دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 آبان 1394 - 15:02
در همایش قرآن و امام خمینی(ره) مطرح شد

آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی: اگر انقلاب را با اندیشه و دیدگاه امام(ره) پیش می‌بردیم، قطعا اکنون وضع بهتری داشتیم/با قشری از آدم های کوته فکر و دگم اندیش مواجه هستیم؛ می گویند بگذاریم تحریم باشیم تا روی پای خودمان بایستیم

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: اگر این انقلاب را با اندیشه و دیدگاه امام خمینی(ره) پیش می‌بردیم، قطعا اکنون وضع بهتری داشتیم، اما من مأیوس نیستم که با توجه به آگاهی که مردم پیدا کردند و توانایی‌هایی که به طور روزافزون در کشور افزایش پیدا می‌کند، ما موج جدیدی از پیشرفت را که تا الان نگذاشتند به آن دست بیابیم در آینده به نام اسلام و قرآن ایجاد کنیم.
کد خبر : 47012

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا به نقل از جماران، آیت‌الله اکبر هاشمی‌رفسنجانی در سخنانی در همایش بین‌المللی قرآن در سیره و اندیشه امام خمینی(ره) که صبح امروز -یکشنبه 10 آبان‌ماه- در سالن همایش‌های برج میلاد برگزار شد، اظهار کرد: بحثی که بنده امروز در نظر دارم به این جمع ارائه کنم یک بحث سرتاپا قرآنی اما از دیدگاه امام خمینی(ره) است.


رئیس هیات موسس و هیات موسس دانشگاه آزاد اسلامی افزود: امام را آن‌طور که ما می‌شناختیم و هرچه پیش‌تر می‌رویم، ایشان را بیشتر می‌شناسیم، دارای یک روح اساسی و افکار بلندی بودند که برگرفته از قرآن و سیره اهل بیت(ع) بود. ایشان با چنین مشخصه‌ها و ویژگی‌هایی توانستند این انقلاب عظیم و کار بزرگی که در تاریخ تشییع و بعد از معصومین(ع) بی‌سابقه بوده است را شکل بدهند.


رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه اگر تاریخ را مطالعه کنیم در طول تاریخ انقلابی مانند انقلاب اسلامی نخواهید دید، تصریح کرد: نمی‌گویم شبیه به چنین انقلابی از سوی بزرگان شکل نگرفته است و شاید در برخی موارد شاهد چنین حرکت‌هایی بوده‌ایم، اما چون خداوند متعال به امام(ره) درخشش دیگری عنایت کرده بود، تفاوت اساسی در انقلاب اسلامی را شاهدیم که آن را با دیگر انقلاب‌های تاریخ متمایز می‌کند.


در زمانی که هیچ‌کس فکر نمی‌کرد و در شرایطی که مردم تحت ستم بودند و تحت یک قدرت قرار گرفته بودند و با وجود ساواکی که به این آسانی نمی‌توان آن را شناخت، امام(ره) یک انقلاب بزرگ را به این آسانی شکل داد

وی ادامه داد: در این عصری که قدرتمندان دنیا فکر می‌کردند که اسلام به عنوان مکتب از بین رفته و تنها حکومت‌هایی باقی مانده‌ بودند که تنها نامی از اسلام در خود داشتند و در شرایطی که مادیت از شرق و غرب بر سر مردم می‌بارید یک دفعه از ایران و از پایگاه بزرگ قم و از طبقه روحانیت، امام خمینی(ره) به پا خاست و چنین انقلابی را شکل داد.


هاشمی رفسنجانی تاکید کرد: البته اگر این انقلاب را با اندیشه و دیدگاه امام خمینی(ره) پیش می‌بردیم، قطعا اکنون وضع بهتری داشتیم، اما من مایوس نیستم که با توجه به آگاهی که مردم پیدا کردند و توانایی‌هایی که به طور روزافزون در کشور افزایش پیدا می‌کند، ما موج جدیدی از پیشرفت را که تا الان نگذاشتند به آن دست بیابیم در آینده به نام اسلام و قرآن ایجاد کنیم.


وی با اشاره به اینکه امام خمینی(ره) ساده و عامه‌فهم صحبت می‌کردند و به زبان قوم و امت خود سخن می‌گفتند، یادآور شد: اگر در سخنان امام(ره) دقت کنید، کم سخنرانی و صحبت از ایشان می‌بینید که متکی به قرآن نباشد، لذا ایشان همواره تلاش و تاکید داشتند که نکته حساس سخنانشان را به قران منتهی کنند. ایشان واقعا به عنوان یک چهره کاملا قرآنی هم زندگی‌شان، هم تحصیلشان، هم پرورش شاگرد و هم اقدامات سیاسی و اجتماعی‌شان متکی به قرآن و بر اساس کشف و فهم ایشان از قرآن و مسائل اصلی قرآن بوده است. با وجود اینکه با تاخیر چنین اجلاسی تهیه و تدارک دیده شده است، این اجلاس با اجلاس‌های بزرگ و کم‌عمق فرق دارد و من از نهادهای همکار در این اجلاس تشکر می‌کنم.


عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: ایشان یک مبنا دارند که در تفسیرشان که در بسیاری از سخنرانی‌هایشان آمده است به آن اشاره دارند که البته در کتابی تحت عنوان تاریخ اسلام و قرآن از دیدگاه امام(ره) این مسائل آمده است. به حمدالله در این همایش 600 مقاله ارائه شده است، در بررسی که من کردم دیدم در هر کدام از آنها از یک زاویه تخصصی بررسی و صحبت شده است و این نشان می‌دهد از تمامی زوایایی که انسان‌ها در دانش و قرآن دارند، امام(ره) نیز به آن بخش از تخصص‌ها اشاره کرده است و تقریبا در هر بخش از تخصص‌های علوم انسانی اشاره‌ای داشته‌اند و متاسفانه این بعد باز نشده است که باید بررسی شود و دید که از کجا چنین چیزی آمده است. کار بزرگی لازم است تا امام خمینی(ره) را بشناسیم و این امر نیاز به یک کنگره با برگزاری میزگرد و بخش‌های تخصصی دارد.


وی عنوان کرد: در زمانی که هیچکس فکر نمی‌کرد و در شرایطی که مردم تحت ستم بودند و تحت یک قدرت قرار گرفته بودند و با وجود ساواکی که به این آسانی نمی‌توان آن را شناخت، امام(ره) یک انقلاب بزرگ را به این آسانی شکل داد، این در حالی بود که رژیم طاغوت با پول‌هایی که از محل فروش نفت بویژه در سال‌های آخر به دست آورده بود، از وضعیت مالی خوبی برخوردار بود و البته تحت حمایت‌های ابرقدرت‌های دنیا نیز قرارداشت، اما امام(ره) به پشتوانه مردم، انقلاب را به آسانی شکل داد. این در شرایطی بود که هیچ کدام از قدرت‌های شرقی و غربی چنین موضوعی را به هیچ عنوان پیش‌بینی نمی‌کردند و نمی‌توانستند بپذیرند.


هاشمی رفسنجانی ادامه داد: امام(ره) با اینکه 14 سال ایران نبودند توانستند مانند خورشید پشت ابر بتابند و انقلاب را هدایت کنند و در مقابل رژیمی که همه چیز برای دوام خودش از پول و قدرت داشت و بسیاری از کشورهای دنیا را برای حمایت از خود خریده بود، انقلاب را پیروز کنند. به هر حال این انقلاب کار بزرگی است. ایران دارای تمدن بزرگی در جهان است و دنیا نیز این موضوع را قبول دارد. از طرفی ما در نقطه حساس خاورمیانه قرار داریم که در شمال و جنوب ما بزرگترین منبع انرژی دنیا قرار دارد. چندی پیش در تحقیقی اعلام شد که بر اساس تحقیقات ایران جز 3 کشور اول در دنیا است که دارای منابع بسیار است.


وی با بیان اینکه حرکت‌های بدون تفکر از شانس کمتری برای پیروزی برخوردارند، بیان کرد: امروز شاهدیم مردم در حرکت‌هایی مانند بهار عرب یا همین بیداری اسلامی توانستند مستکبران را شکست دهند، اما بعد از پیروزی، بیشتر این کشورها مانند مصر و لیبی و سایر کشورهایی که در آنها بهار عربی رخ داد انقلاب‌شان با شکست روبرو شد. ما با اینکه عده‌ای در دنیا از چپ و راست و با پول و تجهیزات روی سر ما ریختند و پشت سر صدام جمع شدند تا انقلاب ما را شکست دهند، توانستیم با یک منطق خوب از سوی امام(ره) و روحیه انقلابی مردم که از نفس مقدس امام(ره) برخاست، صدام را از پا در آوردند.


رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه سخنان خود تصریح کرد: امام(ره) توانست به کمک روحیه انقلابی و کمک مردم، کشور را از شرایط سخت و تحریم‌ها و بایکوت‌ها بیرون بیاورد. برنامه داشتند انقلاب را نابود کنند، اما نتوانستند و امروز هم ایران یکی از کشورهای قدرتمند منطقه است.


هاشمی رفسنجانی در ارتباط با نصیحت امام(ره) به شاگردانشان در خصوص تفکر در کارها، گفت: من از زاویه‌ای که امام(ره) را شناختم باید بگویم؛ وقتی وقتی در کلاس‌های درس امام(ره) در قم شرکت می‌کردیم، معمولا امام(ره) رسم داشتند در اول یا آخر هر دوره شاگردانشان را نصیحت می‌کردند و برای نصیحت معمولا امام(ره)، شاگردانشان را با آیه «قُلْ إِنَّما أَعِظُکُمْ بِواحِدَةٍ أَنْ تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنی‏ وَ فُرادی‏ ثُمَّ تَتَفَکَّرُوا» نصیحت می‌کردند. گاهی هم شاگردان با امام(ره) شوخی می‌کردند که ایشان همین یک آیه را از قران بلد هستند. ایشان هم می‌گفتند همین آیه را بفهمید، خیلی مسائل را فهمیدید و جالب اینجاست که آیه تکرار می‌شد، اما مطالب و نصایحی که از آیه استخراج می‌شد تکرار نمی‌شد.


رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در توضیح این آیه از دیدگاه امام خمینی(ره) تصریح کرد: اولا در جمله اول آیه خداوند به پیغمبر(ص) می‌گوید «به مردم بگو من شما را به یک پند، موعظه می‌کنم و آن اینکه، فقط به خاطر خدا دو به دو یا تک تک قیام کنید.» این قیام به معنای اقدام نیز هست و فقط معنی قیام نمی‌دهد. قرآن به ما می‌گوید اگر کاری می‌خواهید انجام دهید اول اینکه اخلاص داشته باشید.


امام(ره) توانست به کمک روحیه انقلابی و کمک مردم، کشور را از شرایط سخت و تحریم‌ها و بایکوت‌ها بیرون بیاورد

وی با اشاره به راهکارهای اساسی در انجام کارها، اظهار کرد: اخلاص رکن اول کارهاست. اگر کاری که انجام می‌دهیم برای رضای خدا باشد خداوند هم خوب تحویل می‌گیرد و کار هم نتیجه می‌گیرد. امام(ره) زمانی می‌خواستند مطلبی را از قران بیان کنند، می‌گفتند مبنای قرآن این است که از سطح اعلی آمده و اما آموزه‌های آن به‌گونه‌ای است که فهم انسان عامه نیز او را متوجه می‌شود.


هاشمی رفسنجانی تصریح کرد: از ابتدای نزول قران بر پیامبر، این کتاب به عنوان سند بین خدا و مردم بوده است و تا قیامت نیز با ما خواهد بود و بعد از این نیزکتابی نخواهد آمد.


مولف کتاب تفسیر راهنما درباره فهم تعابیر انسان‌ها از قرآن خاطرنشان کرد: بر اساس اندیشه‌های امام(ره)، تعابیر صحیح قرآن را فقط خدا و مخاطب خدا، یعنی پیامبر(ص)، می‌دانند. قرآن دارای محکمات و متشابهات است که این متشابهات را غیر از خداوند و راسخون در علم کسی نمی‌داند. امام(ره) می‌گفتند این موضوعات را پیامبر(ص) و چهارده معصوم(ع) می‌دانستند و برا ساس مشاهداتشان قرآن را درک می‌کردند.


عضو مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: راسخون علم اکتسابی از طریق خودسازی و عرفان به این مرتبه می‌رسیدند و بر اساس مطالعات کسب علم می‌کردند.


هاشمی رفسنجانی با اشاره به اینکه قرآن دارای نکات بسیاری است که باید درباره آنها اندیشه کرد، گفت: مفهوم «تتفکروا» در آیه بالا می‌تواند فردی یا جمعی باشد؛ اما بعد از اینکه تصمیم گرفتید حرکتی انجام دهید هم احتیاج به تفکر دارید. این نکته بسیار از نگاه حضرت امام مهم بود. یعنی وقتی قصد اقدامی چه به صورت جمعی و چه فردی دارید باید به تفکر بپردازید. در قرآن به تفکر، تعقل، عقل و علم تاکید شده است.
وی با اشاره به اهمیت تفکر و در جامعه تصریح کرد: امتی که کارهایش با علم و تفکر و تفقه نباشد به مشکل برمی‌خورد. در قرآن هم آمده است اگر خواستید قیامی بکنید قبل از آن تفکر کنید و با تفکر و اطلاع به میدان بروید.


این مفسر قرآن کریم یادآور شد: من اینگونه آیه «قُلْ إِنَّما أَعِظُکُمْ بِواحِدَةٍ أَنْ تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنی‏ وَ فُرادی‏ ثُمَّ تَتَفَکَّرُوا» را می‌فهمم که امام(ره) اگر توانستند در راه خودشان موفق باشند و با سختی‌های زیاد طاغوت را شکست دهند زندگی ایشان مملو از نور قرآن و تفکر در انجام کارها بود.


اگر این انقلاب را با اندیشه و دیدگاه امام خمینی(ره) پیش می‌بردیم، قطعا اکنون وضع بهتری داشتیم

وی با اشاره به لزوم داشتن اخلاص در انجام کارها، افزود: گاهی انسان می‌خواهد اقدام مهمی در جامعه انجام دهد باید اخلاص داشته باشد. البته این اخلاص برای الهیون و کسانی که به خدا ایمان دارند صدق می‌کند، اما باید به عنوان یک انسان با تفکر و دانش و مقتضیات کار را بسنجیم.


هاشمی رفسنجانی تاکید کرد: ما در دنیایی زندگی می‌کنیم که با سرعت زیاد به سمت پیشرفت علم می‌رود. پیشرفت‌هایی که گستره‌اش از اعماق آسمان‌ها تا اعماق زمین وجود دارد. حال اگر ما بخواهیم در دنیایی که هر لحظه در حال پیشرفت است با حرف‌های عوامانه کار کنیم به مشکل برخواهیم خورد و قطعا احتیاج به تفکر و تعلم داریم.


رئیس هیات موسس و هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به پیشرفت‌های ایران در حوزه‌های مختلف علمی، گفت: در ایران بیش از 10 میلیون فارغ‌التحصیل از دانشگاه‌ها و جمع عظیمی از بزرگان را در حوزه داریم. ارتباطات در دنیا را ما درست نکردیم. این ارتباطات را کسانی درست کردند که اتفاقا ما آنها را قبول نداریم، اما کار علمی بزرگی برای ارتباطات انجام داده‌اند. این حرکت در ایران کم و بیش جلو می‌رود و وضعمان از گذشته بهتر است، اما این کافی نیست.


رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه با اشاره به لزوم پیشرفت علم خاطرنشان کرد: عده‌ای می‌گفتند بگذاریم تحریم باشیم تا روی پای خودمان بایستیم. کجا این‌طور است؟ معجزه قرآن این است که به ما درس داده است که تفکر کنیم. دنیا در حال پیشرفت است. متاسفانه ما با قشری از آدم‌های کوته‌فکر و دگم‌اندیش مواجه هستیم که این پیشرفت‌ها را نمی‌بینند و خیال می‌کنند که با کارهای کوچکی که انجام می‌دهند اسلام را پیش می‌برند. اما اسلام دیگر اینگونه پیش نمی‌رود. غربی‌ها در زمانی که در قرون وسطی مانده بود با نوری که از علم اسلام به آنها از طریق کتاب‌های درسی دانشمندان مسلمان تابید آنها را از تحجر و عقب‌ماندگی دور کرد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته