دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 بهمن 1398 - 00:12
انقلاب در ادبیات و شعر/ 7

مؤدب: انقلاب اسلامی در حوزه‌های مختلف ادبیات را نو کرد

مدیرعامل مؤسسه فرهنگی و هنری شهرستان ادب گفت: انقلاب اسلامی توانست با محتوا و بازگشت به قالب‌های کلاسیک در حوزه‌های مختلف ادبیات را نو کند.
کد خبر : 471140
Af8007.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷، جریانی به نام ادبیات انقلاب به وجود آمد که این ادبیات متاثر از حال و هوای روزهای انقلاب و دوران ۸ سال دفاع مقدس بود. هم زمان با تحولات سریع جامعه در اوایل پیروزی انقلاب اسلامی داستان و شعر فارسی هم دچار تغییر و تحول می‌شد و نام‌ها و آثار جدید با مضامینی برآمده از دل انقلاب اسلامی پدید آمد. به مناسبت فرا رسیدن دهه مبارک فجر در پرونده «انقلاب در ادبیات و شعر» بنا داریم، تغییر و تحولاتی که پیروزی انقلاب بر جریان ادبی کشور داشته و همچنین انقلاب اسلامی را در آیینه ادبیات و شعر ایران و زبان فارسی بررسی کنیم.




محمدعلی مؤدب در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا، درباره تأثیر پیروزی انقلاب اسلامی بر جریان شعر فارسی گفت: انقلاب اسلامی جریان بازگشت به سنت‌ها با رویکرد معاصرسازی بود؛ با رویکرد اینکه سنت‌ها را با نگاه نویی در زندگی امروز به کار بگیرد که بخشی از آن در دل جریان اجتهاد شیعی تعریف شد و در زندگی انسان ایرانی مؤثر بود. در ادبیات هم به نوعی این اتفاق افتاد و ما با انقلاب اسلامی به سنت‌های ادبی بازگشتیم. بسیاری از قالب‌های که قریب مانده بودند محل رجوع قرار گرفتند و شاعرانی که در این حوزه فعال بودند شاخص شدند و خوانش و اجتهاد نویی در دل سنت ادبی ما اتفاق افتاد.


وی افزود: پس از انقلاب غزل، رباعی و مثنوی به صحنه شعر فارسی برگشت. مثنوی پس از انقلاب مثنوی است که سایه تفکر نیمایی بر آن حاکم است و هم نشانه‌های از مثنوی کهن ما را دارد. در مثنوی‌های علم معلم دامغانی، احمد عزیزی، محمدحسین جعفریان و برخی دیگر پدیده‌ی تازه‌ای رخ نمود.


مدیرعامل مؤسسه فرهنگی و هنری شهرستان ادب عنوان کرد: انقلاب اسلامی توانست در حوزه‌های مختلف ادبیات را نو کند. این نو کردن بخشی با محتوا بود که محتوای تمدن اسلامی و سنت‌های اسلامی به صحنه برگشت. محتوای نو در شعرهای سیدحسن حسینی و سلمان هراتی کمک می‌کرد که فضای نویی در شعر فارسی ایجاد شود. در عین حال خود بازگشت به قالب‌های کلاسیک هم موجب نوگرایی‌ها و نوسازی‌های شد که تا امروز این جریان در شاخه‌های مختلف وجود دارد.


مؤدب خاطرنشان کرد: ادبیات انقلاب پیوند خود را با ادبیات دهه قبل از خود؛ با ادبیات نیما و شاگردان نیما در قالب تلاش شاعران نوگرای انقلاب اسلامی نیز حفظ کرد و همان راه را ادامه داد. شعر قیصر امین‌پور، سیدحسن حسنی، سلمان هراتی، یوسفعلی میرشکاک و شعرهای آزاد علیرضا قزوه و محمدحسین جعفریان و شاعران شاخص انقلاب اسلامی سبب شد علم نوگرایی در شعر انقلاب بلند بماند و امروز در شاخه‌‌های مختلف با قدرت به راه خود ادامه می‌دهد.


انتهای پیام/4028/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب