازی، رستوران و پارکینگ را دارا میباشد. مردم نقده هر روز برای پیادهروی به این تفرجگاه میروند. رودخانه گادار وسد حسنلو و تالاب بینالمللی پارک لاله اشاره داشت. شهرستان نقده منطقهای کوهستانی است کوهای سلطان یعقوب و فیرنگی داغ و مهدی خان داغی و کوههای باباحسن داغی با ارتفاع ۲۰۰۰متر چشمههای طبیعی: از چشمههای نقده چشمه (شیخ معروف) درضلع جنوب که چشمه ای است معدنی و مؤثر برای درمان برخی بیماریهای پوستی.
شهر نقده مركز شهرستان نقده در استان آذربايجان غربي با پهنه اي حدود 10 كيلومتر مربع در جنوب استان در 36 درجه و 57 دقيقه عرض شمالي و 45 درجه و 22 دقيقه طول خاوري نسبت به نيمروز گرينويچ قرار دارد . نام شهر نقده در گذشته « سلدوز » بوده است كه به معني سرزميني كه آب همه آن را فرا مي گيرد و يا آب با نمك است . آمده است زيرا به درياچه شور اروميه نزديك است .براساس كاوشهاي باستان شناسي شكل گيري آن را حدود 7000 سال پيش از ميلاد تخمين مي زنند تپه حسنلو نيز با قدمت 6000 ساله كه بعنوان يكي از رئوس مثلث فرهنگي استان مطرح است در 9 كيلو متري شمال شرقي شهر نقده و 12 كيلو متري جنوب غربي درياچه اروميه نمايانگر ارزش باستاني منطقه مي باشد . در دشت نقده ، روستايي به نام نقده وجود داشته كه مي تواند از دو ريشه باشد نخست از واژه باستاني نقده و ديگري با تلفظ نقيده به معناي « آبادي نقي » آمده است شهرستان نقده از شمال به شهرستان اروميه ، از غرب به اشنويه ، از شرق به مهاباد و از جنوب به پيرانشهر محدود مي شود . آثار باستاني زيادي در تپه و روستاي حسنلو در چند كيلومتري غرب نقده پيدا شده است . گورهاي سنگي ، سفالهاي بسيار مانند قوري و ظروف با نقوش بسيار زيبا و مهمترين آنها جام زرين حسنلو متعلق به 700 سال پيش از ميلاد از آن جمله اند .جام زرين حسنلو با نقوش بي نظير و با 950 گرم وزن در سال 1337 از اين تپه كشف شده و مربوط به دوره چهارم سكونت ادوار دهگانه در اين تپه است كه داراي شهرت بين المللي است ضمنا“ در ادوار تاريخي منطقه سولدوز محل زندگي اقوام ماننا ،گليزان ، ايلات ترك قرار گرفته و در سال 1245 ه . ق ايل رشيد قارا پاپاق در آن ساكن شده اند. اين ناحيه در گذر تاريخ خود ، مورد استفاده و سكونت آشوري ها ، كردها ، ماناها و تركان بوده است . در زمان پادشاهي فتحلي شاه قاجار ، ايل قره پاپاق از قفقاز به اين سرزمين مهاجرت كرده و در آن به دامداري و كشاورزي پرداخته اند .
انتهای پیام/